Skocz do zawartości

Profesjonalne testy Audio & Video HD nr 1 w Polsce
Jesteśmy z Wami od 2006 roku!


Zdjęcie

Jedna antena + dwa dekodery


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1

Nightcom
  • Nightcom
  • VHS
  • Użytkownik
  • Dołączył: 09-październik 07
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 13 październik 2007 - 22:23

Witam chciałem się zapytać co będzie potrzebne aby do jednej anteny podłączyć dwa nbox HDTV recordery
bo jeżeli dobrze rozumiem to do jednego nboxa recordera potrzeba 2 kable ? czyli do dwóch nbox recorderów potrzeba 4 ??
i jeżeli tak to jak to podłączyć :P
I jeszcze drugie takie małe pytanie wiem że można podłączać przez HDMI to TV a czy przez Euro też się da ? czy będą z tym jakieś problemy?
za odpowiedz z góry dziękuje.

#2

Gmeru
  • Gmeru
  • HD
  • Admin
  • Dołączył: 17-styczeń 06
  • 15292 postów

Napisany 13 październik 2007 - 22:36

Zmień tylko konwerter na QUAD (on ma 4 wejścia)

Co do EURO to do jakich TV podpięte będą recordery? jak do płaskich to jeden daj po HDMI a drugi po componencie. EURO jest tylko do zwykłych TV CRT.

SPRZEDAM:
Multiswitch Triax TMS 9/16 P 9WE/16WY oraz Multiswitch Triax TMS 5/16 P 5WE/16WY
 
Kino Full HD: OLED LG EA980V + Kuro 5090H + Biały JVC X30 (wszystko po kalibracji 2D & 3D by Maciej Koper) + Mocne Klipsch IV 7.1 = :D
4K: Samsung 40HU6900 4K/60Hz (sprzedam) / Monitor 4K Philips BDM4065UC
Stereo: 6C33C tube amp by Andrzej Analogowy (lampa) + Dynaudio Focus 160 = :D :D
Wbijać na Facebooka, tam zawsze najnowsze info ze strony: HDTVPolska na Facebooku / Domowej pokoje kinowe na Facebooku
Zaprezentuj swój pokój kina domowego!
fs_overall.png


#3

Nightcom
  • Nightcom
  • VHS
  • Użytkownik
  • Dołączył: 09-październik 07
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 13 październik 2007 - 23:00

Zmień tylko konwerter na QUAD (on ma 4 wejścia)

Co do EURO to do jakich TV podpięte będą recordery? jak do płaskich to jeden daj po HDMI a drugi po componencie. EURO jest tylko do zwykłych TV CRT.


Jeden będzie podłączony do mojego Samsunga LE23R82B przez chyba HDMI
a drugi nie jest mój wiem tylko że to jakiś starszy telewizor 15calowy
I jeszcze jedno mógłbyś polecić jakiś konwerter QUAD?
I czy ktoś może polecić jakiegoś montera działającego na terenie warszawy ?

Edytowany przez Nightcom, 13 październik 2007 - 23:36.


#4

daniel76
  • daniel76
  • 4K
  • Użytkownik
  • Dołączył: 29-czerwiec 06
  • 1067 postów

Napisany 17 grudzień 2007 - 23:02

No to może ja zadam pytanko bo się zaczynam już gubić :P Przykładowo chcę podłączyć do tv dwa tunery z dyskiem. 1 - Cyfra+ , 2 - N. Obydwa są recorderami. Mam antenę 110 cm. Co potrzebuję do instalacji ( jakie konwertery + ewentualnie DiSecQ ) żeby mieć z jednego i drugiego tunera możliwość nagrywania z HB i Astry ???? Czy to mają być dwa osobne Quady z diSecQ czy jakies monoblock quad ? Kurcze pomóżcie bo zastanawiam się czy na święta nie zrobić prezentu ale głupio będzie jak zestaw będzie niekompletny :) Doradzicie ?

#5

Joki
  • Joki
  • XviD
  • Użytkownik
  • Dołączył: 22-październik 06
  • PipPipPipPipPip
  • 220 postów

Napisany 18 grudzień 2007 - 10:50

Jest kilka możliwości, ale najprościej byłoby zastosować konwerter poczwórny, jeśli masz możliwość pociągnięcia czterech kabli od konwertera do odbiorników. Podłączyć i po sprawie. Tak jakby to były oddzielne instalacje.
Pozdrawiam.

#6

daniel76
  • daniel76
  • 4K
  • Użytkownik
  • Dołączył: 29-czerwiec 06
  • 1067 postów

Napisany 18 grudzień 2007 - 11:07

Mam możliwość podciągnąć 4 kable. Czy do takiej instalacji odpowiedni będzie taki konwerter ? http://www.hollex.pl...a...t=27&id=576 Dzięki z góry za pomoc i rady.

#7

mamin13
  • mamin13
  • S-VHS
  • Użytkownik
  • Dołączył: 25-październik 06
  • PipPip
  • 94 postów

Napisany 18 grudzień 2007 - 11:14

Mam możliwość podciągnąć 4 kable. Czy do takiej instalacji odpowiedni będzie taki konwerter ? http://www.hollex.pl...a...t=27&id=576 Dzięki z góry za pomoc i rady.

Ten konwerter się nadaje, a do tego masz jeszcze programy z Astry.Jeśli nie potrzebujesz "zeza" na Astrę to kup sobie konwerter Quad np.http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=25&id=565 będziesz miał 100zl w kieszeni.

#8

daniel76
  • daniel76
  • 4K
  • Użytkownik
  • Dołączył: 29-czerwiec 06
  • 1067 postów

Napisany 18 grudzień 2007 - 11:17

no właśnie chodzi mi o to żeby mieć dwa recordery podłączone do tv i z dwóch możliwość nagrywania z Astry i HB . Tak więc sądzę że ten monoblock quad powinien być ok ale proszę o potwierdzenie mojej "wizji" :) przez kogoś bardziej doświadczonego w "stawianiu" instalacji tv sat.

Edytowany przez daniel76, 18 grudzień 2007 - 11:18.


#9

aniutek
  • aniutek
  • VHS
  • Użytkownik
  • Dołączył: 18-luty 10
  • Pip
  • 1 postów

Napisany 18 luty 2010 - 17:00

A jesli sa tylko dwa kable i brak mozliwości poprowadzenie czterech z anteny? Czy jest wtedy możliwośc podłączeniu dwóch dekoderów z możliwością nagrywania?

#10

raffal
  • raffal
  • 1080i
  • Użytkownik
  • Dołączył: 17-październik 06
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 584 postów

Napisany 18 luty 2010 - 17:03

To ja też zadam jedno pytanie:

Czy do jednoczesnego odbioru Cyfry+ i N na terenie Warszawy wystarczy antena 85 cm ?

Sony KDL-46HX850 || Onkyo TX-SR616 || Quadral Quintas 5000 || Wharfedale SPC8 || Xbox One || X360 20 GB :D || PS4 || PS3 Slim 320 GB || MediaBox+ 500GB || Logitech Harmony ONE || WD HD TV Player II Samsung UE40HU6900

PC: INTEL CORE i7-3770K @ 4,5GHz || DDR3 KINGSTON - 32 GB / 1333 || ASROCK Fatal1ty Z77 Professional || GIGABYTE Nvidia GeForce GTX 980 || || SSD SAMSUNG EVO 840 250 GB x2 || AEROCOOL TEMPLARIUS IMPERATOR - 750W || CHIEFTEC BM-02B-U3-OP || ASUS PG278Q


#11

diana
  • diana
  • 720p
  • Użytkownik
  • Dołączył: 14-lipiec 06
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 343 postów

Napisany 18 luty 2010 - 19:31

Antena 85-ka będzie ok.

#12

marek1977
  • marek1977
  • VHS
  • Użytkownik
  • Dołączył: 07-kwiecień 11
  • Pip
  • 4 postów

Napisany 27 grudzień 2011 - 17:37

To może ja o coś zapytam?.Mam dwa dekodery podłączone do jednej anteny 85cm,jeden hd cyfry ,drugi sd telewizji na kartę,wszystko jest super ,obraz idealny tu i tu,tylko na HD mam sygnał 78% ,a na SD 97%.Dodam że wszystko jest nowe i jeśli zamienię dekodery jest tak samo,może ktoś podpowie czym to jest spowodowane?.

#13

JackS.
  • JackS.
  • 720p
  • Użytkownik
  • Dołączył: 01-czerwiec 09
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 428 postów

Napisany 27 grudzień 2011 - 17:46

To może ja o coś zapytam?.Mam dwa dekodery podłączone do jednej anteny 85cm,jeden hd cyfry ,drugi sd telewizji na kartę,wszystko jest super ,obraz idealny tu i tu,tylko na HD mam sygnał 78% ,a na SD 97%.Dodam że wszystko jest nowe i jeśli zamienię dekodery jest tak samo,może ktoś podpowie czym to jest spowodowane?.

Różnym wyskalowaniem czujników sygnału z anteny w każdym z tych dekoderów.




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników