Skocz do zawartości

HDTV Centrum Polska używa cookie. Przeczytaj Polityka Cookie aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie
  •  

Witaj!


Zaloguj się  Zaloguj się z Facebook Zaloguj się z Twitter

Rejestracja
ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĘ WIADOMOŚĆ!
 
Witamy na największym w Polsce PROFESJONALNYM forum o tematyce HDTV: HDTVPolska.com. Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.


Od 2006 roku na forum zarejestrowało się ponad 148.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 unikalnych użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum.

Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.

Ważne:

Jako jedyni w Polsce używamy do testów najwyższej światowej klasy sprzętu kalibracyjnego dzięki czemu nasi Czytelnicy mogą być pewni rzetelnych i wiarygodnych testów. Więcej można przeczytać tutaj: Jak testujemy wyświetlacze na HDTVPolska.com? Czemu testy są najbardziej profesjonalne w Polsce?
 
 
 
Guest Message by DevFuse

Zdjęcie

POMOC Z SONY 55HX850


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 maciekwol

maciekwol

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów
  • Dołączył: 18-wrzesień 12

Napisany 18 wrzesień 2012 - 20:21

Witam jakiś czas temu kupiłem owy telewizor, nic nie było kalibrowane tryb jakiego używam to ogólny oraz obraz standardowy - mam taki problem, mianowicie w sklepach i u innych użytkowników obraz jest niesamowity, a mój mnie nie zadawala wygląda jak na jakimś babcinym telewizorku 20 letnim, programy HD TROCHE poprawiają jakość. Pierwsza sprawa dlaczego wyświetla mi w 1080i a nie 1080p i jak to zmienić? Prosił bym użytkownika PererMac o pomoc z kalibracją obrazu, czujników światła i innych pierdół które poprawiają obraz, ponieważ zdjęcia, które wstawił kiedyś z obrazu jaki prezentuje jego telewizor mnie powaliły. Następna sprawa posiadam kabel hdmi 1.3 czy wymienić go na 1.4 i jeżeli tak to dlaczego? Aha i istotna sprawa co do gier na PS3 nie mam zastrzeżeń obraz rewelacja i tam wyświetla 1080p, to samo 3D wszystko super - jedynie obraz na normalnej telewizji mnie nie zachwyca. Posiadam telewizje satelitarną z cyfrowego polsatu, proszę o pomoc z ustawieniem jak najlepszego obrazu.

Edytowany przez maciekwol, 18 wrzesień 2012 - 20:32.

Sony 55HX850 | PlayStation 3 Slim 320 gb | iPhone 3GS

#2 Gandalf2305

Gandalf2305

    SVCD

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 165 postów
  • Dołączył: 08-lipiec 10

Napisany 18 wrzesień 2012 - 20:26

Rozdzielczość 1080i jest standardem na platformach cyfrowych. 1080p możesz uzyskać z blu ray. Pozdrawiam.

#3 PeterMac

PeterMac

    4K

  • Użytkownik
  • 1882 postów
  • Dołączył: 16-październik 06

Napisany 18 wrzesień 2012 - 20:40

Tak jak napisał poprzednik 1080i masz na platformach satelitarnych.

Co do ustawień obrazu to wyłącz sobie na początek w opcjach czujnik światła, podświetlenie ustaw na 2, temp barw polecam na Ciepłe 1, jednak bez kalibracji sprzętowej nie będzie to nigdy ustawione tak jak trzeba, nie ma tez jednakowych ustawień dla każdego egzemplarza, takze w tej sprawie pisz najlepiej do Macieja Kopera.

Jakość obrazu z telewizji satelitarnej i tym bardziej kanałów SD to chyba oczywiste ze nie będzie powalać, nawet taka z kanałów HD odstaje znacznie od tego jaką masz z Blu-Ray'a.
Kabla HDMI nie musisz wymieniać w żadnym wypadku jesli poprawnie działa Ci 3D, nie ma żadnej różnicy w jakości obrazu miedzy kablami HDMI bo to połączenie cyfrowe.
---
A tak przy okazji sie zastanawiam :) po co nowy temat, mogłeś pisać w wątku o tym modelu tutaj http://hdtvpolska.co...lna-kalibracja/

Edytowany przez PeterMac, 18 wrzesień 2012 - 22:13.

Sony 46HX850 (po kalibracji 2D by Maciej Koper) | Sony 46Z4500 | Onkyo 905 | Monitor Audio RX8 + RX LCR | HTPC: (Core i5 4570S, Asus H87M-PRO, 4GB, Intel X25-M 80GB SSD, WD20EARS, Pionner BDC-202, Antec Fusion Remote Black)


#4 maciekwol

maciekwol

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów
  • Dołączył: 18-wrzesień 12

Napisany 18 wrzesień 2012 - 20:46

Okej, a warto zainwestować w firmę, która profesjonalnie zajmuje się kalibracją? Pomogą?

Jakość obrazu z telewizji satelitarnej i tym bardziej kanałów SD to chyba oczywiste ze nie będzie powalać


U ciebie obraz na normalnym SD TVP wygląda jak u mnie w HD więc nie wiem w czym u mnie leży problem, jest jakiś sposób na oglądanie kanałów typu polsat, tvp, tvn, nat geo itd, itd w rozdzielczości 1080p? . P.S Zajrzyj na PW.

Edytowany przez maciekwol, 18 wrzesień 2012 - 20:59.

Sony 55HX850 | PlayStation 3 Slim 320 gb | iPhone 3GS

#5 maciekwol

maciekwol

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów
  • Dołączył: 18-wrzesień 12

Napisany 18 wrzesień 2012 - 20:53

@double do usunięcia.

Edytowany przez maciekwol, 18 wrzesień 2012 - 20:58.

Sony 55HX850 | PlayStation 3 Slim 320 gb | iPhone 3GS

#6 PeterMac

PeterMac

    4K

  • Użytkownik
  • 1882 postów
  • Dołączył: 16-październik 06

Napisany 18 wrzesień 2012 - 21:08

Okej, a warto zainwestować w firmę, która profesjonalnie zajmuje się kalibracją? Pomogą?

U ciebie obraz na normalnym SD TVP wygląda jak u mnie w HD więc nie wiem w czym u mnie leży problem, jest jakiś sposób na oglądanie kanałów typu polsat, tvp, tvn, nat geo itd, itd w rozdzielczości 1080p? . P.S Zajrzyj na PW.


Jesli jesteś bardzo wymagający i chcesz uzyskać maksymalnie najbardziej wierny naturalny i możliwie najlepszy obraz z TV to na pewno warto bo to daje właśnie kalibracja.

Nie spodziewaj sie ze kalibracja poprawi Ci jakość słabego sygnału na kanałach SD z niską rozdzielczością z niskim bitrate, to tak jakbyś chciał uzyskać jakość dźwięku na poziomie z mp3 na dobrych kolumnach.

Nie oceniaj tez jakości obrazu tylko po samych zdjęciach, bo u mnie bez wyjątku kanały SD wyglądają słabo porównując do tych w HD nie mówiąc o dobrym Blu-Ray i nie pomogą tu za dużo możliwości procesora TV który je w jakims tam stopniu poprawia, ujął bym tak z gówienka bata nie ukręcisz ;) ważne jest źródło sygnału.

Edytowany przez PeterMac, 19 wrzesień 2012 - 19:36.

Sony 46HX850 (po kalibracji 2D by Maciej Koper) | Sony 46Z4500 | Onkyo 905 | Monitor Audio RX8 + RX LCR | HTPC: (Core i5 4570S, Asus H87M-PRO, 4GB, Intel X25-M 80GB SSD, WD20EARS, Pionner BDC-202, Antec Fusion Remote Black)


#7 maciekwol

maciekwol

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów
  • Dołączył: 18-wrzesień 12

Napisany 18 wrzesień 2012 - 21:16

Krótko mówiąc nie mam się co przejmować, że kanały SD kiepsko wyglądają, bo u każdego tak wyglądają. No fakt u mnie HD wyglądają przyzwoicie, a jak mówiłem PS3 wyświetla w 1080p i obraz rewelacja.I jak wyłączyć ten czujnik światła?Bo zapomniałem napisać o najważniejszym, że w dzień obraz jest taki jak opisywałem wyżej a w nocy jest okay.
Sony 55HX850 | PlayStation 3 Slim 320 gb | iPhone 3GS

#8 PeterMac

PeterMac

    4K

  • Użytkownik
  • 1882 postów
  • Dołączył: 16-październik 06

Napisany 18 wrzesień 2012 - 21:22

http://pdf.crse.com/...1/PL/index.html

Sony 46HX850 (po kalibracji 2D by Maciej Koper) | Sony 46Z4500 | Onkyo 905 | Monitor Audio RX8 + RX LCR | HTPC: (Core i5 4570S, Asus H87M-PRO, 4GB, Intel X25-M 80GB SSD, WD20EARS, Pionner BDC-202, Antec Fusion Remote Black)


#9 wolf

wolf

    S-VHS

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
  • Dołączył: 05-czerwiec 06

Napisany 18 wrzesień 2012 - 21:33

Zastanawiam się właśnie...
Dlaczego tak wiele osób proponuje wyłączenie czujnika światła w serii hx85?

Sony 55HX853 | Denon 1912 | Tannoy HTS 201 7.1 | Apple TV | PlayStation 4 | Pioneer BDP-LX55 | NBOX Turbo |
Sky+HD 2TB box | MED800X3D | Logitech Harmony 900 | iPad Air | BenQ W1070 | ES CineTension 2 120"


#10 maciekwol

maciekwol

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów
  • Dołączył: 18-wrzesień 12

Napisany 18 wrzesień 2012 - 21:38

Wiesz, właśnie w tej chwili wyłączyłem czujnik obraz rozjaśnił się co było widać gołym okiem - ale obraz stał się gorszy jak dla mnie, włączyłem go z powrotem i jest okay.
Sony 55HX850 | PlayStation 3 Slim 320 gb | iPhone 3GS

#11 PeterMac

PeterMac

    4K

  • Użytkownik
  • 1882 postów
  • Dołączył: 16-październik 06

Napisany 18 wrzesień 2012 - 21:53

Gorszy ? ja bym tego tak nie nazwał a raczej inny, obraz jest cały czas taki sam teoretycznie jedynie jego intensywność świecenia się zmienia, zjedz teraz po wyłączeniu czujnika z poziomem podświetlenia matrycy bo domyślnie masz na 6 co jest zbyt wysoką wartością przy wyłączonym czujniku.

Edytowany przez PeterMac, 18 wrzesień 2012 - 22:16.

Sony 46HX850 (po kalibracji 2D by Maciej Koper) | Sony 46Z4500 | Onkyo 905 | Monitor Audio RX8 + RX LCR | HTPC: (Core i5 4570S, Asus H87M-PRO, 4GB, Intel X25-M 80GB SSD, WD20EARS, Pionner BDC-202, Antec Fusion Remote Black)


#12 maciekwol

maciekwol

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów
  • Dołączył: 18-wrzesień 12

Napisany 18 wrzesień 2012 - 21:57

Tryb Standardowy, wyłączyć czujnik i ustawić podświetlenie na 2 a temp barw ciepłe 1, okej. Fakt jakoś bardzo się nie zmienił, w każdym bądź razie nie na gorsze. Peter, a ty jakich ustawień używasz? Tryb Standardowy i tak jak opisałem linijke wyżej, czy coś pozmieniane?

Edytowany przez maciekwol, 18 wrzesień 2012 - 22:21.

Sony 55HX850 | PlayStation 3 Slim 320 gb | iPhone 3GS

#13 Maciej Koper

Maciej Koper

    Sponsor forum SKALIBRUJTV.PL

  • Moderator
  • 1800 postów
  • Dołączył: 20-kwiecień 11

Napisany 19 wrzesień 2012 - 02:43

Hmm akurat czujnika oświetlenia bym na siłę nie blokował, wiele osób decyduje się na korzystanie z niego nawet po kalibracji. Ustaw sobie suwakiem podświetlenia jasność jaką preferujesz do warunków oświetleniowych. Co do samej jakości obrazu - ustaw sobie ton barw na Ciepłe 1/2 i wyłącz wszystkie polepszacze typu Reality Pro, uwydatnianie szczegółów i krawędzi itp. a następnie aktywuj to co uważasz że jest potrzebne. Jeżeli obraz jest za mało ostry podciągnij suwak ostrości, jak zbyt ziarnisty użyj funkcji tworzenia realizmu itd. Na kanałach z anteny nigdy nie uzyskasz rewelacyjnej jakości.
Kalibracja "ISF" telewizorów i projektorów! http://SkalibrujTV.pl obszar działania na terenie całej Polski i krajów sąsiednich.

#14 Xelos

Xelos

    1080p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 660 postów
  • Dołączył: 01-kwiecień 11

Napisany 19 wrzesień 2012 - 14:52

Maciej ale czujnik oświetlenia jest tutaj chyba w menu Eco a więc raczej doradzałes nie stosowac.

#15 PeterMac

PeterMac

    4K

  • Użytkownik
  • 1882 postów
  • Dołączył: 16-październik 06

Napisany 19 wrzesień 2012 - 19:18

Ja zrezygnowałem z czujnika ponieważ wieczorem np. przy moich warunkach oświetleniowych w pokoju przy wł. czujniku i podświetleniu na domyślnym 6 a nawet na Max, świecenie jest na mój gust lekko zbyt niemrawe w połączeniu z tonem kolorów Ciepłe 1 jakiego używam.
Nawet podświetlenie na Min. przy wył. czujniku świeci intensywniej, także mam dla telewizji ustawione podświetlenie na 1, dla kompa do filmów BD/gier na 2, w moim pokoju myślę to się sprawdza. Rożnica w poborze energii jest niewielka.

Edytowany przez PeterMac, 19 wrzesień 2012 - 19:31.

Sony 46HX850 (po kalibracji 2D by Maciej Koper) | Sony 46Z4500 | Onkyo 905 | Monitor Audio RX8 + RX LCR | HTPC: (Core i5 4570S, Asus H87M-PRO, 4GB, Intel X25-M 80GB SSD, WD20EARS, Pionner BDC-202, Antec Fusion Remote Black)


#16 Gandalf2305

Gandalf2305

    SVCD

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 165 postów
  • Dołączył: 08-lipiec 10

Napisany 19 wrzesień 2012 - 20:02

Ja, co prawda mam trochę inny (starszy model - HX900), ale też czujnik oświetlenia mam wylączony. Przy włączonym obraz jest jakiś taki "przymulony". Niby włączenie powoduje oszczędność energii ale nie jest to jakieś znaczące oszczędzanie. Wolę mieć ładniejszy obraz. Pozdrawiam.

#17 eM!

eM!

    720p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 395 postów
  • Dołączył: 04-kwiecień 12

Napisany 20 wrzesień 2012 - 17:38

Niby włączenie powoduje oszczędność energii ale nie jest to jakieś znaczące oszczędzanie. Wolę mieć ładniejszy obraz. Pozdrawiam.


Zdecydowanie zgadzam się z Tobą. U mnie tak jak u PeterMac'a obraz jest lekko za mdły. Dla mnie taki efekt jakbym oglądał TV w lekko zadymionym pokoju. Oszczędności w skali roku zapewne jakieś będą ale szczerze wolę nie iść na jedno piwo z kumplami ale przez cały rok oglądać obraz taki jaki lubię, a nie chciałbym się męczyć przez 364dni po to aby kupić za zaoszczędzone pieniądze jedno piwo ;).

#18 maciekwol

maciekwol

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów
  • Dołączył: 18-wrzesień 12

Napisany 21 wrzesień 2012 - 17:46

Mogli byście poświęcić mi trochę czasu i napisać mi jak macie ustawione każde poszczególne opcje obrazu? Jakiego trybu używacie i sceny? Bardzo by mi to pomogło proszę o pomoc.(szczególnie chodzi mi o Petermaca)

Edytowany przez maciekwol, 21 wrzesień 2012 - 18:11.

Sony 55HX850 | PlayStation 3 Slim 320 gb | iPhone 3GS




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

Google+