Skocz do zawartości

Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj na HDTV Centrum Polska

WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ!

Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.

Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:

• Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy
      Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach
      Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich
      jak Dune czy Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie
    napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm
      zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD)
      oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Guest Message by DevFuse

xbmc i odtwarzanie do tv przez lan

11 odpowiedzi na ten temat

#1 elmer80

elmer80

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów

Napisany 07 luty 2012 - 11:15

Witam!

czy istnieje możliwość odtwarzania filmów z XBMC poprzez sieć LAN do telewizora?
telewizor to samsung LE37C630, WINDOWS 7 Home Premium 64 bit

z góry dzięki za odpowiedź

#2 cienislaw

cienislaw

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 88 postów

Napisany 07 luty 2012 - 13:36

do telewizora nie, na telewizorze raczej tak. XBMC na wbudowany serwer UPnP, który może udostępniać bibliotekę wideo. włącz go (Ustawienia->Sieć-Usługi->Udostępniaj bibliotekę przez UPnP) i zobacz czy samsung się z nim dogada.

Edytowany przez cienislaw, 07 luty 2012 - 14:27.

#3 elmer80

elmer80

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów

Napisany 07 luty 2012 - 16:00

chodzi o to żeby korzystać z całego dobrodziejstwa XBMC opisy itd.
komputer mam w innym pokoju. Wszędzie mam rozłożone kable LAN i sądziłem że można to wykorzystać. Do tej pory korzystałem z PS3 i media serwera ale przy rozrastającej się bibliotece multimediów PS3 zostaje daleko w tyle za XBMC.
Problem sterowania ma odległość mam rozwiązany...
tel. z androidem i Remote XBMC - świetne rozwiązanie  :P

#4 cienislaw

cienislaw

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 88 postów

Napisany 07 luty 2012 - 16:49

a jednak można, ale wymaga sporych inwestycji bo adaptery HDMI over IP do tanich nie należą. sprawdź UPnP i przekonaj się czy wystarczy ci taka namiastka.

#5 binary

binary

1080p

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1455 postów

Napisany 08 luty 2012 - 00:08

elmer80
sprawdz poczte.

#6 binary

binary

1080p

• Użytkownik
  • 1455 postów

Napisany 09 luty 2012 - 14:48

Zobacz postcienislaw, o 07 luty 2012 - 16:49, powiedział:

a jednak można, ale wymaga sporych inwestycji bo adaptery HDMI over IP do tanich nie należą. sprawdź UPnP i przekonaj się czy wystarczy ci taka namiastka.

Nie przesadzajmy.
Jesli TV wspiera DLNA wystarczy tylko telefon/tablet z Androidem. Jesli TV ma jeszcze do tego przegladarke WWW dodatkowe urzadzenia beda zbedne.

#7 cienislaw

cienislaw

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 88 postów

Napisany 09 luty 2012 - 16:37

nigdzie w XBMC nie rzuciła mi się oczy funkcja w stylu: odtwórz ten film i wyślij go do zewnętrznego rendera używając DLNA. dlatego też pomyślałem na początku o HDMI over IP interpretując "możliwość odtwarzania filmów z XBMC poprzez sieć LAN do telewizora".

po dłuższym przeszukiwaniu forum okazało się, że można spróbować sprotezować taką funkcjonalność posiłkując się dodatkowym oprogramowaniem ja ktoś zrobił to tu http://forum.xbmc.or...ad.php?t=120110, ale w czystym XBMC takiej możliwości nie ma.

#8 binary

binary

1080p

• Użytkownik
  • 1455 postów

Napisany 09 luty 2012 - 16:43

hmmm.
To nie xbmc wysyla tylko aplikacja klienta pobiera. moze to byc TV (DLNA) moze to byc urzadzenie podpiete bezposrednio do TV (rowniez zgodne z DLNA, kiedy nie mamy DLNA w TV. np komputer, konsola, setupbox, etc). Wreszcie moze to byc urzadzenie gdzies "pomiedzy" serwerem a klientem, np smarthope z Androidem. Jedynie co musisz w "czystym" XBMC ustawic, to udostepnianie i mozliwosc kontroli. Podejrzyj  z innego komputera otoc\enie sieciowe, zobaczysz tam serwer multimediow  XBMC. Mozesz nim zarzadzac przez przegladarke www.
Masz jakis telefon /tablet  z androidem? Jesli tak to rzuc okiem na aplikacje Imediashare ( choc sa tez inne).
cdn  poznym wieczorem, bo teraz nie mam juz czasu.

Edytowany przez binary, 09 luty 2012 - 16:50.

#9 elmer80

elmer80

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów

Napisany 12 luty 2012 - 23:08

sprawdziłem imediashare w wersji lite/bezpłatnej. widzi serwer xbmc z okładkami lecz bez opisów filmów. na komórce odtwarza lecz do tv już nie pomimo że go wykrywa. wyskakuje błąd "resources not found in network" dziwne!?

#10 binary

binary

1080p

• Użytkownik
  • 1455 postów

Napisany 13 luty 2012 - 13:43

elmer80
Sprawdz moze czy masz najnowsze firmware dla Twojego TV.
Powtarzam sprawdz - nie laduj nowego bez uprzedniego rozeznania czy nie wprowadza on jakis istotnych klopotow, jak to czasem bywa.

#11 elmer80

elmer80

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów

Napisany 14 luty 2012 - 15:27

firmware w tv dawno zmieniony na najnowszy - bez wcześniejszych konsultacji czy to lepiej czy gorzej...

komp wrócił na swoje miejsce więc jestem skazany na komórkę... jak narazie
będę testował

#12 elmer80

elmer80

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów

Napisany 20 luty 2012 - 14:25

koledzy czy zapora w windows 7 blokuje xbmc? dlna? nie widać plików po lanie

Dodaj odpowiedź

0 użytkowników czyta ten temat