Witaj na HDTV Centrum Polska
![]() |
WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ! Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.
Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników. Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:
|
Guest Message by DevFuse
xbmc i odtwarzanie do tv przez lan
Rozpoczęte przez elmer80, 07 lut 2012, 11:15
11 odpowiedzi na ten temat
Napisany 07 luty 2012 - 13:36
do telewizora nie, na telewizorze raczej tak. XBMC na wbudowany serwer UPnP, który może udostępniać bibliotekę wideo. włącz go (Ustawienia->Sieć-Usługi->Udostępniaj bibliotekę przez UPnP) i zobacz czy samsung się z nim dogada.
Edytowany przez cienislaw, 07 luty 2012 - 14:27.
Napisany 07 luty 2012 - 16:00
chodzi o to żeby korzystać z całego dobrodziejstwa XBMC opisy itd.
komputer mam w innym pokoju. Wszędzie mam rozłożone kable LAN i sądziłem że można to wykorzystać. Do tej pory korzystałem z PS3 i media serwera ale przy rozrastającej się bibliotece multimediów PS3 zostaje daleko w tyle za XBMC.
Problem sterowania ma odległość mam rozwiązany...
tel. z androidem i Remote XBMC - świetne rozwiązanie
komputer mam w innym pokoju. Wszędzie mam rozłożone kable LAN i sądziłem że można to wykorzystać. Do tej pory korzystałem z PS3 i media serwera ale przy rozrastającej się bibliotece multimediów PS3 zostaje daleko w tyle za XBMC.
Problem sterowania ma odległość mam rozwiązany...
tel. z androidem i Remote XBMC - świetne rozwiązanie
Napisany 09 luty 2012 - 14:48
cienislaw, o 07 luty 2012 - 16:49, powiedział:
a jednak można, ale wymaga sporych inwestycji bo adaptery HDMI over IP do tanich nie należą. sprawdź UPnP i przekonaj się czy wystarczy ci taka namiastka.
Nie przesadzajmy.
Jesli TV wspiera DLNA wystarczy tylko telefon/tablet z Androidem. Jesli TV ma jeszcze do tego przegladarke WWW dodatkowe urzadzenia beda zbedne.
Napisany 09 luty 2012 - 16:37
nigdzie w XBMC nie rzuciła mi się oczy funkcja w stylu: odtwórz ten film i wyślij go do zewnętrznego rendera używając DLNA. dlatego też pomyślałem na początku o HDMI over IP interpretując "możliwość odtwarzania filmów z XBMC poprzez sieć LAN do telewizora".
po dłuższym przeszukiwaniu forum okazało się, że można spróbować sprotezować taką funkcjonalność posiłkując się dodatkowym oprogramowaniem ja ktoś zrobił to tu http://forum.xbmc.or...ad.php?t=120110, ale w czystym XBMC takiej możliwości nie ma.
po dłuższym przeszukiwaniu forum okazało się, że można spróbować sprotezować taką funkcjonalność posiłkując się dodatkowym oprogramowaniem ja ktoś zrobił to tu http://forum.xbmc.or...ad.php?t=120110, ale w czystym XBMC takiej możliwości nie ma.
Napisany 09 luty 2012 - 16:43
hmmm.
To nie xbmc wysyla tylko aplikacja klienta pobiera. moze to byc TV (DLNA) moze to byc urzadzenie podpiete bezposrednio do TV (rowniez zgodne z DLNA, kiedy nie mamy DLNA w TV. np komputer, konsola, setupbox, etc). Wreszcie moze to byc urzadzenie gdzies "pomiedzy" serwerem a klientem, np smarthope z Androidem. Jedynie co musisz w "czystym" XBMC ustawic, to udostepnianie i mozliwosc kontroli. Podejrzyj z innego komputera otoc\enie sieciowe, zobaczysz tam serwer multimediow XBMC. Mozesz nim zarzadzac przez przegladarke www.
Masz jakis telefon /tablet z androidem? Jesli tak to rzuc okiem na aplikacje Imediashare ( choc sa tez inne).
cdn poznym wieczorem, bo teraz nie mam juz czasu.
To nie xbmc wysyla tylko aplikacja klienta pobiera. moze to byc TV (DLNA) moze to byc urzadzenie podpiete bezposrednio do TV (rowniez zgodne z DLNA, kiedy nie mamy DLNA w TV. np komputer, konsola, setupbox, etc). Wreszcie moze to byc urzadzenie gdzies "pomiedzy" serwerem a klientem, np smarthope z Androidem. Jedynie co musisz w "czystym" XBMC ustawic, to udostepnianie i mozliwosc kontroli. Podejrzyj z innego komputera otoc\enie sieciowe, zobaczysz tam serwer multimediow XBMC. Mozesz nim zarzadzac przez przegladarke www.
Masz jakis telefon /tablet z androidem? Jesli tak to rzuc okiem na aplikacje Imediashare ( choc sa tez inne).
cdn poznym wieczorem, bo teraz nie mam juz czasu.
Edytowany przez binary, 09 luty 2012 - 16:50.
Dodaj odpowiedź
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników