Skocz do zawartości

Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj na HDTV Centrum Polska

WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ!

Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.

Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:

• Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy
      Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach
      Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich
      jak Dune czy Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie
    napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm
      zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD)
      oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Guest Message by DevFuse

który dysk ssd pod htpc

13 odpowiedzi na ten temat

#1 1grzecho

1grzecho

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisany 06 luty 2012 - 16:28

witam
jako że powoli kompletuje podzespoły pod htpc stoje przed wyborem zakupu dysku ssd. dysk będzie przedewszystkim dyskiem systemowym także myśle że 60 gb będzie dlamnie wartością optymalną...
macie jakieś doświadczenia z ssd? coś konkretnego możecie polecić?
ma ktoś z was wogóle dysk ssd?
zastanawiam się nad OCZ SSD Agility3 60GB SATA3 http://techplanet.pl...g-25,22381.html

#2 misfit

misfit

1080p

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 816 postów

Napisany 06 luty 2012 - 16:58

crucial m4 jest lepszym wyborem (np. http://www.anandtech...duct/426?vs=402), ale jak to ma być tylko do HTPC to IMO przerost formy, spokojnie coś tańszego starszej generacji na SATA2 styknie, a i tak różnica w komforcie pracy względem talerzowca będzie kolosalna.

Edytowany przez misfit, 06 luty 2012 - 17:00.

#3 1grzecho

1grzecho

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisany 06 luty 2012 - 17:14

tak dysk a w sumie i całe htpc będzie pod multimedia XBMC
macie jeszcze jakieś propozycje-wskazówki?

#4 forall

forall

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów

Napisany 06 luty 2012 - 17:40

Chętnie się przyłącze do dyskusji, bo już na dniach będę miał cały sprzęt i sam myślałem o SSD na system.

#5 Fantom

Fantom

1080p

• Użytkownik
  • 3069 postów

Napisany 06 luty 2012 - 21:02

Tak jak napisał misfit dowolny SSD (nawet starszej generacji) będzie dobrym rozwiązaniem.
Przyspiesza komputer o wiele więcej niż dokładanie pamięci czy zmiana procesora na lepszy.

Do HTPC wystarczy najprostszy dysk SSD. Nawet 40 GB będzie dobry. Ja mam właśnie taki.
Sprzedam: komputer HTPC na części - allegro

#6 andsie1

andsie1

HD Maniak 1080p

• VIP
  • 2037 postów

Napisany 06 luty 2012 - 22:05

Potwierdzam.
Mam 60GB. Podzieliłem na dwie partycje. Jedna na system (40GB) a druga na zapas.

Pozdrawiam,
AndrzejS@

#7 helcik

helcik

720p

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 331 postów

Napisany 06 luty 2012 - 23:13

samsung 830 i crucial m4

ocz-ty miały swego czasu problem z bugami w kontrolerze, ale pewnie juz to wyeliminowali

#8 forall

forall

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów

Napisany 07 luty 2012 - 07:13

Zobacz posthelcik, o 06 luty 2012 - 23:13, powiedział:

samsung 830 i crucial m4

ocz-ty miały swego czasu problem z bugami w kontrolerze, ale pewnie juz to wyeliminowali
Ten jest ciekawy jak i jego cena:) SSD OCZ 60GB AGILITY 3 525/475 MB/s : http://allegro.pl/dy...2098275981.html

#9 misfit

misfit

1080p

• Użytkownik
  • 816 postów

Napisany 07 luty 2012 - 08:37

Na papierze może i ciekawy, w testach crucial m4 ma lepsze osiągi. Poza tym tak jak helcik wspomniał, te OCZ są na kontrolerze Sandforce, który ma bardzo złą opinię wśród użytkowników.

#10 SlawekR

SlawekR

HD Maniak 1080p TV Spec

• Moderator
  • 4226 postów

Napisany 07 luty 2012 - 13:19

Zobacz postmisfit, o 07 luty 2012 - 08:37, powiedział:

Na papierze może i ciekawy, w testach crucial m4 ma lepsze osiągi. Poza tym tak jak helcik wspomniał, te OCZ są na kontrolerze Sandforce, który ma bardzo złą opinię wśród użytkowników.

DO HTPC, to na początek trzeba ustalić jaka płyta będzie, bo jak bez SATA III, to szkoda się szarpać na najnowsze konstrukcje. Lepiej kupić coś tańszego, a "wolnego". Połowa wydajności najnowszego OCZta też spokojnie wystarczy.
NTSC - Never Twice the Same Color

#11 misfit

misfit

1080p

• Użytkownik
  • 816 postów

Napisany 07 luty 2012 - 14:45

Zobacz postSlawekR, o 07 luty 2012 - 13:19, powiedział:

DO HTPC, to na początek trzeba ustalić jaka płyta będzie, bo jak bez SATA III, to szkoda się szarpać na najnowsze konstrukcje. Lepiej kupić coś tańszego, a "wolnego". Połowa wydajności najnowszego OCZta też spokojnie wystarczy.
Jasne, to samo sugerowałem wcześniej (patrz drugi post w temacie), ale jak się chłopaki upierają na takie potworki do HTPC to polecam crucial m4 względem OCZ Agility 3 - co prawda crucial jest kilka dyszek droższy, ale wydajnościowo w testach wypada lepiej i co najważniejsze nie ma z nim takich problemów jak z tymi OCZ na Sandforce - nawet po ostatnich aktualizacjach firmware sporo osób zgłasza, że wciąż mają BSODy, zwiechy systemu, itp. które znikają w magiczny sposób po zmianie dysku.

Edytowany przez misfit, 07 luty 2012 - 14:46.

#12 pmcomp

pmcomp

HD Maniak 1080p

• Użytkownik
  • 3985 postów

Napisany 07 luty 2012 - 14:46

Prawie rok temu kupiłem do swojego iMaca SSD od Samsunga, 256 GB. Stoi na nim system i troche danych. Od kwietnia 2011 uzywany non-stop, działa bez zarzutu i tak niech pozostanie.

Pozdro
pmcomp

SPRZEDAM: płytę B-110 Popcorn z pilotem i odbiornikiem IR - 150,- zł
SPRZEDAM: 3szt HDD WD 1TB SATA - 800,- zł
SPRZEDAM: 1szt HDD Seagate 750GB ATA (IDE) - 350,- zł
SPRZEDAM: Harry Potter blu-ray 3D cz.1+2 (PL) - 100,- zł
SPRZEDAM: pamięć 2 x 2GB do iMac, MacBook, 1333 MHz, oryginał, Samsung - 130,- zł
Mam potrzebę przegrać płytę vinylową na format cyfrowy 24bit/96Khz albo wyżej. Czy ktoś wie gdzie i jak można coś takiego zrobić?

(HD-klamoty i ... koty)
(BD - 239)
(HD DVD - 86)
(koty - 3)
(piloty - dużo ... za dużo ... choć już zakupiłem Harmony One)

#13 1grzecho

1grzecho

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisany 07 luty 2012 - 17:45

Zobacz postandsie1, o 06 luty 2012 - 22:05, powiedział:

Mam 60GB. Podzieliłem na dwie partycje. Jedna na system (40GB) a druga na zapas.

możesz napisać co ta za dysk 60gb?

#14 andsie1

andsie1

HD Maniak 1080p

• VIP
  • 2037 postów

Napisany 07 luty 2012 - 18:55

http://oclab.pl/arty...rtex-2-e-60-gb/

Pozdrawiam,
AndrzejS@

Dodaj odpowiedź

0 użytkowników czyta ten temat