Witaj na HDTV Centrum Polska
![]() |
WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ! Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.
Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników. Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:
|
Guest Message by DevFuse
h/k + dvd h/k - problem z dźwiękiem
Rozpoczęte przez xk22, 05 lut 2012, 16:28
6 odpowiedzi na ten temat
Napisany 05 luty 2012 - 16:28
Witam mam mały problem z moim zestawikiem. Podłączyłem pod amplituner dvd oba firmy harman kardon.
Nie mam zestawu kina domowego więc podłączyłem dwie kolumny frontowe.
Niby wszystko ok Radia gra wporzo telewior ok problem się pojawia gdy uruchamiam dvd.
Dźwięk jest niepełny mniejwięcej wygląda to tak że jest tylko dźwięk tła ale już np. nie słychać co mówią postacie. Poddejrzewam że to przez to że nie mam subwoofera i nie daje niskich tonów ale głośniki mam trójdrożne. Co z tym zrobić ? Zaznaczam jednak że na opcji gdzie gra mi telewizor bas jest bardzo ładny.
A przy okazji może mi ktoś wytłumaczyć dokładnie do czego służą kable optyczne i hdmi ? bo mam wrażenie że mi nie działają...
Dzięki za pomoc.
Nie mam zestawu kina domowego więc podłączyłem dwie kolumny frontowe.
Niby wszystko ok Radia gra wporzo telewior ok problem się pojawia gdy uruchamiam dvd.
Dźwięk jest niepełny mniejwięcej wygląda to tak że jest tylko dźwięk tła ale już np. nie słychać co mówią postacie. Poddejrzewam że to przez to że nie mam subwoofera i nie daje niskich tonów ale głośniki mam trójdrożne. Co z tym zrobić ? Zaznaczam jednak że na opcji gdzie gra mi telewizor bas jest bardzo ładny.
A przy okazji może mi ktoś wytłumaczyć dokładnie do czego służą kable optyczne i hdmi ? bo mam wrażenie że mi nie działają...
Dzięki za pomoc.
Napisany 05 luty 2012 - 16:43
Brak gośnika centralnego powoduje że nie słyszysz dialogów.Dźwięk idzie w konfiguracji 5.1 i dlatego masz taki efekt.Żeby słyszeć dialogi musisz przełączyć dżwięk np. na stereo.Kabel optyczny służy do przesyłu cyfrowego dżwięku,a HDMI przesyła cyfrowy dżwięk i obraz.Jeśli ci nie dzałają musisz w opcjach wszystko dobrze poustawiać.
Napisany 05 luty 2012 - 18:38
Witaj.
Na pewno nie próbowałeś wszystkich ustawień.
Na spokojnie z instrukcją w ręku ustaw audio na stereo i już.
Jeśli masz hdmi w dvd i tv to proponuję połącznie tylko kablami hdmi czyli:
dvd-hdmi-amp-hdmi-tv. Reszte kabli daruj sobie.
Na pewno nie próbowałeś wszystkich ustawień.
Na spokojnie z instrukcją w ręku ustaw audio na stereo i już.
Jeśli masz hdmi w dvd i tv to proponuję połącznie tylko kablami hdmi czyli:
dvd-hdmi-amp-hdmi-tv. Reszte kabli daruj sobie.
Edytowany przez Gatar, 05 luty 2012 - 18:47.
pozdrawiam
Gatar
Gatar
Napisany 06 luty 2012 - 17:44
Dzięki za helpa jednak nie działa nic. Podłączałem też centralny głośnik i nic nadal nie działa.
Z tyłu amplitunera podłączyłem głośniki pod wejścia na front obok są wejścia na sorround więc domyślam się że tego nie ruszam.
w dvd podłączyłem kable na out wg kolorów a w amplitunerze na in wg kolorów (lub odwrotnie nie pamiętam) w każdym razie chyba podłączyłem prawidłowo....?!?!?!
Mój model zestawu to AVR 138 DVD 28
dostałem w prezencie i nie mam instrukcji.
Nie mam pojęcia gdzie jest ten test...
Z tyłu amplitunera podłączyłem głośniki pod wejścia na front obok są wejścia na sorround więc domyślam się że tego nie ruszam.
w dvd podłączyłem kable na out wg kolorów a w amplitunerze na in wg kolorów (lub odwrotnie nie pamiętam) w każdym razie chyba podłączyłem prawidłowo....?!?!?!
Mój model zestawu to AVR 138 DVD 28
dostałem w prezencie i nie mam instrukcji.
Nie mam pojęcia gdzie jest ten test...
Napisany 06 luty 2012 - 23:41
Bez instrukcji nie dasz rady . Nie wiem czy twój model ma automatyczną kalibrację .
Przy amplitunerze był załączony mikrofon kalibracyjny ?
W parametrach nie natrafiłem .
DVD łączyć amplituner kablami cyfrowymi ( tak w skrócie ).
http://www.idownload... Kardon AVR-138
Przy amplitunerze był załączony mikrofon kalibracyjny ?
W parametrach nie natrafiłem .
DVD łączyć amplituner kablami cyfrowymi ( tak w skrócie ).
http://www.idownload... Kardon AVR-138
Edytowany przez czester15.30, 06 luty 2012 - 23:44.
Dodaj odpowiedź
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników