Skocz do zawartości

Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj na HDTV Centrum Polska

WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ!

Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.

Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:

• Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy
      Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach
      Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich
      jak Dune czy Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie
    napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm
      zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD)
      oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Guest Message by DevFuse

LG LW570 LW570S

400 odpowiedzi na ten temat

#1 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 06 maj 2011 - 18:13

Zapraszam wszystkie osoby, które mają lub będą miały praktyczne doświadczenia z telewizorami serii LG LW z pasywnym 3d (szczególnie serie 570 i 650), do dzielenia się opiniami, uwagami oraz radami. Telewizory już pojawiają się w domach więc czas taki temat rozpocząć.

Jestem użytkownikiem tv serii LW od kilku tygodni i chętnie odpowiem na pytania i podzielę się doświadczeniami.

Zapraszam
ZeOOs

LG 47LW570S
XBOX 360 KINECT

Edytowany przez zeoos, 06 maj 2011 - 18:15.

#2 goombi

goombi

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisany 06 maj 2011 - 20:47

Zobacz postzeoos, o 06 maj 2011 - 18:13, powiedział:

Zapraszam wszystkie osoby, które mają lub będą miały praktyczne doświadczenia z telewizorami serii LG LW z pasywnym 3d (szczególnie serie 570 i 650), do dzielenia się opiniami, uwagami oraz radami. Telewizory już pojawiają się w domach więc czas taki temat rozpocząć.

Jestem użytkownikiem tv serii LW od kilku tygodni i chętnie odpowiem na pytania i podzielę się doświadczeniami.

Zapraszam
ZeOOs

LG 47LW570S
XBOX 360 KINECT

Czesc
Jestem uzytkownikiem tego modelu: LCD 55LW570S moze od razu zpytam jakie ustawienia masz w swoim tv ?

#3 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 06 maj 2011 - 23:50

Zobacz postgoombi, o 06 maj 2011 - 20:47, powiedział:

Czesc
Jestem uzytkownikiem tego modelu: LCD 55LW570S moze od razu zpytam jakie ustawienia masz w swoim tv ?

Jako bazę ustawień przyjąłem te z flatpanelshd (załączam - tam testowym modelem był lw 650), ale dla moich warunków (bardzo jasny w dzień pokój) te ustawienia są za ciemne i zbyt "płaskie"/mdłe - cały czas jeszcze eksperymentuje i szukam - jak dojdę do wg mnie opytmalnych do jasnych pomieszczeń to je przedstawię. Oni w tych ustawieniach poszukiwali czerniejszej czerni i idealnych parametrów kolorów ale dla mojego, absolutnie amatorskiego oka, musi być zdecydowanie jaśniej - zreszta oni tez o tym wspominają. Pozostaje jeszcze pytanie czy jest duża różnica w panelach miedzu 570 a 650 - wydaje sie ze różnice to tylko True Motion 200 i inna obudowa - tyle wyczytałem

Picture preset: Expert1
Backlight 35
Contrast 90
Brightness: 50
V/H Sharpness: 50
Color: 50
Tint 0
Dynamic Contrast Off
Noise Reduction Off
Mpeg noise reduction Off
Super resolution Off
Black level Low
Real Cinema Off
Color gamut Standard
Edge enhancer Off
xvYCC Auto
Color filter Off
Color temperature Warm
RGB Method 2 points
R contrast  0
G contrast -2
B contrast 1
R brightness -7
G brightness 20
B brightness 5
TruMotion  On/Off
LED local dimming Off

http://www.flatpanel...l&id=1301662476

#4 buku

buku

Grupa wyrzutków

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3097 postów

Napisany 07 maj 2011 - 08:03

Zapowiedziano aktualizację która ma zmienić radykalnie przetwarzanie 3D w celu osiągnięcia prawie 1080p.
Dotyczyć ma 3D. Na dniach.
W ramach nowego systemu ma być wyłączenie systemu TruMotion i przejść do pełnego wykorzystania panelu.
Czy więc korzystacie z 3D ?
Może uda sie Wam opisać zapowiedziana zmienę.

#5 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 07 maj 2011 - 12:06

Zobacz postjanunio, o 07 maj 2011 - 08:03, powiedział:

Zapowiedziano aktualizację która ma zmienić radykalnie przetwarzanie 3D w celu osiągnięcia prawie 1080p.
Dotyczyć ma 3D. Na dniach.
W ramach nowego systemu ma być wyłączenie systemu TruMotion i przejść do pełnego wykorzystania panelu.
Czy więc korzystacie z 3D ?
Może uda sie Wam opisać zapowiedziana zmienę.

Ja niestety nie korzystam z 3D z prozaicznego powodu... nie mam źródła :( - jedyne co zobaczyłem to konwersja 2d do "2,5d" :)  ale nie wiem czy zmiany będą miały dotyczyć również tej sfery.

#6 redlum

redlum

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 43 postów

Napisany 12 maj 2011 - 14:10

A jak z Imput Lagiem? Da się grać w FPS?

#7 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 12 maj 2011 - 21:34

Co do input lag to po podłączeniu np. xbox i ustawnieniu obrazu na hdmi 1080i jest masakra :(

Nie znam się na tym dokładnie ale jak ustawię obraz w konsoli "recznie" na np 1360 x 780 to sprawa zmienia się diamertalnie i input lag jest tak mały, że nie przeszkadza w podstawowych funkcjach. Mogę sprawdzić input lag vs laptop ale nie mam jak zmierzyć opóżnienia matrycy w laptopie wiec wyniki beda raczej niewiarygodne - chyba ze ktos i tak chce znac wynik to moge to zrobic ;)

Oczywiście wszystko w trybie game, gdzie teoretycznie wszystkie dopalacze sa wylaczone. Mam podłączony kinect pod ten tv i nie wiem jaki wkłąd w input lag na sam sensor xboxa a ile tv

Edytowany przez zeoos, 12 maj 2011 - 21:35.

#8 buku

buku

Grupa wyrzutków

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3097 postów

Napisany 13 maj 2011 - 04:41

ZEOS: po USB z pena lub HDD odtwórz jakiś plik 3D typu "Side By Side".
Jest tych plików w necie masa.
Np. dema Panasa.
http://www.filestube...3d sbs download

Mi udało się to zrobić na 55LW570S w Saturnie.
Właśnie dema Panasa 3D z pena.

Edytowany przez janunio, 13 maj 2011 - 04:44.

#9 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 14 maj 2011 - 07:16

Zobacz postjanunio, o 13 maj 2011 - 04:41, powiedział:

ZEOS: po USB z pena lub HDD odtwórz jakiś plik 3D typu "Side By Side".
Jest tych plików w necie masa.
Np. dema Panasa.
http://www.filestube...3d sbs download

Mi udało się to zrobić na 55LW570S w Saturnie.
Właśnie dema Panasa 3D z pena.

Oczywiście takie dema odpalałem ;) (tylko side by side) - pierwsze wrazenia są takie:

* odległość ma zasadnicze znaczenie ponieważ przy <1,5 m na panelu 47 cali widać czarne linie
* faktycznie jest jaśniej niż w aktywnym 3d ale nie az tak zeby robic z tego główną zalete
* versus aktywne 3d jest taki efekt "dostrajania" wzroku ( przynamniej u mnie) - jak sie zaklada aktywne okulary to efekt jest u mnie natychmiastowy i w miare stały a na pasywnym obraz raz idealny a raz lekko rozmyty (sprawdzałem na zdjeciach, żeby nie było ze to kwestia ruchu obrazu)- czasem delikatny ruch glowa albo samymi okularami znacznie poprawia sprawe - moga to byc oczywiscie cechy mojego wzroku a nie ogólna przypadłość systemu
* ja nie widzedużej różnicy czy sie siedzi dokladnie na wprost czy tez z boku - dodatkowo jak ktos permanentnie oglada tc z boku to można ustawic w menu kat prawo/lewo - odatkowo można zmienić "oko" lewe/prawe cokolwiek to znaczy ;) podobno jedni widza na lewe inni na prawe a 5% (moja żona) nic nie widzi w 3d ;)

Edytowany przez zeoos, 14 maj 2011 - 14:38.

#10 kolak00

kolak00

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisany 14 maj 2011 - 10:00

Mam małą prośbę do użytkowników tego modelu czy moglibyście sprawdzić jak wyglądają gry na PC w 3D przy użyciu sterowników iZ3D? Chodzi mi o opcję 'interleaved'(bardzo łatwo zmienić w opcjach sterowników). Zaś same sterowniki można bez problemu ściągnąć z sieci, legalnie wersję próbną. No i jak z input lagiem na PC ? Z tego co słyszałem na PS3 lag jest zdecydowanie mniejszy niż na Xboxie, jak jest z PC nie wiem. Bardzo dziękuję jeżeli znalazłaby się osoba która mogłaby napisać kilka słów.  ;) Na koniec pytanie czysto teoretyczne czy istnieje możliwość zmniejszenia input laga nowym firmware ? Dzięki za odpowiedź.  :)

#11 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 14 maj 2011 - 10:59

Dodany obrazek
W temacie input lag z PC (panel vs laptop Dell)podłączony przez kabel HDMI

* 720p ok 160 ms :(
* rozdzielczości od 1024 do 1366 @60 Hz(tyle pozwala mi sterownik) ok 50 ms

Nie wiem jeszcze jak przez inne kable i ile dodaje matryca laptopa. Rewelacji niestety nie ma - cały czas 3 klatki za PC co wytrawnych graczy może wyprowadzić z równowagi :)

ps. TrueMotion (średni) dodaje kolejna klatke wiec jest gdzies ok 70 ms

Edytowany przez zeoos, 14 maj 2011 - 14:37.

#12 kolak00

kolak00

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisany 14 maj 2011 - 18:43

serdeczne dzięki za odpowiedź...  ;) mam jeszcze pytanie w jakiej odległości najlepiej oglądać 3D przy panelu 42 lub 47 cali?

#13 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 14 maj 2011 - 20:09

Zobacz postkolak00, o 14 maj 2011 - 18:43, powiedział:

serdeczne dzięki za odpowiedź...  ;) mam jeszcze pytanie w jakiej odległości najlepiej oglądać 3D przy panelu 42 lub 47 cali?

Przy 47 minimum 1,5-2 m - poniżej zaczyna być widać czarne linie co jest znaną już chyba przypadłością pasywnego 3d od LG. Widzę ze Koledzy delikatnie sgnalizują nadejście nowego firmware, które ma "poprawić" 3d - ale to chyba nie dotyczy pojawiających się czarnych linii bo to bardziej jest cecha fizyczna filtra na panelu niż jakaś programowa "wpadka" LG - choć mówię to jako totalny laik w tej dziedzinie.

#14 stench

stench

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisany 15 maj 2011 - 18:14

czyli jeszcze nie rewolucja i zmodernizowane możliwości 3d nie powinny być kluczowym kryterium w wyborzec tv ?

#15 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 16 maj 2011 - 04:15

Zobacz poststench, o 15 maj 2011 - 18:14, powiedział:

czyli jeszcze nie rewolucja i zmodernizowane możliwości 3d nie powinny być kluczowym kryterium w wyborzec tv ?

Kluczowym kryterium przy wyborze tv powinien byc obraz 2d bo to 99 % oglądanego sygnału ;)

#16 TheCezar

TheCezar

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 17 maj 2011 - 20:00

Zobacz postzeoos, o 14 maj 2011 - 10:59, powiedział:

W temacie input lag z PC (panel vs laptop Dell)podłączony przez kabel HDMI

* 720p ok 160 ms :(
* rozdzielczości od 1024 do 1366 @60 Hz(tyle pozwala mi sterownik) ok 50 ms

Nie wiem jeszcze jak przez inne kable i ile dodaje matryca laptopa. Rewelacji niestety nie ma - cały czas 3 klatki za PC co wytrawnych graczy może wyprowadzić z równowagi :)

ps. TrueMotion (średni) dodaje kolejna klatke wiec jest gdzies ok 70 ms
LW570s wygląda łądnie i ogólnie prawie się do niego przekonałem, ale... gdy poczytałem na różnych forach o tym dużym input lagu to mam wątpliwości czy wejść w ten sprzęt. Piszecie o opóźnieniu ok. 4 klatek... W sumie to jest niewiele, ale nie potrafie tego ocenić. Gram normalnie na monitorze komputerowym i dotychczas nie miałem doczynienia z problemem input laga. Czy to faktycznie tak duży problem? Dyskomfort? Czy sprawdzaliście np. czy rodzaj kabla lub gniazda do którego dostarczony jest sygnał z kompa ma wpływ na ten input lag?

Edytowany przez TheCezar, 17 maj 2011 - 20:02.

#17 ero1884

ero1884

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów

Napisany 18 maj 2011 - 12:01

Panowie zamierzam kupić lg 47lw5500, wydaje mi się, że to tv podobny do tych o których mowa w temacie, jak możecie to opiszcie jak wygląda 3d na tych tv i co najważniejsze czy warto zakupić tv z technologią pasywną.

#18 TheCezar

TheCezar

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 18 maj 2011 - 12:58

Właśnie wróciłem z MM gdzie ponownie obejrzałem LW570s oraz pobawiłem się pilotem. Znalazłem problem z tym LCD... tzn, chciałem bardziej rozjaśnić obraz, bo wydawał mi się zbyt ciemny i... po wejściu w regulację jasności była ona już ustawiona na 100%! W samsungu d7000 jest znacznie większa możliwość rozjaśnienia. Jak u was jest z tą jasnością?

#19 zeoos

zeoos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisany 18 maj 2011 - 18:44

Zobacz postTheCezar, o 18 maj 2011 - 12:58, powiedział:

Właśnie wróciłem z MM gdzie ponownie obejrzałem LW570s oraz pobawiłem się pilotem. Znalazłem problem z tym LCD... tzn, chciałem bardziej rozjaśnić obraz, bo wydawał mi się zbyt ciemny i... po wejściu w regulację jasności była ona już ustawiona na 100%! W samsungu d7000 jest znacznie większa możliwość rozjaśnienia. Jak u was jest z tą jasnością?
Mogę tylko powiedzieć, że dla mnie obraz jest wystarczająco jasny (mam jasny pokój) - ale to jest bardzo sybiektywna ocena. Z drugiej strony aby porównywać telewizory trzeba je przestawić na tryb "dom" z trybu "sklep" (nie wiem czy Samsung ma taki tryb - LG ma) - w trybie "sklep" producenci mogą stotowac różne sztuczki i dlatego nie ma sensu tego porównywać. Materiał musi być ten sam, w tv powinno sie wyłaczyć local dimming (wygaszanie stref - LG to ma) itd itd - albo :) jeśli masz takie odczucie i widoczna różnica w jasności sprawia kłopot rozwiązanie jest jedno - kup Samsunga :)

pozdrawiam

#20 TheCezar

TheCezar

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 19 maj 2011 - 08:01

Zobacz postzeoos, o 18 maj 2011 - 18:44, powiedział:

Mogę tylko powiedzieć, że dla mnie obraz jest wystarczająco jasny (mam jasny pokój) - ale to jest bardzo sybiektywna ocena. Z drugiej strony aby porównywać telewizory trzeba je przestawić na tryb "dom" z trybu "sklep" (nie wiem czy Samsung ma taki tryb - LG ma) - w trybie "sklep" producenci mogą stotowac różne sztuczki i dlatego nie ma sensu tego porównywać. Materiał musi być ten sam, w tv powinno sie wyłaczyć local dimming (wygaszanie stref - LG to ma) itd itd - albo :) jeśli masz takie odczucie i widoczna różnica w jasności sprawia kłopot rozwiązanie jest jedno - kup Samsunga :)

pozdrawiam
zastanawiam się nad 40D7000, ale jednak ten samsung ma 2" mniej no i jest prawie tysiąc zł droższy. Poza tym ma coś co trochę na wstępie irytuje tzn. na matrycy wzdłuż pionowych ramech widać takie ciemniejsze pasy szerokości ok. 5 mm. Ponoć to kwestia pryzmatów, szerokości ramki itp itd. Wybór TV to straszne zadanie :)

Dodaj odpowiedź

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników