Skocz do zawartości

Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj na HDTV Centrum Polska

WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ!

Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.

Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:

• Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy
      Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach
      Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich
      jak Dune czy Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie
    napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm
      zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD)
      oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Guest Message by DevFuse

TEST: [Blu-ray 3D] Pirania 3D

10 odpowiedzi na ten temat

#1 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 10614 postów

Napisany 02 styczeń 2011 - 23:22

Dodany obrazek

Dodany obrazek Dodany obrazek

Wstęp

Grudzień to niewątpliwie wysyp filmów w 3D na Blu-ray. Może w Polsce aż tak tego nie widać ale za granicą pojawiło się dość sporo różnorakich tytułów, które nie tak dawno gościły na ekranach także polskich kin. Jednym z takich filmów jest właśnie Pirania 3D, która nawiązuje do klasyka z lat 70. Tak tak, oryginalny film pojawił się w kinach dokładnie w roku 1978 i bazował na fali popularności Szczęk (1975 rok). Według opinii krytyków nie mógł on równać się z filmem Spielberga, jednak swoje zadanie spełniał: straszył, śmieszył - bawił czyli był typowym "horrorem - komedią" z tamtych lat. Sam pamiętam jak rodzice chowali przede mną kasetę VHS bo miałem trochę za mało lat na tak "straszne" sceny :lol: A o czym był dokładnie? Fabuła była oczywiście prościutka i opowiadała jak to z upuszczonego laboratorium wojskowego w którym urzędował jednak jeden człowiek, niejaki Dr Robert Hoak, wydostały się (niechcący za sprawą dwóch innych bohaterów filmu) hodowane na potrzeby wojny w Wietnamie, krwiożercze piranie! Jak na złość poszły pływać do tej samej rzeki, która prowadziła do jeziora, nad którym znajdował się obóz dla dzieci. Czyli jatka była zapewniona :D  Jakiś czas później pojawiła się druga część w którą zaangażowany był sam Cameron a nawet remake 1 części w 1995 roku! ale na dalsze wspominki zapraszam już do Google.

Dodany obrazek

Pirania 1978

Fabuła, opis:

Cóż przyszedł rok 2010, człowiek dorósł :lol: a w kinach pojawiła się kolejna reaktywacja Piranii z przed lat. Twórcy poszli grubo i od razu dostosowali film do obowiązujących standardów czyli.. zrobili go w 3D. Fabuła podobnie jak w oryginale nie jest specjalnie odkrywcza. Znowu jezioro, tym razem Victoria. Co roku zbiera się tam grupa kilkudziesięciu tysięcy nastolatków na mega imprezę! Jednak w tym roku na dnie jeziora dochodzi do gwałtownych wstrząsów. W wyniku ruchów tektonicznych, pęka część dna i.... ze snu budzi tysiące prehistorycznych ryb - piranii. Co się będzie działo dalej chyba nie muszę pisać. Jatka pełną gębą ale przedstawiona w taki sposób, że... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:      

Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu. Chociaż w sumie może ta pozycja właśnie taka ma być? No właśnie jaka? Taka jajcarska, że prawie spadłem z kanapy kilka razy ze śmiechu (pirania, która pożera w 3D członka ale go wypluwa by był ... niestrawny? Albo strzelanie ze strzelby w taflę jeziora do piranii?). A to tylko jedne z wielu mocnych akcji tego dzieła. Osobiście lubię horrory, szczególnie klasy B a już najbardziej z dawnych lat. Tutaj w sumie spodziewałem się tego samego ale naprawdę chyba trochę przesadzono i nie ogarnięto tematu. O aspektach technicznych czyli m.in. o 3D wypowiem się niżej. Ale już sobie wyobrażam seans w kinie: musiało się dziać :D

Dodany obrazek

Te 3 zdjęcia idealnie oddają charakter tego dzieła :D

Środowisko testowe dla Pirania 3D:

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Obraz:

Obraz: 16:9 - 2.35:1 Anamorphic Scope (1080p / 23.976 fps / High Definition)
Interaktywne menu w języku: angielskim
Rozmiar Filmu: 18 683 117 568 bytes z Audio
Video codek: MPEG-4 AVC
Region: A-B-C
Pojemność dysku: 27 227 848 866 bytes

Długość filmu 1:28:21 (h:m:s)
Total Bitrate: 28,19 Mbps

VIDEO:

Codec				   Bitrate			 Description	 
-----				   -------			 -----------	 
MPEG-4 AVC Video		23861 kbps		  1080p / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Pod względem obrazu mamy tutaj do czynienia z najwyższą półką pod względem 2D. Film jest nowy więc i obraz jest żyleta. Niezwykle kolorowy, nasycony, ostry. Wszystkie sceny gore wyglądają aż za kolorowo :lol: Zarówno dzienne jak i nocne sceny wyglądają idealnie. Poziom czerni na najwyższym poziomie. A jak wygląda sprawa efektów 3D? Tutaj niestety ale trochę się rozczarowałem. W końcu taki film odpala się głównie dla dobrej zabawy i właśnie efektów 3D jednak próżno ich szukać w tej pozycji w dużych ilościach. Coś tam czasem poleci w stronę widza, coś tam wyskoczy nagle z ekranu jednak głównie skupiono się na głębi a więc trochę wieje nudą. Jak już coś wyskoczy to z kolei trwa to dosłownie chwilę i czasami można nawet tego nie dostrzec. Bardzo dużo brakuje do poziomu 3D takich filmów jak Avatar, Alicja w krainie czarów czy Opowieści wigilijnej. W ogóle nie ta liga. Czyli film do końca nie broni się pod tym względem. A powinien bo to jedyna jego szansa by zaistnieć w czytnikach użytkowników Blu-ray 3D.

Sceny, które trzeba zobaczyć to:

Masakra podczas wielkiej imprezy nad brzegiem jeziora. Uśmiałem się do łez :D .

Dodany obrazek

Dźwięk:

AUDIO:

Codec						   Language		Bitrate		 Description	 
-----						   --------		-------		 -----------	 
DTS-HD Master Audio			 English		 2348 kbps	   5.1 / 48 kHz / 2348 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)
Dolby Digital Audio			 English		 224 kbps		2.0 / 48 kHz / 224 kbps
Dolby Digital Audio			 English		 224 kbps		2.0 / 48 kHz / 224 kbps

SUBTITLES:

Codec						   Language		Bitrate		 Description	 
-----						   --------		-------		 -----------	 
Presentation Graphics		   English							  

Dodany obrazek

Jak widać film nie jest w polskiej wersji językowej ale wierzcie mi: poziom trudności to typowy basic i nawet jak ktoś słabo zna język to większość zrozumie z angielskimi napisami. Ścieżka dźwiękowa została zakodowana w DTS-HD Master Audio z dość dużym bitrate. Oczywiście w 5.1. Ogólnie nie urywa ona głowy jednak to co ma brzmieć najlepiej czyli odgłosy głębin, wody i oczywiście... krzyków - dają radę :D Szczególnie dużo się dzieje na tyłach podczas ujęć podwodnych a i subwoofer w tym momencie też ma sporo do powiedzenia. Ma on też sporo do zagrania podczas kawałków muzycznych, które non stop przygrywają podczas filmu. W końcu to jedna wielka impreza więc nie mogło zabraknąć wielu znanych jak i mniej znanych numerów z cyklu: umcy umcy :D

Sceny, które trzeba usłyszeć to:

Brak najciekawszego momentu.

Dodatki:

Dodany obrazek

Dodatków niestety ale jest praktycznie zero. Na dysku znajdzie się jedynie komentarz reżysera. I to wszystko! Aż prosi się by pokazać making of :D A tu takie rozczarowanie...

Podsumowanie:

Film w Polsce będzie miał premierę zapewne koło marca. A kto go wyda? Monolith :lol: więc już się boję co to będzie skoro to pozycja w 3D. Ale może jakoś dadzą radę? Wydanie zagraniczne też jest gołe i wesołe (dosłownie i w przenośni) ale ma jeden plus: wysoką jakość dźwięku i obrazu a o to niestety w przypadku Monolithu nie możemy być pewni. A do tego skoro to już wydanie 3D to jeszcze bardziej się boję co się wydarzy. Ale cóż: zawsze trzeba liczyć na miłe rozczarowanie. Co do samego wydania to na wyspach jest ono stosunkowo tanie bo kosztuje w Amazonie 15 funtów. Za tyle można to powiedzmy kupić. Ale u nas to będzie jak znam życie ponad 100zł z okazji pierwszego dzieła 3D Monolith i za tyle czegoś takiego bym osobiście nie kupił. Film góra na jeden raz, posiadający bardzo dobrą jakość 2D ale niezadowalającą 3D a w końcu głównie po to kupuje się tego typu filmy. W 2D to głupota do potęgi i raczej nie przypadnie do gustu a wręcz zirytuje za stracony czas :D

Trailer:

Dodany obrazekDo kupienia na AmazonUK: Klik

Dystrybucja w Polsce: Monolith
Producent: Dimension Films
Data produkcji: 2010
Dostępny w sprzedaży PL: 10.03.2011 / Europa zachodnia - już dostępny
Czas: 1:28:21

Gatunek: Horror, Komedia
Reżyser: Alexandre Aja
Scenariusz: Pete Goldfinger, Josh Stolberg, Grégory Levasseur, Alexandre Aja
Zdjęcia: John R. Leonetti
Muzyka: Michael Wandmacher

Obsada:Elisabeth Shue, Ving Rhames, Adam Scott, Jessica Szohr, Dina Meyer, Christopher Lloyd, Steven R. McQueen, Riley Steele, Kelly Brook

Ocena ogólna:

Film:
Obraz:
Dźwięk:
Dodatki:

Moje rzeczy do sprzedania na Allegro: Fotel pod kierownicę G25
Sprzedam prawie nówka Projektor biały JVC X3 3D (100h lampa) - 9,999zł
Kuro + JVC X3 + Mocne Klipsch IV 7.1 = :D
Wbijać na Facebooka, tam zawsze najnowsze info ze strony: HDTVPolska na Facebooku
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#2 VAMET

VAMET

1080p

• Użytkownik
  • 956 postów

Napisany 03 styczeń 2011 - 00:41

Witam uprzejmie

"Fajny" film :D ...o dziwo mnie się podobał, ale jak oglądałem, to miałem gorączkę.
"Lekki", miły i przyjemny ;)

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

VAMET
Lapsus Angelus

MOBO: ASUS P7P55D-E PRO CPU: Intel Core i5-750 2.66GHz RAM: Kingston DDR3 2x2GB 1333MHz CL9 (KVR1333D3N9K2/4G)
GPU: Gigabyte Radeon HD5850 1GB (GV-R585OC-1GD) PSU: Corsair 550W (CMPSU-550VXEU) HDD: WD Caviar Green 1.5TB (WD15EARS)
HDTV: Samsung LCD 40" (LE40M87BD) GAMEPAD: Logitech Wireless Gamepad F710 OS: Microsoft Windows 7 64-bit SP1

FACEBOOK VIMEO YOUTUBE

#3 pmcomp

pmcomp

HD Maniak 1080p

• Użytkownik
  • 3985 postów

Napisany 03 styczeń 2011 - 18:43

No i ja też zapodałem sobie dzisiaj rybki w 3D  :lol: .
Jakościowo i "merytorycznie" troszke inne niz np. w IMAXowym Under the sea ale ... zaczynając oglądać wiedziałem czego sie spodziewać. Szczęki to to na pewno nie są lecz przypomina mi się wspólne oglądanie Piątku 13-ego w grupie młodych studentów, po lekkim znieczulaczu. Wyszła z tego niezła komedia. Tu było tak samo.

Film zrobiony bardzo poprawnie, efekty wizualne na całkiem niezłym poziomie i moim zdaniem woelkie brawo za przestrzenny dźwięk, mimo że oglądałem tylko w zwykłym DTS 5.1 (to tak jak ma się BD playera z jednym wyjściem HDMI).

Moim zdaniem Gmeru niesłusznie ten film zjechał, po jego recenzji spodziewałem się totalnej nudy i porażki a wyszło fajne 90 min dzisiejszego zimowego popołudnia.

Ja polecam. Efekty w 3D może nie są powalające ale warto ten film w 3D obejrzeć.

PS. wypluty członek też mi się podobał  :) :) :), tylko jego rozmiar w stanie spoczynku budzi wielkie wątpliwości  ;)  .

Pozdro

Edytowany przez pmcomp, 04 styczeń 2011 - 11:44.

pmcomp

SPRZEDAM: płytę B-110 Popcorn z pilotem i odbiornikiem IR - 150,- zł
SPRZEDAM: 3szt HDD WD 1TB SATA - 800,- zł
SPRZEDAM: 1szt HDD Seagate 750GB ATA (IDE) - 350,- zł
SPRZEDAM: Harry Potter blu-ray 3D cz.1+2 (PL) - 100,- zł
SPRZEDAM: pamięć 2 x 2GB do iMac, MacBook, 1333 MHz, oryginał, Samsung - 130,- zł
Mam potrzebę przegrać płytę vinylową na format cyfrowy 24bit/96Khz albo wyżej. Czy ktoś wie gdzie i jak można coś takiego zrobić?

(HD-klamoty i ... koty)
(BD - 239)
(HD DVD - 86)
(koty - 3)
(piloty - dużo ... za dużo ... choć już zakupiłem Harmony One)

#4 MarcinC

MarcinC

720p

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 401 postów

Napisany 04 styczeń 2011 - 13:16

Piątek 13-ego lepiej zostaw w spokoju, bo klasyków się nie obraża takimi filmami jak ten wyżej.

Ten film zjechał cały świat :lol: Tylko nie rozumiem nawet tej dyskusji. Takich słabiaków jest na pęczki. Ale rozumiem ze 3D ciągnie wszystko ;)

Już ponad trzydzieści lat temu parodiowano "Szczęki" w "Piranii". Teraz przyszedł czas na parodię parodii, kpinę z kpiny, podróbkę podróbki. Najwyraźniej Alexandre Aja ("Wzgórza mają oczy", "Lustra") po prostu umie liczyć kasę.

gazeta.pl

Edytowany przez MarcinC, 04 styczeń 2011 - 13:18.

#5 pmcomp

pmcomp

HD Maniak 1080p

• Użytkownik
  • 3985 postów

Napisany 04 styczeń 2011 - 13:54

Zobacz postMarcinC, o 04 styczeń 2011 - 13:16, powiedział:

Piątek 13-ego lepiej zostaw w spokoju, bo klasyków się nie obraża takimi filmami jak ten wyżej.

Ten film zjechał cały świat :lol: Tylko nie rozumiem nawet tej dyskusji. Takich słabiaków jest na pęczki. Ale rozumiem ze 3D ciągnie wszystko ;)

Słabiaki w 3D ??? Widocznie jeszcze takich nie widziałeś. Piranha 3D to bardzo dobrze zrealizowany film. A o gustach sie nie dyskutuje. Ja zaliczyłem go do komedii.
Oto moim zdaniem dwaj kandydaci do słabiaków:
- Dark World (Tiomnyj Mir) produkcji rosyjskiej. Scen 3D jak na lekarstwo. Pomieszanie 2D i 3D. I film słaby.
- wielka superprodukcja Legend of the Guardians (legenda sowiego królestwa). Efekty 3D znakomite tylko ... film do doopy. A napiszę, że jestem fanem "kreskówek" i dobrych animacji Pixara. Po drugiej stronie barykady np. Despicable Me (Jak ukraść księżyc).

Pozdro

Edytowany przez pmcomp, 04 styczeń 2011 - 13:56.

pmcomp

SPRZEDAM: pamięć 2 x 2GB do iMac, MacBook, 1333 MHz, oryginał, Samsung - 130,- zł
Mam potrzebę przegrać płytę vinylową na format cyfrowy 24bit/96Khz albo wyżej. Czy ktoś wie gdzie i jak można coś takiego zrobić?

(HD-klamoty i ... koty)
(BD - 239)
(HD DVD - 86)
(koty - 3)

#6 simian raticus

simian raticus

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów

Napisany 04 styczeń 2011 - 15:58

Kiedyś kochałem film Piranha: The Flying killers (Pirania 2: latający Mordercy). Tutaj też miałem rozrywkę ale takie filmy już nie wchodza i sporo młodzieżowych cziks'ów amerykanskich było).
http://img834.images...odpisavatar.gif
Doprawdy niesamowite co Ty do mnie mówisz Panie milicjanto-policjancie . . .
Dodany obrazek

#7 Seba_Fan

Seba_Fan

1080p

• Użytkownik
  • 893 postów

Napisany 04 styczeń 2011 - 18:19

słyszałem że dużo cycków jest w filmie :)
niestety nie oglądałem jeszcze.

#8 pmcomp

pmcomp

HD Maniak 1080p

• Użytkownik
  • 3985 postów

Napisany 04 styczeń 2011 - 18:54

Zobacz postSeba_Fan, o 04 styczeń 2011 - 18:19, powiedział:

słyszałem że dużo cycków jest w filmie :)
niestety nie oglądałem jeszcze.

Cycków jeszcze ... czy filmu ?  :lol: :lol: :lol:

Cycków jest dużo  :), będzie ci się podobać  :blink:  .

Pozdro

Edytowany przez pmcomp, 04 styczeń 2011 - 21:21.

pmcomp

(HD-klamoty i ... koty)
(BD - 239)
(HD DVD - 86)
(koty - 3)

#9 makakam

makakam

XviD

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 220 postów

Napisany 06 styczeń 2011 - 22:25

Wlasnie go skonczylem ogladac ale w wersji 2D. Nie rozumiem dyskusji na temat przegiec w filmie, przeciez wyraznie jest napisane nawet na IMDB ze to jest horror komedia wiec o co chodzi? Film jest calkiem w porzadku zeby sie posmiac, poogladac "titties" :) a efekty dzwiekowe tez calkiem dobre.
HTPC + 50VT30 + Onkyo TX-NR609 + Dali Concept 6 + Dali Concept Center + Dali Concept 1 + Dali Concept Sub

#10 binary

binary

1080p

• Użytkownik
  • 1455 postów

Napisany 07 styczeń 2011 - 09:38

I u mnie  zaatakowały piranie.
Jest faktycznie tak jak pisze Gmeru - emocje jak "na rybach", za to śmiesznie. Z tym że żarty zaczynają się już od pierwszej sceny, w której Richard Dreyfuss, grający ichtiologa (albo marine biologist) w pamiętnych Szczękach, zapoznaje prehistoryczne piranie ze smakiem ludzkiego mięsa. Ot taki żarcik twórców filmu. Dalej miało być już na poważnie, a wyszło jak wyszło.
Zmarnowane 90 minut niektórym mogą zrekompensować mogą podwodne zdjęcia, których nie znajdziemy w filmach Jacquesa Cousteau. Trzeba przyznać, że syrenki, choć silikonowe, w morskiej toni prezentują sie lepiej niż na suchym lądzie.
Właściwie to było jezioro ale co tam.
Na trzewo nie podchodzić.

#11 ocelot8

ocelot8

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 30 czerwiec 2011 - 12:54

Gmeru, rozumiem że zrecenzowałeś wydanie brytyjskie. I nie znalazłeś tam dodatków?! Są wycięte sceny(m.in. śmierć operatora) i te których ostatecznie nie nakręcono(storyboardy). I jeszcze jakieś reportaże z planu.

Dodaj odpowiedź

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników