Wstęp
Grudzień to niewątpliwie wysyp filmów w 3D na Blu-ray. Może w Polsce aż tak tego nie widać ale za granicą pojawiło się dość sporo różnorakich tytułów, które nie tak dawno gościły na ekranach także polskich kin. Jednym z takich filmów jest właśnie Pirania 3D, która nawiązuje do klasyka z lat 70. Tak tak, oryginalny film pojawił się w kinach dokładnie w roku 1978 i bazował na fali popularności Szczęk (1975 rok). Według opinii krytyków nie mógł on równać się z filmem Spielberga, jednak swoje zadanie spełniał: straszył, śmieszył - bawił czyli był typowym "horrorem - komedią" z tamtych lat. Sam pamiętam jak rodzice chowali przede mną kasetę VHS bo miałem trochę za mało lat na tak "straszne" sceny

Pirania 1978
Fabuła, opis:
Cóż przyszedł rok 2010, człowiek dorósł
Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu. Chociaż w sumie może ta pozycja właśnie taka ma być? No właśnie jaka? Taka jajcarska, że prawie spadłem z kanapy kilka razy ze śmiechu (pirania, która pożera w 3D członka ale go wypluwa by był ... niestrawny? Albo strzelanie ze strzelby w taflę jeziora do piranii?). A to tylko jedne z wielu mocnych akcji tego dzieła. Osobiście lubię horrory, szczególnie klasy B a już najbardziej z dawnych lat. Tutaj w sumie spodziewałem się tego samego ale naprawdę chyba trochę przesadzono i nie ogarnięto tematu. O aspektach technicznych czyli m.in. o 3D wypowiem się niżej. Ale już sobie wyobrażam seans w kinie: musiało się dziać

Te 3 zdjęcia idealnie oddają charakter tego dzieła ![]()
Środowisko testowe dla Pirania 3D:

Obraz:
Obraz: 16:9 - 2.35:1 Anamorphic Scope (1080p / 23.976 fps / High Definition) Interaktywne menu w języku: angielskim Rozmiar Filmu: 18 683 117 568 bytes z Audio Video codek: MPEG-4 AVC Region: A-B-C Pojemność dysku: 27 227 848 866 bytes Długość filmu 1:28:21 (h:m:s) Total Bitrate: 28,19 Mbps VIDEO: Codec Bitrate Description ----- ------- ----------- MPEG-4 AVC Video 23861 kbps 1080p / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1

Pod względem obrazu mamy tutaj do czynienia z najwyższą półką pod względem 2D. Film jest nowy więc i obraz jest żyleta. Niezwykle kolorowy, nasycony, ostry. Wszystkie sceny gore wyglądają aż za kolorowo
Sceny, które trzeba zobaczyć to:
Masakra podczas wielkiej imprezy nad brzegiem jeziora. Uśmiałem się do łez

Dźwięk:
AUDIO: Codec Language Bitrate Description ----- -------- ------- ----------- DTS-HD Master Audio English 2348 kbps 5.1 / 48 kHz / 2348 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit) Dolby Digital Audio English 224 kbps 2.0 / 48 kHz / 224 kbps Dolby Digital Audio English 224 kbps 2.0 / 48 kHz / 224 kbps SUBTITLES: Codec Language Bitrate Description ----- -------- ------- ----------- Presentation Graphics English

Jak widać film nie jest w polskiej wersji językowej ale wierzcie mi: poziom trudności to typowy basic i nawet jak ktoś słabo zna język to większość zrozumie z angielskimi napisami. Ścieżka dźwiękowa została zakodowana w DTS-HD Master Audio z dość dużym bitrate. Oczywiście w 5.1. Ogólnie nie urywa ona głowy jednak to co ma brzmieć najlepiej czyli odgłosy głębin, wody i oczywiście... krzyków - dają radę
Sceny, które trzeba usłyszeć to:
Brak najciekawszego momentu.
Dodatki:

Dodatków niestety ale jest praktycznie zero. Na dysku znajdzie się jedynie komentarz reżysera. I to wszystko! Aż prosi się by pokazać making of
Podsumowanie:
Film w Polsce będzie miał premierę zapewne koło marca. A kto go wyda? Monolith
Trailer:
Do kupienia na AmazonUK: KlikDystrybucja w Polsce: Monolith
Producent: Dimension Films
Data produkcji: 2010
Dostępny w sprzedaży PL: 10.03.2011 / Europa zachodnia - już dostępny
Czas: 1:28:21
Gatunek: Horror, Komedia
Reżyser: Alexandre Aja
Scenariusz: Pete Goldfinger, Josh Stolberg, Grégory Levasseur, Alexandre Aja
Zdjęcia: John R. Leonetti
Muzyka: Michael Wandmacher
Obsada:Elisabeth Shue, Ving Rhames, Adam Scott, Jessica Szohr, Dina Meyer, Christopher Lloyd, Steven R. McQueen, Riley Steele, Kelly Brook
Ocena ogólna:
Film:
Obraz:
Dźwięk:
Dodatki: