Skocz do zawartości

HDTV Centrum Polska używa cookie. Przeczytaj Polityka Cookie aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie
  •  

Zdjęcie

Sky TV w Polsce, pare pytań.


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 jodran_1990

jodran_1990

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
  • Dołączył: 17-maj 08

Napisany 08 listopad 2010 - 21:13

Witam,

Jak większość z Was HDmaniaków wie jest kiepsko z "HD" u naszych rodzimych operatorów satelitarnych. Postanowiłem więc się zainteresować Sky TV, lecz mam parę pytań odnośnie odbioru.

1. Czy istnieje możliwość techniczna odbioru Sky TV u nas (oczywiście z ich tunerem i kartą). Jeżeli tak to na jaką/jakie satelity musi być ustawiony talerz aby poprawnie odbierał sygnał (mieszkam pod Warszawą).

2. Gdyby ktoś z rodziny w Anglii wziął na siebie umowę i płacił abonament (ja bym mu przelewał pieniądze), a ja w Polsce bym oglądał, to czy jakoś sprawdzają czy tuner podłączony jest w Anglii? Jeśli tak, to czy mogłyby być jakieś konsekwencje/kara.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Piotrek

#2 dawmac

dawmac

    4K

  • Użytkownik
  • 1279 postów
  • Dołączył: 11-listopad 06

Napisany 08 listopad 2010 - 21:45

N TV odbiera w angli i mysle ze skay tez odierac bedzie w PL. Co do programow HD to jest ih kilka ale filmowe powtarzaja sie do znudzenia i warto je ogladac raz na tydzien, jak programy muzyczne to N TV ma lepsza jakosc niz SKY mam i SKY HD i N HD. W sumie to sky nic nadzwyczajnego.
pozdr. dawmac

#3 jodran_1990

jodran_1990

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
  • Dołączył: 17-maj 08

Napisany 08 listopad 2010 - 22:02

A jest tam taki HD pack za 10 funtów miesięcznie i jest tam 50 kanałów hd. Masz może ten pakiet? Jeżeli tak to jak z jakością na kanałach typu NGHD? Bo na sportowych jest raczej dobra, ponieważ pobrałem z internetu mecz NHL z ESPN America HD i powiem, że jak dla mnie to jakość rewelacyjna (bitrate 15-16Mbit).

#4 marcus64

marcus64

    1080p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 822 postów
  • Dołączył: 17-luty 08

Napisany 08 listopad 2010 - 22:25

Sky UK nadaje z satelity Astra 2 28,2 st.E w spot beam, czyli w wąskiej wiązce ukierunkowanej na Wyspy Brytyjskie oraz Irlandię (łapie się też kawałek Francji). W Polsce bez talerza min. 130 cm nie masz co marzyć o odbiorze (i to nie wszędzie i nie wszystkie kanały) - optymalna jest antena 180 cm. Jeżeli masz możliwości montażu takiej kupy żelastwa to możesz próbować.

#5 jodran_1990

jodran_1990

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
  • Dołączył: 17-maj 08

Napisany 08 listopad 2010 - 22:50

możliwość montażu by była, ale to trochę przy dużo żelastwa :( , czyli raczej nici z normalnego obioru? :(

#6 binary

binary

    4K

  • Użytkownik
  • 2720 postów
  • Dołączył: 12-kwiecień 06

Napisany 09 listopad 2010 - 00:23

Jordan_1990
Przychylam sie do zdania dawmaca ze nie ma sie czym podniecac. Pomijajac trudnosci techniczne z odbiorem w Polsce, przyzwoita jakosc obrazu i zawartosc programowa dostaniesz tylko w paczkach filmowych i sportowych (z ciekawostek jest jeszcze kanal 3d) ale musisz za nie dodatkowo zaplacic drugie tyle a raczej wiecej niz za 5 czy 6 paczek podstawowych, zas w tych nie znajdziesz wiele wiecej niz w N-ce, ktora jakoscia niektorych kanalow moglaby zawstydzic skya. Lepiej jak poczekasz do nowego roku az u polskich operatorow pojawi sie wiecej kanalow byc moze wtedy oferta przestanie byc interesujaca dla Ciebie. Chyba ze po prostu chcesz miec w domu telewizje anglojezyczna w celach edukacyjnych. Jesli tak to polecam Ci radio, ktore jest o tyle lepsze ze latwiej jest przyzwyczaic sie do roznych akcentow (paradoksalnie dobra znajomosc angielskiego nie daje gwarancji dogadania sie ob mozesz po prostu miec klopoty ze zrozumieniem "wyspiarzy" ). Jesli chodzi Ci tylko o jakosc obrazu nie kupuj w ciemno ale wybierz sie na wycieczke do Uk albo Irlandii i przekonaj sie czy SKY spelnia Twoje oczekiwania.

#7 telemaniak

telemaniak

    720p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 414 postów
  • Dołączył: 12-październik 06

Napisany 09 listopad 2010 - 09:22

Sky UK nadaje z satelity Astra 2 28,2 st.E w spot beam, czyli w wąskiej wiązce ukierunkowanej na Wyspy Brytyjskie oraz Irlandię (łapie się też kawałek Francji). W Polsce bez talerza min. 130 cm nie masz co marzyć o odbiorze (i to nie wszędzie i nie wszystkie kanały) - optymalna jest antena 180 cm. Jeżeli masz możliwości montażu takiej kupy żelastwa to możesz próbować.

nie do końca prawda.
spotbeam jest ale tylko na paru transponderach, pozostałe spokojnie na 60-90 antenie u nas odbierzesz.
jakość?

spokojnie około 12-20Mb/s na każdym kanale. dźwięk 5.1 na każdym kanale HD i to 90% programów. do tego napisy po ang na każdym kanale.

tu masz zasięhg kanałów: http://pl.kingofsat....-skydigital.php i tak: wiązka ASTRA 2D to właśnie spotbeam, a pozostałe to wiązka europejska. kliknij na odnośnik i sam zobaczysz.

a tu masz odczyt z transponderów z jakością. http://www.linowsat....?0282-0-x-0-0-0

i przykładowy szczegółowy opis http://www.linowsat....1720-H-2001-0-0

#8 marcus64

marcus64

    1080p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 822 postów
  • Dołączył: 17-luty 08

Napisany 09 listopad 2010 - 09:52

@ telemaniak - post dotyczy odbioru Sky UK w Polsce a nie innych kanałów z A 28,2 st., które rzeczywiście można łapać na czaszy 90 cm.

Natomiast co do Sky UK, to niestety spot beam powoduje, że u nas odbiór jest możliwy tylko na bardzo dużych antenach. Swego czasu robiliśmy z kolegą próby w okolicach Lublina u klienta, który przywiózł dekoder z Anglii. Na antenie 130 cm mieliśmy część kanałów a niektóre tylko w określonych godzinach. Na innych forach wyczytałem, że najlepszy odbiór jest na północy kraju w okolicach Gdańska i to na talerzu 180 cm.

#9 jodran_1990

jodran_1990

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
  • Dołączył: 17-maj 08

Napisany 09 listopad 2010 - 10:12

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Czyli na razie rezygnuję ze sky.

Temat można zamknąć.


Pozdrawiam,

Piotrek

#10 Cretino

Cretino

    Bluzgający banita

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 277 postów
  • Dołączył: 09-październik 06

Napisany 09 listopad 2010 - 14:46

a Sky nie zamierza czasem wchodzic na polski rynek i meidzy innymi nie z tego wlasnie powodu TPsa konsoliduje sie na rynku TV z N?

#11 telemaniak

telemaniak

    720p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 414 postów
  • Dołączył: 12-październik 06

Napisany 10 listopad 2010 - 00:45

@ telemaniak - post dotyczy odbioru Sky UK w Polsce a nie innych kanałów z A 28,2 st., które rzeczywiście można łapać na czaszy 90 cm.

Natomiast co do Sky UK, to niestety spot beam powoduje, że u nas odbiór jest możliwy tylko na bardzo dużych antenach. Swego czasu robiliśmy z kolegą próby w okolicach Lublina u klienta, który przywiózł dekoder z Anglii. Na antenie 130 cm mieliśmy część kanałów a niektóre tylko w określonych godzinach. Na innych forach wyczytałem, że najlepszy odbiór jest na północy kraju w okolicach Gdańska i to na talerzu 180 cm.


to przecież dałem Ci linki.
w Polsce odbierzesz wszystkie kanały z pakietu SKY UK poza kanałami BBC, ITV czy resztą która wchodzi w skład Free vIew. wszystkie inne , sportowe, filmowe i pozostałem spokojnie odbierzesz na 90cm.

ustaw antenę, przeskanuj satelitę i zobaczysz że trp. od 10714.00 H ----- 11067.00 V sa do złapania na wielkich talerzach.

natomiast już od transpondera 11222.17 H - Txp: C1 - Wiązka: Steerable 1 -------- wszystko jest do obioru bez problemu.


z palcem w ......nosie

nawet się nie chciało czytać tego co podałem na talerzu tylko wypisuje si e dziwne teorie o badaniach.....

#12 skysopot

skysopot

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów
  • Dołączył: 27-czerwiec 11

Napisany 27 czerwiec 2011 - 09:36

Hej,

przez jakiś czas mieszkałem w Anglii i korzystałem ze SKY HD i od jakiegoś czasu myślę o tym żeby to podłączyć w Polsce (nie wchodząc w dyskusje czy warto, czy nie, dla mnie warto). To co znajduje w necie, to ciągłe dyskusje czy się da czy nie i jak wielki talerz trzeba mieć i ciągle rozbieżne poglądy i brak informacji o firmie lub osobie która to może zrobić faktycznie.
Telemaniak piszesz że się da odbierać na normalnej antenie - a teraz pytanie dodatkowe, czy da się odbierać na razem z innym operatorem, tzn. mieć podłączoną np. n i z tej samej anteny odbierać SKY (chodzi mi oczywiście o płatny pakiet łącznie z HD)?

i pytanie jeszcze jedno, czy jest ktoś w okolicy Trójmiasta, kto może to podłączyć?? dekoder i kartę mogę mieć, ale potrzebuje kogoś kto to fizycznie uruchomi i to z sukcesem.

#13 WitekG

WitekG

    SVCD

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 181 postów
  • Dołączył: 10-kwiecień 09

Napisany 29 czerwiec 2011 - 13:59

Nie możesz odbierać n i sky z jednej anteny ponieważ nadają z różnych pozycji i to dość oddalonych od siebie - potrzebny będzie oddzielny talerz. Antenę zainstaluje i podłączy to każdy instalator tv sat, a jak masz mimimum technicznej smykałki to sam to zrobisz. Można odbierać wszystko z wyjątkiem kanałów BBC (Topgear HD!) i ITV chyba że zainstalujesz duży talerz.




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

Google+