Skocz do zawartości

Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj na HDTV Centrum Polska

WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ!

Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.

Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:

• Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy
      Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach
      Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich
      jak Dune czy Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie
    napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm
      zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD)
      oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Guest Message by DevFuse

TEST: [Blu-ray 3D] Klopsiki i Inne Zjawiska Pogodowe 3D (2D+3D)

10 odpowiedzi na ten temat

#1 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 10614 postów

Napisany 24 październik 2010 - 21:18

Dodany obrazek

Małymi krokami technologia 3D zaczyna wkraczać do naszych domów. Same telewizory 3D to nic nowego ale każdy nowy tytuł na Blu-ray w 3D to już nie lada wyczyn i gratka dla wygłodniałych posiadaczy 3D TV. Okazuje się bowiem, że jeżeli chodzi o źródła 3D to potencjalny posiadacz nowego ekranu 3D nie ma wcale tak łatwo. Na polskim rynku znajduje się dosłownie kilka filmów po polsku w 3D a część z nich(!!) jest dodawana na wyłączność wraz z odtwarzaczami Blu-ray np. Epoka Lodowcowa 3 3D (Panasonic) (i tylko tak!). Na ratunek przychodzą nam zagraniczne sklepy jak np. Amazon gdzie wybór jest nieco większy ale też nie powalający. Jednak jak ktoś jest zaradny to jest w czym wybierać: Alicja w Krainie Czarów 3D, wspomniana Epoka Lodowcowa 3 3D, sporo filmów przyrodniczych od IMAX i wiele innych czekają, także w polskiej wersji językowej. Dzisiaj zajmiemy się pierwszym filmem wydanym w Polsce na Blu-ray 3D dostępnym na półce czyli: Klopsiki i Inne Zjawiska Pogodowe 3D.

Dodany obrazek

Opis onet.pl:

Wspaniała animacja w 3D dla całej rodziny. Ambitny wynalazca Flint Lockwood to społecznie niedostosowany geniusz mający w swoim dorobku jedne z najbardziej dziwacznych urządzeń, jakie można sobie tylko wyobrazić. Ale chociaż wszystkie jego wynalazki, od butów w sprayu, po tłumacza małpich myśli, okazały się spektakularnymi porażkami powodującymi liczne problemy w miasteczku, Flint za wszelką cenę stara się stworzyć coś, co uszczęśliwi ludzi.

Kiedy najnowsza maszyna Flinta, zaprojektowana po to, by zamieniać wodę w jedzenie, przypadkowo niszczy miejski plac i odlatuje w stronę chmur, wynalazca jest niemal pewien, że oto nadszedł koniec jego kariery. Niedługo potem zaczyna się jednak dziać coś zdumiewającego – z nieba spadają cheeseburgery. Jego urządzenie działa! Jedzeniowa pogoda jest natychmiastowym sukcesem, a Flint zawiera przyjaźń z Sam Sparks, prezenterką pogody, która przyjeżdża do miasta, żeby zdać relację z tego, co nazywa "największym fenomenem pogodowym w historii".

Kiedy mieszkańcy łapczywie proszą o coraz więcej jedzenia, maszyna zaczyna zachowywać się nieobliczalnie wywołując tornada ze spaghetti i powodując opady gigantycznych klopsów. Teraz, kiedy miasto może zostać pogrzebane pod stosami ptasiego mleczka i arbuzów, zadaniem Flinta i Sam jest wyłączenie maszyny i zaprowadzenie porządku.

Dodany obrazek

Okładka

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Środowisko testowe dla Klopsiki i Inne Zjawiska Pogodowe 3D:

- Konsola PS3 oraz Blu-ray Sony s470
- Sony 46HX900 Full LED
- Onkyo 905
- REFERENCE IV: Klipsch RF-82, Klipsch RC-52, Klipsch RS-52 i Klipsch RSW-10

Dodany obrazek

Patrząc na opcje językowe:

Dźwięk:
DTS-HD Master Audio 5.1 angielski (2300 kbps)
Dolby Digital 5.1 czeski (448 Kbps)
Dolby Digital 5.1 estoński (448 Kbps)
Dolby Digital 5.1 węgierski (448 Kbps)
Dolby Digital 5.1 litewski (448 Kbps)
Dolby Digital 5.1 łotewski (448 Kbps)
Dolby Digital 5.1 polski (dubbing) (448 Kbps)
Dolby Digital 5.1 rosyjski (448 Kbps)
Dolby Digital 5.1 słowacki (448 Kbps)
Dolby Digital 5.1 ukraiński (448 Kbps)

Napisy:
angielskie, czeskie, hindi, węgierskie, polskie, słowackie

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Podział na sceny:

Mamy 16 dostępnych scen. Film trwa 1:29:53

Dodany obrazek

Dodatki:

Dysk został wydany naprawdę dobrze. Mamy pełne wsparcie BD-Live, tworzenia ulubionych scen czy dostęp do sporej ilości dodatków w większości w HD. Jeden aczkolwiek wielki minus to brak polskiej wersji dodatków! Wiadomo, że film będę chciały obejrzeć nasze pociechy a tutaj taka wpadka jeżeli zechcą zajrzeć w coś jeszcze na dysku. Szkoda. Co na dysku? Jak widać nawet menu nie jest po polsku więc:

MPEG-4, Dolby Digital 5.1 angielski (640 Kbps)
- Open Season 3D Sneak Peek (00:01:09)
- Monster House 3D Sneak Peek (00:01:29)

MPEG-2, HD, Dolby Digital 2.0 angielski (192 Kbps)
- A Recipe for Success: The Making of Cloudy With a Chance of Meatballs (00:10:51)
- Key Ingredints: The Voices of Cloudy With a Chance of Meatballs (00:12:39)

Extended Scenes (All 00:02:36)
- Elevator Joke (00:00:38)
- Twister - Early Cut With Awersome Food Fight (00:02:00)

Early Development Scenes (All 00:05:47)
- Flint's Letter to Super Scientist Vance LeFleur (00:03:05)
- Early Storyboard Version of Twister (00:02:44)

Progression reels With Introductions by Visual FX Supervisor Rob Bredow (All 00:08:09)
- From Conceptual Paintings to Final Renderings - The Evolution of Color (00:01:13)
- Roofless Restaurant Lighting Technology (00:01:54)
- Environmental Clouds Surrounding The Gigant Meatball (00:01:23)
- Making a Spaghetti Twister (00:02:05)
- Food Avalanche Elements (00:01:32)

MPEG-2, SD, Dolby Digital 2.0 angielski (192 Kbps)
- "Rainning Sunshine" Music Video (00:03:45)
- Behind The Scenes of Miranda Cosgrove's "Raining Sunhine" (00:02:17)

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

BD Live:

Dysk wyposażony jest w obsługę BD-Live czyli po ustawieniu pamięci w naszym odtwarzaczu (może być dostarczona w postaci pena USB albo musimy sami takowy nabyć) możemy wejść w świat różnorakich dodatków pobieranych bezpośrednio z sieci. W tym przypadku możemy przenieść się na stronę filmową Sony. Są tam dostępne różne trailery czy spotlighty do bezpośredniego streamu lub ściągnięcia w jakości HD. Oczywiście strona jest cały czas aktualizowana. Dzisiaj np. mogłem zobaczyć jak wygląda jeden z dodatków na płycie filmu Karate Kid (nowa wersja, która dopiero co jest/była w kinach). Przykładów można mnożyć wiele. Bardzo ciekawy dodatek.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Obraz:

Suche dane obrazu wyglądają następująco:

Obraz: 16:9 - 2.40:1 Anamorphic Scope (1080p / 23.976 fps / High Definition)
Interaktywne menu w angielskim
Video codek: MPEG-4 AVC
Region: A-B-C
Typ płyty: 38,2 GB Blu-ray Disc (dwuwarstwowa)

Pojemność dysku: 41 069 838 336 bytes

Długość: 1:29:53 (h:m:s)

VIDEO:

Codec				   Bitrate			 Description	 
-----				   -------			 -----------	 
MPEG-4 AVC Video		24548 kbps		  1080p / 23.976 fps / 16:9 / High Profile 4.1
MPEG-4 MVC Video		16279 kbps

2D:
Dodany obrazek

Oczywiście w przypadku filmu 3D mamy do czynienia z kodowaniem obrazu w MPEG-4 AVC (H.264) oraz z rozszerza metodę kompresji wideo MPEG-4 AVC (H.264) czyli Multiview Video Coding (MVC). Jest to kodowanie materiału stereoskopowego w taki sposób, że strumień wideo dla prawego oka jest zapisywany jednie jako różnica w stosunku do całkowicie przetworzonego obrazu dla lewego oka. Nie muszę chyba dodawać, że w tym momencie tradycyjny odtwarzacz Blu-ray nie poradzi sobie z dyskiem zapisanym w takim formacie. Stąd potrzeba zakupu odtwarzacz z obsługą filmów 3D.  

Klopsiki to pierwszy film w 3D na półce sklepowej i jednocześnie spore oczekiwania po samym obrazie i efektach 3D szczególnie gdy ktoś odwiedził wcześniej kino 3D albo widział dema pokazowe 3D w sklepie. Nie jest dziwnym, że padło na animację, która najlepiej sprawdza się jako pokaz możliwości technologii 3D. Omawiana pozycja to wręcz materiał referencyjny pod względem wykonania oraz efektów 3D (lecące hamburgery z nieba na nas ruless  ;) ), które bardzo często zaskakują widza podczas oglądania. Na płycie dostajemy zarówno wersję 2D jak i 3D. Czyli jeżeli posiadamy standardowy odtwarzacz Blu-ray to też lepiej kupić tą wersję niż wersję 2D, która kosztuje tyle samo. Może w przyszłości jeszcze się przyda dodatek w postaci 3D. Wersja 2D tryska kolorami oraz wyrazistością obrazu. Czy tak samo jest w okularach? Właściwie tak, chociaż ze względów technologicznych cały obraz jest nieco ciemniejszy ale nie ma tutaj jakiś specjalnie dużych różnic. Dlatego właśnie film ten można traktować jako demo 3D.

Dźwięk:

DTS-HD Master Audio			 English		 2300 kbps	   5.1 / 48 kHz / 2300 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)
Dolby Digital Audio			 Czech		   448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps
Dolby Digital Audio			 Estonian		448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps
Dolby Digital Audio			 Hungarian	   448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps
Dolby Digital Audio			 Latvian		 448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps
Dolby Digital Audio			 Lithuanian	  448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps
Dolby Digital Audio			 Polish		  448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps
Dolby Digital Audio			 Russian		 448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps
Dolby Digital Audio			 Slovak		  448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps
Dolby Digital Audio			 Ukrainian	   448 kbps		5.1 / 48 kHz / 448 kbps

Dźwięk jest perfekcyjny. Zakodowany w DTS-HD Master Audio 5.1 idealnie pasuje do nowoczesnego przekazu jakim niewątpliwie jest technologia 3D. Tutaj nie mam większych uwag. Szkoda, że wersja polska to tylko zwykłe Dolby Digital.

Podsumowanie:

Zakupiłeś właśnie telewizor 3D? No to czas na kolejny zakup czyli odtwarzacz Blu-ray 3D oraz na początek Klopsiki ;) Może nie dla każdego jest to wymarzona pozycja startowa ale zapewniam, że będzie bawić się doskonale podziwiając nową technologię. Chociaż ja osobiście preferuję filmy fabularne to ta animacja podobała mi się bardzo. Już wkrótce kolejne recenzje pozycji 3D.

Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

Dystrybucja w Polsce: Imperial-CinePix
Producent: Columbia Pictures / Sony Pictures Animation
Data produkcji: 2009
Numer katalogowy: BD 47644LCB (EU - Europa) okładka w języku angielskim
Dostępny w sprzedaży: 15.06.2010
Czas: 1:29:53

Gatunek: Animacja / Familijny / Komedia
Reżyser: Elżbieta Kopocińska-Bednarek
Scenariusz: Chris Miller
Zdjęcia: Bartosz Wierzbięta, Chris Miller
Muzyka: Mark Mothersbaugh

Dubbing angielski: Bill Hader, Anna Faris, James Caan, Andy Samberg, Bruce Campbell, Mr. T, Tracy Morgan, Neil Patrick Harris, Benjamin Bratt, Al Roker, Lauren Graham, Bobb'e J. Thompson, Laraine Newman, Mona Marshall

Dubbing polski: Miłogost Reczek, Jakub Szydłowski, Robert Tondera, Piotr Bąk, Monika Pikuła, Jacek Bończyk

Ocena ogólna:

Film:
Obraz:
Dźwięk:
Dodatki:

Moje rzeczy do sprzedania na Allegro: Fotel pod kierownicę G25
Sprzedam prawie nówka Projektor biały JVC X3 3D (100h lampa) - 9,999zł
Kuro + JVC X3 + Mocne Klipsch IV 7.1 = :D
Wbijać na Facebooka, tam zawsze najnowsze info ze strony: HDTVPolska na Facebooku
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#2 Tony72

Tony72

DVD

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 254 postów

Napisany 06 listopad 2010 - 13:42

Gmeru, fantastyczna i bardzo potrzebna robota, wielkie dzieki. Mam jednakze jedno, szalenie dla mnie istotne pytanie. Mianowicie, czy podłaczajac PS3 z najnowszym softem 3D bezposrednio via HDMI do Samsunga plazmy 3D C7000 uzyskamy pełną Full HD3D jakosc, taką jak z najnowszych odtwarzaczy BD3? Oraz, czy PS3 posiada wyjscie optical? Juz mówie dlaczego pytam, mam ampli Y663 z wejsciem HDMI 1.3 oraz BD320 Pioneer. Jestem z tych klocków zadowolony i nie chce ich wymieniac, nie mniej jednak przekonuje sie do 3D i został mi chyba zakup konsoli na stare lata:) Rozumiem ze nie moge podłączyć poprzez ampli 1.3 bo nie byłoby 3D wiec z HD dzwieku nici przy 3D. Okay, przezyje brak dzieku HD, chyba ze jest jakis sposób? Sorry za lekki off topic ale przeraza mnie przechodzenie przez tysiace postów ad. PS3. Prosze o odpowiedz i dzieki z góry bo byc moze inni tez szukaja jakiegos sposobu bez wymiany BD playerów. I tak juz mi lezy odłogiem super DVD Denon 1920 z SACD na pokładzie:) Moze sa chetni:)?
Pozdr,

#3 dawmac

dawmac

1080p

• Użytkownik
  • 1201 postów

Napisany 06 listopad 2010 - 14:27

kup 3D blu ray panasonica DMP-BDT300 z dwoma wyjsciami HDMI > jednym wysylasz obraz 3D do TV a drugim dzwiek do amplitunera strona 10 instrukcji. Stracisz duzo wysylajc dzwiek po optyku a nie po HDMI.

Co do produkcji 3D to widzialem ta bajke na pokazie TV i calkiem fajna. Efekty jak najbardziej 3D i uwazam ze sa momenty ze lepiej zrealizowana jest niz nie jeden film w kinie 3D.  Filmik juz kupilem bo robie zapasy plytek 3D w oczekiwaniu na projektor 3D :)

pozdr. dawmac

Edytowany przez dawmac, 06 listopad 2010 - 14:29.

#4 Sławomir Poral

Sławomir Poral

DVD

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 265 postów

Napisany 10 listopad 2010 - 21:04

Dźwięk jest perfekcyjny. Zakodowany w DTS-HD Master Audio 5.1 idealnie pasuje do nowoczesnego przekazu jakim niewątpliwie jest technologia 3D. Tutaj nie mam większych uwag. Szkoda, że lektor polski to tylko zwykłe Dolby Digital.

Mam ten film ale lektora nie znalazłem ;)

#5 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • 10614 postów

Napisany 10 listopad 2010 - 21:54

To ciekawe bo ja ten film oglądałem po polsku : ) Przecież nawet na okładce jest.... jak taki film może być bez lektora? ;) Jak masz wersję nie PL no to może nie być. Wersja polska ma napisy i lektora.
Wbijać na Facebooka, tam zawsze najnowsze info ze strony: HDTVPolska na Facebooku
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#6 Sławomir Poral

Sławomir Poral

DVD

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 265 postów

Napisany 11 listopad 2010 - 08:50

Mam tą samą wersję którą opisałeś i zapewniam że jest z Dubbingiem a nie z Lektorem. Chyba że lektor i dubbing to dla Ciebie jedno i to samo ;)

#7 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • 10614 postów

Napisany 11 listopad 2010 - 09:03

A no tak. Uznałem, że to to samo :lol: . Dzięki już poprawiłem w teście :D .
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#8 cureman

cureman

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów

Napisany 19 luty 2011 - 16:00

Mam pytanie odnosnie BD LIVE zarejestrowalem sie na USA zalogowalem ale pokazuje mi ze nic nie jest dostepne -zero ! .Czy musze sie logowac na kraj tam gdzie mieszkam ? (Niemcy)
Po zmianie na Niemcy nadal nic mi nie pokazuje.Zrobilem profil ,logowanie i ...lipa .Wczym jest problem ?.Ogladam to na PS3.

Edytowany przez cureman, 20 luty 2011 - 10:43.

#9 leone1104

leone1104

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 04 marzec 2011 - 16:16

Gmeru: Ciach. Namawianie do piractwa!

Edytowany przez Gmeru, 04 marzec 2011 - 17:13.

#10 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • 10614 postów

Napisany 04 marzec 2011 - 22:27

Posty nie na temat wydzielone... w dziale śmietnik  :D
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#11 cureman

cureman

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów

Napisany 07 marzec 2011 - 00:08

Nie mam pojecia czemu autor testu plyty mi nie odp.na moje pytanie??

Dodaj odpowiedź

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników