Skocz do zawartości

Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj na HDTV Centrum Polska

WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ!

Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.

Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:

• Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy
      Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach
      Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich
      jak Dune czy Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie
    napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm
      zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD)
      oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Guest Message by DevFuse

TEST: [Blu-ray] Twierdza - The Rock od CD Projekt

16 odpowiedzi na ten temat

#1 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 10614 postów

Napisany 17 październik 2010 - 22:15

Dodany obrazek

Filmu The Rock (Twierdza) chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Prawdziwa uczta dla fanów kina akcji zawitała w końcu w polskiej dystrybucji na Blu-ray. Za granicą ten film miał swoją premierę ładny czas temu (2008 rok) i zachwycał wydaniem. Dźwięk PCM 5.1 i znakomitej jakości obraz nie pozostawiał złudzeń czy warto było wydać ten film na nowym nośniku. Czy CD Projekt sprostał zadaniu i godnie wydał ten film w Polsce? Za chwilę się przekonamy.

Opis dystrybutora:

Generał Francis Hummel, weteran sił zbrojnych USA, przejmuje kontrolę nad wyspą Alcatraz. Wraz z oddziałem żołnierzy przetrzymuje grupę 81 turystów i grozi odpaleniem w kierunku San Francisco bomb ze śmiertelnie groźnym gazem V.X. Stawia ultimatum: żąda jako okupu przeszło 100 milionów dolarów, które chce przekazać żonom poległych amerykańskich żołnierzy. Pieniądze mają być dostarczone w ciągu 40 godzin... w przeciwnym razie odpali groźne ładunki.
Do prowadzenia akcji przeciwko generałowi Hummelowi wyznaczony zostaje agent FBI Stanley Goodspeed, specjalista do spraw broni chemicznej. Pomaga mu John Patrick Mason, jedyny więzień, któremu powiodła się próba ucieczki z Alcatraz...

Dodany obrazek

polska okładka

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Moje środowisko testowe dla Twierdzy:

- Nasz referencyjny Blu-ray Sony S5000ES
- Pioneer Kuro 5090H oraz dla porównania Sony HX900
- Onkyo 905
- REFERENCE IV: Klipsch RF-82, Klipsch RC-52, Klipsch RS-52 i Klipsch RSW-10

Patrząc na opcje językowe:

Dodany obrazek

Dźwięk:
LPCM 5.1 angielski
Dolby Digital 2.0 polski (lektor)
Dolby Digital 2.0 węgierski
Dolby Digital 2.0 czeski
Dolby Digital 2.0 turecki
Dolby Digital 2.0 rosyjski

Napisy:
polskie, angielskie, czeskie, węgierskie, tureckie, rosyjskie, portugalskie, arabskie, rumuńskie, serbskie, chorwackie, słoweńskie, ukraińskie

Podział na sceny:

Dosyć gęsty. Mamy 32 dostępne sceny a sam film trwa 2:16:29.

Dodatki:

Jeżeli chodzi o dodatki to nie jest źle. Mamy ich trochę chociaż jak zawsze mogłoby być lepiej. Niestety są w jakości SD. Opisywać ich nie będę. Myślę, że poniższe screeny wszystko zdradzają.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Obraz:

Suche dane obrazu wyglądają następująco:

[b]Obraz:[/b] 16:9 - 2.35:1 Anamorphic Scope (1080p High Definition)
[b]Menu w języku:[/b] polskim
[b]Video codek:[/b] MPEG-4 AVC
[b]Region:[/b] ABC
[b]Typ płyty:[/b] 50 GB Blu-ray Disc

Pojemność dysku: (Disc Size:)  37 857 401 782 bytes

Długość				2:16:29 (h:m:s)
Total Bitrate:		  33,14 Mbps

VIDEO:

Codec				   Bitrate			 Description	 
-----				   -------			 -----------	 
MPEG-4 AVC Video		23481 kbps		  1080p / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1

Film pochodzi z 1996 roku i pierwotnie wydano go na DVD. Obraz w wydaniu Blu-ray został zakodowany w 1080p/AVC MPEG-4 i jak na swój wiek robi wrażenie. W stosunku do wersji na DVD można wręcz rzec, że jest przepaść na korzyść nowego transferu. To co rzuca się w oczy to nasycenie kolorów, które idealnie pokazało na nowo film jak również doskonały poziom czerni. Podziemia więzienia Alcatraz i sceny dziejące w tym miejscu naprawdę dobrze wyglądają. Tylko sporadycznie od czasu do czasu trafi się słabszy moment przywodzący na myśl SD ale naprawdę trafia się to dosłownie parę razy. Ogólnie jest to jeden z najlepiej przygotowanych transferów spośród filmów wydanych z lat 90.

Dodany obrazek

Sceny, które trzeba zobaczyć to:

Właściwie od momentu kiedy akcja przenosi się na stałe do Alcatraz trudno wskazać dany moment. Cały czas jest ostro!

Dźwięk:

Ogromne zaskoczenie to dźwięk, w którym został zakodowany film. Byłem pewien, że wersja na Polskę dostanie jak prawie zawsze dźwięk DTS HD MA a tutaj UWAGA: PCM 5.1 taki jak w wydaniu z 2008 roku. WOW, tutaj szacun dla CD Projekt, że nic nie kombinował tylko przeniósł dźwięk, którego dane wynoszą: (48 kHz/ 16-Bit/ 4.6 Mbps). Chyba nie muszę mówić co to znaczy? REWELACYJNA jakość dźwięku, szczególnie tak oczekiwana w filmach akcji gdzie kolumny jak i sub pracują na wysokich obrotach. Do tego niemożna nie wspomnieć o wzniosłej muzyce Hansa Zimmera, która non stop buduje napięcie i powoduje dreszcze przy co lepszych scenach.

Sceny, które trzeba usłyszeć to:

Na pewno warto usłyszeć scenę gdy grupa komandosów wysłana na wyspę nacina się na grupę przeciwnika. Do tego muzyka Hansa Zimmera też co chwilę pokazuje na co stać nasz sprzęt grający.

Podsumowanie:

Fanów klasycznego kina akcji chyba nie muszę przekonywać bo i tak już zapewne zakupili ten film. A jeżeli czekali na opinię czy przypadkiem dystrybutor czegoś nie popsuł to śpieszę donieść, że warto kupować, szczególnie, że cena 59zł a nawet mniej (Empik www: 49zł) zachęca jak nigdy wcześniej :D Polecam!

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dystrybucja w Polsce: CD Projekt
Producent: Walt Disney Studios Home Entertainment
Data produkcji: 1996
Numer katalogowy: BN 0169B (PL - Polska) okładka w języku polskim
Dostępny w sprzedaży: 15.10.2010
Czas: 2:16:29

Gatunek: Sensacyjny
Reżyser: Michael Bay
Scenariusz: David Weisberg, Douglas S. Cook, Mark Rosner, Quentin Tarantino
Zdjęcia: John Schwartzman
Muzyka: Hans Zimmer, Nick Glennie-Smith

Obsada: Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris, Michael Biehn, William Forsythe, David Morse, John Spencer, John C. McGinley, Bokeem Woodbine, Tony Todd, Danny Nucci, Claire Forlani, Vanessa Marcil

Ocena ogólna:

Film:
Obraz:
Dźwięk:
Dodatki:

Moje rzeczy do sprzedania na Allegro: Fotel pod kierownicę G25
Sprzedam prawie nówka Projektor biały JVC X3 3D (100h lampa) - 9,999zł
Kuro + JVC X3 + Mocne Klipsch IV 7.1 = :D
Wbijać na Facebooka, tam zawsze najnowsze info ze strony: HDTVPolska na Facebooku
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#2 Sławomir Poral

Sławomir Poral

DVD

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 265 postów

Napisany 18 październik 2010 - 07:58

Witam, niestety CD Projekt nie ma wpływu na wydawane płyty w polsce. Cały autoringiem zajmuje się Disney. CD Projekt jest tylko dystrybutorem gotowego produktu.

LPCM 5.1 angielski (4608 Kbps)
Dolby Digital 5.1 angielski (640 Kbps)
Dolby Digital 2.0 polski (lektor) (320 Kbps)
Dolby Digital 2.0 węgierski (320 Kbps)
Dolby Digital 2.0 czeski (320 Kbps)
Dolby Digital 2.0 rosyjski (320 Kbps)
Dolby Digital 2.0 turecki (320 Kbps)
Dolby Digital 2.0 angielski komentarze (320 Kbps)

Napisy: angielskie, portugalskie, polskie, czeskie, węgierskie, słoweńskie, hebrajskie, greckie, bułgarskie, rumuńskie, tureckie, arabskie, rosyjskie, ukraińskie, serbskie, chorwackie, słoweńskie, angielskie dla niesłyszących

Materiały dodatkowe:

- Komentarze Audio Twórców

MPEG-2, SD, Dolby Digital 2.0 angielski (192 Kbps) napisy: polskie i inne.

- Zwiastun Kinowy (00:03:10)
- Reklamy Telewizyjne (00:02:38)
- Światowa premiera Twierdzy (00:01:54)
- Navy Seals w akcji (00:05:55)
- Broń w Hollywood (00:08:18)
- Podwodne Efekty Specjalne (00:07:46)
- Wpadki (00:08:50)
- Wywiad z Jerrym Bruckheimerem (00:16:07)
- Zapowiedź Filmu (00:01:48)

Screen http://www.poral.eu/rock.php

Edytowany przez Sławomir Poral, 04 marzec 2012 - 09:53.

#3 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • 10614 postów

Napisany 18 październik 2010 - 08:25

Chyba stety bo jakby miał to na bank by nie było PCM.  ;) Dobrze, że chociaż na cenę jakiś wpływ mają i nie wygłupili się z jakimiś 100zł; )
Wbijać na Facebooka, tam zawsze najnowsze info ze strony: HDTVPolska na Facebooku
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#4 ecd

ecd

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisany 18 październik 2010 - 11:30

Wielkie Dzięki Gmeru za świetną jak zwykle recenzję. Właśnie zamówiłem ten film i już nie mogę się doczekać
A jeśli chodzi o CD Projekt, to mam już dwa filmy (Pearl Harbor i Bez twarzy) i moim zadaniem za taką cenę to rewelka.
Teraz czekam jeszcze na "60 sekund" :rolleyes:

#5 BoDeX

BoDeX

HD Maniak 1080p MOD

• VIP
  • 6313 postów

Napisany 18 październik 2010 - 13:38

Czy ktoś może się skusić aby wyciągnąć sam film + LPCM + pl. napisy ?  Porównamy z wersją USA i zobaczymy, czy nie pogrzebali w tym.
Pozdr. BoDeX  ®

SPRZEDAM  -  Tryptyk STAR WARS TRILOGY - oryginalna grafika LucasFilm -
http://hdtvpolska.co...204#entry273204

#6 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • 10614 postów

Napisany 18 październik 2010 - 13:48

Wydanie zagraniczne:

Disc  Size:      41.440.816.722 bytes
Movie Size:      36.962.525.184 bytes
Length:          2:16:29 (h:m:s)
Total Bitrate:   36,11 Mbps

VIDEO:

MPEG-4 AVC    23481 kbps / 1080p / 23,976 fps / 2.35:1 / High Profile 4.1

AUDIO:

LPCM                  English         5.1 / 48 kHz / 4608 kbps / 16-bit
DTS                   German          5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit / DN -4dB
DTS                   Italian         5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit / DN -4dB
Dolby Digital         English         5.1 / 48 kHz /  640 kbps / DN -4dB
Dolby Digital         French          5.1 / 48 kHz /  640 kbps / DN -4dB
Dolby Digital         German          5.1 / 48 kHz /  640 kbps / DN -4dB
Dolby Digital         Italian         5.1 / 48 kHz /  640 kbps / DN -4dB

SUBTITLES:

English      
German        
French        
Italian
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#7 tomalo

tomalo

XviD

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 206 postów

Napisany 18 październik 2010 - 15:56

ja również już z niecierpliwością czekam na dostawę :) zwłaszcza po takiej recenzji :)

#8 BoDeX

BoDeX

HD Maniak 1080p MOD

• VIP
  • 6313 postów

Napisany 18 październik 2010 - 16:15

Wersja z USA ma  czas 2:16:40  ( 11 sekund dłuższa - to zapewne "rozbiegówka" )

Sam obraz  z dżwiękiem LPCM i jednymi napisami to :  28 800 MB
Pozdr. BoDeX  ®

#9 djrobus

djrobus

1080p

• Użytkownik
  • 1488 postów

Napisany 19 październik 2010 - 16:11

W zasadzie bliźniacze, pozytywne recenzję można napisać o Con Air: Lot Skazańców i Face Off, również CDProjekt. Jakość/cena, to jak na razie referencja na polskim rynku:))
Next target:
Q5

#10 BoDeX

BoDeX

HD Maniak 1080p MOD

• VIP
  • 6313 postów

Napisany 19 październik 2010 - 18:01

REFERENCJA z  DD 2.0 to chyba nie ... są też tacy użytkownicy, o których wartałoby pamiętać ......  oh, te BLONDYNY ! :)
Pozdr. BoDeX  ®

#11 Deimos

Deimos

1080i

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 539 postów

Napisany 21 październik 2010 - 16:25

No skoro Gmeru ma takie wrażenia na swoim sprzęcie, to co będzie się u mnie działo?:D

Edytowany przez Deimos, 21 październik 2010 - 17:48.

Denon AVC-A1HDA3D + Monster MPA2250+MPA3250,Pioneer BDP-LX91, Projektor JVC RS2 - Adeo tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 200 + Platinum PLC 350 +  PL100 + GX-FX + VELODYNE DD-18. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Monster Cable  HDMI 1000HD+QED Signature HDMI. Połączeniowe:Qed Signature Audio S. Listwy przepięciowe: Monster Power HTS5100 + HTS1000. Sieciowe: Monster Powerline 400, OyaideTunami, Furutech FP-3TS20 i wszystko Dodany obrazek

#12 DIABLO73

DIABLO73

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisany 25 listopad 2010 - 16:00

Gmeru wielkie dzięki za Recenzję  :rolleyes: jutro kupuję film...

Pozdrawiam serdecznie...

Moderowany Elfowy Katalog-PR3--Zapraszam Serdecznie!

#13 Gieferg

Gieferg

720p

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 368 postów

Napisany 30 grudzień 2010 - 00:09

Obejrzałem dzisiaj i nie wiem czy to mój egzemplarz jest felerny, czy mój odtwarzacz ma problem z tą płytą ale trzy razy w ciągu filmu (pierwszy raz na 34:30 w chwili gdy Goodspeed siada na krześle, potem 1:08:50 i jeszcze raz pod sam koniec) występują takie małe przeskoki jakby pominięto w odtwarzaniu ze 3-4 klatki (za każdym razem wygląda to tak samo). Ktoś jeszcze cos takiego zauwazył?  (odtwarzacz Sony BDP S370).

Edytowany przez Gieferg, 30 grudzień 2010 - 00:56.

www.kolekcjonerdvd.pl

#14 Pyza U2

Pyza U2

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 58 postów

Napisany 30 grudzień 2010 - 14:48

Zobacz postGieferg, o 30 grudzień 2010 - 00:09, powiedział:

Obejrzałem dzisiaj i nie wiem czy to mój egzemplarz jest felerny, czy mój odtwarzacz ma problem z tą płytą ale trzy razy w ciągu filmu (pierwszy raz na 34:30 w chwili gdy Goodspeed siada na krześle, potem 1:08:50 i jeszcze raz pod sam koniec) występują takie małe przeskoki jakby pominięto w odtwarzaniu ze 3-4 klatki (za każdym razem wygląda to tak samo). Ktoś jeszcze cos takiego zauwazył?  (odtwarzacz Sony BDP S370).

Sprawdziłem na swoim egzemplarzu i mam te same dolegliwości na filmie co ty, trzeba się przyjrzeć bo na pierwszy rzut oka wydawało się wszystko jest ok.

#15 Xelos

Xelos

DVD

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 293 postów

Napisany 28 luty 2012 - 12:33

Dla zainteresowanych - obecnie trwa jakaś promocja, cena filmu rewelacyjna http://www.punkt44.p...ray/63498,.html

#16 maderos

maderos

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów

Napisany 03 marzec 2012 - 12:58

Czy to jest jakas reedycja, bo widze ze dzwiek w DTS HD MA jest, a tu w tescie LPCM...

#17 Xelos

Xelos

DVD

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 293 postów

Napisany 04 marzec 2012 - 00:02

Myślę, że to nie jest reedycja ponieważ rok produkcji podają 2010. Prędzej błąd w opisie.

Dodaj odpowiedź

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników