Skocz do zawartości

Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj na HDTV Centrum Polska

WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ!

Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.

Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:

• Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy
      Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach
      Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich
      jak Dune czy Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie
    napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm
      zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD)
      oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Guest Message by DevFuse

TEST: [Blu-ray 3D] Avatar 3D

361 odpowiedzi na ten temat

#1 Forest89

Forest89

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 137 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 15:37

Autor testu: Gmeru

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Wstęp:

Rewolucja w kinematografii przełomu 2009/2010 roku? Rewelacyjna czy banalna fabuła? Efekty i nic więcej? Na temat tego filmu powiedziano już chyba wszystko. Na naszym forum też :lol: Kłótni nie było końca a obozy zwolenników i przeciwników Avatara dzielnie broniły/bronią swojego zdania. Nie będę ukrywał, że fabularnie mnie także ten film nie porwał jednak siedząc w kinie już byłem myślami w domu podczas oglądania edycji Blu-ray. Zanim się człowiek zorientował takowa właśnie wersja pojawiła się w polskich sklepach. Pod względem wydania biedna maksymalnie gdyż nie posiada nic oprócz samego filmu. Jednak wydawcy to nieźli spryciarze i nie mogli zostawić fanów na lodzie. Pod koniec tego roku zapowiedziano dopakowane wydanie Blu-ray, które w końcu będzie zawierać oprócz samego filmu, całą masę różnych dodatków. Mowa o Avatar Extended Collector's Edition. Jednak to nie koniec. Także pod koniec roku możemy spodziewać się Avatara w wersji takiej jak powinien być oglądany czyli 3D. Jednak to wszystko byłoby zbyt piękne zatem ta wersja będzie przez pewien czas (prawdopodobnie do stycznia 2011) dostępna na wyłączność tylko z urządzeniami Panasonica (Blu-ray). I właśnie tą wersją zajmiemy się dzisiaj w naszym teście. Nie ukrywam, że cholernie mocno czekałem na ten film w 3D gdyż wersja 2D robiła piorunujące wrażenie pod względem obrazu i dźwięku. Istna referencja.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Treść: (onet)

Oczekiwany z ogromnym zainteresowaniem pierwszy od czasu "Titanica" film Jamesa Camerona. Zrealizowana z niezwykłym rozmachem - w nowej technice kina trójwymiarowego - opowieść o komandosie, który uwikłany zostaje w wojnę dwóch pozaziemskich cywilizacji.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Środowisko testowe dla Avatar 3D:

- PS3
- Sony KDL-46HX900, Panasonic 50VT20
- Onkyo 905
- REFERENCE IV: Klipsch RF-82, Klipsch RC-52, Klipsch RS-52 i Klipsch RSW-10

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Opcje językowe:

Dodany obrazek

Dźwięk:
DTS-HD Master Audio  5.1 English  4146 kbps            
Dolby Digital Audio  5.1 French   384 kbps        
Dolby Digital Audio  5.1 German   384 kbps        
Dolby Digital Audio  5.1 Italian  384 kbps      

Napisy:
English, Dutch, French, German, Italian, Turkish

Podział na sceny:

33 dostępnych scen. Film trwa 2:41:41

Dodatki:

Zero, nic, jest to to samo "biedne" wydanie, które było dostępne do tej pory. Cóż, na dodatki przyjdzie czas w nowej wersji dostępnej w grudniu (tylko 2D!!!)

Obraz:

Dane obrazu wyglądają następująco:

Obraz: 16:9 - 1.78:1 (1080p / 23.976 fps / High Definition)
Interaktywne menu w języku: angielskim
Rozmiar Filmu: 31,9 GB z Audio
Video codek: MPEG-4 AVC
Region: A-B-C
Typ płyty: 46,6 GB Blu-ray Disc (dwuwarstwowa)

Pojemność dysku: 49 873 076 566 bytes

Długość filmu 2:41:41 (h:m:s)
Total Bitrate: 28,32 Mbps

VIDEO:

Codec				   Bitrate			 Description	 
-----				   -------			 -----------	 
MPEG-4 AVC Video		21166 kbps		  1080p / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1

Dodany obrazek

Avatar to otwarcie pewnego rozdziału w kinie czyli mody na 3D. Oczywiście wcześniej pojawiło się kilka pozycji w 3D jednak skupiały się one głównie na momentach 3D, gdzie widz robił "wow" gdy coś tam z ekranu leciało w jego stronę. Czyli chwile z 3D. Avatar to film w 3D pełną gębą. Od samego początku do samego końca jesteśmy uraczeni przepięknym obrazem w technologii 3D. Na Blu-ray czegoś takiego jeszcze nie było. To także otwarcie nowego rozdziały właśnie w wydawnictwach na niebieskim nośniku. Prawie trzy godziny połączenia referencyjnego obrazu HD z technologią stereoskopową. Cały świat wykreowany w Avatarze to niesamowita głębia i bogactwo graficzne, które wygląda niesamowicie realistycznie a efekt 3D tylko potęguje te doznania. Pandora w 3D to pokaz możliwości grafików oraz dowód na to, że wersja 2D to tylko wstęp do tego co poczujecie patrząc na nią w 3D. Nieraz będziecie chcieli uchwycić dłonią coś przed ekranem  :D Kolejne plany są bardzo przestrzenne, cały czas mamy wrażenie uczestniczenia w świecie Avatara. Cameron dostarczył pozycję, która długo zapadnie w pamięci wszystkim fanom najnowszych technologii. Panasonic wiedział co robi podpisując umowę aby to właśnie ten film był u nich dostępny przez pewien czas na wyłączność. To istny system seller. Każda prezentacja Blu-ray 3D powinna zaczynać się właśnie od tej pozycji. Co ciekawe w domu oglądało mi się dużo lepiej Avatara niż w kinie. I nie chodzi mi tutaj tylko o to, że było wygodniej. Efekty 3D są tak samo dobre a może nawet i lepsze!

Sceny, które trzeba zobaczyć to:

Jest ich naprawdę wiele. Jedna z fajniejszych scen 3D to moment kiedy główny bohater próbuje przestraszyć jakieś stworzenie a z drugiej strony pojawia się dużo groźniejszy przeciwnik (około 26 minuty). W momencie kiedy ekipa zaczyna zwiedzać dżunglę, wszystko aż wychodzi z ekranu. A sam bohater trzyma w ręku broń, której lufa co chwilę jest skierowana w naszą stronę. Dosłownie! :rolleyes:

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dźwięk:

DTS-HD Master Audio			 English		 4146 kbps	   5.1 / 48 kHz / 4146 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)
Dolby Digital Audio			 French		  384 kbps		5.1 / 48 kHz / 384 kbps / DN -4dB
Dolby Digital Audio			 German		  384 kbps		5.1 / 48 kHz / 384 kbps
Dolby Digital Audio			 Italian		 384 kbps		5.1 / 48 kHz / 384 kbps

Podobnie jak obraz także i dźwięk to najwyższa półka. Został zakodowany w DTS-HD Master Audio 5.1 i w sumie szkoda, że nie dołożono dodatkowych kanałów na tył. W takim filmie aż się o to prosi. Jednak posiadając porządny sprzęt, cały przepych 3D widoczny na ekranie zostanie idealnie uzupełniony o rewelacyjne doznania słuchowe. Czy to pompatyczne momenty czy też ukazanie środowiska Pandory czy też sceny akcji/wojny - cały czas ilość szczegółów, które słyszymy powoduje szybsze bicie serca.

Sceny, które trzeba usłyszeć to:

Pod koniec filmu następuje kulminacja efektów dźwiękowych. Warto wytrwać do końca :D Zresztą, zobaczcie na zdjęcia, które zrobiłem. Mówią wszystko ;)

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Podsumowanie:

Pod względem wykonania - film praktycznie idealny. Spełnia wszystko, nawet najbardziej surowe wymagania na czele z perfekcyjnie wykonaną technologią 3D. Technologią, która w 2011 roku będzie jak nic rządzić na rynku. Pod względem fabuły - sprawa dyskusyjna. Dla jednych to już kult a dla drugich film w stylu historii z Pocahontas. Co by jednak nie mówić, trzeba tą pozycję mieć w swoich zbiorach. Oczywiście w jedynej słusznej wersji czyli 3D! Nie do końca jest jeszcze jasny sposób dystrybucji tej pozycji w naszym kraju. Zapewne wkrótce Panasonic ogłosi, z czym będzie on dostępny a także mam nadzieję, że pojawi się już oficjalna data dostępności tej pozycji w sklepach.

Dodany obrazek

Producent: 20th Century Fox
Data produkcji: 2009
Czas: 2:41:41

Gatunek: Science-Fiction
Reżyser: James Cameron
Scenariusz: James Cameron
Zdjęcia: Mauro Fiore
Muzyka: James Horner

Obsada: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Joel Moore, Giovanni Ribisi, Michelle Rodriguez, Laz Alonso, Wes Studi, CCH Pounder, Dileep Rao, Matt Gerald, Scott Lawrence, Jason Whyte, Sean Anthony Moran

Ocena ogólna:

Film:
Obraz:
Dźwięk:
Dodatki:

Edytowany przez Gmeru, 06 listopad 2010 - 16:31.
Dodałem test

Mój mały domek kinowy :)
Telewizor: Panasonic TX-37LZD800F
DVD: Panasonic DVD-S33
Blu-Ray: Sony Playstation 3 80GB
Amplituner: Yamaha RX-V765
Kolumny: Infinity Beta HCS
Tuner satelitarny: Nbox Turbodekoder, Lemon 01-P FTA

#2 janek_pl

janek_pl

1080p

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1790 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 15:38

Nic nowego Ci nie napiszę...Pierwszy kwartał 2010 :)

#3 benek07

benek07

1080p

• Użytkownik
  • 751 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 15:43

Zero szans.
Producenci byliby chyba [beeep]mi żeby taki tytuł wprowadzać na DVD/Blu-ray w zaledwie 3 miesiące po premierze kinowej.

#4 rbej

rbej

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 16:27

Jak się ukaże w wakacje 2010 to będzie dobrze.

#5 lipa_ml

lipa_ml

1080p

• Użytkownik
  • 1108 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 16:30

Zobacz postrbej, o 29.12.2009, 19:22, powiedział:

Jak się ukaże w wakacje 2010 to będzie dobrze.
Ile film może być w kinach na topie ? Pół roku ? Wątpię a sprzedaż dvd i bluray to też interes . Moim zdaniem do wakacji wyjdzie na bluray :lol:
PHILIPS 42" 4606 FullHD /ONKYO TX-SR605/Klipsch RF62/Kipsch RC62/Klipsch Sub RT10/Sony BDP-350/SONY NS400D/ONKYO INTEGRA CD/FERGUSON Ariva Combo HD C+ / FERGUSON Ariva 310 / Przełącznik HDMI 4 in 2 Gembird
EPSON EH-TW3200 + PROJECTA ProCinema Black HC 200x117 & LOGITECH HARMONY for ALL
LENOVO Y560 i5-M450/4GB/SSD INTEL 320 120GB/ATI5730/15,6"/WIN7 64 bit

#6 marchello

marchello

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 17:11

Obejrzałem film z netu w wersji TS czyli kiepskiej ale Blu-Ray "AVATAR" na pewno znajdzie miejsce w mojej kolekcji

#7 Cretino

Cretino

SVCD

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 17:13

nie wyjdzie na BLU ....

najpierw jak LOTR wyjdzie na DVD w wersji kinowej, potem na DVD extended, potem DVD SuperHiper itd .....

na Blu bedzie jak juz przestanie splywac kasa z DVD :lol:

chcialbym sie mylic i dostac to od razy na BLU ale rynek to rynek :)

sie da wydusic ostatni grosz z konsumenta to sie wydusi :P

#8 marchello

marchello

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 17:36

Na DVD nie kupie a w sieci na pewno kopie HD znajdę

#9 rbej

rbej

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 18:04

Zobacz postmarchello, o 29.12.2009, 18:06, powiedział:

Obejrzałem film z netu w wersji TS czyli kiepskiej ale Blu-Ray "AVATAR" na pewno znajdzie miejsce w mojej kolekcji

Zobacz postmarchello, o 29.12.2009, 18:31, powiedział:

Na DVD nie kupie a w sieci na pewno kopie HD znajdę

Kończ waćpan, wstydu oszczędź....

Edytowany przez rbej, 29 grudzień 2009 - 18:06.

#10 Eric

Eric

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 18:12

"Avatar" na Blu-rayu bez opcji 3D

W trakcie spotkania z dziennikarzami James Cameron ujawnił, że "Avatar" powinien pojawić się na Blu-rayu latem przyszłego roku. Wersji przygotowanej na potrzeby kina domowego nie będzie można jednak obejrzeć w 3D.
Dopiero kolejne wydania filmu powinny być zaopatrzone w trójwymiarową opcję. W zamian za to Cameron planuje umieścić na dysku trwające 10 minut wycięte sceny z wersji kinowej. Dowiemy się z nich m.in. więcej o przeszłości Na'Vi.

#11 maxiuca

maxiuca

Janosik

• Moderator
  • 3975 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 18:16

Zobacz postmarchello, o 29.12.2009, 18:06, powiedział:

Gmeru:

Dodany obrazek
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

#12 rbej

rbej

S-VHS

• Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów

Napisany 29 grudzień 2009 - 18:29

Zobacz postEric, o 29.12.2009, 19:07, powiedział:

"Avatar" na Blu-rayu bez opcji 3D

W trakcie spotkania z dziennikarzami James Cameron ujawnił, że "Avatar" powinien pojawić się na Blu-rayu latem przyszłego roku. Wersji przygotowanej na potrzeby kina domowego nie będzie można jednak obejrzeć w 3D.
Dopiero kolejne wydania filmu powinny być zaopatrzone w trójwymiarową opcję. W zamian za to Cameron planuje umieścić na dysku trwające 10 minut wycięte sceny z wersji kinowej. Dowiemy się z nich m.in. więcej o przeszłości Na'Vi.

Cameroon chyba sam nie wierzył w to co mówi.

PS. Chyba tylko w Polsce wiedzą kiedy Avatar ukaże się na BD:

http://www.allegro.p..._zapowiedz.html

Avatar na Walentynki. Jasne... :) :lol: :lol: :lol: :lol:

Edytowany przez rbej, 29 grudzień 2009 - 18:34.

#13 grzeslaw

grzeslaw

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 30 grudzień 2009 - 05:06

Zobacz postbohun, o 29.12.2009, 22:30, powiedział:

A po co komu teraz Avatar w 3D jak nikt nie ma odpowiedniego sprzętu? A w 2D... sam nie wiem, jakoś mnie to w 2D nie za bardzo pociąga.

To jak rozumieć taką opinię:" JVC zachwyca także plastycznością, trójwymiarowością obrazu, który ma dużą głębię i kinowy charakter " Cytat z recenzji w "Kinie  domowym"? Pytanie nie jest retoryczne. Pozdrawiam.

#14 Forest89

Forest89

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 137 postów

Napisany 30 grudzień 2009 - 13:57

Zobacz postCretino, o 29.12.2009, 18:08, powiedział:

nie wyjdzie na BLU ....

najpierw jak LOTR wyjdzie na DVD w wersji kinowej, potem na DVD extended, potem DVD SuperHiper itd .....

na Blu bedzie jak juz przestanie splywac kasa z DVD :rolleyes:

chcialbym sie mylic i dostac to od razy na BLU ale rynek to rynek :P

sie da wydusic ostatni grosz z konsumenta to sie wydusi :P
Ale bzdury. LOTR to już stosunkowo leciwy film. W tamtych latach jeszcze nie było mowy o Blu-Ray więc wszystko było wydawane na DVD. Dzisiaj świat się na szczęście zmienił. Na dzień dzisiejszy to filmy Blu-Ray są wydawane w pierwszej kolejności. Było już tak z kilkoma tytułami np Transformers 2.

#15 droo

droo

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 131 postów

Napisany 30 grudzień 2009 - 14:27

Sam sie nie moge doczekac wersji blu-ray bo w kinie czegos mi zabraklo. Bylem na nim wczoraj w Imaxie i nie wiem dlaczego ale jakosc mnie nie powalila, moze sprzet maja juz tam przestarzaly? kolory jakby troche wyblakle (na trailerach na kompie wygladaly lepiej) i ostrosc jakas nie ta. Czy ktos widzial ten film moze w warszawskim Imaxie? Ostatnio bylem tam pare lat temu wiec nie wiem, moze imax po prostu tak ma i lepiej bylo isc na to do normalnego kina.
Film oczywiscie byl swietny i wizualnie zachwycajacy, ale czegos mi w kinie zabraklo. W samej trojwymiarowosci tego filmu nic rewolucyjnego tez nie zobaczylem, tylko mnie okulary na nosie uwieraly. Zastanawiam sie nad pojsciem na ten film jeszcze raz do normalnego kina w wersji 2d.

#16 Forest89

Forest89

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 137 postów

Napisany 30 grudzień 2009 - 15:00

Ja tam sobie poczekam na BluRay. Ostatnio w kinie byłem jeszcze na Transformersach 2 w Poznańskim Kinepolis. Jakość? No poprostu denna! Może ja już jestem przeczulony na punkcie jakości, no ale to jest kino jakieś zasady powinny być zachowane. Brak kolorów, brak ostrości, napisy zamazane. Niewiem jak IMAX bo nie byłem, ale Kinepolis nie polecam!

#17 szpic

szpic

VHS

• Użytkownik
  • Pip
  • 28 postów

Napisany 30 grudzień 2009 - 20:35

bo w imaxie lecialy kopie analogowe?
bo chyba jest 1 imax ktory moze puscic cyfrowa kopie.

w kazdym razie po wizycie w kinie jedno wiem. Ten film bedzie u mnie w domu ;)
to on zapoczatkuje moja kolekcje :)

#18 Gmeru

Gmeru

HD

• Admin
  • 10614 postów

Napisany 31 grudzień 2009 - 12:06

Temat o Avatar jest na forum: http://hdtvpolska.co...topic=17678&hl=  Na razie o Blu-ray zamykam bo nie ma żadnych danych. Jak się pojawią to temat otworzę.
Moje rzeczy do sprzedania na Allegro: Fotel pod kierownicę G25
Sprzedam prawie nówka Projektor biały JVC X3 3D (100h lampa) - 9,999zł
Kuro + JVC X3 + Mocne Klipsch IV 7.1 = :D
Wbijać na Facebooka, tam zawsze najnowsze info ze strony: HDTVPolska na Facebooku
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#19 Forest89

Forest89

VCD

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 137 postów

Napisany 17 marzec 2010 - 07:21

No więc jest już kilka pewnych informacji.

Avatar na BluRay i DVD będzie mieć premierę 22 kwietnia. Film będzie wydany w wersji 2D.

Dane techniczne:
czas trwania: 162 min.
format obrazu: 1.78:1 - 16x9
język: angielski 5.1 DTS HD-MA, polski 5.1, włoski 5.1 DTS, rosyjski 5.1 DTS, hiszpański 5.1 DTS, turecki 5.1, ukraiński 5.1
napisy: anielskie, polskie, włoskie, rosyjskie, hiszpańskie, estońskie, łotewskie, litewskie, arabskie, islandzkie, hebrajskie, kazachskie, rumuńskie, serbskie, tureckie, ukraińskie
Polski lektor

#20 benek07

benek07

1080p

• Użytkownik
  • 751 postów

Napisany 17 marzec 2010 - 07:38

Tylko, ta wersja kwietniowa to będzie golas. Właściwie bez dodatków.
Plan jest taki (Landau, producent filmu gdzieś o tym mówił), że teraz w kwietniu ten golas, w listopadzie wypas z dodatkami (pewnie też z wersją rozszerzoną o 10-12 minut, która będzie też w kinach latem). No i wreszcie wersja hiper-dooper 3D w 2011.
Oj, będzie się kroiło fanów  :)

Prawie 3 miliardy $ wpływów do kas na całym świecie, pewnie z 1 miliard wpłynie z dystrybucji swiatowej DVD/BD. No i przez lata ten film będzie jeszcze zarabiał na licencjach telewizyjnych, gadżetach...
A pamiętajmy o nadchodzącym Avatarze 2.

Na miejscu właściccieli wytwórni FOX ozłociłbym takiego chłopaka jak Jim :(

Dodaj odpowiedź

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników