Skocz do zawartości

HDTV Centrum Polska używa cookie. Przeczytaj Polityka Cookie aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie
  •  

Witaj!


Zaloguj się  Zaloguj się z Facebook Zaloguj się z Twitter

Rejestracja
ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĘ WIADOMOŚĆ!
 
Witamy na największym w Polsce PROFESJONALNYM forum o tematyce HDTV: HDTVPolska.com. Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.


Od 2006 roku na forum zarejestrowało się ponad 148.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 unikalnych użytkowników.

Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum.

Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.

Ważne:

Jako jedyni w Polsce używamy do testów najwyższej światowej klasy sprzętu kalibracyjnego dzięki czemu nasi Czytelnicy mogą być pewni rzetelnych i wiarygodnych testów. Więcej można przeczytać tutaj: Jak testujemy wyświetlacze na HDTVPolska.com? Czemu testy są najbardziej profesjonalne w Polsce?
 
 
 
Guest Message by DevFuse

Zdjęcie

Poradnik HD, czyli kompletna instalacja i konfiguracja kodeków i playerów.


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
256 odpowiedzi na ten temat

#201 Vienio17

Vienio17

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
  • Dołączył: 19-październik 09

Napisany 28 marzec 2011 - 11:36

Jaką masz kartę graficzną zintegrowaną czy jakaś nvidia?
Instalowałeś najnowsze stery do grafiki?

mam podobny sprzęt jak Ty Denon 1610 + laptop HP. Instalacja windows7 + sterowniki nvidia(najnowsze) + XBMC.
W xbmc trzeba tylko przestawić w ustawieniach audio na cyfrowe i podać rodzaj wyjścia (hdmi albo spdif), po odpaleniu filmu od razu zapala się DTS albo Dolby Digital.

#202 Kerad77

Kerad77

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
  • Dołączył: 05-luty 10

Napisany 08 kwiecień 2011 - 18:08

Udało się ale połowicznie, tzn w KMPlayer juz dźwięk mi poprawnie amplituner dekoduje, właśnie jako DTS.
Ale w MPC HC nadal jest nie rozpoznawalny jako DTS.

#203 sweeterek

sweeterek

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów
  • Dołączył: 13-kwiecień 11

Napisany 13 kwiecień 2011 - 17:31

Panowie pomóżcie :)
Mam taki sprzęt:
Athlon Dual Core 5600+x2
Karta GF 450 GTS 1024 MB
Pamięc 4 Gb 800-setki.
Mam problem z filmami HD w formacie mkv,jaki bym nie ściągnął to tak czy siak,mocniej czy słabiej będzie się przycinał,próbowałem,wszystkiego na co tylko wpadłem zainstalowałem Windows 7 Codec Pack,K-Lite,Best Playera i nic,nadal się lżej lub mocniej przycinają,co mam zrobić ? Czytałem ten poradnik na 1# ale on jest stary i nie wiem czy tak samo działa na nowszym sprzęcie.

Edytowany przez sweeterek, 13 kwiecień 2011 - 17:32.


#204 glasser

glasser

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 25 postów
  • Dołączył: 18-listopad 09

Napisany 13 kwiecień 2011 - 18:38

Zrób jak na pierwszej stronie, choć ja preferuje nieco inaczej.

Edytowany przez glasser, 13 kwiecień 2011 - 18:38.


#205 Krystianen

Krystianen

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 29 postów
  • Dołączył: 04-styczeń 09

Napisany 21 kwiecień 2011 - 16:08

A ktoś wie jak dobrze ustawic kodeki pod DSPLAYERA. KMPlayer juz jest ponoc nie rozwojowy.?

#206 Fantom

Fantom

    4K

  • Użytkownik
  • 4512 postów
  • Dołączył: 21-grudzień 06

Napisany 21 kwiecień 2011 - 16:36

Athlon Dual Core 5600+x2
Karta GF 450 GTS 1024 MB


Na goły system Win 7 (z najnowszymi sterownikami karty graficznej) instalujesz po prostu (do wyboru):
- KMPlayer - nie słuchaj opinii że jest już nie rozwijany bo to bzdura
- PotPlayer - ja go osobiście preferuję
i nic więcej ci nie potrzeba!
Nawet gdy karta graficzna nie dekoduje video tylko zajmuje się tym procesor, już E5200 poradzi sobie z tym zadaniem bez problemu.

Kwestia "skakania" to zapewne śmietnik w kodekach które instalowałeś. Tu niestety nadmiar szkodzi.
Sprzedam: obudowę do HTPC: AVC-S1 (link)

#207 apatch

apatch

    HD Maniak 1080p PC Spec

  • Użytkownik
  • 1220 postów
  • Dołączył: 20-luty 06

Napisany 21 kwiecień 2011 - 23:20

KMPlayer jeśli jest rozwijany to tylko jako zamknięta beta LINK, dla mnie ten soft umarł od kilku miechów zero aktualizacji, poprawek i nowych funkcji, nie wrócę do niego i pewnie wielu użytkowników też, trzymam tylko jako zapasowy player. W przeciwieństwie do PotPlayera LINK którego używam, jest rozwijany dostaje nowe funkcje jak bitstream i obługa madVR, ciągle wychodzą nowe poprawki.

Część poradnika jest nadal aktualna, nie suche porady ale metody przydzielania i konfiguracji kodeków które śmiało można zastosować do każdego innego playera. Powiem tak, jak się raz zrozumie podstawy : co to renderer, splitter, filtry i zależności miedzy nimi to taki poradnik będzie zbędny.

Pozdrawiam

Intel Core i5 2500K, Asrock Z68E4G3, 8GB Ram, Asus GTX670 DirectCU II Top, OCZ SSD Vertex3 60GB,Vertex 30GB, 4HDDRaid0 2TB, LSI 9211-8i, Asus Xonar DX, 2x1440p 120hz IPS/PLS, HP LP2475W 24"+Ergotron, APC SUPS 1000VA, Yamaha RX-V1067, Quadral 500F + Infinity Alpha 5, Benq W1070 Panasonic PT-AE900E, TT S2-3200, CockPorn Hour A100, Sennheiser HD595, Ekspres do kawy Philips HD7502/88, Opiekacz Philips HD2384, Frytkownica Philips HD6155 ;-), Asus EeePC 1201N

μ HDTV - Oglądaj co chcesz i kiedy chcesz


#208 makakam

makakam

    720p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Dołączył: 04-styczeń 10

Napisany 02 sierpień 2011 - 16:25

Jesli ktos korzysta z pc do ogladania filmow HD bitstream-ujac hd audio to na pewno zainteresuje go alternatywa dla ffdshow, a mianowicie LAV Filters, ktore bardzo bardzo dobrze sobie radza z dzwiekiem HD, a w moim przypadku nawet lepiej gdzyz ffdshow psulo mi dolby truehd jak tylko przewijalem film. Latwo konfigurowalne nawet w polaczeniu z dekoderem arcsoftu.
HTPC + 50VT30 + Onkyo TX-NR609 + Dali Concept 6 + Dali Concept Center + Dali Concept 1 + Dali Concept Sub

#209 Prokop80

Prokop80

    S-VHS

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
  • Dołączył: 22-luty 09

Napisany 07 sierpień 2011 - 13:52

No właśnie mam mały problem z dźwiękiem HD z PC. Posiadam Radeona HD6850 Gigabyte podpiętego do amplitunera przez HDMI, ściągnąłem Power DVD i nie mogę uzyskać dźwięku HD. Ścieżki dźwiękowe DTS HD w filmach wychodzą jako DTS. Karta jest przystosowana do przesyłu bitstreamem dźwięku w formatach HD, amplituner również dekoduje takie ścieżki, Power DVD również obsługuje HD. Nie wiem w czym leży problem?
Pioneer SC-LX83; Monitor Audio GS20; GS10; GS-LCR; Velodyne SPL-1200 Ultra; Atlas Hyper 2.0 + 1.5; Chord Chameleon, HTPC Origen AE S16T; XBMC
Było: OPPO BDP83; Jamo S606 + S604 +S60CEN + SUB300; Harman-Kardon AVR 255; DNM Reason; VDH-CS122

#210 makakam

makakam

    720p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Dołączył: 04-styczeń 10

Napisany 07 sierpień 2011 - 21:40

Prokop80, kolego sprawdz nastepujace rzeczy:
- w windowsie w urzadzenia do odtwarzania czy masz ustawione na pewno 5.1 lub 7.1, zalezy ile masz glosnikow podpietych
- we wlasciwosciach ati hdmi output/formaty kodowane zobacz czy wszystkie pokazuje
- zobacz czy w ampli nie masz ustawione "audio tv out" lub cos podobnego
- no i oczywiscie moze sie okazac ze jak wlaczysz film w power dvd to wtedy wchodzisz w settings/audio i w output mode wybierasz non-decoded high definition audio to external device i dziala wszystko
Daj znac co i jak.

Edytowany przez makakam, 07 sierpień 2011 - 21:41.

HTPC + 50VT30 + Onkyo TX-NR609 + Dali Concept 6 + Dali Concept Center + Dali Concept 1 + Dali Concept Sub

#211 Prokop80

Prokop80

    S-VHS

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
  • Dołączył: 22-luty 09

Napisany 07 sierpień 2011 - 22:55

Prokop80, kolego sprawdz nastepujace rzeczy:
- w windowsie w urzadzenia do odtwarzania czy masz ustawione na pewno 5.1 lub 7.1, zalezy ile masz glosnikow podpietych
- we wlasciwosciach ati hdmi output/formaty kodowane zobacz czy wszystkie pokazuje
- zobacz czy w ampli nie masz ustawione "audio tv out" lub cos podobnego
- no i oczywiscie moze sie okazac ze jak wlaczysz film w power dvd to wtedy wchodzisz w settings/audio i w output mode wybierasz non-decoded high definition audio to external device i dziala wszystko
Daj znac co i jak.

W windowsie ustawiałem 5.1, 7.1 bez rezultatu. Te ustawienia nie mają wpływu na betstream, tak więc tego się spodziewałem. We właściwościach karty pokazuje wszystkie formaty HD. W amplitunerze mam wszystko ok, zresztą jak pisałem, wyświetla mi DTS. Jeśli chodzi o ustawienia w Power DVD mam ustawione na non-decoded dolby digital/DTS audio to external device, high definition audio - brak takiej zakładki. Może problem w tym, że to jest trial Power DVD i nie obsługuje HD? Jeśli wybieram dekodowanie do MPCM przez Power DVD to wyświetla 7 kanałów na amplitunerze. W jakich programach odtwarzasz filmy?
Pioneer SC-LX83; Monitor Audio GS20; GS10; GS-LCR; Velodyne SPL-1200 Ultra; Atlas Hyper 2.0 + 1.5; Chord Chameleon, HTPC Origen AE S16T; XBMC
Było: OPPO BDP83; Jamo S606 + S604 +S60CEN + SUB300; Harman-Kardon AVR 255; DNM Reason; VDH-CS122

#212 makakam

makakam

    720p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Dołączył: 04-styczeń 10

Napisany 07 sierpień 2011 - 23:41

Moze sprobuj z uzyciem mpc-hc i filtrow LAV o ktorych pisalem wyzej, ja uzywam wlasnie tego, ale TMT5 oraz Power DVD tez i wszystko dziala. Powiedz mi jeszcze czy nie masz przypadkiem sterownika hdmi audio od Realtek? Oczywiscie na dekodowaniu do PCM nic nie tracisz na jakosci ale wiem ze brak bitstreamu moze denerwowac bo sam mialem kiedys z tym problem.

Edytowany przez makakam, 07 sierpień 2011 - 23:43.

HTPC + 50VT30 + Onkyo TX-NR609 + Dali Concept 6 + Dali Concept Center + Dali Concept 1 + Dali Concept Sub

#213 Prokop80

Prokop80

    S-VHS

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
  • Dołączył: 22-luty 09

Napisany 08 sierpień 2011 - 08:54

Moze sprobuj z uzyciem mpc-hc i filtrow LAV o ktorych pisalem wyzej, ja uzywam wlasnie tego, ale TMT5 oraz Power DVD tez i wszystko dziala. Powiedz mi jeszcze czy nie masz przypadkiem sterownika hdmi audio od Realtek? Oczywiscie na dekodowaniu do PCM nic nie tracisz na jakosci ale wiem ze brak bitstreamu moze denerwowac bo sam mialem kiedys z tym problem.

Sterownik audio jest właśnie od Realteka. Z tego co widzę to konfiguracja kodeków i programów jest raczej ok, poustawiane mam wszystko na pass-thru, tak też mi wypuszcza bo wyświetla DTS na amplitunerze. Problem jest może właśnie w sterownikach karty, bo wygląda na to że to ona nie potrafi wysłać formatów HD.
Pioneer SC-LX83; Monitor Audio GS20; GS10; GS-LCR; Velodyne SPL-1200 Ultra; Atlas Hyper 2.0 + 1.5; Chord Chameleon, HTPC Origen AE S16T; XBMC
Było: OPPO BDP83; Jamo S606 + S604 +S60CEN + SUB300; Harman-Kardon AVR 255; DNM Reason; VDH-CS122

#214 karlitoo

karlitoo

    S-VHS

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 71 postów
  • Dołączył: 02-listopad 08

Napisany 08 sierpień 2011 - 09:04

Sterownik audio jest właśnie od Realteka. Z tego co widzę to konfiguracja kodeków i programów jest raczej ok, poustawiane mam wszystko na pass-thru, tak też mi wypuszcza bo wyświetla DTS na amplitunerze. Problem jest może właśnie w sterownikach karty, bo wygląda na to że to ona nie potrafi wysłać formatów HD.


Witam mam identyczny problem też apli(Onkyo TX-SR309) nie widzi dzwięku HD też mi go wypuszcza jako DTS...próbowałem na PowerDvd i Total Media Theatre i to samo dzwięk jest wypuszczany jako DTS....też mam sterownik Realteka ....

#215 Prokop80

Prokop80

    S-VHS

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
  • Dołączył: 22-luty 09

Napisany 08 sierpień 2011 - 09:20

Przeinstalowałem sterowniki na AMD, niestety dalej to samo, puszcza tylko DTS. Ręce opadają.
Pioneer SC-LX83; Monitor Audio GS20; GS10; GS-LCR; Velodyne SPL-1200 Ultra; Atlas Hyper 2.0 + 1.5; Chord Chameleon, HTPC Origen AE S16T; XBMC
Było: OPPO BDP83; Jamo S606 + S604 +S60CEN + SUB300; Harman-Kardon AVR 255; DNM Reason; VDH-CS122

#216 makakam

makakam

    720p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Dołączył: 04-styczeń 10

Napisany 08 sierpień 2011 - 10:15

Na pewno lepiej pozostac przy sterownikach Ati bo mi z Realtekiem nie dzialalo. Prokop80, rozumiem ze masz ampli z sygnaturki, dziwna sprawa.. Probowales w mpc-hc + lav filters? Odinstaluje wszystkie kodeki i zainstaluj tylko mpc-hc + lav filters, w opcjach mpc-hc/ filtry wew. odznacz matroska i mpeg ps/ts/pva a w filtry zew. dodaj (w takiej kolejnosci) LAV splitter, LAV splitter source, LAV audio decoder. LAV audio decoder kliknij 2x i zaznaczy wszystkie formaty do bitstreamu. Karlitoo, ampli jest 5.1 wiec obawiam sie ze bez EDID override sie nie obejdzie jak chcesz bistream.

Edytowany przez makakam, 08 sierpień 2011 - 11:06.

HTPC + 50VT30 + Onkyo TX-NR609 + Dali Concept 6 + Dali Concept Center + Dali Concept 1 + Dali Concept Sub

#217 Prokop80

Prokop80

    S-VHS

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
  • Dołączył: 22-luty 09

Napisany 08 sierpień 2011 - 11:44

Na pewno lepiej pozostac przy sterownikach Ati bo mi z Realtekiem nie dzialalo. Prokop80, rozumiem ze masz ampli z sygnaturki, dziwna sprawa.. Probowales w mpc-hc + lav filters? Odinstaluje wszystkie kodeki i zainstaluj tylko mpc-hc + lav filters, w opcjach mpc-hc/ filtry wew. odznacz matroska i mpeg ps/ts/pva a w filtry zew. dodaj (w takiej kolejnosci) LAV splitter, LAV splitter source, LAV audio decoder. LAV audio decoder kliknij 2x i zaznaczy wszystkie formaty do bitstreamu. Karlitoo, ampli jest 5.1 wiec obawiam sie ze bez EDID override sie nie obejdzie jak chcesz bistream.

Zainstalowałem LAV filters i poszło. Jest DTS HD. Co więcej działa to również z Windows Media Center którego używam. Prawdopodobnie istnieje problem pomiędzy kodekami audio z ffdshow, a sterownikami karty graficznej. Po ustawieniu kodowania dźwięku przez LAV betstream dla HD działa. Jeśli chodzi o problem kolegi Karlito to na pewno nie leży on po stronie amplitunera. To nić że jest to ampli 5.1 ale obsługuje formaty HD, tak więc jeśli taki format dostanie to powinien wyświetlić taką informację i go zdekodować do 5.1. Niestety dostaje tylko sygnał DTS. Proponuję sprubować z kodekiem LAV, u mnie pomogło.

Edytowany przez Prokop80, 08 sierpień 2011 - 11:51.

Pioneer SC-LX83; Monitor Audio GS20; GS10; GS-LCR; Velodyne SPL-1200 Ultra; Atlas Hyper 2.0 + 1.5; Chord Chameleon, HTPC Origen AE S16T; XBMC
Było: OPPO BDP83; Jamo S606 + S604 +S60CEN + SUB300; Harman-Kardon AVR 255; DNM Reason; VDH-CS122

#218 makakam

makakam

    720p

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Dołączył: 04-styczeń 10

Napisany 08 sierpień 2011 - 11:59

To dobrze ze poszlo :)
Problem karlitoo nie jest bezposrednio zwiazany z ampli ale to ze jest to 5.1 moze wplywac na bledny handshake z TV, u mnie wlasnie wystepowal ten problem a ampli ma formaty HD. Polecam tez jednak przetestowac LAV filters. Jesli to nie zadziala to odezwij sie na PW, moze cos poradzimy.
HTPC + 50VT30 + Onkyo TX-NR609 + Dali Concept 6 + Dali Concept Center + Dali Concept 1 + Dali Concept Sub

#219 zrk

zrk

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
  • Dołączył: 22-kwiecień 09

Napisany 17 wrzesień 2011 - 19:09

Witam, czy całość wciąż aktualna i jest najlepszą kompletną konfiguracją? I czy działa normalnie z catalystem od ati bez dodatkowych konfiguracji? Pozdrawiam

PS: Słyszał ktoś coś o splash pro? Co sądzicie?

Edytowany przez zrk, 17 wrzesień 2011 - 19:11.


#220 adas2412

adas2412

    VHS

  • Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów
  • Dołączył: 02-lipiec 10

Napisany 31 październik 2011 - 18:05

Witam, czy całość wciąż aktualna i jest najlepszą kompletną konfiguracją? I czy działa normalnie z catalystem od ati bez dodatkowych konfiguracji? Pozdrawiam

PS: Słyszał ktoś coś o splash pro? Co sądzicie?

witam kolego ja też mam problem z wyduszeniem DTS-HD z totalMedia 5 oraz PowerDvd, natomiast splaschPro chodzi rewelacyjnie wszystkie formaty dźwięku HD jest obsługiwane mam ampli DENON 1611 i laptopa Sony z kartą ATI 5650.




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

Google+