Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: TEST: SONY OLED TV XEL-1 11"
HDTV Centrum Polska > Wyświetlacze HDTV > OLED
Gmeru

Witam,

Święta, święta i po świętach. Czas więc wracać do pracy czyli wnikliwych testów sprzętu HD! Mam nadzieję, że każdy dostał swój wymarzony prezent chociaż po tym co przeczytacie dzisiaj, wielu może chcieć powtórki świąt :-)

Kolejny już raz, dzięki uprzejmości SONY POLAND mieliśmy okazję tym razem poobcować z cudeńkiem technologicznym a mianowicie telewizorem wykonanym w technologii OLED. Jak widać ani LCD ani plazmowej. Jest to ogromne wydarzenie gdyż jeszcze nie było okazji nigdzie w Polsce poczytać jak to cudo działa. cool.gif Telewizor a raczej telewizorek charakteryzuje się przede wszystkim przekątną 11 cali. Niby nie dużo ale okazuje się, że jest to największy w tej chwili telewizor wykonany w technologii OLED.

Na początku warto sobie powiedzieć co to w ogóle jest ten cały OLED. Do tej pory mieliśmy i mamy do czynienia z dwiema technologiami: LCD oraz Plazma (jeżeli chodzi o płaskie ekrany). Jaką byśmy technologię nie wybrali, każda ma jakąś wadę ale i wiele zalet. Czytając specyfikację OLED wydaje się, że jest to idealne połączenie technologii LCD i plazmowej oraz w wielu przypadkach rozwiązanie problemów nękających wspomniane technologie.

Idąc za tłumaczeniem encyklopedycznym (czyli za wikipedia.pl wink.gif ) OLED to skrót od Organic Light-Emitting Diode czyli organiczne wyświetlacze elektroluminescencyjne wytwarzane w technologii materiałów emitujących światło LED oparte na związkach organicznych. Z ciekawości warto wspomnieć, że pierwszym związkiem organicznym, w którym odkryto zjawisko emisji światła pod wpływem przyłożenia napięcia elektrycznego, był polifenylenowinylen. Odkrycia tego dokonano w roku 1989 w laboratorium Uniwersytetu Cambridge.
Skrót OLED oznacza także klasę wyświetlaczy graficznych, opartych na tej technologii. Wyświetlacze takie charakteryzują się dość prostą metodą produkcji – warstwa organiczna, składająca się z pikseli-diod w trzech kolorach (lub czterech – dodatkowo biały), jest nakładana na płytę bazową w procesie podobnym do drukowania stosowanego przez drukarki atramentowe. Dodatkowe wprowadzenie warstwy pośredniej pomiędzy płytą a emiterem podnosi sprawność i jasność ekranu.
Producenci przewidują, że gdy technologia OLED zostanie dopracowana będzie tańsza i lepsza od wyświetlaczy plazmowych i LCD.

W poniższym teście będzie analizować czy poniższe cechy rzeczywiście są prawdziwe dla technologii OLED.

Cechy wyświetlacza OLED w porównaniu z wyświetlaczem LCD lub Plazmą:
• szeroki kąt widzenia (do 180°)
• lepsze odwzorowanie kolorów i lepszy kontrast
• brak konieczności podświetlania
• możliwość produkcji na elastycznym podłożu
• mniejsza energochłonność
• znikomy czas reakcji matrycy
• technologia OLED jest bardziej ekologiczna, ponieważ przy produkcji nie jest wykorzystywana rtęć
• OLED ma też wady, najważniejszą z nich jest krótka trwałość (według Sony) ok. 30 000 h pracy

Pierwszym seryjnie produkowanym urządzeniem wyposażonym w wyświetlacz OLED był palmtop CLIE PEG-VZ90 firmy Sony – wyświetlacz o przekątnej 3.8 cala, rozdzielczości 480×320 pikseli, jasności 150 cd/m², grubości 1.9 mm i kącie widzenia 180°.

26 maja 2007 roku firma Sony zaprezentowała film ukazujący elastyczny wyświetlacz OLED o przekątnej ekranu 2,5 cala i rozdzielczości 120×160 pikseli.

W październiku 2007 Sony zaprezentowało telewizor XEL-1 o przekątnej 11 cali wykonany w technologii OLED, który będziemy sobie niżej omawiać. Telewizor posiada rozdzielczość 960x540 pikseli, jasność 600 cd/m2 oraz kontrast 1 000 000:1 (!!). Zużycie prądu to 45W.

Pudło:

Ponieważ egzemplarz z którym mieliśmy do czynienia nie miał pudła oraz pilota posilę się zdjęciami wrzuconymi niedawno przez serwis techon.nikkeibp.co.jp. Tak o to wygląda telewizor przed rozpakowaniem i w jego trakcie. Waga samego TV to około 2kg:

Pokrowiec:

W zestawie:

Zasilacz:

Pilot:

Zgodnie z zasadą cienkości pilot też nie należy do grubych wink.gif

Wygląd:

Jeżeli chodzi o wygląd tego cuda to można powiedzieć tylko jedno: COŚ PIĘKNEGO. I tutaj nie ma co pisać, że o gustach się nie dyskutuje. To nie może się nie podobać. Jak widać pierwsze co rzuca się w oczy po zobaczeniu tego TV to super płaski ekran o grubości zaledwie 3mm. Gdzie zatem umieszczono złącza? Złącza umieszczono w gustownej podstawie, która kryje w sobie coś więcej niż tylko zestaw wejść różnego formatu. W sumie to taki mini komputer, który posiada moc aby np. ze złącza USB odpalać filmy w HD! pokazujące pełne możliwości tego TV! Zwróćcie też uwagę na połączenie podstawy z ekranem: z prawej strony mamy nogę (uchwyt) który łączy całość.

Oczywiście na tym zdjęciu powyżej żeby było jasne ;-) :

Panel sterowania przedni:

Bardzo ciekawie został rozwiązany panel sterowania na froncie podstawy. Te same przyciski mają przyporządkowane różne funkcje. Gdy nic nie jest odpalone na TV klawisze odpowiadają m.in. za poruszanie się po menu czy zatwierdzaniu opcji. Ale gdy np. odpalimy film z USB to te same klawisze służą do obsługi filmu. Zmienia się podświetlenie klawiszy z nazwami do czego służą. Bajer : )

Tutaj mamy jeszcze raz możliwość podziwiać 3mm grubości ekranu. Robi wrażenie prawda? Już nie mogę się doczekać np. 40 cali. Toż taki widok powali każdego na kolana:

Wykonanie szykowne i gustowne – w sam raz do pokoju prezesa i chyba tam głównie na razie ten OLED znajduje zastosowanie:

Wyjścia:

Ponieważ nie jestem znawcą japońskich standardów to co mi się rzuciło w oczy to złącze: HDMI, USB, Ethernet, wejście na zasilacz, 2 x tuner + wejście na kartę (coś alla laptopowe nowe PCMCIA też pod Tuner, wygląda, że chodzi o B-CAS: BS Conditional Access Systems Co.,Ltd.czyli coś alla system dostępu warunkowego (kodowanego) ). Może ktoś jest z Japonii to pomoże wink.gif

Wiecie, że czarodziejski śrubokręt pmcompa lubi zawędrować wszędzie (bez skojarzeń ;p ) ale tym razem miał szlaban wink.gif Jednak fachowcy z Japonii już to zrobili więc ponownie posilę się zdjęciami z techon.nikkeibp.co.jp. No to do dzieła:

Panel OLED (grubość 0.7mm!) a z tym czymś metalowym jedyne 1.2mm:

Tak jak wspomniałem serce tego telewizora znajduje się w podstawie. A co w niej piszczy, że jest zdolna nawet odtwarzać pliki filmowe?

W oczy rzucają się dwa duże chipy LSI: jeden od firmy NEC D61162AF1 a drugi od SONY CXD9903GG. Na chipie NECa widać także logo Dolby Laboratories. Specyfikacja w google wyskakuje w samych ### więc musimy zadowolić się zdjęciami. Dla ciekawskich i odkrywców duże zdjęcia:

Setup:

I po raz kolejny żałuję, że nie uczyłem się w szkole japońskiego a miałem taką możliwość hehe. Jedziemy z próbami odszyfrowania głównego menu konsoli...tfu TV.

Po odpaleniu OLEDa pokazuje się menu doskonale znane z…. no właśnie z PSP oraz PS3 . To miła wiadomość dla posiadaczy wyżej wymienionych urządzeń. Właściwie nie trzeba się niczego uczyć gdyż wiadomo od razu gdzie czego szukać. Menu mamy zatem standardowo podzielone na różne kategorie.

Pierwsza z lewej to zakładka ustawienia. Możemy tu dokonań sporo różnych ustawień samego TV.

Menu ustawień obrazu:

Menu ustawień dźwięku:

Menu format obrazu:

Ustwienia tunerów (anteny):

Siła sygnału anteny (z pomocą dźwiękową):

Ustawienia sieciowe

Szybkie ustawienia TV (w kilku krokach)

Menu zdjęć:

Menu muzyka:

Menu video:

Menu tunerów dostępnych w TV:

Menu wejścia (tutaj mamy akurat HDMI):

Podobnie jak w PSP czy PS3 przeglądarka WWW:

Jak się prezentuje obraz?

No i dochodzimy w końcu do sedna tego opisu co ten TV potrafi? Jak prezentuje się technologia OLED w rzeczywistości? Czy cechy wymienione na początku testu mają odzwierciedlenie na ekranie? Żeby nie trzymać w niepotrzebnym napięciu wink.gif powiem na początku wprost: to najlepszy obraz jaki widziały moje oczęta a trochę już widziały. Tego nie da się opisać słowami a tym bardziej zdjęciami. To trzeba zobaczyć w ruchu by zrozumieć jaka rewolucja czeka Nas w najbliższych latach na rynku płaskich ekranów. Jak widać nie chodzi o samą rozdzielczość. Po tym OLEDzie widać jak bardzo jeszcze są niedopracowane telewizory LCD oraz Plazmy. Baa, czy z technologii LCD da się wycisnąć dużo więcej niż np. obecne Sharpy, Samsungi czy referencyjne Toshiby? Czy referencyjne Plazmy Pioneera KURO da się jeszcze bardziej dopracować? Może się da i na pewno zobaczymy jeszcze sporo kolejnych "edycji" tych TV natomiast idzie NOWE i od nowego już się nie odwrócimy.

Tutaj mamy prawdziwe KURO (z jap. czerń) czyli idealną czerń. Czerń smolistą jak otaczająca ten telewizor ramka. Bez żadnych sztuczek, podświetleń LED i innych cudów. Doskonale to było widać na nocnych krajobrazach miast czy koncercie Chrisa Bottiego załączonego z PS3 na Blu-rayu. Człowiek patrzy i nie wierzy jak można dopracować ten element w TV smile.gif

Kolejną sprawą jest kąt widzenia. Idealne 180°? Wielu mówi, że tak chociaż ja minimalną różnicę pod kątem widzę ale mimo wszystko jest to właściwie ten sam obraz co na wprost. Kolejny ogromny plus OLEDa. Bez porównania do LCD. Już bliżej technologii plazmowej do tego co widzimy pod dużym kątem.

Lepsze odwzorowanie kolorów? Po zobaczeniu kolorowych kaczek na wodzie mina pmcompa była jednoznaczna a z ust słyszałem: "Piter czy ty widzisz to samo co ja" wink.gif Obraz wylewa się z ekranu. Naprawdę duże wow. Widać niesamowitą głębię. Wystarczy spojrzeć na drugie plany - blink.gif

Znikomy czas reakcji matrycy? Tak tutaj smużenie nie istnieje. 0%.

To, że ten TV jest ekologiczny, mało ciągnie prądu to dla mnie (i myślę wielu osób ) informacje bez znaczenia ale jednak spora część społeczeństwa zwraca na to uwagę więc to także cenne cechy.

Popłynąłem jak widzicie totalnie z opisem jakości tego cuda ale co poradzę, że to tak pięknie świeci? Tylko jak długo to tak poświeci? No cóż wady też trzeba umieć dostrzec. Podobno 30tys godzin. Co się stanie po tym okresie? Jak ten TV będzie wtedy świecił? A może wybuchnie? Nie sprawdzałem cool.gif ale to jednak stanowczo za mało chociaż przeliczając to na h to i tak kilka lat oglądania zatem nie jest to jakaś ogromna wada. Na pewno to tylko kwestia dopracowania samej technologii. To dopiero pierwszy TV OLED na rynku (!!) a jakie ma już parametry!!. Nic tylko podziwiać inżynierów za to co potrafią wymyśleć. Szacun i pokłony z mojej strony rolleyes.gif

Poniżej możecie zobaczyć marnej jakości zdjęcia gdyż niesamowicie ciężko jest uchwycić obraz z tego TV aparatem. Ale lepsze coś niż nic. Na początek demo Sony.

Demo Sony zapuszczone z MS Pro Duo 4GB: (plik miał specyfikację xxx.m2v)

Tu naprawdę widać najdrobniejsze szczegóły. Jak na 11 cali to rozdzielczość 960x540 wystarczy w 100%.

Dalej w ruch poszło nasze PS3. Dosyć ładnie komponuje się ono z tym TV ;-). Podobny design.

Playstation 3 (dema HD + gry ):

Gran turismo 5: Prologue

Duże makro i możliwość zobaczenia struktury matrycy

Ratchet & Clank:

Przyjmowana rozdzielczość:
Na wejściu HDMI telewizor potrafi przyjąć rozdzielczość aż do 1080p/24p. Na zdjęciu widzimy 1125 gdyż tak oznacza się w Japonii 1080.

Testując rozdzielczość tego TV postanowiłem także włączyć tablice testowe i okazuje się, że je także tv skaluje to swojej natywnej rozdzielczości. Oczywiście szczegółów wszystkich nie dało się zobaczyć ale i tak widać było dość dużo (nawet małe napisy) co daje także do myślenia dla tych, co mówią, że ten TV nie ma rozdzielczości Full HD (świeci tak jak by był Full HD). Oczywiście na fotach nie wiele widać.

Na koniec chciałem podłączyć nboxa do OLEDa ze względu na sprawdzenie nagrań z dysku ale niestety dry.gif telewizor nie chciał zadziałać po HDMI z tunerem. Szkoda. Nie przekonałem się zatem jak wygląda polska telewizja SD na tym panelu. Myślę, że jednak w tym przypadku nie ma co liczyć np. na jakość technologii SED. Wnioskuję z budowy obu technologii.

PODSUMOWANIE, KONKLUZJA.

Jak więc widzicie drodzy forumowicze, technologia OLED wywarła na mnie i osobach uczestniczących w teście przeogromne wrażenie. Mamy do czynienia z nadejściem nowej ery dla wyświetlaczy HD. Idealna czerń, idealne kąty, idealne kolory, brak smużenie, ultra cienkie wymiary matrycy, oprócz samego TV możliwość oglądania zdjęć, plików video, przeglądanie internetu > to wszystko dostępne już od ręki za jedyne
$1743 czyli dużo. Dużo jak na 11". Łatwo sobie obliczyć ile by kosztował telewizor 40 calowy OLED w dzisiejszych czasach. Chociaż przy cenach rzędu 150tyś zł za 70" LCD nic mnie nie zdziwi wink.gif

Jakie w przyszłość może mieć zastosowanie technologia OLED oprócz TV? Ja już widzę "zaraz" dostępne piękne laptopy VAIO z matrycą 3mm OLED. Ah to się odbije wszędzie. Nie tylko na rynku telewizorów biggrin.gif

Podsumowanie:

ZA:
+ szeroki kąt widzenia (do 180°)
+ odwzorowanie kolorów
+ powalający kontrast (1 000 000:1 !)
+ brak konieczności podświetlania
+ mniejsza energochłonność
+ znikomy czas reakcji matrycy
+ grubość panela - jedyne 3mm
+ technologia OLED jest bardziej ekologiczna, ponieważ przy produkcji nie jest wykorzystywana rtęć
+ możliwość przeglądania zdjęć, oglądania plików video, przeglądania internetu i wiele więcej
+ nietuzinkowy design całości

PRZECIW:
- krótka trwałość (według Sony) ok. 30 000 h pracy
- wielkość matrycy - 11 cali to jeszcze nie to na co czekamy

Firmie SONY Poland raz jeszcze dziękujemy i życzymy powodzenia.

Pozdrawiam - Gmeru

3 grosze - pmcomp

Ja napiszę od siebie tylko jedno, zdjęcia które wykonaliśmy nie oddają absolutnie tego co widziały nasze oczy.
Mało tego, ze względu na mały rozmiar matrycy i dużą ilośc linii (540) przy robieniu zdjęć następowała dyfrakcja i pojawiały się prążki (które widać na ekranie). Być może profesjonalne przygotowanie do zdjęć oraz użycie innych obiektywów wyeleiminowałoby to zjawisko ale my nie mielśmy takiej możliwości.

Co do obrazu potwierdzę to co napisał Gmeru: debeściak, KURO wysiada. I nic dodać, to trzeba samemu zobaczyć.

Ten TV nie jest samplem ani prototypem tylko normalnym sprzedawanym egzemplarzem. Kosztuje w Japonii w przeliczeniu na nasze ok. 4300 zł czyli uważam że bardzo przyzwoicie. Jeżeli pojawi się angieslkie menu to mogę się założyć, ża znajdzie w Polsce niejednego nabywcę. Nadaje się znakomicie do oglądania np. w biurze, gdzie te 11 cali można oglądać z bliskiej odległości. Przepiękne wykonanie i cienkość panela wzbudzą zazdrość petentów w niejednym gabinecie prezesa i tu widzę na razie główne zastosowanie tego TV.

Gdybym miał wolne i niepotrzebne 5 tysiów to chyba bym sie skusił na tego gadżeta.

Co do wyposażenia ten TV ma napokładzie player odtwarzający HD, z USB i zapewne z LAN-u. Ma wbudowany tuner DVB-T. Drugie wejście może być od drugiego tunera więc grozić może funkcja PVR z nagrywaniem na LAN lub USB. Moduł dostepu warunkowego zapewnia chyba Japończykom oglądanie programów kodowanych. Ponieważ ma przeglądarkę wnioskuję, że może mieć na pokładzie BT do podłaczenia zewnętrzne klawiatury. Ale to tylko moje przypuszczenia.

Pozdro
paw
jak mówicie że normalnie prążków siatki nie ma to naprawdę rewelacja.Takie przyszłościowe slimy fajnie będą wisiały na ścianie.Chociaż pierwsze plazmy także miały tunerki na zewnątrz. Myślę że ta wielkość mogła by być fajnie wykorzystana w prototypie konkurencji dla Eee.
andsie1
Witam,
Myślę, ze na 40" trzeba będzie poczeka około 5 lat.

P\pozdrawiam,
Andrzej S.
kolorek
CYTAT(andsie1 @ 29.12.2007, 14:15 ) *
Witam,
Myślę, ze na 40" trzeba będzie poczeka około 5 lat.

P\pozdrawiam,
Andrzej S.

No moze przesadziles, Samsunga obstawiam ze zobaczymy pod koniec tego roku lub na poczatku przyszlego...
Chociaz jest juz telewizor Samsung F9 52' i 70' z kontrastem 500000:1, ale to nie jest matryca Oled tylko podswiatlenie( samsung led smart lighting)tongue.gif
Ps. bardzo fajny monitorek/telewizorek kontrast razi.... biggrin.gif
MMP
OLED od Samsunga jest już w drodze (klik)
Na razie pewnie tylko "pokazówka", ale pewnie za chwile i tak będzie można to kupić.
dominikjestem
Cieszę się, że test w pełni potwierdza moje obserwacje.
Też jestem zdania, że KURO wysiada.
Zauważam, że menu typu cross identyczne jak w PS3.
Ten procek SONY CXD9903GG to jednak może być słynny Cell. Do sprawdzenia. W necie zero informacji w sprawie.

Sytuacja na rynku XII 2007:
Samsung jest już gotowy do wejścia na rynek z OLED.
Czekał z anonsem do chwili wprowadzenia przez SONY tego mini OLED-a do regularnej sprzedaży.
Zobaczymy to w Las Vegas za 10 dni. Na pewno 31". Ciekawe w jakiej natywnej rezolucji.
Ale zapowiedzieli, że są gotowi wystawić 40 ". A to już coś jakby z main stream.
Jednosześnie przy ich kapitałowym zaangażowaniu w LCD musieli siedzieć cicho.
Przyciśnięci przez SONY ujawniają własne osiągi w tej technologii.
Wydaje mi się, że decyzja o wycofaniu się SONY z produkcji plazm (ok. 1,5 lat temu) była

Pozycja Toshiby:
Nie mają żadnych inwestycji w matryce LCD.
OLEDY są wymażone do ich laptopów. A są leaderem światowym.
Kupili właśnie od SONY prawa do Cell-a.
Powinni się więc zaraz ujawnić w materii OLED nad którą to technologią od lat pracują.

Na koniec wróżba noworoczna:
za rok 52" OLED w cenie 25k w salonach HD fanów.
52" - 60" LCD w cenie 7,5k jako powszechny domowy TV
I mamy stan równowagi.
W 2009 Chiny zalewają świat OLEDAmi 60" w cenie LCD i jest III wojna światowa.
Całą produkcja TV przeniesiona za-przed Ural.
plazmy wycofane z produkcji w zależności od dynamiki spadku cen OLED.
andsie1
Pożyjemy, zobaczymy.
Chyba moje będzie na wierzchu.
Wróżby maja to do siebie, że się nie sprawdzają.

Pozdrawiam,
Andrzej S.
KrzyHo
W pełni podzielam zachwyt kolegów tym cacuszkiem. Przedwczoraj nie mogłem się przez chyba 15 minut oderwać od niego w Centrum Sony na Elektoralnej. Widziałem go z miesiąc temu w Arkadii, ale teraz prawie nie było ludzi i wreszcie mogłem go okupować do woli.
Miód dla oczu! Czerni takiej w życiu nie widziałem. Kolory, kontrast, całkowity brak smużenia! Patrzy się z 50cm i normalnie nie chce się odejść :-)
Ech... miodzio po prostu.

Pzdr
KrzyHo

PS
Już wiem na co wymienię KDS-a :-D
dominikjestem
Ja też.
lopi
A pamiętacie z rok temu albo i lepiej większość ludzi myślała ze u nas HD będzie najwcześniej za 10 lat a tu proszę od roku mamy co ogladać. Miejmy nadzieje ze i z oled będzie tak samo. Co do tego telewizorka 11" to jednak trochę mało. Widac jednak ze technologia się rozwija i kto wie może za 2 lata OLCD 42" w przystępnej cenie.

Offtopic
A przy okazji przed świętami umówiłem sie z kumplem w sklepie *** z rtv. Postałem 45 minut bo się spóźniał. W tym czasie zeszło 4 telewizory parę aparatów. Byłem przerażony wszystkie telewizory i aparaty były kupione na zasadzie ten ma ładną ramkę,ładnie błyszczy, żonie się podoba bierzemy, na telewizorach leciała TV.p polonia.... Dopóki ludzie będą kupować na takiej zasadzie TV na półkach w naszych sklepach będzie to co widzimy ..... A o nowościach w rozsądnej cenie możemy zapomnieć. Sprawdziłem ceny tych tv w sieci. Na telewizorze sklep zarabiał od 1,5k do 2k....
darek_k
a ja mimo wszystko pytam o SD czy ktoś podłączył lub odtworzył zapisane fragmenty audycji z dysku po USB
pmcomp
CYTAT(darek_k @ 30.12.2007, 00:20 ) *
a ja mimo wszystko pytam o SD czy ktoś podłączył lub odtworzył zapisane fragmenty audycji z dysku po USB

Niestety nie, na to nie byliśmy przygotowani sad.gif mad.gif .

Pozdro
baranskia
CYTAT(paw @ 29.12.2007, 00:10 ) *
jak mówicie że normalnie prążków siatki nie ma to naprawdę rewelacja.Takie przyszłościowe slimy fajnie będą wisiały na ścianie.Chociaż pierwsze plazmy także miały tunerki na zewnątrz. Myślę że ta wielkość mogła by być fajnie wykorzystana w prototypie konkurencji dla Eee.

No, właśnie!
I tutaj także jest słynna "łyżka dziegciu w beczce miodu":

Dziś to będzie musiało wyglądałć bardzo dziwnie: panel na ścianie a tunerek na stoliku... ale co z kabelkami :?:
Wiem, ze z czasem wymusi to miniaturyzację gniazd i wytków, jednak są przecież dominujące aktualnie standardy, które będzie niełatwo wyprzeć i granice miniaturyzacji, które wyznacza zdrowy rozum. laugh.gif
Może ratunkiem będą połączenia bezprzewodowe... :!:
Jaka jest wasza prognoza w tej kwestii? :?:
Jednak szkoda, ze jeszcze daleko tej technologii do ideału i że na tym najlepszym ze światów nie istnieją plusy bez minusów (wg Lecha Wałęsy-tzw. plusy dodatnie)
...
I jeszcze jedno:
Ciekawe jak z trwałością i mechaniczną odpornością takich matryc - jak je konserwować, choćby odkurzać, skoro to takie delikatniutkie ekraniki? tongue.gif
BTW:
Lepszego NR 2008!
cool.gif
Gmeru
Hm nie wiem o co chodzi z problemem gniazd i zewnętrznych tunerów? Teraz wisi zawsze tona kabli z TV. Mając tuner zewnętrzny nie wiszą praktycznie żadne kable (tylko ten, który łączy TV z tunerem i prąd). Więc w czym problem? Zawsze byłem zwolennikiem tunerów i szkoda, że producenci nie robią tunerów zewnętrznych tylko ładują do TV : - ( . Ile krótsze kable HDMI bym mógł zastosować itd. Same plusy. Są jakieś minusy?
paw
dla mnie ogólnie wystarczyby w dzisiejszych czasach LCD w wersji monitorowej bez tunerów tv.Chociaż zaskakuje że tak jest drożej niż normalnie.
Gmeru
W sumie to nie chodzi nawet o same tunery TV tylko o całą gamę wejść typu HDMI itp bo to, że tuner TV jest niepotrzebny (no może do Polsatu ;p ) to oczywiste ;p chyba, że cyfrowy : >
paw
ale narobili tv z dvb-t i też zbędne u nas w mpeg2.Dokładnie zwykły tuner jest tylko do odbierania z anteny pokojowej polsatu i tv4:D a do złącz masz ampa wtedy i jest spokój,usuwasz głośniki z tv i mieści sie w tym samym miejscu większy telewizor:)
tkirmuc
Widziałem ten telewizorek na żywo w Arkadii. Obraz po prostu zwalał z nóg. Nagle wszystkie stojące obok 42 calowe LCD-ki FullHD 100Hz etc wydawały się... marnej jakości! Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Po zapoznaniu się z OLED wiem, że LCD i PDP będą nam się za parę lat wydawały jako prototypowe technologie, które miały nam jeno umilić czas w oczekiwaniu na OLED TV! Go Sony! Go! Go! A podbno Samsung szykuje 30 calowy model na CES. Ach - niech czas szybciej biegnie :-))))

Powiem tak. Obraz na tym telewizorku wyglada tak, jakby ożyła kartka w jakimś super kolorowym czasopiśmie. Aż trudno uwierzyć. A jasność i kontrast jest taki, że wszystkie najnowsze LCD-ki Sony w około wyglądały po prostu blado. Smużenie to też historią. Jak dla mnie, to jest telewizor idealny (tylko za mały i za drogi jeszcze). Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zastąpienia mojego wysłużonego CRT Sony ale jak oglądam tez wszystkie LCD-ki i PDP za grube tysiące to mnie wykręca.
Ja już śnie o oglądaniu meczu inauguracyjnego EURO 2012 w 32 calowym OLEDZiku od Sony. Niech mnie ktoś uszczypnie :-)))
Gmeru
Nie ma co szczypać > tak na 99% będzie. I to może nawet na czymś większym niż 32" : )
leszek2006
QUOTE(Gmeru @ 31.12.2007, 18:34 ) *
Nie ma co szczypać > tak na 99% będzie. I to może nawet na czymś większym niż 32" : )

Dobrze że zachowałeś ten 1% rezerwy. Myśle ,że na ostateczną ocenę jest jeszcze za wcześnie.
Ten TV widziałem w sklepie Sony dość krótko ale obraz jak opisujesz jest fantastyczny.
Ale ja nie dam się zwalić z nóg przez jakiś braz, to może zrobić tylko dziewczyna.
Ja jestem jednak zachowawczy bo trochę już żyję na tym świecie.
Może sie zdarzyć ,że na dużym formacie >30 cali OLED wyjdą jednak takie wady których nie jesteś w stanie zobaczyć na tych kilku calach. Może na dużym ekranie nie da się uzyskać tak wyżyłowanych parametrów obrazu.
Za pół roku może odżyć SED lub coś innego.
Sorry , to tylko gdybanie , gratuluję testu i dobrych układów z Sony.
Już niestety wychodzę i życzę dobrej zabawy,

Leszek
kader
Ciekawe jak tv OLED radzi sobie z sygnałem SD. Przydałyby się jakieś dodatkowe testy rolleyes.gif

już nie mogę się doczekać TV OLED 30-40 " w cenach 3000-4000 zł. Tylko kiedy to nastąpi?

Ps. czy przy tak dużym kontraścienie bolały Was oczy ??
El Greco
CYTAT(Gmeru @ 30.12.2007, 14:03 ) *
Hm nie wiem o co chodzi z problemem gniazd i zewnętrznych tunerów? Teraz wisi zawsze tona kabli z TV. Mając tuner zewnętrzny nie wiszą praktycznie żadne kable (tylko ten, który łączy TV z tunerem i prąd). Więc w czym problem? Zawsze byłem zwolennikiem tunerów i szkoda, że producenci nie robią tunerów zewnętrznych tylko ładują do TV : - ( . Ile krótsze kable HDMI bym mógł zastosować itd. Same plusy. Są jakieś minusy?

Wyjales mi to z ust. Rowniez jestem smutny, ze praktycznie nie spotyka sie juz surowe panele na rynku i stoje przed dylematem czy postawic plasme czy...rozkuwac sciane(nigdy!) ? Chyba nie pozostaje nic innego jak powieszenie na scianie i schowanie przewodow za kanalem albo...kupno extra tuneru.

CYTAT(kader @ 31.12.2007, 22:50 ) *
Ciekawe jak tv OLED radzi sobie z sygnałem SD. Przydałyby się jakieś dodatkowe testy rolleyes.gif

już nie mogę się doczekać TV OLED 30-40 " w cenach 3000-4000 zł. Tylko kiedy to nastąpi?

Ps. czy przy tak dużym kontraścienie bolały Was oczy ??

Dopoki ta technologia (OLED) pojawi sie na rynku w przyzwoitych cenach i z dopracowana technologia mina lata, a wtedy sygnal SD juz nikogo nie bedzie interesowal. To tak jakbys spytal czy filmy z kamer VGA pokazane na calym ekranie plasmy zwalac beda z nog.

Na wakacje lub jesienia zamierzam kupic sobie Pana 700 lub 70 E . Wiem , ze nie sa jeszcze perfekyjne ale najbardziej zblizone do klasycznych telewizorow i to mnie buduje. Cieszmy sie z faktu, ze tworzy sie nowe technologie, a dla tych, ktorych frustruje fakt, iz wlasne cacko wypada blado w stosunku do takiego OLED niech zastosuja sprawdzona przeze mnie metode: jako zapalony rowerzysta(Grand Canyon 7.0) nie kupuje katalogow i nie chodze zbytnio do sklepow i w ten sposob zawsze mam wrazenie, ze moje jest najlepsze he, he...

Wszystkiego dobrego z nowym rokiem !
chesky
30tys h pracy... Czym sie objawiac bedzie uzytkowanie po przekroczeniu tej teoretycznej bariery? Generalnie moje pytanie tyczy sie calej technologi oled, jak wyglada dluzsza eksploatacja, spada jasnosc, kontrast, kolory blaknieja ? Co konkretnie sie dzieje w matrycy oled'owej ze zaczyna po danym czasie spadac zywotnosc ?
paw
diodki się wypalają
marian_wierzbicki
CYTAT(paw @ 01.01.2008, 22:11 ) *
diodki się wypalają

w tym panelu nie ma żadnego podświetlenia
Gmeru
Czy ktoś obliczył ile to jest 30tys godzin? Policzcie sobie jakby TV chodził 8h dziennie... to wychodzi ponad 10 lat. rolleyes.gif A co się dzieje po 30tys h? Sam jestem ciekaw ; p
chesky
CYTAT(Gmeru @ 01.01.2008, 22:26 ) *
Czy ktoś obliczył ile to jest 30tys godzin? Policzcie sobie jakby TV chodził 8h dziennie... to wychodzi ponad 10 lat. rolleyes.gif A co się dzieje po 30tys h? Sam jestem ciekaw ; p

gdyby te 30tys przekladalo sie rowniez w praktyce bylo by ok a niestety pozostaja to teoria.
Przy pierwszych modelach plasm na rynku z 3-4 lata temu rowniez szacowano wtedy zywotnosc na 30tys h , a juz po 6-12 miesiacach widac bylo znaczne roznice przy sredniej ogladalnosci kilku h/dzien. Teraz mamy kolejne generacje paneli plasm i producenci podniesli zywotnosc do 60tys h wiec moze w praktyce te 30tys pociagna smile.gif OK wracajac do OLED, pomijajac juz fakt czy te 30tys wyrobi, interesuje mnie tylko jakimi cechami objawia sie mocno zuzyty panel oled.
DaN
CYTAT(chesky @ 02.01.2008, 02:17 ) *
OK wracajac do OLED, pomijajac juz fakt czy te 30tys wyrobi, interesuje mnie tylko jakimi cechami objawia sie mocno zuzyty panel oled.

Piksele się wypalają i przestają świecić - przykład z Wikipedii.
nowy66
Nie widziałem, więc trudno opisywać. Natomiast kilka uwag o których warto wspomnieć :

a. byłbym bardzo ostrożny z przenoszeniem jakości 11" (sic!!) na 32"-40" czy nie wspominając o 50" i więcej. Ile jest referencyjnych TV w rozmiarze 32", które nijak się mają do wielkości "oglądalnej" czyli powyżej 46"?

b. nie znamy problemów wynikających z powiększania świecidła .... może wyjdą inne, o których teraz nie wiemy? Jeżeli nie ma z tym problemów - to czemu nie pokazują od razu rozmiarów 40-50"?

c. pierwszą zmienną będzie imo powszechność (czyli cena) w laptopach - koniec roku? - OK ale w cenach dla fanatyków, gadżeciarzy... Pamiętajcie, że cena jest w dużym stopniu powiązana z popytem/podażą oraz tzw cyklem życia produktu. Tutaj dochodzi inna zmienna - brak nasycenia "zwykłymi" TV LCD/Plazma i potencjał zaangażowany w produkcję tychże..

pokrótce : ten rok poooowoooooolny rozwój, koniec roku do laptopów w cenach abstrakcyjnych, 2009 upowszechnienie (czyli 10-20% rynku).

Realna dostępność ? Razem z laserowym, i innymi, nieznanymi technologiami. Gdzieś tak koło 2012... wink.gif

Obym się mylił...

pzdr
chesky
dzieki za link do wikipedi, o to mi chodzilo.

nowy66, koncerny pracuja, co z tego wyjdzie przy wiekszych ekranach okaze sie, poki co szkoda czasu na gdybanie.
Dla mnie generalnie cala technologia oled jest ciut ciut za bardzo przechwalana, a do zachodu slonca jeszcze daleko.
Chodz moze faktycznie oled zrobi furrore, nie zdziwil bym sie rowniez jesli firmy mialy by juz w garazach 50" oledy tylko wstrzymuja sie z wejsciem by zebrac cala smietanke $ z lcd i plasm.

pozdr
braavoo
OLED nadchodzi tak jak nadchodzilo LCD i PDP. Pierwsze modele bede tak jak poprzednie technologie drogie i niedopracowane do konca. Mysle, ze w ciagu 2 lat bedzie to juz normalna technologia.
Z ciekawostek, ostatnio dzieki uprzejmosci mojego kolegi z miasta, mialem okazje rozebrac na elementy pierwsze telewizor LCD Mirai 32 cale i powiem wam tak.
Grubosc matrycy to ok 3 mm reszta to podswietlanie, ktore wyglada jak suszarka do naczyn w kuchni. Kilkanascie cienkich, elastycznych jazeniowek rozciagnietych poziomo w zamknietej i wyklejonej biala folia metalowej obudowie. Kolejne kilka centymetrow to elektronika.
Najciezsze w tym telewizorze sa:
-podstawa
-obudowa podswietlania

Gdyby oddzielic elektronike od reszty, tak jak zrobilo to SONY, wyeliminowac podswietlanie (nie da sie :-)) to LCD wygladalby zewnetrznie tak jak OLED :_)

W najblizszych dniach zamieszcze kilka zdjec z sesji rozbieranej telewizorka.

Ciekawe jak wyglada rozbebeszona plazma :-).

Pozdrawiam

braavoo
JunoPL
CYTAT(nowy66 @ 02.01.2008, 09:53 ) *
b. nie znamy problemów wynikających z powiększania świecidła .... może wyjdą inne, o których teraz nie wiemy? Jeżeli nie ma z tym problemów - to czemu nie pokazują od razu rozmiarów 40-50"?

Wlasnie. Niby po co pisac o jakichs bledach, kiedy prawie nie mamy podstaw by twierdzic, ze jakies sa.
Prawie.
Ja sobie nie przypominam by TV plazmy badz TV lcd pokazywano najpierw w niezwykle popularnym i rozwojowym wymiarze 11 cali. smile.gif

Po kiego grzyba dali te 11 cali?

Ktos im depcze po pietach i musza byc pierwsi?

Chcialbym znac oficjalny powod.

Pozdrawiam.
seneka
CYTAT(JunoPL @ 03.01.2008, 12:17 ) *

Gdyby dali 50" to runął by medialny bełkot o energooszczędności tych paneli. Model 11" pobiera 45W - załózmy że 30W idzie na podświetlenie samego ekranu - czyli 50" model pobierałby 600 W. Poza tym ludzie nie wiedzą że w panelach OLED kolory nie wypalaja się równomiernie: kolor czerwony wypala się po 25 tys. godzin, ale kolor niebieski już po 6 tys - włączasz TV na 12 godzin i po 500 dniach nie masz niebieskiego smile.gif Przy cenie > 5 tys zł za model 11" model 50" kosztowałby pewnie >100 tys. zł więc trochę użytkownicy by się wkurzyli.
Ostatnie zdanie dla tych którzy myślą że za rok-dwa oledy staną się popularne: już w 2003r 15" monitor OLED otrzymał wyróżnienie niemieckiej redakcji CHIPa i wtedy ludzie mysleli że za 5 lat to oled-y w Tesco będą sprzedawane.
braavoo
To, ze dostal wyroznienie w 2003r nie oznaczalo wejscia na rynek. Teraz kiedy juz pierwsze modele wchodza do sprzedazy oznacza, ze zaczyna sie walka o palme pierwszenstwa. Jak zwykle kto pierwszy ten lepszy. Skoro produkt tak pieknie swieci to producent pewnie otrzyma nie jedna propozycje pomocy od innych firm w ulepszaniu technologii. Kazdy bedzie chcial troszke uszczknac.
Co do zywotnosci tego panelu to masz racje. Nikt nie mowi o jego wielkim minusie czyli nierownomiernym zuzywaniu sie i krotkim czasie zycia :-(.
Co do poboru mocy to nie bedzie on odbiegal zbytnio od PDP i LCD w przypadku duzych przekatnych. Taki kurak 60 cali zasysa tez w granicach 500 W co mozna zobaczyc dopiero po pierwszym miesiacu uzywania tego cacka w domu. Rachunek za prad pokazuje cala prawde
Nie ma sie jednak co dziwic. Z obecnych technologii wysysaja juz 7-me poty co oznacza podkrecanie wszystkich parametrow do granic mozliwosci.
Telewizory to istne grzejniki, ktore swietnie sie przydaja w mrozne zimowe wieczory :-).

O OLED mowiono od samego poczatku, ze jego wielkim minusem jest zywotnosc, dlatego tez wiekszym zainteresowaniem pewnie bedzie sie cieszyla technologia SED. Takie mikro kineskopy CRT w obudowie. :-)
Oby cos z tego wyszlo. Poczciwe telewizory bankowe nadal potrafia zadziwic swoimi kolorami i kontrastem

Pozdrawiam

braavoo
mura
te 40W to chyba razem z podstawką w której pracuje komputer.
Matys_030
CYTAT(JunoPL @ 03.01.2008, 13:17 ) *
Wlasnie. Niby po co pisac o jakichs bledach, kiedy prawie nie mamy podstaw by twierdzic, ze jakies sa.
Prawie.
Ja sobie nie przypominam by TV plazmy badz TV lcd pokazywano najpierw w niezwykle popularnym i rozwojowym wymiarze 11 cali. smile.gif

Ktos im depcze po pietach i musza byc pierwsi?

Chcialbym znac oficjalny powod.

Pozdrawiam.

Gdyby się spieszyli to by wypuścili PS3 przed Xbox'em 360 ;-)
Gmeru
CYTAT
As expected, Sony has released the first OLED display in the US, with the 11-inch XEL-1 available now at select Sony Style locations for $2,500. Japanese customers have been able to purchase the 3mm-thick XEL-1 since late last year for ¥200,000, but the US has had to wait until now to get its organically 1,000,000:1-contrasted fix. The XEL-1 also offers support for DMeX so consumers can download content via the BRAVIA Internet Video Link service. If you're hankering for something even thinner than a 9mm plasma and looking to spend a whopping $227 per inch, head on over to a Sony store today.

Jak widać, OLED zmierza do US : )
kuker
CYTAT(Matys_030 @ 05.01.2008, 01:42 ) *
Gdyby się spieszyli to by wypuścili PS3 przed Xbox'em 360 ;-)

No coś jest faktycznie nie tak, OLEDy miały być oszczędne, a tu 40W
Nie widać ich masowo w cyfrakach czy komórkach?(chyba są w kilku modelach aparatów nie wiem jak tem trzymają baterie:-)) Ale sami widzicie, że plazmy dostały po ... przez tą historie z wypalaniem i naprawde starsze modele można już kupić za grosze, nie mówiąc o tym ile producenci utopili w tą technologie kasy. Małe potknięcie i 50% klijentów więcej bierze LCD.
Jaki by miało sens wypuścić telewizor za 20 czy 40k jeśli najnowsze LCD i Plazmy są już naprawde dobre.
Hmmm,a może jednak bo w końcy CRT rozwijało się powoli, a LCD przyspiesza do kwadratu: lepsze kolory, kąty, kontrast, czerń.
Mam wrażenie, że to już koniec ostatnie poprawki w LCD , może jeszcze coś z podświetlaniem ale cudów to już oni nie wymyślą.
Jeśli się okaże, że poprawianie LCD przestaje być opłacelne, bo już wiele nie bedzie sie dało z nich wycisnąć, OLEDy zaatakują rynek, wybuchną jak bomba atomowa(Jak pierwszy raz czytałem o OLED to pisali że technologia jak zostanie usprawniona to produkcja będzie bardzo tania)
krzysiojaworzno
"OLED ma też wady, najważniejszą z nich jest krótka trwałość (według Sony) ok. 30 000 h pracy"

czy to wada? jak dla mnie nie. Ogladajc go przez 10 godzin co i tak dla mnie jest za duzo... powiniec dzialac przez ok 7 lat. A TV sie chyba mniej wiecej co tyle zmienia, a nawet czesciej. No chyba ze ktos kupuje jeden TV na cale zycie

SebeQto
Co do gniazd to raczej się zmieszczą. Tutaj mamy 11" i 3mm grubość. Telewizor 40" czy 52" to już kawał płaskiej powierzchni i wydaje mi się że będzie musiał być grubszy niż 3mm aby się nie złamał (np. przy wieszaniu lub transporcie).
Gmeru
CYTAT(krzysiojaworzno @ 11.01.2008, 22:56 ) *
"OLED ma też wady, najważniejszą z nich jest krótka trwałość (według Sony) ok. 30 000 h pracy"

czy to wada? jak dla mnie nie. Ogladajc go przez 10 godzin co i tak dla mnie jest za duzo... powiniec dzialac przez ok 7 lat. A TV sie chyba mniej wiecej co tyle zmienia, a nawet czesciej. No chyba ze ktos kupuje jeden TV na cale zycie

Widzisz, trudno powiedzieć jak on świeci po 10tys h. Zapewne jest to tak nowoczesne technologia, że jest wszystko ok ale ciężko to sprawdzić... bo to, że 30tys to masa czasu to też się zgadzam. Wystarczy obliczyć : )

CYTAT(SebeQto @ 27.01.2008, 09:46 ) *
Co do gniazd to raczej się zmieszczą. Tutaj mamy 11" i 3mm grubość. Telewizor 40" czy 52" to już kawał płaskiej powierzchni i wydaje mi się że będzie musiał być grubszy niż 3mm aby się nie złamał (np. przy wieszaniu lub transporcie).

W sumie masz rację z tą grubością i możliwością połamania. A może do tego czasu coś się ruszy już konkretnie z bezprzewodowym tematem? Ale i tak gdzieś kable będą. Stawiam na zewnętrzne tunery, które są super rozwiązaniem.
kunaq72
no ostatnio poczyniono jakieś znaczące postępy w białym oświetleniu oled (takie do mieszkań itp) może więc zanim zobaczymy oled 100% to pojawią się lcdeki z podświetleniem oled zamiast świetlówek,led
a jeszcze jakby to zrobili jako podświetlenie lokalne no to wtedy lcd może jeszcze długo pociągnąć

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.