Wracam do badań nad napędem.
Co sprawdziłem do tej pory:
- gra HD DVD i BD - to oczywiste, zrobie pomiary co do szybkości ładowania się, bo może być ważne,
Sprawdzę dźwięk, ale mam nietypową kartę EMU 1820.
- nagrywa/kasuje BD - RW co także jest oczywiste
Sam napęd jako taki to chyba nic ciekawego, albowiem boje toczę z softem.
Obecne na rynku nośniki są x 2 więc wypalanie 24 Gb trwa i trawa mać.
Na razie naładowałem na BD-RW 24 GB plików filmowych w trybie data (pliki mpg, ts i m2ts 15 + 5 + 4 GB).
PS3 je czyta tak jak przez sieć z DD 5.1 nie ma problemów.
Przy okazji udało mi sie przekształcić w NERO 8.2.8 materiały BBC HD w h.264.
Robię Export przez AVC i powstaje plik mp4 którego PS3 (bitrate do 15 Mbps, 50Hz) nie chce czytać. Coś tam pisze o kokrupcji.
Po zmianie rozszerzenia na m2ts PS3 juz widzi i czyta płynnie z 5.1.
I to była najgorsza robota aby dobrać właściwe parametry exportu.
NERO 8.2.8 wprowadza wiele innych opcji;
Np.: Export do mpeg2 w trybie zgodności z BluRay ?!?
Jak wyżej ale w trybie zgodności z HD DVD ?!?. Ważne jest jednak to, że powstałe mpg-i mają zaimplementowane audio DD 5.1.
AVCHD nie sprawdzałem.
Za to w NERO 8.2.8 pojawiła sie nowa opcja wypalania BD w kontenerze BD-V z menu itp.
To sprawdziłem. Działa bez problemu. PS3 rozpoznaje nośnik RW jako płytę BluRay ( a nie AVCHD)
To ważna cecha dla posiadaczy kamer HD i BD playerów bez opcji obsługi AVCHD.
Testy robię na bazie nośnika BD-RW TDK. Działa bez żadnych problemów jego formatowanie i podmienianie plików.
Jak pisałem wypalę na zawsze dopiero jak dopracuję np. PBS Robert Plant 7,3 GB. + PBS Peter Frampton 13 GB.
Ale z menu z tytułami i czasami, chapterami itd. Samo przygotowanie danych do menu to cały wieczór.
Generalnie odstawiłem dodany soft od Cyberlinka. Jest zbyt ubogi i stereo only.
Do końca tygodnia jestem jakby luźniejszy, więc będzie czas na LG BD multi blue.
ps. Wykupiłem wszystkie TDK BD-Ry 25GB po 39 zł w Arkadii. Było ich raptem 5 szt.
Są Verbatiny 25GB po 80 zeta. Fuji po 60-70 zł.
Powariowali.
ps.2 Nie tak łatwo znaleźć BD na binie poniżej 25 GB.
Wybrałem takie coś:
http://i10.tinypic.com/6qby6n6.jpg