Primo: Te osobiste wycieczki były bardziej odnośnie wątku o overscanie
Sekundo: Oki cieszę się, że doszliśmy do porozumienia w kwestii sposobu prowadzenia dyskusji.
Przecież wszyscy zajmujemy się, HDTV dlatego że to lubimy.
Nie chcę się z nikim "użerać”, bo to tylko odbiera przyjemność z całego przedsięwzięcia.
Tyle w kwestiach formalnych uff

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kwestie merytoryczne:
1) Mój stosunek do CRT
Uważam, że CRT jest the best, jeżeli chodzi o SD. Do dzisiaj używam LOEWE 29'' i jestem z niego bardzo zadowolony. LCD (przy sygnale kablowej TV) daleko jest do jakości uzyskiwanej przez LOEWE.
2) Kwestia odległości od TV przy HD/promieniowanie
OK nawet odrzucając kwestie promieniowania nadal (i tu przecież się zgadzamy) siadanie przed TV w odległości 1,27m jest bez sensu. To po prostu nie wygodne.
O to mi właśnie chodziło, że przy zastosowaniu 1080 linii skanujących w TV o przekątnej 32" otrzymujemy duży monitor a nie TV.
Po prostu przy tej przekątnej nie da się z wygodnej odległości skonsumować jego zalet.
Wiarygodność tabelki każdy może zweryfikować, o czym już wcześniej pisałem.
Wynika z niej również, że optymalne przekątne dla rozdzielczości 1920x1080 znajdują się pomiędzy 65" a 80" bo dla nich odpowiednia odległość oglądania wynosi odpowiednio 2,5m do 3,2m, czyli taka, z jakiej w większości domów ogląda się SD. To, że jest to optymalna rozdzielczość dla SD także wynika z tej tabelki.
Swoją drogą widuje czasami przypadki, kiedy osoba posiadająca duży salon stawia telewizor 32" w odległości 8m od kanapy - bezsensowność chyba oczywista.
3) Skąd moje sugestie, co do TV, którego jeszcze nie ma na rynku
Ano stąd, że zjawisko odzwierciedlone w tabeli jest uniwersalne i dzięki znajomości tych danych można przewidzieć jak będzie w rzeczywistości.
4) zastosowanie TV
Ten model będzie idealny pod względem zgodności wstecz - wyświetlanie SD.
Będzie także bardzo dobry do 720p (można oglądać z 2m) czyli Xbox 360 oraz niższy format HD.
Ze względu na cenę może być produktem popularnym zwłaszcza u młodych małżeństw, które mają małe mieszkania.