Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: hd ready a full hd
HDTV Centrum Polska > Technologia HDTV > HD-Pedia
sting89
witam , po lekturze forum doszedlem do takich wnioskow

najlepsza jakosc dostepna teraz w PL to full hd oferowana przez tv n , wyswietla obraz 1080p , obsuguja ja telewizory lcd o rozdzielczosci 1920 na 1080

telewizory o rozdzielczosci 1366 na 768 to hd ready

i teraz prosze o troche wyrozumialosci i probe wytlumaczenia mi o co w tym chodzi bo juz calkiem sie pogubilem :/

hd ready wyswietlaja max rozdzielczosc 720p ,

hd true 1080i , a full hd 1080p

teraz wiadomo ze najkorzystniejsza opcja to full hd

ale jezeli wybierac z dwoch pozostalych to lepiej 720p czy 1080i ? (1080i to zawsze przeplot ? )

czy dla normalnego widza , nie zadnego konesera widac roznice miedzy 720p/1080i a 1080p ?

czy jest tak ze wszystkie z tych lcd sa hd ready (to znaczy gotowe do odbieranie telewizji high definicion) , z tym ze z rozna jakoscia ?

prosze o rozjasnienie moich watpliwosci

pozdrawiam
maxiuca
N-ka nie nadaje w 1080p (nikt nie nadaje w 1080p) tylko w 1080i. Chociaż w pewnym sensie 1080i czasami staje się 1080p, a dokładnie przy filmach, które mają 25 klatek na sekundę czyli kążde dwa półobrazy staja się de facto jedną klatką.
Full HD i True HD to już wymysł marketingowców, więc jak dla mnie używanie tych określeń nie jest za bardzo precyzyjne, zwłaszcza, że np. logo Full HD jest też na telewizorach 1080i. Tylko HD Ready jest zdefiniowane konkretnie i przyznawane ze konkretne parametry (tak więc Full HD i True HD też sa HD ready).

Co do wyboru telewizora pomiędzy 720p a 1080i to sprawa jest ciężka bo oprócz Cyfry+ i szwedzkiego SVT to w europie nikt w natywnym 720p nie nadaje. Wszyscy lecą w 1080i, więc wybór takiego telewizora wydaje się pod tym względem oczywisty. Pozostaje ten nieszczęsny przeplot, chociaz ja mówiąc szczerze na Toshibie 42 calowej 1080i kompletnie mi on nie przeszkadzał.

Jeżeli chodzi o różnicę między 720p a 1080i to testy przeprowadzone przez EBU (http://www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_308-hdtv.pdf) pokazują, że zwykły śmiertelnik nie zauważy różnicy pomiędzy 720p, 1080i i 1080p nawet na telizorze 50 cali z ogległości 3 metrów ("In the presentation of uncompressed sequences, the delegates reported difficulties in seeing difference
between the three formats – even at a viewing distance of 3h").
slawo
Myslę że te wszystkie True HD, HD Ready to tylko marketing. Mam starego Sharpa 32P50 który ma tylko nalepkę -HDMI, a odbiera bez problemów N-ke - 720p i 1080i. Co do przplotu, to filmy z DVD skanowane progresywnie mają lepszą jakośc ( moim zdaniem)
StuG III
CYTAT(maxiuca @ 26.01.2007, 23:52 ) [snapback]36603[/snapback]
N-ka nie nadaje w 1080p (nikt nie nadaje w 1080p) tylko w 1080i. Chociaż w pewnym sensie 1080i czasami staje się 1080p, a dokładnie przy filmach, które mają 25 klatek na sekundę czyli kążde dwa półobrazy staja się de facto jedną klatką.

Jest to prawdą ale od warunkiem że w odbiornik jest wbudowany kosztowny deinterlacer typu reverse telecine, bo także w filmie mimo że półobrazy pochodzą de facto z tej samej klatki linie parzyste nie pasują do nieparzystych z powodu zmiany ilości ramek z 24 do 25 (akurat w Europie).

Gmeru
CYTAT(StuG III @ 19.05.2007, 18:59 ) [snapback]48051[/snapback]
Jest to prawdą ale od warunkiem że w odbiornik jest wbudowany kosztowny deinterlacer typu reverse telecine, bo także w filmie mimo że półobrazy pochodzą de facto z tej samej klatki linie parzyste nie pasują do nieparzystych z powodu zmiany ilości ramek z 24 do 25 (akurat w Europie).

Czy ty widzisz gołym okiem ten przeplot na tych "gorszych tv bez dobrego deinterlacera" ? Wiesz może, które odbiorniki mają jaki deinterlacer?
sebik
CYTAT(Gmeru @ 19.05.2007, 23:35 ) [snapback]48069[/snapback]
Czy ty widzisz gołym okiem ten przeplot na tych "gorszych tv bez dobrego deinterlacera" ? Wiesz może, które odbiorniki mają jaki deinterlacer?

Panowie....
Tak naprawdę kwestia interlacingu dotyczy tylko i wyłącznie ekranów CRT (a w tym wypadku i tak sygnał jest odbierany jako PAL lub NTSC). Cała reszta: LCD, Plazma, projektory mają zintegrowane systemy de-interlace bo natywnie wyświetlają obraz progresywny.
Niektóre z tych systemów są lepsze a niektóre gorsze. Ja osobiście widzę różnicę między chipem Faroudja-Reon-Panasonic (na korzyść Faroudjy).
BoDeX
Efekt kiepskiego deinterlacingu można zobaczyć
TUTAJ
a nawet na tym forum , czyli TUTAJ ... post nr.10
lub w całości TUTAJ

Pozdrawiam

BoDeX Ž
pawel_71

Jaki tam kosztowny deinterlace ... W Europie wystarczy zwykle sklejenie 2 polobrazow.
IVTC jest za to niezbedny w USA/Japoni gdzie 24fps sa zakodowane w 60fps.
Odwrotka nie jest juz taka trywialna jak u nas, ale nie stanowi to zadnego problemu
o ile TV posiada mozliwosc progresywnego wyswietlania 24 klatek na sekunde
(a to chyba rzadkosc)
Kazdy TV LCD czy plazmowy musi miec jakis deinterlace, bo z ekrany te
wyswietlaja obraz progresywnie (podobnie jak komputery, za wyjatkiem
starych 16-bitowcow typu Amiga czy Atari ST ktore mialy specjalne tryby
z przeplotem).
I zwykle te deinterlacery sa dosc dobrej jakosci.
A juz zdecydowanie rewelacyjny jest zastosowany w Snaziu, obraz w porownaniu z pecetem
w 1080i po konwersji do 720p wyglada nie do pobicia.
Sober

Tak jak pisał pawel_71 to nie jest prawda - wystarczy praktycznie dowolny deinterlacer. A ten wbudowany jest w każdy nowy panel, bo bez deinterlacingu nie da się przeskalować obrazu. Problemu 24 klatek nie ma bo filmy wydawane w Europie są przyspieszone do 25 klatek a dopiero potem dzielone na półklatki. Można powiedzieć że czysto formalnie.
BoDeX
Poproszę więc o stosowny i sensowny komentarz do tej fotki :

FOTKA TUTAJ

A gdyby ktoś z Was był tak łaskawy , to warto byloby umieścić stosowny diagram
dla każdego nośnika - 1080p , 1080i , DVD Pal , DVD NTSC i wszystko stanie się jasne !

W sumie dotychczasowa wiedza tego Forum nie pozwoliła na jasne ustalenie drogi sygnału i sposobu
zapisu na płytach HD 1080i i 1080p ( 50-60 Hz) , jak i sensu zastosowania wypasionych deinterlacerów
w drogich skalerach - o sposobie wyciągania 24 fps z płyty juz nawet nie wspomnę ! smile.gif

Ja widzę różnice - ( kratki , paski , krawędzie , ruch - dokuczliwe szczególnie w kontrastowych zestawieniach ) ,
jeśli dla kogoś to nie jest istotne , to trudno , ale nie po to poprawiono standard , aby znowu narzekać . smile.gif

Pzdr.

BoDeX ®
Sober
Tak, widziałem ten obrazek ale ciężko się do niego odnieść bo tak na prawdę nie wiem co on przedstawia smile.gif
BoDeX
Obrazek przedstawia fragment filmu 5 Element ( no przecież jest opisany ) smile.gif

-Źródłem foto 1 jest kadr z Toshiby HD-XE 1 na FULL HD w trybie 1080p ,
( najnowsza technologia - wszystkim zajmuje się sam odtwarzacz - wypluwa 1080p)

- pozostałe to Pionek 737 w trybie field i frame - widac tu wyraźnie dublowanie linii
i inne śmieci w sumie z dobrego ( kiedyś ) odtwarzacza DVD - połączenie component i .

Celem tej próby było wykazanie , że deinterlacer i skaler w odbiorniku ni jak nie
pasują do możliwości Toshiby , a przy okazji to porównanie możliwości nowych technologii.
Odbiornik to FULL HD akceptujący 1080p - specjalnie nie podaję marki , gdyż wg. przedmówcy
jakość deinterlacera i skalera w odbiorniku powinna być totalnie pomijalna .

No ale pal licho powyższe , poniżej sklepowy test na 2 odbiornikach FULL , przekładany kabel HDMI
z menu N-Boxa 1080 i - fotki z telefonu , ale chyba każdy zauważy problemy z trzymaniem linii , jest to
więc wyraźny dowód na twierdzenie , że jakość deinterlacera ma znaczenie - raz trafia idealnie , a raz
niestety maluje dziwadła . Niestety , jakość elektroniki ma znaczenie i nikt mnie w tym temacie nie przekona ! smile.gif

REASUMUJĄC - @ STIN89 - jeżeli nosisz się z zakupem nowego telewizora , to wg. mnie powinieneś
wybierać w panelach FULL HD , akceptujących na wejściu 1080p i z możliwościa wyłączenia overscanu.
Dobrze by było , aby także akceptował 24fps - wówczas nic Cię nie zaskoczy i będziesz długo się
cieszył z dobrego zakupu . Jeśli nie masz zbyt wygórowanych żądań , to .... kup cokolwiek ! smile.gifsmile.gifsmile.gif

Ps. Fajnie by było , gdyby ktoś zamieścił swoje fotki z kadru 5 Elementu .

Pzdr.

BoDeX ®
Sober
CYTAT(BoDeX @ 21.05.2007, 17:22 ) [snapback]48179[/snapback]
Obrazek przedstawia fragment filmu 5 Element ( no przecież jest opisany ) smile.gif

Źródłem foto 1 jest kadr z Toshiby HD-XE 1 na FULL HD w trybie 1080p ,
pozostałe to Pionek 737 w trybie field i frame - widac tu wyraźnie dublowanie linii
i inne śmieci w sumie z dobrego ( kiedyś ) odtwarzacza DVD

No to wg mnie nic nie warte te zdjęcia...

1. Rozumiem że te zdjęcia to zdjęcia robione aparatem?
2. Na jakim panelu to było wyświetlane?
3. Patrze na specyfikację tego Pionka i jakoś nie bardzo widzę tam opcję trybu 1080i (więc o co chodzi?), na dodatek nie ma HDMI - jakimi kablami to połączone - scart kontra HDMI? Na dodatek ciekawostka:
component progressive (525 lines NTSC only) - może skaluje Pal w dół?

Podsumowując te zdjęcia coś pokazują ale nie wiadomo co smile.gif Wg mnie na pewno nie wpływ przeplotu. Jeśli to by miało być miarodajne to trzeba by z jednej i tej samej toshiby wypuscic sygnal 1080p i 1080i - a wtedy nie byloby zadnej roznicy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.