Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Krzyżacy po rekonstrukcji
HDTV Centrum Polska > Sekcja Blu-ray & HD DVD & HD VMD & DVD > Filmy Blu-ray
Stron: 1, 2
marciniozo
Właśnie oglądam i muszę powiedzieć, że jest widoczna różnica w jakości co do poprzedniego wydania na DVD!
Film faktycznie odzyskał świeżość, kolory i ostrość a ma przecież 50 lat. Na III kwartał tego roku zapowiedziano wydanie Blu-Ray z dźwiękiem DTS HD MA. Sugerowana cena to około 64zł. Trzeba będzie zakupić. Taki klasyk polskiej kinematografii powinien znaleźć się na półce w wydaniu BD.
Inuki
Potwierdzam; widziałem tylko jakieś 20 minut (z pełnym seansem poczekam do jutra, jak kupię drugą płytę), jednak do starego wydania właściwie to nie ma co porównywać. Można powiedzieć, że to zupełnie dwie rożne produkcje. Skok jakościowy jest ogromny, a jakoś fenomenalna. Nie wiem jak u Was ale wbrew temu co pisze na okładce, to ja dźwięk mam w 5.0 a nie w 2.0. No i teraz poważnie zastanawiam sie czy nie przygarnąć wersji Blu-ray jak wyjdzie wink.gif
marciniozo

Zgadza się, dźwięk DD5.0. Biorąc pod uwagę wiek filmu to naprawdę się przyłożono do jego rekonstrukcji. Być może oryginalna taśma dobrze się zachowała. Za rozsądne pieniądze z pewnością zakupię wydanie Blu-Ray.
Gieferg
Porównanie wydań nowego (po lewej) i starego (po prawej):

Niebo a ziemia.
nowy66
Mam dokładnie takie same odczucia - myślę, że to może być pierwszy polski film, który kupię na BD.

pzdr
moonfall84
Coś wspaniałego ! Kupuję na 100%
Gmeru
Ktoś to ostatnio pisał, że był artykuł w Polityce na ten temat i też go czytałem. Efekty widać. SZOK jaka różnica..
Gieferg
Mam wrażenie, że synchro audio-video w wydaniu z GW jest trochę skopane, przynajmniej na początku filmu (tak ze 20-25 minut), można zauważyć już w scenie gdy poseł wbija dwa miecze i dźwięk tegoż wbijania jest o pół sekundy za późno (dla pewności porównałem ze starym wydaniem DVD i tam jest całkowicie ok) przeskoczyłem dalej i zauwazyłem to samo choćby w scenie gdy Jagiełło gości Krzyżaków i odkłada mięso, które trzyma w ręce , rzuca się to również w oczy w dialogach kiedy ruch ust zaczyna się wcześniej niż słyszymy głos aktorów...

Barthezz
Nic dziwnego ze dzwiek skopany,zreszta mozna sie bylo tego spodziewac bo wydanie gazetowe
Gieferg
http://www.youtube.com/watch?v=iokGHhsxj7U

Tutaj dla lepszego unaocznienia problemu z dźwiękiem porównanie obu wersji DVD.

Jakbym miał kupowac ten film na Blu-Ray (a pewnie to zrobię jak już bede miał odtwarzacz) to wolałbym żeby to poprawiono, dlatego o tym marudzę wszędzie gdzie się da i zwracam na to uwagę. Jeszcze jest czas żeby to poprawić. Sam w domowych warunkach mogę sobie takie coś skorygować, ale nie na oryginalnej płycie, co najwyżej mogę mieć "naprawioną" kopię (i to tylko DVD), a wolałbym jednak idealny pod każdym względem oryginał.
arsenal
Już jutro w TVPHD Krzyżacy. Po raz pierwszy w HD . Po godzinie 20:00. Dla mnie nagranie obowiązkowe.
marcinekkg
Dzięki za info smile.gif Ciekawi mnie tylko czy jakość będzie taka sama jak z Bluraya.
maxiuca
CYTAT(Inuki @ 13.07.2010, 11:21 ) *
dźwięk mam w 5.0 a nie w 2.0.

Dźwięk jest zakodowany jako 5.0 ale aktywne są tylko kanały lewy i prawy. Ma to na celu wymuszenie na niektórych "problematycznych" wzmacniaczach i zestawach "kina domowego" granie tylko z głośnika lewego i prawego, bo niestety niektóre te "problematyczne" klocki jak dostaną sygnał DD 2.0 to na siłę interpretują go jako Dolby Surround, co w przypadku sygnału dual mono kończy się wepchnięciem do centralnego głośnika, który w większości przypadków ma gorsze parametry niż lewy i prawy głośnik.

Synchronizacja będzie poprawiona do wydania Blu-ray.
marciniozo
maxiuca
Dzięki za info. Ja obowiązkowo wydanie Blu-Ray zakupię. A wiesz może jak będzie z dźwiękiem w tym wydaniu? Bo czytałem w necie, że ma być DTS HD MA?!
BoDeX
CYTAT(arsenal @ 17.07.2010, 13:43 ) *
Już jutro w TVPHD Krzyżacy. Po raz pierwszy w HD . Po godzinie 20:00. Dla mnie nagranie obowiązkowe.

EPG o tym milczy !!!!!!!!! Jakieś KONKRETY (link) ?

EDIT :

Krzyżacy? Forda w jakości HD!
Emil Karewicz jako Władysław Jagiełło, Grażyna Staniszewska w roli Danusi... Kultowy film Aleksandra Forda powstał z okazji 550 rocznicy bitwy pod Grunwaldem. W 600. rocznicę został poddany cyfrowej rekonstrukcji obrazu i dźwięku. Zobacz w niedzielę 18 lipca o 20.15 w TVP HD.
landr
Witam, Krzyżacy dziś w dwóch częsciach ale w ...TVP1, początek 20 do 23,30. W TVP HD chyba narazie nie będzie???
lm81
Jutro będzie na TVP HD o 20.15. Brak informacji w EPG.
vandel1
leci w SD i jakość super w HD będzie wypas smile.gif zakup na blu pewny.
TOmeKK
Digitalizacja jest OK, ale dlaczego połowa tłumu ma stroje czerwone a reszta jasno niebieskie? Suknie dam dworu jasno niebieskie, giermkowie na czerwono.

Wygląda tak sztucznie, że lepiej chyba by było czarno-białe sad.gif .

Pozdr.
nowy66
Zauważyłem inną przypadłość : ostrość została przywrócona do osób/postaci pierwszoplanowych lub właśnie wypowiadających kwestię; osoby z boków planu pozostały "przymglone" - i nie wiem czy to jest świadomy zabieg czy niedokładności obróbki...

pzdr
arsenal
Po obejrzeniu fragmentu Krzyżaków w HD jestem pod wrażeniem. Obrazowi ubyło ze czterdzieści, jak nie więcej, lat. Może takiej jakości restauracje klasyków z Hollywood to standard i nikogo już to nie dziwi. Jednak w kraju, który nie dba o swe kino teraźniejsze i jego historię to jest jednak wydarzenie. Chciałoby się więcej naszych filmów, nowych i starych, w takiej jakości. Może wtedy, Wy i ja, odkryjemy polskie kino na nowo.
andsie1
Czy może ktoś wie czy będzie powtórka, bo nie udało mi się nagrać.

Pozdrawiam,
AndrzejS.
pmmazz
CYTAT(nowy66 @ 18.07.2010, 12:35 ) *
Zauważyłem inną przypadłość : ostrość została przywrócona do osób/postaci pierwszoplanowych lub właśnie wypowiadających kwestię; osoby z boków planu pozostały "przymglone" - i nie wiem czy to jest świadomy zabieg czy niedokładności obróbki...

pzdr

To jak najbardziej zauważalne, ja dostrzegłem coś więcej... prawa strona obrazka niemal w 20% zamglona... w sensie 20% obrazu od prawej....
w pewnym momencie aż to męczące sie robiło .... 5 postaci na ekranie z tego 4 ostre i 1 rozmyta....

a w EPG faktycznie lipa i przez to nie dało się nagrać normalnie...
benek07
CYTAT(nowy66 @ 18.07.2010, 12:35 ) *
Zauważyłem inną przypadłość : ostrość została przywrócona do osób/postaci pierwszoplanowych

Ostrości optycznej nie da się przywrócić. Obraz może być brudny, zniszczony (ubytki emulsji na nośniku), etc. I z tym wszystkim - lepiej lub gorzej - radzą sobie ludzie od rekonstrukcji. Nieostrość wynikająca z zastosowania słabej optyki na kamerze rejestrującej lub(i) świadomych lub nieświadomych błędów operatorskich jest niemożliwa lub ekstremalnie trudna do skorygowania.
Pamiętajmy, że to bardzo stary film i sprzęt kamerowy miał wtedy swoje ograniczenia.
Generalnie to film miejscami jest bardzo dobrze zrekonstruowany i różnica w stosunku do tego co mogliśmy co jakiś czas oglądać w TV jest powalająca. Nie jest idealny w 100% ponieważ - tak jak wspomniałem - jakość realizacji wielu scen pozostawia wiele do życzenia i tutaj już rekonstrukcja niewiele może pomóc.
BoDeX
EPG w wykonaniu "N" to dziadostwo - trzeba programować ręcznie, wówczas uniknie się niespodzianek.
Rozmycia na krawędzich wynikały z optyki zastosowanej przy kręceniu - to "szeroki" film sprzed 50 lat - bądźmy wyrozumiali smile.gif
Kolorystyka ckierkowa, fakt - pamiętajmy jednak, że w średniowieczu używano biednej palety barw odzieży ( takie 4 bitowe barwniki) smile.gif
Mnie najbardziej uderzało to, że ... wszystkie zbroje były z aluminium smile.gif - zatracono błysk polerowanej stali, a to kuło w oko ... smile.gif
TOmeKK
Z hełmami z aluminium się zgadzam smile.gif, nie chciałem być złośliwy, ale kolory są straszne, Maćko Z Bogdańca wyróżnia się na żółto, ale tak jakby kupił ten kaptur w Cropp Town laugh.gif

Realizm kolorów w tamtych czasach - barwniki naturalne - niebieski i czerwony występuje, ale zrobiłbym więcej brązu.....

Pozdr.
blue_voyager
CYTAT(BoDeX @ 19.07.2010, 11:42 ) *
EPG w wykonaniu "N" to dziadostwo - trzeba programować ręcznie, wówczas uniknie się niespodzianek.
Rozmycia na krawędzich wynikały z optyki zastosowanej przy kręceniu - to "szeroki" film sprzed 50 lat - bądźmy wyrozumiali smile.gif
Kolorystyka ckierkowa, fakt - pamiętajmy jednak, że w średniowieczu używano biednej palety barw odzieży ( takie 4 bitowe barwniki) smile.gif
Mnie najbardziej uderzało to, że ... wszystkie zbroje były z aluminium smile.gif - zatracono błysk polerowanej stali, a to kuło w oko ... smile.gif

Zbroje były plastikowe, po prostu dlatego aby aktorom było wygodniej. Wobrażasz sobie granie w kilkudziesięciokilogramowej zbroi?
BoDeX
CYTAT(blue_voyager @ 19.07.2010, 11:18 ) *
Zbroje były plastikowe, po prostu dlatego aby aktorom było wygodniej. Wobrażasz sobie granie w kilkudziesięciokilogramowej zbroi?

Jakoś inni potrafią tak zagrać i nie robią problemu .... oczywiście chodzi o zbliżenia, a nie szerokie kadry i sceny batalistyczne.
Cyfrowa obróbka powinna jednak wyciągnąć " błyszczącą stal" a nie matowe, plastikowe pseudo zbroje ! smile.gif
lm81
Mnie się bardzo podobało. Na nowo odkryłem "Krzyżaków" - pierwszy raz od początku do końca obejrzałem ten film. Części mankamentów obrazu nie da się usunąć, ale moim zdaniem praca wykonana została na 5. Mam nadzieję, że reszta starych superprodukcji również zostanie tak ładnie odświeżona.

Polecam odszukać film "Pociąg". Klasyk z 1959 r. w odmłodzonej wersji. Niemczyk, Cybulski i wielu innych wspaniałych Aktorów. Cichopek i Mroczki w tym filmie mogliby grać co najwyżej semafor, względnie drzwi od przedziału.
Pizzojad
CYTAT(blue_voyager @ 19.07.2010, 12:18 ) *

Pojęcia nie mam jak było naprawdę ale w ten plastik coś nie bardzo wierzę. Na ptzełomie lat 50 i 60 w PRL to był raczej towar deficytowy.
Wicked
CYTAT(Pizzojad @ 19.07.2010, 23:02 ) *
Pojęcia nie mam jak było naprawdę ale w ten plastik coś nie bardzo wierzę. Na ptzełomie lat 50 i 60 w PRL to był raczej towar deficytowy.

Ostatnio w którejś gazecie był artykuł na temat filmu. I było tam że zbroje były wykonane z PCV, ale jak na te czasy to było to mało sprawdzone tworzywo. Śmierdziało strasznie chemią i pod wpływem słoneczka wyginało się.
hr.susel
Odnowiłem subskrypcję na google i oto, co mi od razu wyskoczyło:

CYTAT
Batalia grunwaldzka realizowana była na starogradzkich błoniach. Sekwencja bitwy trwa w filmie około 15 minut, lecz dla jej nakręcenia powstało pod Starogardem całe miasteczko. Mieszkało w nim około tysiąca osób i trzysta pięćdziesiąt koni. Miasteczko żyło przez całą dobę. W nocy wkraczały do akcji osoby zatrudnione w rekwizytorniach, kostiumerniach, pralniach i szwalniach. Z Łodzi co dzień nadchodziły kolejne partie XV-wiecznego uzbrojenia. Na potrzeby "Krzyżaków" wymyślono nowy sposób wytwarzania zbroi rycerskiej. To, co widzimy na ekranie to specjalnie wykończony plastik. Wcześniej filmowe zbroje kuto z blachy, co nie było wygodne dla aktorów i statystów, lub wyrabiano z papier-maché, lecz te okazywały się mało trwałe. Z masy papierowej wykonano natomiast dekoracje, między innymi karczmę i kościółek w Krześni oraz zabudowania w Bogdańcu.
SlawekR
Co do tego PCV to jak najbardziej możliwe, Do tego drewno w dużej ilości i metal w newralgicznych konstrukcjach.

A jako ciekawostka, cały "sprzęt" i wyposażenie dla wojska "klepali" uczniowie Liceum Sztuk Plastycznych, w ramach praktyk. Oczywiście robili to pod czujnym okiem specjalistów.

Ktoś to w końcu musiał zrobić, a tak wychodziło zdecydowanie najtaniej wink.gif.

No i standardem było, że statyści biegali przed kamerą w kółko, żeby zrobić tłum, to znaczy przed kamerą, za plecy kamerzysty i z powrotem. Jak się dobrze przyjrzeć, to można dostrzec te same osoby przebiegające raz za razem smile.gif.
TOmeKK
OT

Powinno być plastyk, plastykowy - plastik lub plastic to niepoprawna wersja.

Tak jestem purystą, wkurza mnie mówienie "w studiu" a nie "w studio", "w radiu" już bardziej mogę przeżyć.

Dalej nie trawię FULL HD, zagościło to już na dobre w reklamach, ale marketing wyraźnie chce rozmawiać językiem internetu.

Tak tylko, dla poddierżanija razgawora.

Pozdr.
SlawekR
Dlatego PCV, PVC, PCW będzie bezpiecznie, a jak ktoś bardzo chce to polichlorek winylu smile.gif.

A tak w ogóle to nie wiem czy wiesz, że plastyk też jest źle. Twierdzenie, że plastyk jest lepszym określeniem niż plastik, jest też lekko naciągane. Oba określenia są typowo żargonowe. Prawidłowe określenie to "tworzywo sztuczne". Jeśli już tak koniecznie szukamy kwadratowych jaj wink.gif.
TOmeKK
Sławek, co jest naciągane? jest w kilku słownikach i wikipedii że może być przez "i"??

Pozdr.
Gie
Wspomnienia aktorów
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/493350...sie_topily.html
SlawekR
CYTAT(TOmeKK @ 20.07.2010, 12:23 ) *
Sławek, co jest naciągane? jest w kilku słownikach i wikipedii że może być przez "i"??

Pozdr.

Oczywiście nie jest. Jest za to, że przez "y" też jest źle. Nigdzie w mojej wypowiedzi nie napisałem, że przez "i" jest dobrze. Napisałem, że oba są "be", albo jak kto woli do "de" tongue.gif.

Oba stanowią określenia żargonowe. Z technicznego punktu widzenia prawidłowo to będzie "tworzywo sztuczne".

Znaczy chemikowi powiewa, czy będzie "i" czy "y". Od jednego i drugiego będą go zęby boleć smile.gif. Podobnie jak adapter to nie gramofon, motor to nie motocykl, a plastyk to nie tworzywo sztuczne i to niezależnie jak bezbłędnie napisane. Zapytaj plastyka, co rozumie pod pojęciem "plastyk".

Ale w mordę wiewiórkę, odbiegamy od tematu wątku. Normalnie zaraz udzielę nam obu ostrzeżenia wink.gif.
marcinekkg
To ja tak na zakończenie tematu co do poprawności obu tych słów, dodam to :

CYTAT
Mylą się ci, którzy uważają, że plastik to niepoprawna, sztuczna wymowa słowa plastyk. Plastyk i plastik mają różne pochodzenie i znaczenie: plastik z angielskiego plastic [plast’ik] to tworzywo sztuczne: Zabawki z plastiku; a plastyk – in. człowiek zajmujący się sztukami plastycznymi, to wyraz pochodny od wyrazu plastyka (tj. sztuki plastyczne): Spotkałem znajomego artystę plastyka.
Co ciekawe, dalekim greckim źródłosłowem i angielskiego słowa plastic, i wyrazu plastyka jest grecka cząstka plast, tj. rzecz zrobiona.

Magdalena Tytuła, Marta Łosiak "Polski bez błędów. Poradnik językowy dla każdego"

TOmeKK
Ok, każdy ma inne zdanie. poczytaj o kosmetik, elastik, grafyk, romantik i butyk laugh.gif

cytat:
proponuję wyeliminować ze słownika wyraz
plastik
jako zbędny i niewłaściwy

a tutaj link:

http://www.mirnal.neostrada.pl/plastyki.html

pozdr,
moonfall84
Brakuje jeszcze abyście napisali do profesora Miodka ...
Skupcie się na temacie smile.gif
TOmeKK
Do tematu, masz rację.

Koszt cyfrowej wersji filmu to ok 300 tys PLN.
Źródło

Ponowne wydanie na dvd, bd, szkoły itd, powinno się zwrócić, niepotrzebnie to było w gazecie IMO.

Pozdr.
SlawekR
CYTAT(TOmeKK @ 21.07.2010, 13:02 ) *
Koszt cyfrowej wersji filmu to ok 300 tys PLN.
Źródło

O widzisz, o takie bzdety się spieramy, a oni tam mają "na kręconą" produkcję. I to ma być przegląd prasy. Widać taki mocno nakręcony tongue.gif.

A co do 300 tys. zł, to wróci się spokojnie. To nie jest duża kwota, przy tego typu przedsięwzięciu. Pewnie pojawią się przy okazji wydania kolekcjonerskie. I na pewno znajda wielu nabywców.
hugo9252
Obejrzałem z TVPHD.Rekonstrukcja zniszczyła klimat filmu (ach ta porysowana taśma).Wyrzuciłem z nagrywarki i nie kupię BR. sad.gif Wyszła landryna.
moonfall84
CYTAT(SlawekR @ 21.07.2010, 13:13 ) *
O widzisz, o takie bzdety się spieramy, a oni tam mają "na kręconą" produkcję. I to ma być przegląd prasy. Widać taki mocno nakręcony tongue.gif.

CYTAT(Wprost 24)
Na kręconą w latach 50-tych XX w. produkcję władze nie szczędziły pieniędzy. To był budżet dziesięciu filmów. Zaangażowano kilkanaście tysięcy statystów, 18 tysięcy kostiumów, 600 koni.

Akurat jeśli przeczytasz całe zdanie, to jest to napisane dobrze smile.gif

A odnośnie kasy to jeszcze na tym zarobią.
SlawekR
CYTAT(moonfall84 @ 21.07.2010, 13:28 ) *
Akurat jeśli przeczytasz całe zdanie, to jest to napisane dobrze smile.gif

Widzisz, mój błąd. Chyba za gorąco jest i mózg mi paruje. Zdecydowanie czas na urlop smile.gif. A zarobić, to zarobią spokojnie i to znaczną wielokrotność kwoty jaką zainwestowali. 300 tys. w kategoriach sprzedaży takich produktów, to jest kropelka w morzu, no może w basenie.
LukeLBN
Parę screenow z TVP HD

cffan
może ktoś wie kiedy powtórka?
Gieferg
CYTAT(hugo9252 @ 21.07.2010, 13:27 ) *
Obejrzałem z TVPHD.Rekonstrukcja zniszczyła klimat filmu (ach ta porysowana taśma).Wyrzuciłem z nagrywarki i nie kupię BR. sad.gif Wyszła landryna.

Bzdura. Film wygląda tak jak powinien, a do tej pory była dostępna tylko strasznie okaleczona wersja (4:3 wycięte z pełnej panoramy z górą i dołem dodatkowo uciętymi żeby tego fullscreena wpakować w proporcje 16x9 i w pożal się Boże jakości).
pkomp
Żadna bzdura - film faktycznie stracił nieco klimat choć bardzo fajnie obejrzeć go w kolorze...Choć troszkę czasem faktycznie cukierek

Co do zarobku to żeście się panowie zapędzili i to ostro - by wyszli na zero musza sprzedać z dobre 20 tysięcy sztuk a to naprawdę nie jest takie proste - wam się wydaje że cała ta kasa jaką płacicie w sklepie idzie do producenta?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.