KoRnick90
17.01.2010, 10:45
Witam wszystkich użytkowników,
Jest to dla mnie bardzo ważne. Mam niemały problem w związku z zakupem laptopa i kwestią oglądania filmów hd. Uprzedzam, że nie jestem specjalnie obeznany w tych sprawach. Zamierzam kupić laptopa, który miałby służyć w dużej mierze do oglądania filmów HD i Wasze ewentualne odpowiedzi będą miały znaczenie w tym temacie.
Chcę kupić laptopa Samsunga R522 [Radeon Mobility HD 4650 HDMI] i właśnie przez wyjście HDMI podpiąć go do wejścia HDMI kina domowego LG 903TH [DD5.1., DTS], a następnie do telewizora. Ze strony AMD wyczytałem takie oto informacje na temat tego Radeona:
"HDMI output support: Integrated HD audio controller with up to 2 channel 48 kHz stereo or multi-channel (7.1) AC3 enabling a plug-and-play cable-less audio solution4" No i teraz moje pytania:
1. Oglądając na laptopie film z dźwiękiem AC3 podłączonym do kina domowego kablem HDMI, będę miał prawdziwe Dolby Digital 5.1 na głośnikach kina domowego ?
2. Oglądając na laptopie film HD z dźwiękiem DTS podłączonym do kina domowego kablem HDMI, będę miał DTS na głośnikach kina domowego ?
Chodziłem po sklepach i mówią mi różnie - jedni, że będzie działać, a inni, że nie. Już sam nie wiem, a to w dużej mierze zadecyduje o kupnie laptopa. Nie chodzi mi o jakieś Dolby Pro Logic II itd. Chciałbym się cieszyć tamtymi formatami dźwięku. Jeśli napisałem temat z złym dziale, to proszę o przeniesienie go.
Pozdrawiam.
sirdaniel
17.01.2010, 11:37
Nie będąc pewny co do DTS, szukałęm na sieci i znalazłem całkiem fajną stronkę..
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1093445Potwierdza tylko to co przypuszczałem. Będziesz miał wypuszczane AC3/DTS przez HDMI, jeśli tylko film posiada takowe (tzw. bitstreaming). Dodatkowo, jeśli będziesz miał inny format np. bluray Audio, możesz wyodrębnić rdzeń AC3/DTS i puścić tak jak zwykle bez straty jakości. Co więcej, dowolny format mozesz skonwertować na AC3 i puścić przez HDMI. Tak więc generalnie kartę dźwiękowa na płycie mozesz wyłączyć

Polecam uzyc najnowszego ffdshow, choć ciągle jeszce jakies korekty wprowadzają.
Musisz tylko wiedzieć, że nie we wszystkich konfiguracjach to działa należycie.
KoRnick90
17.01.2010, 11:40
Dzięki wielkie sirdaniel.

Tylko ja mam takie wątpliwości, bo tej w tabelce jest ukazany Radeon 4xxx, a ten w laptopie to jest Mobility i nie wiem czy to jest to samo. No, a ten cały bitstreaming to posiada większość filmów czy jak sprawa wygląda ?
Edit:
Co masz na myśli pisząc, że nie we wszystkich konfiguracjach działa ? Chodzi o laptopa czy załóżmy kino domowe ?
Pozdrawiam.
sirdaniel
17.01.2010, 11:52
Wszystkie karty 4xxx maja tak samo.
Bitsreaming (czyli przepuszczanie formatu audio bez rekompresji) to funkcja dekodera i karty.
Musisz ściągnąć ffdshow i go porządnie poustawiać do wszystkich formatów. Wtedy niezależnie od pliku, będziesz miał AC3/DTS przez HDMI.
Mówiąc nie wszystkie konfiguracje, miałem na myśli problemy z kinem domowym. Karty wszystkie działaja tak samo (no jeszcze licza się sterowniki). Ale tym sobie głowy nie zaprzątaj.
KoRnick90
17.01.2010, 11:57
Uf wielkie dzięki. Mam nadzieję, że jesteś tego pewny, bo ja już mam taki mętlik w głowie ...

Jeśli mógłby podzielić Twoją opinię jakiś inny użytkownik forum byłoby pięknie - nie żebym Ci nie wierzył, ale jest to dla mnie niezmiernie ważne.

W tym linku co podałeś jest taki odnośnik przy tych Radkach :
Link - no i nie wiem o co w tym chodzi ...
Edit1:
Ostatnio podpiąłem konsolę Xbox 360 HDMI out -> HDMI in kino domowe HDMI out -> HDMI in TV. Działało [był dźwięk DD5.1 na kinie i obraz HD na tv], to wydaje mi się, że z laptopem problemów chyba by nie było.
Edit2:
Specyfikacja z oficjalnej strony AMD <-- tutaj jest opis tej karty graficznej i są takie słowa przy HDMI out na dole: "or multi-channel (7.1) AC3 enabling a plug-and-play cable-less audio solution4". Nie wiem jak to rozumieć ...
Pozdrawiam.
sirdaniel
17.01.2010, 12:06
W linku co podałeś gość miał problemy z TV, który nie chciał przyjąc dźwięku. Pozmieniał jakies wartości EDID i podziałało. Sterowniki 9.11 naprawiły również problem z amplitunerami Yamahy.
Xbox to nie karta graficzna wieć mogą sie różnie zachowywać. Ale juz ci pisałem, to jest martwienie się na wyrost.
CYTAT
Integrated HD audio controller with up to 2 channel 48 kHz stereo or multi-channel (7.1) AC3 enabling a plug-and-play cable-less audio solution
No właśnie, o ile znam angielski, tutaj jest to napisane "niewyraźnie". Zakładam że po nawiasach ma być kropa. Generalnie pisze to co juz wiesz
KoRnick90
17.01.2010, 12:21
"AC3 enabling a plug-and-play cable-less audio solution" <- tylko czy chodzi tutaj o kabel HDMI...
sirdaniel
17.01.2010, 12:27
CYTAT(KoRnick90 @ 17.01.2010, 12:21 )

"AC3 enabling a plug-and-play cable-less audio solution" <- tylko czy chodzi tutaj o kabel HDMI...
Nosz... o a jaki ma chodzić jak nie HDMI/Display Port?
Jescze dodam, że index górny 4 oznacza że: maximum supported audio stream bandwidth is 6.144 Mbps. Czyli LPCM 5.1/7.1 16 bits ale nie 24.
KoRnick90
17.01.2010, 12:30
Sorka, w pośpiechu nie zauważyłem.
Dzięki za pomoc.
KoRnick90
26.01.2010, 11:58
Witam ponownie,
Odświeżam temat, gdyż problem nie został rozwiązany. Jest 50% sukcesu, a mianowicie kupiłem laptopa. Problem w tym, że jak podłączam lapka kablem hdmi do kina to opcjach dźwięku mam do wyboru wyłącznie stereo, a na stronie producenta było o 5.1 itp. Jestem w kropce, bo nie wiem co zrobić, a bardzo mi zależy na uzyskaniu prawdziwego 5.1 przez hdmi.
Pozdrawiam.
denver666
26.01.2010, 12:07
A to nie jest tak jak w przypadku wyjść opto w laptach, że mając np ffdshow trzeba tam ustawić aby wypuszczał czyste 0 1 dźwięku. Wtedy amplituner robi swoje.
KoRnick90
26.01.2010, 12:43
Ten laptop nie ma optyka, a chcę puścić dźwięk przez hdmi. Niby na stronie producenta pisali, że przesyła więcej niż 2.0 przez hdmi.
Patrzyłem w opcjach audio na pasku zadań po prawej stronie i do wyboru jest jedynie stereo.
sirdaniel
26.01.2010, 15:24
CYTAT(KoRnick90 @ 26.01.2010, 12:43 )

Ten laptop nie ma optyka, a chcę puścić dźwięk przez hdmi. Niby na stronie producenta pisali, że przesyła więcej niż 2.0 przez hdmi.
Patrzyłem w opcjach audio na pasku zadań po prawej stronie i do wyboru jest jedynie stereo.
Masz zainstalowane wszystkie stery? Takie jak Microsoft UAA HDMI Audio Class Driver oraz stery go urządzenia dźwiękowego hd/hdmi? Instalują się razem ze sterownikami graficznymi, ale możesz tez odzielnie zainstalować te od realteka. Wejdź do menedżera urządzeń i sprawdź czy wszystko w porządku.
Dalej, jakiego dekodera używasz??? Masz w nim zaznaczone opcje passthrough/bitstreaming?
To sie to tak załatwia na wiście/xp
http://digiex.net/computing-section/guides...dows-vista.html
denver666
26.01.2010, 15:33
CYTAT(KoRnick90 @ 26.01.2010, 12:43 )

Wiem, że nie masz optyka ale w kodeku ffdshow w ustawieniach audio, pod mixer jest output i tam jest passtrough dla optyka i hdmi. Gdy ludzie mieli laptopy z optykami to tam ustawiali aby dźwięk szedł na amplituner w "czystej" postaci i uzyskiwali 5.1 ac3 lub dts.
KoRnick90
26.01.2010, 15:42
Nie wiem czy mam wszystkie stery zainstalowane, bo jak kupiłem lapka z Windows7, to na początku samo się wszystko instalowało. Poszukam jeszcze na necie, może coś znajdę. Obawiam się trochę instalować inne stery itd., by niechcący nie zrobić syfu na kompie.
Dodam także, że od czasu do czasu jak włączę film to głos leci na jednym głośniku ... już sam nie wiem.
denver666
26.01.2010, 16:23
Możesz poszukać w sieci ffdshow zainstalować i pobawić się. Zawsze można go odinstalować później. Chcesz zrobić jajecznice to musisz rozbić jajka. Siedząc i czekając aż ktoś za Ciebie coś zrobi albo bojąc się, że coś uszkodzisz nigdy się niczego nie nauczysz

. Jak masz instalke windy i stery dodane do laptopa to może robić reinstalacje systemu co parę godzin

.
KoRnick90
26.01.2010, 16:31
ffdshow i ac3filter mam, także bawiłem się tam włączając różne opcje itd. bez skutku. Jeśli chodzi o Windę, to właśnie system był od razu zainstalowany jak to w laptopach, a sterowniki chyba także się instalowały przy pierwszym uruchomieniu. Gdybym miał możliwość na kompie stacjonarnym próbować to z przyjemnością, bo wiem co i jak. Natomiast nie wiem jak to by tu wyglądało i dlatego wolałbym nie robić syfu. W końcu załóżmy sterowniki do tego Radeona są tylko beta, a i tak pewnie różnią się od tradycyjnych z desktopów.
Mógłbyś mi jakoś krok po kroku poradzić co robić by to działało ? Słabo się orientuję w tym wszystkim.
denver666
26.01.2010, 16:48
Możesz przejrzeć ten wątek ale raczej dużo nie wnosi
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=19244skoro masz ffdshow to pobaw się z tym co Ci napisałem. Klikaj tam różne kombinacje i sprawdzaj. Jak bym miał takie lapka to bym się pobawił ale niestety nie mam nawet od kogo pożyczyć. Wiem, jednak że ludzie tam zaznaczali i uzyskiwali dźwięk 5.1 przynajmniej po optyku.
sirdaniel
26.01.2010, 18:19
Hmm.. widać trzeba zacząc od początku po kolei.
Najpierw wejdz w panel sterowania>>>menedzer urzadzeń i sprawdź czy nie masz przy jakichś urządzeniach żółtego wykrzyknika. Sprawdź też urządzenie audio HD jakiej firmy posiada sterowniki.
Następnie wejdź w panel sterowania>>>dźwięk i tam powinienes mieć urządzenie audio hd/hdmi. Zaznacz go, lub ustaw jako domyślne. Może potem w prawym dolnym rogu (w trayu) będziesz mógł go wybrać.
Wejdź w ustawienia ffdshow, zaznacz kodeki ac3/dts i za zakładce output ustaw passthrough jak ci radził denver666. Nnie zaszkodzi jak wersja ffdshow będzie jedna z ostatnich.
KoRnick90
26.01.2010, 19:13
sirdaniel -> zrobiłem jak napisałeś i potem jak będę miał możliwość sprawdzę czy zadziała. Nie chcę być jednak sceptyczny, ale wydaje mi się, że w jednej z wielu moich kombinacji taka miała miejsce i dźwięku w Kmplayer i VLC 5.1 nie było. Niby jak się prawym przyciskiem klikało na ekran podczas oglądania filmu na dostępną ścieżkę audio załóżmy "5.1 AC3 itd..." sam dźwięk jakby się zmieniał, ale dalej tylko na stereo. No, ale zobaczę jak to będzie tym razem.
sirdaniel
26.01.2010, 19:46
VlC nie używa kodeka ffdshow.... Użyj innego playera co uzywa filtry dshow np MPC HC. Tylko wyłącz w nim wewnętzrne filtry ac3/dts. Musi ci sie pojawić niebieska ikonka na pasku po prawej (w trayu)
KoRnick90
26.01.2010, 20:21
Ok. Czy to tak miałoby wyglądać? :
klik Jeśli tak, to albo słabo jeszcze się orientuję w nowym Windowsie albo nie ma tej ikonki na dole po prawej. W procesach też nie widzę by było ffdshow.
Przeczytałem, że możliwym jest jakoby kodeki ffd średnio współpracują z Windowsem 7. Są jeszcze jakieś, które włączą 5.1 przez hdmi ?
sirdaniel
26.01.2010, 22:09
No jest ok. Teraz otwórz jakis film i kliknij na playerze prawym przyciskiem myszy i wjdź w Filtry. Pokaż jakie są używane.
KoRnick90
26.01.2010, 22:26
W tym programie MPC HC jest takie coś (nie wiem czy o to chodzi):
klik Poczytałem, że jednak Windows7 wyłącza czy coś takiego ffdshow i znalazłem jakieś kodeki chyba shark007. Teraz wyświetla się ikonka na dole po prawej. Z kolei kiedy włączam film hd przez ALLplayer pojawia się też ikonka "AC3filter configuration".
sirdaniel
26.01.2010, 22:38
No dobrze. Rozumiem że wyświetla sie ikonka niebieska jak używasz MPC HC?. Tak więc kliknij na nią dwa razy i otworzy ci sie konfiguracja. Zjedź na sam dół, kliknij na output i pokażą ci sie opcje.
Zaznacz passthrough ac3 i dts.
Ja mam tak ale u ciebie w innej wersji troszke sie może różnić.
http://yfrog.com/0852057396j
KoRnick90
26.01.2010, 22:48
Wiem o co chodzi. Niby te shark007 są dobre do Windowsa 7. One też mają w opcjach odesłanie do ffdshow i tam ustawione jest to co pokazałeś. Postęp teraz jest taki, że pojawia się ikonka na dole po prawej (wcześniej nie było) - tylko nie jest to ikonka ffdshow.
Przy KMPlayer nie ma ikonki.
Przy MPC HC na dole się pojawia zielona strzałka pod nazwą DirectVobSub.
Przy Allplayer (jakiś taki gorszy obraz) pojawia się ta zielona strzałka i ikonka "AC3Filter configuration".
W wyszukiwarce pod hasłem "ffdshow windows 7" przeczytałem, że niby Windows 7 oferuje jakieś swoje kodeki czy tam filtry (nie znam się ;p) i nie przyjmuje jakby tych oferowanych przez ffdshow. Te kodeki od shark007 niby pomagają. Jak już wcześniej wspomniałem, jest jakiś postęp, bo pojawia się ikonka, tylko nie ffdshow.
sirdaniel
26.01.2010, 23:00
CYTAT(KoRnick90 @ 26.01.2010, 22:48 )

Te kodeki od shark007 niby pomagają. Jak już wcześniej wspomniałem, jest jakiś postęp, bo pojawia się ikonka, tylko nie ffdshow.
No spoko....Wiesz może masz znajomego co by ci to poustawiał?
Coś takiego w ogóle masz zaznaczone??
http://yfrog.com/1577180120jCYTAT
W wyszukiwarce pod hasłem "ffdshow windows 7" przeczytałem, że niby Windows 7 oferuje jakieś swoje kodeki czy tam filtry (nie znam się ;p) i nie przyjmuje jakby tych oferowanych przez ffdshow.
To się tyczy tylko Winsdows Media Playera w W7
KoRnick90
26.01.2010, 23:06
Uważasz, że te ikonki DirectVobSub i ac3filter configuration to jest postęp ? Znajomego nie mam, który by to zrobił. Pewnie sam będę się z tym bawił.
Wcześniej jak korzystałem z XP to pamiętam, że przy większości filmów była masa tych różnych ikonek ffdshow itp. po prawej stronie, ale nie zwracałem wtedy na to uwagi. Teraz nie wiem, ale ten ffdshow jednak się nie pojawia w pasku ...
Nie miałem tam zaznaczonego "libavcodec" tylko to drugie co tam jest.
sirdaniel
26.01.2010, 23:25
Puff... Kliknij dwa razy na ikonkę ac3filter i na zakładce system zaznacz "Prefer other decoder". Lub odznacz AC3/DTS.
KoRnick90
26.01.2010, 23:34
Jak chciałem dać "prefer other decoder" to nie chciało się już zmienić, ale odznaczyłem w takim razie ac3 i dts.
Natomiast kiedy wyłączę i włączę program allplayer'a i włączę film to już te ac3 i dts jest znów zaznaczone.
sirdaniel
27.01.2010, 09:39
Uruchom MPC _HC , wejdź w opcje>>>filtry zewnętrzne. Kliknij dodaj filter i wybierz z listy ffdshow audio decoder. Następnie zaznacz Preferowany i daj ok.
KoRnick90
27.01.2010, 16:48
Choć dałem jedynie ffdshow, to pojawia się na dole ikonka "ac3Filter configuration", a nie ffdshow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.