Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Od wiosny zaczną ścigać pobierających nielegalne pliki z sieci
HDTV Centrum Polska > Redakcja HDTV Polska > Na luzie
andsie1

Minister kultury Francji Frederic Mitterrand zapowiedział w piątek, że na wiosnę rozpocznie się oficjalne ściganie osób podejrzewanych o nielegalne ściąganie plików z internetu.

Osobom podejrzewanym o złamanie nowej ustawy przeciwko piractwu cyfrowemu będą najpierw wysyłane pisemne ostrzeżenia. Minister zastrzegł, że zanim dojdzie do wysłania pierwszych ostrzeżeń, trzeba dopracować szczegóły techniczne.
Francuski resort kultury szacuje, że zgodnie z przyjętą w ubiegłym roku ustawą można by odciąć od internetu około 1000 francuskich użytkowników sieci dziennie.

Ustawa przewiduje, że piraci, którzy zignorują pisemne ostrzeżenie, mogą zostać odcięci od internetu nawet na rok. Może im także grozić grzywna do 300 tys. euro, a nawet więzienie.

Źródło:
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Od-wio...ml?ticaid=19729

Pozdrawiam,
AndrzejS
denver666
A co na to firmy sprzedające usługi szybkiego dostępu do neta?. Nie oszukujmy się, po co mi łącze 10M czy więcej, chyba nie po to aby ściągać pocztę albo oglądać filmiki na youtube. Wiem, wiem są i też tacy ale...
Mati29
komu beda wysylac?
rozumiem ze jak wysla mi, a zrobie cesje na zone to liczy sioe od zera? smile.gif
potem na dziadka , babcie , wuja i od nowa na mnie ?
mobor
w sieci są tez legalne pliki tworzone przez osoby zwiazane z multimediami które przesyłają treści HD via net /reklama, dziennikarze, fotografowie wysyłają swoje chauturnicze wypociny do "odbicia" w labie itp/
andsie1
Ale tu chodzi o typowe piractwo.

Nie oszukujmy się w sieci jest udostępniane bez żadnego nadzoru multum materiału filmowego i muzyki, które są objęte prawami autorskimi.

W Polsce przeprowadzono badania na temat piractwa internetowego wykonane przez firmy D-Link Technology Trend z których wynika, że popularność dostępu do internetu wiąże się z procederem możliwości ściąganie filmów i muzyki a formie nielegalnej.

http://www.egospodarka.pl/35810,Piractwo-i...kow,1,39,1.html

Pozdrawiam,
AndrzejS.
Mati29
oczywiscie ze piractwo. W rozumieniu wielkich medialnych koncernów. Ale też chodzi o łamanie prawa przez rzad francuski. Zaróno w naszej jak i francuskiej konstytucji obowiązuje domniemanie niewinnosci. Wszelkie kary za popełnione przestępstwa może wymierzac sąd. Ten przepis stawia wszystko na glowie. o karze decyduje urzednik administracji państwowej. A dopiero odcięty użytkownik może dochodzic swych praw przed sądem.

Nie móiąc o tym że cale te prawo to jedna wielka ściema. Co z użytkownikami internetu prepaidowego ? Co z internetem w wynajmowanych mieszkaniach? Czy jeśli wnuczek sciagnie kilka filmów z konta babci to mają odciąc babcię ? A jeśli "sprawca" - pirat będzie korzystał z darmowej sieci miejskiej postawionej na WImaxie?
Jest tyle głupot w tym rozporządzeniu, i tyle sposobów na jego omijanie ...

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.