QUOTE (binary @ 21.03.2010, 19:28 )

Naklejka na odtwarzaczu mówi, że odtwarza SACD.
Musze odszczekać moje słowa krytyki co do wyglądu S370.
Dzisiaj miałem z nim bliskie spotkanie 3 stopnia i musze przyznac, ze wyglada znacznie lepiej niż na zdjęciach. Jest cieńki ( w sensie niski) i ma styl który może sie podobać. Mi w każdym razie spodobał się bardzo. Jak dla mnie 1 miejsce w kategorii wygląd spośród playerów z półki ekonomicznej. Zauważyłem, ze ma gniazdo USB z przodu i z tyłu, tak więc podłączenie HDD nie kułoby w oczy estetów. Szkoda, że nie obsługuje NTFS. Niestety stał niepodłaczony, a że zamykali sklep, nie można było ocenić jakości obrazu ani menu czy prędkości działania.
Cała nadzieja, że przeczyta MKV po sieci.
Ale to z tyłu to chyba do BD Live USB.
MarcoGrando
23.03.2010, 20:05
CYTAT(wieslawef @ 22.03.2010, 22:04 )

Nie wiem, czy ktoś pisał o tym na forum. Dzisiaj "pogrzebałem" trochę w sieci i jest wyjście w przedmiocie plików NTFS. Otóż dla systemów operacyjnych od XP (i wyżej) można pobrać aktualizację, która pozwoli Wam na formatowanie dysków w systemie exFAT. Podobno jest to dalej FAT, ale...zapewnia możliwość zapisywania plików o wadze do 16GB.
Jak mówiłem w tym tygodniu będę miał playerka. Sprawdzę organoleptycznie czy taki pendrive jest czytany. Gdy okaże się, że tak, to wiele naszych problemów pryśnie.
Tak, tak zaraz zacznie się larum, że przecież są filmy, które ważą więcej niż 16GB. Odpowiadam, tak są. Natomiast 16 GB to jednak 4 razy więcej niż 4GB.
Daj znać jak operacja się powiodła, bo 16GB rozwiązuje chyba większość problemów związanych z dużymi filmami przez USB, ciekawe czy odtwarzacz będzie widział w ten sposób sformatowany dysk, bo w przypadku wejścia USB w telewizorach ten numer nie przeszedł....
binary wygląd jest fajny, ale i tak najbardziej marzy mi się coś ze szczotkowanego aluminium w stylu tej dodatkowej podstawy do telewizorów.
Możecie sobie darować sprawdzanie exFAT'u. To ma niewiele wspólnego z klasycznym FAT'em.
Szansa że Sony dorobił obsługę tego są minimalne. Już prędzej dorobią NTFS.
wieslawef
23.03.2010, 22:49
@Fantom, pewnie masz rację. Większość naszych nadziei polega jedynie na domysłach. Napisałem postaram się to szybko sprawdzić organoleptycznie i opisać. Jednak, moje domysły nie urodziły się bezpodstawnie. Znalazłem takie info w necie. Prawdą jest, że dotyczyło to kart pamięci sformatowanych na exFAT, które w klockach Sony są obsługiwane. W "oficjalnych" komunikatach M$ również pojawiają się informacje, że Sony korzysta z licencji na ten "patencik". Być może przez pomyłkę, ktoś załadował odpowiednie sterowniki do nowych playerków.
CYTAT(Gmeru @ 22.03.2010, 23:16 )

Ale to z tyłu to chyba do BD Live USB.
Gmeru
Przeszło mi przez głowę jeszcze w sklepie, że może to nie być zwykłe USB do podpinania dysków ale nie bylo jak odczytać opisu, ani kogo zapytać.
Z drugiej strony czyżby plajerek tej generacji nie mial wbudowanej pamieci do BD Live, bo update oprogramowania to juz chyba robi sie przez LAN.
Pewnie można tą informacje - jak to jest naprawde z tym "tylnim" USB gdzieś znaleźć. Nie szukam, bo nie interesuję się tematem, jako że nie potrzebuję takiego sprzętu. Chciałem natomiast napisać że odtwarzacz wywarł na mnie pozytywne wrazenie estetyczne, a uwagi na wcześniejszą krytykę, poczułem się zobowiązany, aby moje pozytywne wrazenia odnośnie tego sprzętu tutaj wyartykułować.
Miałem s370 przez weekend. Na stronach www sony, w opisie technicznym, podano, że s370 jest wyposażony w funkcje DLNA. Dlatego go wybrałem (no i cena była przyzwoita: poniżej 700 zł).
Teraz już wiem, że z DLNA to nieprawda, że może pojawi się wraz z enigmatycznym upgradem softu "latem" (czyli teoretycznie do 20 września mają czas

). Z tego też powodu playerka zwróciłem, chociaż ładny.
Jako, że testowałem go parę dni mogę podzielić się kilkoma uwagami. Może się komuś przydadzą:
1. Na wstępie: nie testowałem płyt BD - po prostu nie mam na razie ani jednej

.
2. DLNA na razie nie istnieje, (wspominałem ale nie zaszkodzi powtórzyć). Sam player pojawia się jako urządzenie sieciowe (w otoczeniu sieciowym), ale nie ma z nim żadnego kontaktu. Z jego poziomu zaś nie widać sieci lokalnej, ani uruchomionych na PC serwerów DLNA. Media Player 11 też go nie widzi.
3. Potwierdzam: nie obsługuje partycji NTFS w urządzeniach pamięci masowej USB (HDD, peny etc.)
4. W sklepie odtworzył plik mkv o rozmiarze ok. 2GB (Park Jurajski). W domu próbowałem uruchomić z dysku USB (FAT32) dwa filmy MKV o rozmiarach w sumie 4,6GB jeden oraz 6GB drugi - oba 720p i oba podzielone na kawałki strawne dla FAT32. Ten 6GB na wstępie zgłosił błąd braku obsługi kodeka audio (miał DTS). Ale film ruszył i dźwięk był słyszalny. Niestety film nie nadawał się do oglądania ze względu na koszmarną pixelozę. Usunąłem więc ścieżkę dźwiękową, ale pixeloza pozostała. Drugi film MKV (4,6 GB, audio DD5.1) nie ruszył wcale - format nieobsługiwany. Więcej MKV nie miałem i na tym koniec.
5. Uruchomiłem nieduży plik (2GB, 720p) w formacie DIVXhd, z napisami zewnętrznymi w formacie {}. Bez zastrzeżeń. Zgodnie z deklaracją obsługi sklepu sony center divxhd jest w pełni obsługiwany.
6. Zwykłe divixy, puszczane z płyty lub dysku USB wyglądają przyzwoicie. Napisy jednak nie uruchamiają się automatycznie. Każdorazowo trzeba kliknąć na pilocie przycisk subtitle i wtedy, w prawym górnym rogu ekranu pojawia się malutki znak stronicy kodowej. Kolejne naciśnięcia wyświetlają kolejne propozycje standardu kodowania (jest ich kilka, pierwsza pojawia się CP1250, czyli nasza

) ). Uwaga, aby ten mały znaczek się wyświetlał - w ustawieniach playera musi być załączona funkcja wstępnego wyświetlania info (nie pamiętam jak się to nazywało, trzeba poszukać), albo przed wyborem stronicy kodowej nacisnąć klawisz "display" (chyba...).
7. Same napisy w miarę czytelne, ale strasznie małe i brak wyświetlania litery "ś". Np przykład zamiast słowa "pomyśli" wyświetli "pomy li".
8. Obsługa serwisów internetowych: jest masa różnych tematycznych portali filmowych (większości nie sprawdzałem) i oczywiście YouTube z bogato wyposażonym zestawem opcji (ale to najwyraźniej standard działający podobnie w innych playerach z tym serwisem). Fajny gadżet, ale nie chce mi się opowiadać o moich wrażeniach. Zauważyłem za to pewne zjawisko, na które użytkownicy tego playerka powinni zwrócić uwagę. Otóż jeżeli jest włączona funkcja ciągłego odtwarzania w YouTube (czyli automatycznie ładuje się kolejny film) wówczas po kilkunastu minutach na ekranie zaczynają latać jasne szmaty i rwie się dźwięk. Wygląda mi to na jakieś rozkojarzenie komunikacji DHCP między playerem a TV, bo po ponownym nawiązaniu połączenia po hdmi objawy znikały. Nie wiem, czy to błąd playerka, czy mojego kabla hdmi marki "krzak"

. Nie wnikam, tak było, więc opowiadam.
Generalnie, player wyglądał uroczo, ale ze względu na brak DLNA pożegnałem go - z niejakim jednak żalem.
Hiperboll
24.03.2010, 09:46
Czyli przed zakupem trzeba sie poważnie zastanowić

.
Pozdro
wieslawef
24.03.2010, 11:31
@segNET - dziękuję za Twoje uwagi. Zawsze są to jednak sprawdzone informacje, a nie spekulacje. Niemniej jednak, o współpracy w sieci DLNA Sony informuje od poczatku. Nowy program ma również spowodować czytanie formatów 3D.
CYTAT(wieslawef @ 24.03.2010, 12:31 )

@segNET - dziękuję za Twoje uwagi. Zawsze są to jednak sprawdzone informacje, a nie spekulacje. Niemniej jednak, o współpracy w sieci DLNA Sony informuje od poczatku. Nowy program ma również spowodować czytanie formatów 3D.
Sony rzeczywiście informuje od początku, w specyfikacji modeli na stronach oficjalnego serwisu, że s370 (oraz s470, s570) współpracują z DLNA. O tym, jednak, że nie od razu i że należy poczekać prawie pół roku od zakupu, to trzeba się doszukać w enigmatycznych informacjach prasowych oraz grupach dyskusyjnych. Gdybym zechciał poczekać, to w sierpniu, wrześniu kupiłbym ten player sporo taniej - tym bardziej, że (tu odniesienie do kontekstu 3D) wszystko wskazuje na to, iż najniższa wersja playera, bdp-s370, NIE BĘDZIE wspierała formatu 3D. Dopiero od s470 w górę. Tak twierdzi obsługa Sony Center i tak się powszechnie twierdzi w necie. We wcześniejszych zajawkach (ze stycznia) rzeczywiście pojawiały się informację o wsparciu 3D dla wszystkich nowych modeli 2010 (w tym s370) - czego wszystkich użytkownikom tego fajnego urządzenia serdecznie życzę

.
sebastian712
24.03.2010, 16:46
czyli dziekuje i zycze powodzenia nowym playerom SOny:) jak narazie king is LG a juz napewno nim bedzie wersja 570 550 i 590 zrobic player ktory czytac plytki blu to nie filozofia ale zrobic player ktory czyta tak popularne i rozchwytywane ostatnio MKV to widac duza filozofia ! lg uparalo sie z tym juz przy 350 370 a NTFS juz nawet w 390
takze prawdopodnie wersja 5 bedzie mistrzem
JUZ RAZ PODZIEKOWALEM SONY TERAZ TEZ SERDECZNIE DZIĘKUJE
sony ma cały czas łapę w nocniku
gdyby wypuscili media tanka a'la popcorn z logiem sony, dobrą sekcją audio - trzepaliby kasę jak ta lala
Jobs odnosi sukcesy bo stara sie wdrażać pionierskie pomysły - tymczasem sony zadyszane wlecze się gdzieś z tyłu peletonu - nie nadąza za tym czego szuka dzisiejszy klient
Poza tym - obiektywnie twierdzę że BluRay nie był konieczny do popularyzacji HD. Kto wie czym jest BD9 doskonale wie o czym piszę.
Gdyby Toshiba poszła tą drogą ....
wieslawef
27.03.2010, 14:09
Od wczoraj mam. Bardzo się ucieszyłem przesyłką i nowością w domu, zwłaszcza że od miesiąca niczego nie oglądałem. Stare, poczciwe BDP-S300 poszło i już się nie wróci. Wielka szkoda, ale o tym za chwilę.
Nowość uwaliła mnie swoją prędkością. Wszystko to, o czym wcześniej czytałem, sprawdziło się w 200%. To prawdziwa bestia prędkości. W zasadzie nie ma znaczenia czy jest to płyta BR, DVD, nośnik zewnętrzny czy rozbudowane i czytelne menu. Podłączenie do sieci daje dodatkowe możliwości oglądania przeróżnych serwisów. Ściąganie plików zależy od prędkości łącza, ale menu to już wewnętrzna sprawa playeka. Tu również prędkość pozytywnie zaskakuje.
Sprzęt posiada DWA porty USB - przód i tył. Dla estetów możliwość podłączenia dysków z tyłu będzie niewątpliwym atutem. Odtwarzacz natychmiast rozpoznaje podłączony nośnik zewnętrzny i chce go odtworzyć. Jest jeden warunek - sformatowanie na FAT lub FAT 32. Każde inne natychmiast zgłasza błąd. Zatem "patencik" z exFAT niczego nie zmienia.
Pliki muzyczne odtwarza nadając im swoistego brzmienia. Dla mnie, to co usłyszałem, było niezwykłym doznaniem. Przyzwyczajony do swojego sprzętu, odkryłem go na nowo. To, co płynie z głośników to prawdziwa muzyczna uczta. Niestety z plikami wideo nie jest już tak różowo, a to co robi z DVD woła o pomstę do niebios. O upsalingu w Sony chyba nie słyszeli. Powiem więcej, jakość płyt DVD jest chyba nawet dodatkowo redukowana, bo to wyświetla TV jest totalnym skandalem. Podobne odczucia, chociaż nie tak radykalne, miałem z płytami AVCHD. Pliki AVCHD z pendrive wyglądają przyzwoicie, ale bez zbędnych i nie zasłużonych zachwytów.
Teraz to, na co czeka wielu, mkv. Niestety nie mogę niczego sprawdzić, bo plik o wadze 4,9 GB dopiero ściągam. Myślę, że jutro go podzielę i wrzucę na pendrive. Plik o wadze niecałych 3 GB poszedł wraz z napisami bez problemów. O dziwo, jakość obrazu rewelacja.
Teraz to, od czego zacząłem. W możliwościach odtwarzania nie posunąłem się mocno naprzód. To, co oferowało BDP-S300 niewiele odbiega od "nowości". Uważam, że decyzję o wymianie sprzętu podjąłem zbyt pochopnie. Mając dzisiejszą wiedzę, nie zrobiłbym tego kroku. Przynajmniej nie dla BDP-S370.
mogles śmiało zostać przy 300 - tylko dokupic np Xtreamer'a
Mialbys o wiele wiekszy potencjał i lepszy sprzet /s300 stało na sigmie/
djrobus
27.03.2010, 19:45
CYTAT(wieslawef @ 27.03.2010, 14:09 )

O upsalingu w Sony chyba nie słyszeli.
Słyszeli, w ramach PS3:)
sebastian712
28.03.2010, 10:26
zgadza sie mobor ten blu to totalna bzdura lepiej kupic cos porzadniejszego do plytek blu-ray a do pirackich formatow zafundowac sobie xtreamera czy popcorna a-200
w odtwarzaniu plytek nic juz nie poprawia ! bedzie sie tylko pogarszac na niekorzysc ,coraz gorsza slabsza elektronika lepiej miec do blu takiego pionka 51 czy 320
a mkv i inne cuda jechadz z odtwarzacza sieciowego
CYTAT(wieslawef)
sformatowanie na FAT lub FAT 32.
Teraz to, na co czeka wielu, mkv. Niestety nie mogę niczego sprawdzić, bo plik o wadze 4,9 GB dopiero ściągam. Myślę, że jutro go podzielę i wrzucę na pendrive.
A niby w jaki sposób?

Jeśli FAT lub FAT32 to maksymalna długość pliku to 4GB.
wieslawef
28.03.2010, 13:23
Dlatego napisałem, że go podzielę i spróbuję odtworzyć.
Termin, na dziś jest niestety zagrożony. Dalej się ssie - pozostało jeszcze około 1GB, ale łącze mocno wyhamowało.
wiesławef - na Twoim miejscu tak bym się nie afiszował skad bierzesz matroszki - żyjemy w specyficznych czasach
wieslawef
28.03.2010, 15:29
Masz rację @Mobor - czasy specyficzne
Kupiłem jednak sprzęt, który jest jakąś tam nowością rynkową. Sprzęt jest "oficjalny", pochodzi z legalnego źródła. Zapłaciłem "legalnymi" środkami płatniczymi, opłaciłem należne podatki. Z uwagi na to, że sprzęt kupiłem "na odległość", mam prawo zwrotu, jeżeli będzie niezgodny z zamówieniem (specyfikacją) producenta. Dotychczas plików mkv nie ściągałem, anie nie przechowywałem. Zatem, w jaki sposób mogę sprawdzić ten element? Poprosiłem znajomych o udostępnienie odpowiedniego pliku. Wykorzystam go w dobrej wierze, a swoim doświadczeniem podzielę się z innymi potencjalnymi konsumentami.
Bardzo dokładnie przeczytałem instrukcję obsługi i stwierdzam, że producent w zakresie możliwości odtwarzania plików wideo, nie zawarł precyzyjnych i konkretnych informacji. Ogólne stwierdzenie i odtwarzaniu plików mkv mnie nie satysfakcjonuje. Czy pliki będą czytane z płyt, czy z nośników wymiennych? Czy napisy będą prawidłowo wyświetlane? Tego nie wiem, a mam prawo wiedzieć. Dlatego podjąłem działanie, które tę wiedzę mi dostarczy.
sebastian712
28.03.2010, 16:03
mobor a z czym ma sie nie a afiszowac?

ssanie jest nie karalne ,udostepnianie TAK
tak jest ale...- jak to mawiał tow. Stalin - "dajcie cżłowieka, paragraf sam się znajdzie"
A po PRL odziedzicyliśmy tyle że spokojnie można uznać że zasadniczo niewiele się zmieniło
Tow Jaruzelski nadal za sterami - tyle że sterownie przeniśli mu z mostku do kajuty
Seba_Fan
28.03.2010, 19:26
mobor pewnie wszystko kupuje na firme i placi mnie o 22%
nawet jak nie uzywa tego w firmie
(przypuszczenia)
1 - ciekawosc to pierwszy stopien do piekła
2 - im wiecej kupujesz /a słyszałem o kretynach którzy kupowali sobie na firme nawet papcie/- tym częściej cie odwiedzają i ryją w papierach - tak robi tylko .......
CYTAT(mobor @ 28.03.2010, 20:09 )

1 - ciekawosc to pierwszy stopien do piekła
2 - im wiecej kupujesz /a słyszałem o kretynach którzy kupowali sobie na firme nawet papcie/- tym częściej cie odwiedzają i ryją w papierach - tak robi tylko .......

Ci krytni, jak ich ładnie nazwałeś, robili sobie takie koszty, że szkoda gadać.
Nikt nie uwierzy, że ktoś ma np. przychodu 200 tyś zł a dochód 5 tyś. A znam takich
wieslawef
31.03.2010, 19:36
Odtwarzacz zgłasza mi dziś pojawienie się nowego oprogramowania. Klika razy próbowałem ściągnąć, ale za każdym razem mam komunikat, że "wywaliło" mnie z serwera.
Faktem jest, że korzystam z sieci WiFi, która nie należy do najstabilniejszych, ale na komputerze nie mam żadnych kłopotów.
Zobaczę w nocy. Jak się ściągnie, to opiszę zmiany.
PS. Plik mkv podzielony, ale...Chyba zrobiłem jakiś błąd, bo ani na laptopie, ani na odtwarzaczu nie chce odpalić. Jeszcze nad tym pracuję. Dla mnie to zupełnie nowe problemy.
wieslawef
31.03.2010, 23:41
Nowy soft zredukował możliwość odpalania plików AVCHD z płyt. Jest to o tyle zaskakujące, że wcześniej te same płyty były czytane bez żadnych problemów. Dodatkowo, brak możliwości odtworzenia pliku AVCHD na odtwarzaczu Sony, to chyba jakaś ironia. Bardzo oględnie tę sprawę nazywając
hdpower
01.04.2010, 11:12
A jak jest z wyświetlaniem napisów w różnych formatach ?
- SRT
- MicroDVD
- TMPlayer
- MPL2
- SSA
wieslawef
01.04.2010, 11:39
Nie wiem, czy mnie pytasz?
Dotychczas nie "ćwiczyłem" powszechnie plików mkv. Jakieś tam, które były w mojej dyspozycji "odpaliły" (jeden z napisami, jeden z lektorem). Teraz ściągnąłem następny, który próbuję załadować do pendrive sformatowanego na FAT32. Wczoraj mi się to nawet udało, ale nie odpalają. Nie wiem, czy wcześniej trzeba jeszcze zatańczyć, czy może zaśpiewać. Efekt taki, że muszę się jeszcze sporo nauczyć.
Bardziej boli mnie skopana aktualizacja oprogramowania. Oczywiście już powiadomiłem Sony Poland o tej wpadce, ale oni chyba nie mają z tym nic wspólnego. Zanim ta "machina" ruszy, aby poprawić błędy, to może nawet Boże Narodzenie nadejdzie...
sebastian712
01.04.2010, 17:41
coraz bardziej utwierdzam sie ze te soniaki to prymitywny wypust szkoda pieniedzy lepiej kupic sobie a-200 kukurydze i cieszyc sie formatami HD bo przez takie playerki to mozna sie nerwicy nabawic
Dobre konstrukcje sony zatrzymały się na modelach S300/500 i 5000 - reszte zgarnąłbym do kosza jednym pociągnięciem ręki
Te ich drakońskie oszczędności zaczynają gardłem wychodzić. Nie mam nic przeciwko tanim marketowym modelom pod warunkiem że oferta producenta jest DOBRZE posegmentowana dla różnego odbiorcy. Tymczasem Sony całkowicie olało średnią pułkę wstawiajac tam kolejną wariację odtwarzacza za 300zł gdzie dołożono jeden scalak do sekcji video, wyjscie słuchawkowe - cała kontrsukcja pozostała jednak bez zmian...Za to cena podskoczyła 4 razy
sebastian712
02.04.2010, 11:58
dokladnie to samo napisalem panu wieslawefowi na forum o panasonicach
niestety ale ta nowoczesna elektronika w porownaniu z ta z lat 80tych czy 90tych te playerki to zwykłe smietnisko

jedynego ktorego mozna cenic to 5000es tak zgadza sie 500 tka i 300 stka tez byly w miare dobrze zbudowane na solidnych komponentach dzisiaj sony wiele innych firm mysla ze chyba same cymbały chodzą po sklepach
wieslawef
02.04.2010, 12:59
Panowie, bez zbędnych personalnych wycieczek, bo nie o to chodzi w tym temacie. Sam, napisałem że pozbycie się 300 na rzecz "nowości" pt. 370 było błędem i nie zachęcam nikogo do takich zmian.
W tym wątku opisujemy stan faktyczny. Kształtuje się on następująco:
- Sony wprowadziło z wielkim hukiem marketingowym nową linię odtwarzaczy BR, która miał stanowić konkurencyjną ofertę dla produkcji koreańskich. Na starcie tę "walkę" przegrywa. Oni myślą już nad udoskonalaniem produktów, Sony dopiero pobiera nauki. I nie jest to droga usłana różami.
- Po miesiącu od premiery sprzedażowej, następuje aktualizacja oprogramowania. To dobrze, że ktoś nad tym pracuje. To źle, że podano program naszpikowany dziurami. (patrz również wątek o PS3).
- W menu odtwarzacza znajduje się informacja o potrzebie rejestracji produktu na stronie divix-a. Pod podanym linkiem znajdujemy zwykłe śmiecie. Nie wiem, czy jest to poważne traktowanie użytkowników?
- Podanie informacji o odtwarzaniu plików mkv, uważam za tani chwyt marketingowy. Na tę chwilę nie potwierdzam takiej możliwości (jedna jaskółka wiosny nie czyni), tym bardziej, że aktualizacja wycięła możliwość odtworzenia plików AVCHD.
- Nadal twierdzę, że 370 to najszybszy odtwarzacz BR na świecie. Jeżeli papka marketingowa zmieni się w rzeczywistość, będzie to całkiem interesujący produkt. Przypominam, że cena nabycia, to obecnie poniżej 600 PLN, i nadal spada. Zatem jakiekolwiek porównania do 5000 ES jest chyba lekkim nadużyciem.
hdpower
02.04.2010, 13:37
Wszyscy narzekają na te odtwarzacze, ale nikt nie napisał jak odtwarzacz się sprawuje w wielu kwestiach:
- odtwarzanie plików MKV HD
- odtwarzanie plików AVI HD
- poprawne wyświetlanie napisów w różnych formatach (SRT, MicroDVD, TMPlayer, MPL2)
czytając posty zaczynam się wahać czy kupić ten BDP-S370 to czy lepiej jednak LG BD370?
Mam KDL40W wiec BD sony jakoś bardziej mnie przekonuje (jeden pilot, w przyszłości DLNA) być może zaktualizują soft i NTFS tez będzie działać....
kamilprezes
11.04.2010, 10:56
Nowe odtwarzacze wychodzą bardzo szybko a starych się raczej nie wspiera aż tak bardzo. żeby kluczowe problemy tych odtwarzaczy poszły w niepamięć. Mowa właśnie o tym NTFS w Sony 370. Jeśli nie to zostaje dzielenie plików MKV i powinno to latać jakoś. Wiem, że to półśrodek ale zawsze jakieś rozwiązanie. Odtwarzacza idealnego jeszcze nie było. Zawsze któryś będzie miał coś więcej/lepiej

Co do LG - zapytaj jeszcze w dziale LG tam może dostaniesz szybką i rzetelną odpowiedź.
hdpower
11.04.2010, 11:13
CYTAT(dave78 @ 10.04.2010, 19:38 )

czytając posty zaczynam się wahać czy kupić ten BDP-S370 to czy lepiej jednak LG BD370?
Mam KDL40W wiec BD sony jakoś bardziej mnie przekonuje (jeden pilot, w przyszłości DLNA) być może zaktualizują soft i NTFS tez będzie działać....
Ale czy Sony BDP-S370 dobrze sobie radzi z wyświetlaniem napisów w formatach MPL2, TMPlayer i Micro DVD ?
LG BD370 wyświetla je dobrze.
Druga sprawa to jak BDP-S370 radzi sobie z odtwarzaniem plików MKV HD i AVI HD (chodzi także o Full HD) ?
Co do systemu plików NTFS to podobno BDP-S570 ma wspierać ten system plików, więc może warto poczekać (podobno BDP-S570 ma się pojawić w Polsce w maju).
czy zatem ktoś może napisać coś jak ten player radzi sobie z - odtwarzanie plików MKV i AVI HD? Niepokojąco zabrzmiało dla mnie także to iż upscaling jest w tym Soniaku słabiutki
Na obecny stan rzeczy ten Player przekonuje mnie tym (w porównaniu do LG) iż powinien wkoncu zacząć obsługiwać DLNA... DB370 także nie obsługuje NTFS wiec tutaj sprawa jest jasna.
Jeśli porównam ceny to BD370 kosztuje 399zl w Euro a BDP-S370 522zl. Playery bez wad tych wspomnianych wad to już koszt dwa razy taki.... BDP-S570 w stanach to jakies 270$ (z podatkiem)
http://www.bestbuy.com/site/Sony+-+3D%26%2...p;cp=1&lp=1
Dostępność BD370 w cenie 399zł jest od jakichś 2tyg. fikcją. Były one wcześniej dostępne w tej cenie wyłącznie w niektórych sklepach stacjonarnych EuroRTV. Obecnie są pojedyncze egzemplarze powystawowe w Gliwicach i Radomiu; skoro od 2 tyg. nie znajdują nabywcy, ich stan pozostawiam bez komentarza. Piszę o tym ponieważ miałem identyczny problem: wybór między BD370 i BDP-S370 oraz na stanie TV Sony serii W. Ostatecznie kupiłem na Allegro BDP-S370 w cenie 429zł plus wysyłka.
hdpower
11.04.2010, 16:47
W takim razie czy osoby posiadające ten odtwarzacz mogą się podzielić infomacją jak radzi on sobie z odtwarzaniem plików MKV i AVI oraz wyświetlaniem napisów ? W temacie o LG BD370/B390 bardzo szybko pojawiały się konkretne informacje. Natomiast na forach odtwarzaczy Samsunga (BD-P1600 i BD-
P3600) oraz Sony (BDP-S370) brak jakichkolwiek informacji (poza tym że ktoś stwierdza że jest lepszy/gorszy od BD370 - bez podania argumentów).
CYTAT(rbx @ 11.04.2010, 17:25 )

Dostępność BD370 w cenie 399zł jest od jakichś 2tyg. fikcją. Były one wcześniej dostępne w tej cenie wyłącznie w niektórych sklepach stacjonarnych EuroRTV. Obecnie są pojedyncze egzemplarze powystawowe w Gliwicach i Radomiu; skoro od 2 tyg. nie znajdują nabywcy, ich stan pozostawiam bez komentarza. Piszę o tym ponieważ miałem identyczny problem: wybór między BD370 i BDP-S370 oraz na stanie TV Sony serii W. Ostatecznie kupiłem na Allegro BDP-S370 w cenie 429zł plus wysyłka.
w takim razie sprawa wyboru się uprościła

... W media w Krakowie widziałem wczoraj BD370 po coś 750z
I jak sprawuje się sony czy podzielasz wymienione tu wczesniej opinie. Jako iz planuje odtwarzac na tym urządzeniu także dvd wiec jestem b.zainteresowany jak jest z tym upscalingiem do HD
CYTAT(dave78 @ 11.04.2010, 18:23 )

w takim razie sprawa wyboru się uprościła

... W media w Krakowie widziałem wczoraj BD370 po coś 750z
I jak sprawuje się sony czy podzielasz wymienione tu wczesniej opinie. Jako iz planuje odtwarzac na tym urządzeniu także dvd wiec jestem b.zainteresowany jak jest z tym upscalingiem do HD
Spodziewam się kuriera najwcześniej we wtorek - wtedy postaram się odpowiedzieć na pytania.
kamilprezes
12.04.2010, 00:14
S360 został przyzwoicie oceniony za skaler

więcej info tutaj:
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=15647Myślę, że 370tka będzie dawała podobny upscal. Nie sądze, aby było gorzej. Wiem, że jest szybki, wstępnie go testowałem w sklepie i robi wrażenie

Obsługa przyzwoicie. Ma wszystko, co mi potrzeba i w tej cenie jest naprawdę niezły. Zamawiam go.
CYTAT(dave78 @ 11.04.2010, 13:25 )

...czy zatem ktoś może napisać coś jak ten player radzi sobie z - odtwarzanie plików MKV i AVI HD? ...
Aby się nie powtarzać kieruje do mojej wypowiedzi sprzed kilkunastu dni:
LinkPost.
W skrócie:
jeśli chodzi o porządny MKV, o przyzwoitym transferze, to żaden nie odtworzył mi się na s370 w postaci oglądalnej. Na zagranicznych forach dyskusyjnych pełno ubolewania na temat koszmarnej pikselozy podczas odtwarzania plików MKV, co potwierdzam. Te same pliczki odtwarzam śpiewająco na LG DB390, który sobie sprawiłem po zwrocie s370 na sklepową półkę.
DivxHD miałem jeden i odtworzył się na ww. (s370) prześlicznie.
wieslawef
12.04.2010, 08:27
Potwierdzam, że z tym odtwarzaniem mkv jest trochę marketingu. Na dwoje babka wróżyła. Mam plik, który jedzie pięknie, ale dwa inne wyrzuca.
Jeżeli ktoś może, niech sprawdzi czy odtwarza AVCHD z nowym oprogramowaniem. Mój egzemplarz, zanim zassał nowe treści, odtwarzał płytki AVCHD bez problemów. Teraz zalicza kompletną zawiechę. Normalnie się wyłącza.
Mogę oddać go serwisu, ale chciałbym się dowiedzieć, czy to tylko mnie spotkała taka niespodzianka, czy jest to problem "ogólny", bo specjaliści z Sony gubią się w zeznaniach.
wieslawef
13.04.2010, 17:06
OK. Dziś znowu zassał nowe oprogramowanie. Pojawiły się dodatkowe serwisy, radio i wyszukiwarka. Ponadto płytki z plikami AVCHD znowu czyta, ale...wybiórczo. Jedne tak, a inne nie. Wcześniej czytał wszystkie, później żadnych, a teraz wg uznania.
hdpower
13.04.2010, 19:53
A jak z wyświetlaniem napisów MicroDVD, MPL2 i TmPlayer ?
Nia ma nikogo kto jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie ? Zadawałem je już kilkukrotnie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
S370 dotarł, firmware w wersji 315 (w internecie jest już 473)
Funny.Games.2007.720p.BluRay.x264-SiNNERS.mkv 4,37 GB z płyty DVD-R
wyświetla: Nieobsługiwany format audio, ... po czy bez problemu staruje, odtwarza audio DTS oraz umieszczone na płycie polskie napisy w formacie TXT
z płyt DVDR-R (dla dorosłych):
wde-annina_superstar_720p.mkv 4,35 GB, 1h 53 min. ; 5.476 Kb/s - odtwarza bez problemu
The.Replacement.mkv Blu-Ray Rip, 4,38 GB, 1h 19 min.; 7.856 Kb/s - odtwarza bez problemu i dekoduje AC-3
Pendrive 8GB sformatowany w exFAT: Urządzenie USB podłączone do przedniego panelu tego urządzenia nie jest obsługiwane
Karta SD 2GB w czytniku USB Kingston: znane zapewne większości bywalców forum pliki M2TS (hd_other_sony_bouncy_balls, hd_other_sony_dreamcatcher, hd_other_sony_seven_seasons, ...) wszystko odtwarza bez problemu
Użyty wcześniej pendrive 8GB, tym razem w formacie FAT32:
dexter.s04e12.720p.hdtv.x264-red.mkv; 1,46 GB, 51 min.; 4.071 Kb/s obraz raz żyleta raz kwadraty, prawidłowo dekoduje AC-3 oraz czyta polski tekst w .srt
DVD+R:
Top.Gun.1986.720p.BluRay.DTS.x264-QiT.mkv; 4,35 GB; 1h 49 min.; 5.687 Kb/s odtwarza bez problemów, dekoduje DTS; czyta polskie napisy (nie wiem w jakim formacie, ponieważ na płycie jest ta sama wersja listy dialogowej zapisana zarówno w .txt i .srt)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.