Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AVATAR na Blu-Ray
HDTV Centrum Polska > Sekcja Blu-ray & HD DVD & HD VMD > Filmy Blu-ray
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Mobilny Haker :)
Hej. Czy już coś wiadomo na temat wspaniałego filmu "AVATAR" Jamesa Camerona w wersji Blu-Ray? smile.gif Już się nie mogę doczekać, aż wyjdzie na niebieskim krążku, najlepiej w wersji IMAX. To będzie zapewne prawdziwy, referencyjny obraz HD połączony z kapitalnym dźwiękiem HD wink.gif Narazie film w kinach, ale czy już coś wiadomo o BD?

janek_pl
Nic nowego Ci nie napiszę...Pierwszy kwartał 2010 wink.gif
benek07
Zero szans.
Producenci byliby chyba [beeep]mi żeby taki tytuł wprowadzać na DVD/Blu-ray w zaledwie 3 miesiące po premierze kinowej.
rbej
Jak się ukaże w wakacje 2010 to będzie dobrze.
lipa_ml
CYTAT(rbej @ 29.12.2009, 19:22 ) *
Jak się ukaże w wakacje 2010 to będzie dobrze.

Ile film może być w kinach na topie ? Pół roku ? Wątpię a sprzedaż dvd i bluray to też interes . Moim zdaniem do wakacji wyjdzie na bluray smile.gif
marchello
Obejrzałem film z netu w wersji TS czyli kiepskiej ale Blu-Ray "AVATAR" na pewno znajdzie miejsce w mojej kolekcji
Cretino
nie wyjdzie na BLU ....

najpierw jak LOTR wyjdzie na DVD w wersji kinowej, potem na DVD extended, potem DVD SuperHiper itd .....

na Blu bedzie jak juz przestanie splywac kasa z DVD tongue.gif

chcialbym sie mylic i dostac to od razy na BLU ale rynek to rynek tongue.gif

sie da wydusic ostatni grosz z konsumenta to sie wydusi tongue.gif
marchello
Na DVD nie kupie a w sieci na pewno kopie HD znajdę
rbej
CYTAT(marchello @ 29.12.2009, 18:06 ) *
Obejrzałem film z netu w wersji TS czyli kiepskiej ale Blu-Ray "AVATAR" na pewno znajdzie miejsce w mojej kolekcji

CYTAT(marchello @ 29.12.2009, 18:31 ) *
Na DVD nie kupie a w sieci na pewno kopie HD znajdę

Kończ waćpan, wstydu oszczędź....
Eric
"Avatar" na Blu-rayu bez opcji 3D

W trakcie spotkania z dziennikarzami James Cameron ujawnił, że "Avatar" powinien pojawić się na Blu-rayu latem przyszłego roku. Wersji przygotowanej na potrzeby kina domowego nie będzie można jednak obejrzeć w 3D.
Dopiero kolejne wydania filmu powinny być zaopatrzone w trójwymiarową opcję. W zamian za to Cameron planuje umieścić na dysku trwające 10 minut wycięte sceny z wersji kinowej. Dowiemy się z nich m.in. więcej o przeszłości Na'Vi.

maxiuca
CYTAT(marchello @ 29.12.2009, 18:06 ) *

Gmeru:

rbej
CYTAT(Eric @ 29.12.2009, 19:07 ) *
"Avatar" na Blu-rayu bez opcji 3D

W trakcie spotkania z dziennikarzami James Cameron ujawnił, że "Avatar" powinien pojawić się na Blu-rayu latem przyszłego roku. Wersji przygotowanej na potrzeby kina domowego nie będzie można jednak obejrzeć w 3D.
Dopiero kolejne wydania filmu powinny być zaopatrzone w trójwymiarową opcję. W zamian za to Cameron planuje umieścić na dysku trwające 10 minut wycięte sceny z wersji kinowej. Dowiemy się z nich m.in. więcej o przeszłości Na'Vi.

Cameroon chyba sam nie wierzył w to co mówi.

PS. Chyba tylko w Polsce wiedzą kiedy Avatar ukaże się na BD:

http://www.allegro.pl/item841376696_avatar..._zapowiedz.html

Avatar na Walentynki. Jasne... laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
grzeslaw
CYTAT(bohun @ 29.12.2009, 22:30 ) *
A po co komu teraz Avatar w 3D jak nikt nie ma odpowiedniego sprzętu? A w 2D... sam nie wiem, jakoś mnie to w 2D nie za bardzo pociąga.

To jak rozumieć taką opinię:" JVC zachwyca także plastycznością, trójwymiarowością obrazu, który ma dużą głębię i kinowy charakter " Cytat z recenzji w "Kinie domowym"? Pytanie nie jest retoryczne. Pozdrawiam.
CYTAT(Cretino @ 29.12.2009, 18:08 ) *
nie wyjdzie na BLU ....

najpierw jak LOTR wyjdzie na DVD w wersji kinowej, potem na DVD extended, potem DVD SuperHiper itd .....

na Blu bedzie jak juz przestanie splywac kasa z DVD tongue.gif

chcialbym sie mylic i dostac to od razy na BLU ale rynek to rynek tongue.gif

sie da wydusic ostatni grosz z konsumenta to sie wydusi tongue.gif

Ale bzdury. LOTR to już stosunkowo leciwy film. W tamtych latach jeszcze nie było mowy o Blu-Ray więc wszystko było wydawane na DVD. Dzisiaj świat się na szczęście zmienił. Na dzień dzisiejszy to filmy Blu-Ray są wydawane w pierwszej kolejności. Było już tak z kilkoma tytułami np Transformers 2.
droo
Sam sie nie moge doczekac wersji blu-ray bo w kinie czegos mi zabraklo. Bylem na nim wczoraj w Imaxie i nie wiem dlaczego ale jakosc mnie nie powalila, moze sprzet maja juz tam przestarzaly? kolory jakby troche wyblakle (na trailerach na kompie wygladaly lepiej) i ostrosc jakas nie ta. Czy ktos widzial ten film moze w warszawskim Imaxie? Ostatnio bylem tam pare lat temu wiec nie wiem, moze imax po prostu tak ma i lepiej bylo isc na to do normalnego kina.
Film oczywiscie byl swietny i wizualnie zachwycajacy, ale czegos mi w kinie zabraklo. W samej trojwymiarowosci tego filmu nic rewolucyjnego tez nie zobaczylem, tylko mnie okulary na nosie uwieraly. Zastanawiam sie nad pojsciem na ten film jeszcze raz do normalnego kina w wersji 2d.
Ja tam sobie poczekam na BluRay. Ostatnio w kinie byłem jeszcze na Transformersach 2 w Poznańskim Kinepolis. Jakość? No poprostu denna! Może ja już jestem przeczulony na punkcie jakości, no ale to jest kino jakieś zasady powinny być zachowane. Brak kolorów, brak ostrości, napisy zamazane. Niewiem jak IMAX bo nie byłem, ale Kinepolis nie polecam!
szpic
bo w imaxie lecialy kopie analogowe?
bo chyba jest 1 imax ktory moze puscic cyfrowa kopie.

w kazdym razie po wizycie w kinie jedno wiem. Ten film bedzie u mnie w domu biggrin.gif
to on zapoczatkuje moja kolekcje smile.gif
Gmeru
Temat o Avatar jest na forum: http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=17678&hl= Na razie o Blu-ray zamykam bo nie ma żadnych danych. Jak się pojawią to temat otworzę.
No więc jest już kilka pewnych informacji.

Avatar na BluRay i DVD będzie mieć premierę 22 kwietnia. Film będzie wydany w wersji 2D.

Dane techniczne:
czas trwania: 162 min.
format obrazu: 1.78:1 - 16x9
język: angielski 5.1 DTS HD-MA, polski 5.1, włoski 5.1 DTS, rosyjski 5.1 DTS, hiszpański 5.1 DTS, turecki 5.1, ukraiński 5.1
napisy: anielskie, polskie, włoskie, rosyjskie, hiszpańskie, estońskie, łotewskie, litewskie, arabskie, islandzkie, hebrajskie, kazachskie, rumuńskie, serbskie, tureckie, ukraińskie
Polski lektor
benek07
Tylko, ta wersja kwietniowa to będzie golas. Właściwie bez dodatków.
Plan jest taki (Landau, producent filmu gdzieś o tym mówił), że teraz w kwietniu ten golas, w listopadzie wypas z dodatkami (pewnie też z wersją rozszerzoną o 10-12 minut, która będzie też w kinach latem). No i wreszcie wersja hiper-dooper 3D w 2011.
Oj, będzie się kroiło fanów biggrin.gif

Prawie 3 miliardy $ wpływów do kas na całym świecie, pewnie z 1 miliard wpłynie z dystrybucji swiatowej DVD/BD. No i przez lata ten film będzie jeszcze zarabiał na licencjach telewizyjnych, gadżetach...
A pamiętajmy o nadchodzącym Avatarze 2.

Na miejscu właściccieli wytwórni FOX ozłociłbym takiego chłopaka jak Jim wink.gif
Ja do listopada nie wytrzymam i od razu po premierze kupuję tego blureja. Co do dodatków to jakoś mi na nich specjalnie nie zależy. Ale wersje rozszerzona by się przydała. Cóż, najwyżej kupię 3 wersje po kolei smile.gif
benek07
Ja chyba poczekam do listopada.
Ale, kupuj, kupuj. Dzieki takim jak Ty, Jim i koledzy będą topić się w zielonych do końca zycia (i ich spadkopiercy przez 2 kolejne pokolenia) wink.gif
Ale ja z tym nie mam rzecz jasna problemu. Zrobili maga hit. Niech koszą. Sam bym tak chciał.
Tak jest zbudowany świat! Kupując inny film też wypychasz komuś kieszeń! A co do Camerona to odczepcie się od niego. Zrobił dobrą robotę i dostał za to niezłą gaże, ale czy na prawdę myślicie, że od nadal na tym zarabia!? Avatar nie jest własnością Camerona, więc on nie ma nic do powiedzenia! Prawo własności ma wytwórnia FOX i to ona podejmuje decyzje kiedy i gdzie i jak ma być wydany film! Radzę poczytać trochę jak funkcjonuje biznes filmowy zamiast uczepić się i krytykować!
Tak samo możecie krytykować Ojca Chrzestnego! Biznes na tym filmie kręci się do dzisiaj a odważycie się go skrytykować?
benek07
Po pierwsze to nie czepiam się Camerona i nikogo nie skrytykowałem. Mogę wręcz powiedzieć, że jestem jego fanem.
Po drugie to wiem troszkę jak biznes filmowy działa i mogę zapewnić, że Avatar jest w części własnością Camerona.
To człowiek, który kiedyś podpisał kontrakt wiążący go z Foxem na określona ilość filmów z zagwarantowanymi udziałami w zyskach.
Jak widomo Cameron oprócz reżyserowania jest też współproducentem swoich wszystkich ostatnich filmów.
No i jest - co bardzo ważne - autorem scenariuszy, co gwarantuje mu zabezpieczenie własności intelektualnej (w tym zysku z merchandisingu).
braavoo
Ciekawe jakiej jakosci bedzie wydanie tego Blu Ray-a. Jakie bitrate itp. Dzwiek jak widac tylko 5.1 wiec cieniutko jak na super produkcje.
A cena pewnie bedzie wywalona w kosmos tak jak koncert Metallica z Meksyku.
Poczekamy zobaczymy :-)

Pozdrawiam

braavoo
CYTAT(braavoo @ 17.03.2010, 12:36 ) *
Ciekawe jakiej jakosci bedzie wydanie tego Blu Ray-a. Jakie bitrate itp. Dzwiek jak widac tylko 5.1 wiec cieniutko jak na super produkcje.
A cena pewnie bedzie wywalona w kosmos tak jak koncert Metallica z Meksyku.
Poczekamy zobaczymy :-)

No miejmy nadzieje, że nie schrzanią tego i nie będzie jakiś ziaren czy innych tego typu rzeczy. Dźwięk 5.1, ale i tak 98% społeczeństwa nie ma 7.1 w domu. Cena normalna. Można już kupić przedpremierówkę, ceny na Allegro zaczynają się od 90 zł.
bohun
Jestem rozczarowany, że film będzie wydane w formacie 1.78:1
rbej
I bardzo dobrze. Nie będzie tych głupich pasków.
binary
bohun
Najwyraźniej chudzi o to aby większość nie była rozczarowana podczas ogladania na telewizorach.
Idź do kina, albo czekaj na wydanie 2.40:1 a nie marudź.
Czy Wy tylko marudic po traficie?!
bohun
Po prostu dostrzegam w tym pewną nie konsekwencję. Film w 2D był wyświetlany w kinach w full panoramicznym formacie i powinni w takim przenieść na BD. Co innego kinowa wersja 3D. Ale to wydanie to nie wersja 3D, więc dlaczego taki format? Jakby tylko miałoby się ukazać także wydanie z wersją full panoramiczną to bym nie narzekał, ale obawiam się, że takowa się nie pojawi.
benek07
Panowie, ale przecież format 1.78:1 to oryginalny format Avatara. Kamerami rejestrującymi w takim właśnie formacie był ten film realizowany. I w takim formacie wyświetlany był w kinach IMAX. Dla zwykłych sal kinowych (wyświetlających zarówno wersje 3D jak i 2D) była przygotowana "przycięta" wersja 2:40:1 (czy 2.35:1, bo już nie pamiętam?).

Tutaj wyraźnie widać, że wersja 1.78:1 ma najwięcej informacji.
binary
NO!! I jest sens marudzic? wink.gif
Dzięki benek07 za przypomnienie.
vandel1
http://www.dvd.co.uk/DVD/Avatar-Blu-Ray-an...001/product.htm do kupienia razem z dvd za 15 funtów 26.04.210
misfit
Ja tam z powodu tego 1.78:1 dla 2D nie zamierzam płakać, ale też dziwne mi się to wydaje, tym bardziej po tym cytacie Camerona:

"I actually think that the extra screen height really works well in 3D. It really pulls you through the screen. So I'm actually going back on years of kind of eschewing the kind of 1.85 format, now saying 1.85 – or actually, it's 1.78:1 – actually works really well in 3D. But only in 3D. I still like the scope ratio compositionally for flat projection."
rbej
Ludzie na całym świecie są zrozpaczeni, bo obraz będzie wypełniał cały ekran telewizora. To tragedia dla nas wszystkich. Nie ma to jak oglądanie czarnych pasków. Niesamowite przeżycie. Lepsze niż 3D. Proponuję bojkot Avatara na BD. Albo paski albo niech Cameroon sam sobie ogląda film na pełnym ekranie.
Flippers.pl
- Avatar: Combi Pack (Blu-ray & Dvd): Steelbook Special Limited Edition - 24,99 GBP
- Avatar: Combi Pack (Blu-ray & Dvd) - 14,99 GBP
Gdyby chociaz polskie subsy w tych wydaniach były, to by było piknie.
droo
Niektorzy ogladaja filmy 2:35 na dedykowanym panoramicznym ekranie, np na projektorze. Wiec w takim przypadku beda mieli czarne pasy po bokach, stad nie wszystkim moze sie to podobac.
rbej
Wszystkich nigdy się nie zadowoli. Wystarczy żeby większość była szczęśliwa.
misfit
Jeżeli Cameron mówi, że do 2D lepiej sprawdza się 2.40:1 i w takim formacie ten film był puszczany w kinach 2D to proste, że i wydanie 2D na DVD/Blu-Ray również powinno być w 2.40:1.
Inaczej Cameron zrobi z siebie błazna. No ale poczekajmy do tej kwietniowej premiery - nie zdziwię się jak ta specyfikacja z blu-ray.com okaże się nieprawdziwa.

No i tak gwoli ścisłości to jeżeli dla kogoś "bycie szczęśliwym" oznacza wypełnienie obrazem całego ekranu to żeby większość była szczęśliwa to powinni wydawać filmy w 4:3 wink.gif
bohun
Rbej tak narzeka na te pasy bo pewnie ma lcd wink.gif
binary
bohun
A dlaczego narzeka droo:
CYTAT
Niektorzy ogladaja filmy 2:35 na dedykowanym panoramicznym ekranie, np na projektorze. Wiec w takim przypadku beda mieli czarne pasy po bokach, stad nie wszystkim moze sie to podobac.
?wink.gif
A dlaczego narzeka cała reszta TU narzekających?
Bo Polacy to straszliwi malkontenci i nie przepuszczą żadnej okazji.
rbej
Obawiam się że jakościowo wersja kwietniowa może być sporo gorsza od listopadowej. Ta kwietniowa wygląda na taką przygotowaną na szybko.

My narzekamy na obraz 1:78 a na zagranicznych forach narzekają że dźwięk będzie tylko 5.1 w 16/48. Jak widać co kraj to inne zmartwienie.
Pit_P
Pogubiłem się, pewna jest ta listopadowa wersja?? o niej mówił Cameron, ale wytwórnia zaprzeczyła przecież.
misfit
FOX zaprzeczył, że w listopadzie wyjdzie wersja 3D.
Teraz lecą ploty, że w listopadzie wyjdzie bogatsze 2D - czyli z dodatkami i wersja rozszerzona o kilkanaście minut.
Ale to jest nic pewnego póki co. Będzie pewne jak zobaczymy na amazonie pre-order z konkretną datą (a to też nie
do końca -> np. LOTR wink.gif )

rbej - a skąd masz info, że będzie 16bit ? Wydaje mi się to bardzo, ale to bardzo mało prawdopodobne.
Bodaj każdy tytuł wydany przez FOX-a w DTS-HD MA ma ścięzkę 24 bitową.
rbej
Na oficjalnej stronie Avatara jest link do preordera na Amazonie.

Wersja DVD:

Format: AC-3, Color, Dolby, Dubbed, DVD, Subtitled, Widescreen, NTSC

Wersja BD:

AC-3, Color, Dolby, DTS Surround Sound, Dubbed, Subtitled, Widescreen

PS. A o tym że nie będzie 24/96 pisali oburzenie fani. Ale skąd to wiedzieli to nie mam pojęcia.
misfit
Chodziło o wersję listopadową Avatara - do niej nigdzie nie znajdziesz pre ordera bo nie jest to póki co informacja oficjalna.

96khz w filmach fabularnych to jest przerost formy nad treścią - nikt tak nie wydaje filmów poza pojedynczymi przypadkami (nie licząc koncertów oczywiście).
Ale w to, że nie będzie ścieżki 24 bitowej to uwierzę dopiero jak zobaczę to na własne oczy. Póki co to jest wróżenie z fusów imo.
janosikowy
W listopadzie nowe wydanie: http://www.filmweb.pl/Czterop%C5%82ytowe+w...e,News,id=59194
benek07
No to raczej się potwierdza: kwiecień - wydanie typu golas, listopada - full wypas.

rbej
"Cameron confirmed that the Blu-ray release would have an aspect ratio of 1.78:1 (or 16:9), which he considers the "highest and best for this movie." The movie was finished in 16:9, so for the Blu-ray they went to that master, without any pan-and-scan or blow-up. Cameron explained that that "little bit of extra frame" enhances the sense of height, especially in the flight sequences. He clarified that he loves the scope ratio compositionally, but he fell in love with the movie in 16:9 and prefers to watch it in this aspect ratio."

"The November release will feature three cuts of the movie: the "basic movie", as theatrically released; an extended cut with 6 minutes of fully finished footage seamlessly added back in; and an earlier cut of the film that has 30 or 35 minutes of additional footage, some of which will be in unfinished form. Cameron explained: "it will be a little bit more like some of the Disney stuff that they do where they leave pencil tests in for scenes that were never done. That's really more of a fan's exploration of what the movie might have been, or a lot of the ideas that fed into it."

Additionally, the disc will offer a picture-in-picture with "just the reference cameras of the capture." This will be a parallel cut, matching the finished movie shot by shot. "It doesn't look like the movie, but the essence of it and the moment is exactly what you see in the final film. It's just people in black leotards. It's pretty wild. It's pretty amazing."
rbej
720p

1080p

No to Ruskie znowu pierwsze. Najlepsze że obie wersje mają AR=2.40.

Świetnie wyglądają te obrazki.

Byle do 22 kwietnia...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.