Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ferguson ariva
HDTV Centrum Polska > DVB > Odbiorniki i dekodery satelitarne HD
marius30
Czekam od jakiegoś czasu na test tego odbiornika i nie mogę sie doczekac.Mają wyjsc dwa modele pierwszy to dwugłowicowy satelitarny,a drugi satelitrnoo-naziemny
teka
CYTAT(marius30 @ 11.04.2009, 09:20 ) *
Czekam od jakiegoś czasu na test tego odbiornika i nie mogę sie doczekac.Mają wyjsc dwa modele pierwszy to dwugłowicowy satelitarny,a drugi satelitrnoo-naziemny

Nie wiesz kiedy bedzie dostepny?
marius30
Combo prawdopodobnie koniec maja,a twin w czerwcu.Na stronie sklep fergusson sa już oferowane ale nie ma ceny,pisze że wkrótce w sprzedaży.
peterka1000
marius30. Dzwoniłem na nr telefonu , właśnie podany na tej stronce " sklep fergusson " do nich .Bardzo miły Pan odebrał telefonik i po kilkuminutowej rozmówce poinformował mnie o tym i o wym , a że to chyba nie wielka tajemnica to się podziele z innymi czytającymi to forum bo pewno tak samo jak i ja są ciekawi co w trawie piszczy . Akurat się pytałem w sprawie tego tunerka PVR z dyskiem wewnętrznym ( bo mnie akurat combo nie interesuje) . Tunerek ma się pojawić początkiem czerwca ( najprawdopodobniej ) . A teraz to co najważniejsze , czyli cena : Gość powiedział że ma oscylować w granicach tej samej ceny co obecnie 8900 , z tym że bez dysku w środku i odpowiednio cena wyższa w zależności od zamontowanego dysku : podobno ma być kilka wersji : 160 Gb , 250Gb , 320 Gb i 500 Gb , każda oczywiście droższa bo wiadomo im wiekszy dysk tym wieksza jego cena. Najważniejsze to chyba jednak to ze bez dysku bedzie tak samo można kupić i wielu to ucieszy , bo wiadomo cena mniejsza , a w domu coś sie tam znajdzie do włożenia do środka . Zmartwić musze albo i nie koniecznie tych co liczą na wyjście Ethernetowe ( czyli sieciówke ) , co prawda w wersji prototypowej na fotkach jest to wyjście ale możliwe że go nie bedzie jednak . Czas pokaże . To samo sie tyczy jakie wielkości dysków będą w środku , może nie koniecznie aż 4 ale wystarczy zeby była mniejsza ta 160 Gb i ta najwieksza 500 Gb i najważniejsze żeby była i bez do kupienia . Kończąc powtarzam jeszcze raz , że to wiadomości telefoniczne od gościa na ten temat uzyskane ( nie moja własna wiedza ) , więc trzeba je troszke traktować z przymrużeniem oka . Pewno w 90 % się potwierdzą ale tego nikt nie wie na 100 % . Pozdrawiam wszystkich miłośników HD smile.gif
peterka1000
No cóż . Na w/w stronce jest już cena tego tunerka . Niestety sprawdził sie najczarniejszy scenariusz cenowy . 1899 zł i dotego nie wiadomo czy z dyskiem 250 GB czy 500 Gb . Jak się okaże że jednak 250 GB to totalna porażka cenowa . Ma być dostępny jeszcze w maju . Drugi ten Combo 959 ZŁ . Dostępny w czerwcu . Pozdrawiam.
marius30
Z ceną to jednak przesadzili ale spokojnie ceny Fergusonów zazwyczaj na początku wysokie później szybko spadają.A poza tym trzeba poczekać na jakiś obiektywny test tego odbiornika.Może właśnie na HDTV Centrum Polska.
braavoo
Wlasnie przyszla Ariva. Wieczorkiem podlacze i potestuje co to potrafi

Pozdrawiam

braavoo
MARHOR13
CYTAT(braavoo @ 18.05.2009, 15:52 ) *
Wlasnie przyszla Ariva. Wieczorkiem podlacze i potestuje co to potrafi

Pozdrawiam

braavoo

I co wynika z tego testu?
peterka1000
CYTAT(MARHOR13 @ 23.05.2009, 11:33 ) *
I co wynika z tego testu?

Obawiam się , że z tego testu dobrze nie wynika , dzwoniłem kilka dni temu do fergusona i powiedzieli mi , że sprzęt doszedł ale później niż miał dojść i niby dlatego test się przedłuża , oraz że coś nie tak w sofcie z obsługą diseqa ale że niby w tym finalnym jak już będą w sprzedaży ma to być poprawione , jednym słowem coś chyba kręcą . Albo sprzet totalna kicha albo produsent się nie wyrobił znowu w czasie i dlatego taki niby wirtualny test , którego nie ma poprostu. Obym się mylił . Pozdrawiam
braavoo
Sprzet dotarl :-)
Testy trwaja. Jak narazie chodzi niezle, ma nawet LAN-a :-) ale nie moge sie do niego dostac za chiny ludowe
Tutaj pierwsze zdjecia i testy nowego Fergusona, wersja Sample

http://www.hdforum.pl/showthread.php?p=31333#post31333

Pozdrawiam

braavoo
peterka1000
CYTAT(braavoo @ 23.05.2009, 18:24 ) *
Sprzet dotarl :-)
Testy trwaja. Jak narazie chodzi niezle, ma nawet LAN-a :-) ale nie moge sie do niego dostac za chiny ludowe
Tutaj pierwsze zdjecia i testy nowego Fergusona, wersja Sample

http://www.hdforum.pl/showthread.php?p=31333#post31333

Pozdrawiam

braavoo

Widze że ta Ariva to kolejny badziew chyba , skoro nawet nie ma komu testu porzadnego wykonac. Albo taki to złom i szkoda o wadach pisac albo poprostu nikt nie jest zainteresowany wydaniem takiej kasy na włątpliwej jakości i renomy firme . A szkoda .
sawosz
CYTAT(peterka1000 @ 29.05.2009, 22:06 ) *
Widze że ta Ariva to kolejny badziew chyba , skoro nawet nie ma komu testu porzadnego wykonac. Albo taki to złom i szkoda o wadach pisac albo poprostu nikt nie jest zainteresowany wydaniem takiej kasy na włątpliwej jakości i renomy firme . A szkoda .

zalosny jestes - nie masz, nie widziales ale zdanie juz sobie wyrobiles
peterka1000
CYTAT(sawosz @ 30.05.2009, 01:17 ) *
zalosny jestes - nie masz, nie widziales ale zdanie juz sobie wyrobiles

Żałosny to ty jesteś . Dziwnie się składa że wszystkie tunery jakie się nowe pojawią i coś wartają to odrazu się pojawia pełny test z opisem , porównujący różne funkcje itd. Tutaj test polega jak widze na maglowaniu w koło z czego to cudo niby sie składa . Zdjęcia które już wszyscy widzieli itd. Początek opisu rzeczowego zaczętego przez Braavoo już wiele mówi co to za tuner . cytuje " Niestety w zderzeniu z Kathi UFS 910 obraz na Ariva odbiega jakością. Jest znacznie mniej ostry. Bardzo dobrze widac to na logo MTV HD. Na kanalach SD porownywalny.
W Kathi wgrana najnowsza Enigma PKT wersja 1.... A wiadomo, ze i tak E2 na Kathi pod katem obrazu jeszcze daleko do DM800 czy DM8000.Ethernet - LAN
Postanowilem rowniez sprawdzic mozliwosc wykorzystania konfiguracji po sieci LAN, ale niestety poleglem. Nie moge sie dostac do Ariv-y. Ping-i przechodza ale nie mam pomyslu jak sie do niego zalogowac.
Telnet nie dziala Total Commander tez nie dziala.Diseq
Sa pewne problemy z Diseq i podpieciem multiswitcha, trzeba troche pokombinowac. Jak twierdza technicy z Fergusona kolejna wersja softu powinna to rozwiazac." . A jak ktoś zadał pytanie jak tam wycinanie reklam , którym tak sie chwala w opisie czy o EPG to cisza od kilku dni lub zdawkowe odpowiedzi. Oczywiście chyle czoła przed BRAAVOO bo poświęca swój czas ,a wcale tego robić nie musi. Więc chyba mam prawo sadzic ze to szajs , zwłaszcza że Polacy się lubią chwalić jak nikt , wiec jak by ten tuner był taki jak mówi o nim opis , to już testów by było ze 20 na róznych forach i temat by sie rozwijał szybko , a tutaj cisza ( pewno w nadzieji jak to u Fergusona że za rok wyjdzie wreszcie działający soft) . To jest dopiero żałosne . Pozdrawiam
marius30
Jeżeli ten tuner jest w sprzedaży i mają go testerzy to dlaczego nikt nie napisze obiektywnego testu rozszerzonego.Nikt nie oczekuje że to będzie dreambox 8000 uznawany za ideał w tym momencie przez wielu fachowców ale wszyscy chcieli by się dowiedzieć czegoś więcej o tym tunerze.
peterka1000
Marius30 . Zgadzam się z Tobą w zupełnosci. A co do dreamboxa 8000 HD to zapewniam Cię że nie jest tak jak myślisz . To tylko Ci co dali za niego tyle kasy myślą że boga za nogi złapali , bo wstyd powiedzieć ze dałem 4500 zł i nie jest to to co miało być , a przedewszystkim wszyscy zapominają do czego to ma służyć: DO OGLADANIA TELEWIZJI SATELITARNEJ W FORMACIE HD . A tutaj dreambox 8000 HD pada przy tunerze za 750 zł czyli Opticumie 9500 HD czy innym Globo i to sromotnie. A jego wodotryski to porażka , bo za taką kase sie ściaga z USA takiego lapka że Dreambox nawet mu do pięt nie dorasta co do możliwości tych Tzw bajerów. Ale wracając do tematu to szkoda że nikt nie może mi podesłac na dwa dni tej Arivy , to bym obiektywnie siadł dwa dni i opisał co i jak . Ale nie mam zamiaru wywalać 1900 zł żeby się przekonać że nie działa jak ma i potem sprzedać go za 70 % ceny zeby sie go pozbyc. Pozdrowionka dla wszystkich HD MANIAKÓW .
long_28y
A moze nikt nie chce go solidnie przetestowac bo sie okaze ze to pierwszy w pelni dzialajacy tuner PVR z dwoma glowicami obslugujacy wszystkie platformy wprost z pudelka wink.gif Bez ulepszen, latek, majstrowania i sztukowania. Ot takie HD dla przecietnego szarego uzytkownika ktory chce poogladac i nagrac to za co placi smile.gif
Gdyby sie tak okazalo - cala sprzedaz, tych wszystkich niedorobionych i tandetnych wynalazkow na "linuxie" z mizerna jakoscia obrazu i pozorna obsluga 2 glowic, szlag trafi smile.gif
peterka1000
Święta racja kolego . Też bym chciał żeby tak było . Miałem w domu wszytskie tunerki twin jakie sa na rynku plus wynalazki linuxowe. Humaxa Icorda - porażka , Technisata Twin też porazka tzn w obydwu przypadkach obraz ok ale olewaja polski rynek totalnie. Ipboxa 900 i 9000 , Dreamboxa 800 HD , a kumpel sie napalił na 8000 HD i tez juz odsprzedał . Teraz mam Opticuma 9500 , bo to najlepszy tuner jaki jest na rynki ale niestety bez 2 głowicy i kiepskie EPG strasznie . Reszta ok. Dlatego tak bardzo mi zależy żeby Ariva się okazała super . Jeszcze jest tylko nadzieja w Globo , bo podobno w lipcu ma wejść już na rynek od nich tunerek Twin ale niestety a moze i stety na linuxe i obwaiam sie ze obraz bedzie tak samo spaprany jak we wszystkich tunerkach na linuxe . Jak by obraz był jak w Opticumie 9500 to kupuje w ciemno , tym bardziej ze jak narazie to chyba jedyna firma która wypuszcza na rynek tunery w miare dopracowane i w dodatku w porównaniu do innych producentów nei chwala sie w opisie tym co jest , a w rzeczywistości nie ma ale dodatkowo sa mozliwosci o których nie pisza nawet jak np możliwość montazu dysku twardego w srodku po sata , a nie ma nic o tym w opisie . smile.gif .Pozdrowionka
joachim100
mam pytanko odnośnie combo,jak nagram film na zewnętrzny dysk w HD to bez problemu mogę go sobie odtworzyć na telewizorze? i czy przy nagrywaniu mogę oglądać inny kanał.Z góry dzięki-Pozdrowionka
marklar
CYTAT(long_28y @ 30.05.2009, 11:06 ) *
A moze nikt nie chce go solidnie przetestowac bo sie okaze ze to pierwszy w pelni dzialajacy tuner PVR z dwoma glowicami obslugujacy wszystkie platformy wprost z pudelka wink.gif Bez ulepszen, latek, majstrowania i sztukowania. Ot takie HD dla przecietnego szarego uzytkownika ktory chce poogladac i nagrac to za co placi smile.gif
Gdyby sie tak okazalo - cala sprzedaz, tych wszystkich niedorobionych i tandetnych wynalazkow na "linuxie" z mizerna jakoscia obrazu i pozorna obsluga 2 glowic, szlag trafi smile.gif

No i święta racja kolego, własnie tak jest. W tunerku wszystko działa jak powinno, mam opłacone karty (C+, Premiere-Sky) i wsyztsko mi śmiga. Obraz według mnie jest bardziej niz ok (projektor full HD Benqu). Nie moge się od niczego przyczepić w obsłudze. Krótko mówiąc tunerek dla normalnego człowieka, który nie ma czasu na zmiane softu 3 razy dziennie... Jak widzę walke mojego kolegi z I-cordem to mnie wręcz smiech ogarnia...

Pewnie dlatego tak mało opinii, normalni ludzie nie maja czasu na takie rzeczy jak pisanie opinii...

pozdrawiam

obraz jest moim zdaniem jest lepszy niz globo (tez mialem i szybko firmie podziekowalem). Do tego jak używasz 5.1 przez HDMI to nie ma nic innego tylko ARIVA
maciekmm
Czy wiadomo juz cos wiecej na temat tego tunera? Czy jest on lepszy od Humaxa, Technisata czy Topfielda PVR? Co moglibyscie polecic z wymienionego sprzetu?
Hiperboll
Witam

W M/M we Wrocku 1400zl

Pozdro
maciekmm
Cena jak najbardziej akceptowalna ! Ps. Wlasnie znalazlem w instrukcji fergusona takie zdanie "Wyjscie HDMI wypasazone jest w system ochrony tresci (HDCP), nie jest mozliwe nagrywanie!"

Wnioskuje ze gdy podlaczymy Arive pod TV kablem HDMI to nie bedziemy mieli mozliwosci nagrywania? Czy ktos moze mi to wytlumaczyc?
marklar
CYTAT(maciekmm @ 23.08.2009, 15:45 ) *
Czy wiadomo juz cos wiecej na temat tego tunera? Czy jest on lepszy od Humaxa, Technisata czy Topfielda PVR? Co moglibyscie polecic z wymienionego sprzetu?

he he każdy napisze że jego jest the best, polecam fergusona TT będziesz zadowolony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.