dominikjestem
15.03.2009, 07:41
Właśnie zdałem sobie sprawę, że to co robi Samsung w seriach B to punkt zwrotny w podejściu do funkcji telewizora.
Pojawnienie się B6xx i B7xx w sklepach wyprzedziło prezentacje na stronach produktowych www producenta.
xx
B7100 jest już oferowany w sieci BestBuy US.
Ledowe podświetlanie,
mkv/ts po sieci,
funkcje "Internet@TV",
wreszcie skuteczne zredukowanie smużenia i juddera,
grubość 4 cm (1,5")
zapewnią serii xxB7xxx pozycję leadera na rynku.
Cena bolesna nawet w USA.
3 ooo usd to zapewnie u nas 3 ooo EU = 13 000 zł za 46 cali.
55" - 3 800 usd. = 16K
Przy tym cena "pułkowa" modelu 46B650 to pikuś.
Straszne !!!
http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp?sk...d=1218064150665
Może nie będzie tak źle jak mówisz. Np 55 A956 w stanach (A950) chodzi po 3600-4000$ a to drożej niż u nas.
tomalapru
15.03.2009, 15:31
ktos jeszcze oprocz sama b bedzie mial mkv tej wiosny/lata ?
dominikjestem
15.03.2009, 17:06
Właśnie wjechał bardzo obszerny test:
http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40B650/Operation.htmW czytaniu.
Jest szczegółowa lista kontenerów.
CYTAT
Pros
Deepest blacks among non-LED-powered LCDs to date
Impressive standard-def video processing
"Custom" [100Hz Motion Plus] setting allows for blur reduction independent from dejudder processing
Extensive networking and playback versatility (Internet@TV, Media Play, DLNA, etc.)
michalmichalmichal
16.03.2009, 19:42
I jeszcze jeden test www.trustedreviews.com/tvs/review/2009/03/16/Samsung-LE40LB651-40in-LCD-TV/p4
michalmichalmichal
18.03.2009, 21:39
Samsung UE40B7020 review zwięzłe ale zawsze jakies jest
http://whathifi.com/Review/Samsung-UE40B7020/
artsat_kris
26.03.2009, 14:03
Powiem krótko po podłaczeniu tego tv opad szczeny naprawde mam LX 5090 ale ten samsung chodzi juz naprawde rewelacyjnie co prawda od wczoraj go mam na stole :-) ale pierwsze wrazenia rewelacja!!
kazek_krk
26.03.2009, 14:10
Oby jak najszybciej pojawił się jakiś test.
dominikjestem
26.03.2009, 16:16
Na stronach Samsung USA wprowadzono nową zakładkę TV LED.
Tym samym producent podkreśla odmienność technologi LED.
Dziś widziałem ( trakcie dostawy) MM MARKI 46B7100.
Podjadę jutro z HDD zagrać pod USB NTFS mkv i m2ts 1080p@24.
Cena: 9k.
CD jutro
Przybek
26.03.2009, 20:10
A jam już go w domu.
Ja kupiłem za 7000 wraz z kablem HDMI BEGLI w cenie wart około 400,-
Jego "slim" naprawdę powala...
Czekam na opinię fachowców bo ja jestem jeszcze zielony w temacie.
Poza tym do przyszłego wtorku dostęp tylkodo sygnału SD.
Pozdrówka Przybek
artsat_kris
26.03.2009, 20:24
Po dlugim posiedzeniu cos mi nie pasuje z katami wydaje mi sie ze sa gorsze niz w 46A956 czern tez jakas taka dziwna plamy w rogach , moze jeszcze wszystkiego nie rozgryzlem czekam na opinie nastepnych posiadaczy.
artsat_kris
26.03.2009, 21:28
CYTAT(dominikjestem @ 26.03.2009, 16:16 )

Na stronach Samsung USA wprowadzono nową zakładkę TV LED.
Tym samym producent podkreśla odmienność technologi LED.
Dziś widziałem ( trakcie dostawy) MM MARKI 46B7100.
Podjadę jutro z HDD zagrać pod USB NTFS mkv i m2ts 1080p@24.
Cena: 9k.
CD jutro
dominikjestem
Moim zdanie to gorzej chodzi od A956 mam model 46B7000 w rogach bilae plamy na ustawieniech dynamicznych jakies plamy itp wracam do 5090!!!!! myslalem ze to jakis przelom a dlamnie to gorzej chodzi od A956.
Ale tu napewno niebawem test ja nie mam czasu moze ja przesadzam bo na codzien mam 5090 a kuro nie ma sobie ruwnych.REFERENCJA
artsat_kris
27.03.2009, 10:19
JEDNYM SLOWEM LIPA!!! To jednak jest jakies nieporozumienie jak na codzien ogladam Kuro i teraz podlaczam co kolwiek to zawsze jest cos nie tak seria 7000 chodzi moim zdaniem gorzej niz A956 to jest jakas lipa z tymi ledami!!! oszczednosc itp to wszystko idzie z jakoscia obrazu a tak pozatym 46B7000 ma pobor 170w.Dlamnie to wszystko lipa kontrast niby mega contrast :-) ..... bez komentarza a pozatym widac ze tv jest bardzo jasny czarny nie jest czarny noca matryca wyglada tak jak w A956 wylaczyc opcje led.
michal102
27.03.2009, 11:27
Witam.
No to mnie załamałeś tymi słowami.
Byłem bardzo zdecydowany na ten TV i teraz jestem w kropce
mam nadzieje ze trafiles na trefny model bo tez bylem zainteresowany tym tv a tu taka lipa.Ale trzeba poczekac na jakis konkretny test
http://whathifi.com/Review/Samsung-UE40B7020/P.S To jest jednak nieco inny model, swoją drogą w seriach samsunga jest taki chaos w modelach ze sie gubie.
Pozdr,
dominikjestem
27.03.2009, 14:57
W MM Marki jest jescze jeden z rodziny 46B6000 za 7 500.
Taka wersja B7000 ale bez DLNA i internertTV.
Potwierdzam niewielkie rozjaśnienia w rogach panelu, widoczne wyłącznie przy braku sygnału.
odbarwienia (blu) pod bardzo ostrym kątem.
Design niesamowity. Żyletka 1,5".
Trochę wiejska otoczka niby kryształ. Red-Wine podświetlenie. Miłe oku w epoce blu.
Gra mimo wsztystko pięknie.
Mkv identycznie jak seria B650. Bolesny brak obsługi dts.
Niesamowita redukcja judderu w materiałach 1080p@24.
Drugi po KURO 9G TV na rynku. Ale ponieważ judder w Kuach jest bolesny to trzeba postawić znak równości.
Są zresztą w podobnych cenach.
posiadacz 5090H.
UWAGA: sprzedaż regularna od maja 2009.
To co teraz jest na półce to pilotowa dostawa.
michalmichalmichal
27.03.2009, 15:30
CYTAT(dominikjestem @ 27.03.2009, 14:57 )

W MM Marki jest jescze jeden z rodziny 46B6000 za 7 500.
Taka wersja B7000 ale bez DLNA i internertTV.
Potwierdzam niewielkie rozjaśnienia w rogach panelu, widoczne wyłącznie przy braku sygnału.
odbarwienia (blu) pod bardzo ostrym kątem.
Design niesamowity. Żyletka 1,5".
Trochę wiejska otoczka niby kryształ. Red-Wine podświetlenie. Miłe oku w epoce blu.
Gra mimo wsztystko pięknie.
Mkv identycznie jak seria B650. Bolesny brak obsługi dts.
Niesamowita redukcja judderu w materiałach 1080p@24.
Drugi po KURO 9G TV na rynku. Ale ponieważ judder w Kuach jest bolesny to trzeba postawić znak równości.
Są zresztą w podobnych cenach.
posiadacz 5090H.
UWAGA: sprzedaż regularna od maja 2009.
To co teraz jest na półce to pilotowa dostawa.
Czy możesz potwierdzic że wersja B6000 również pozwala na odtwarzanie plików Mkv po ubs. Przeglądałem manuale wersji B6000 na rynek USA i tam jest ta opcja. PIP(jeden tuner) również jest. Moim zdaniem rozjasnienia bedą powodowane zbytnim podswietleniem. Należy sprawdzic przy podswietleniu 50 ,jasnośc 50 i ostrośc 50. Oraz ustawienia gammy popróbowac. Jeżeli podswietlenie jest na 100 to żaden panel tego nie zatrzyma a takie podswietlenie jest tylko dla ogladania w mocno nasłonecznionym pomieszczeniu.
artsat_kris
27.03.2009, 15:58
hmm dominikjestem dlamnie troszke to smieszne co piszesz ale do Kuro mu naprawde duzo brakuje co do jakosci obrazu Samsung tylko tyle ze jest wypassiony mkv lany itp ale nie ma to jak miec osobny odtwarzacz mkv .... jak ogladales go w MM to nie to jak w pomieszczeniu zaciemnionym zreszta ty sam o tym wiesz bo siedzisz w temacie ale cuz kazdy ma swoje zdanie ,najlepszy w samsungu jest mega kontrast

smiechu warte.
artsat_kris
27.03.2009, 16:00
CYTAT(michalmichalmichal @ 27.03.2009, 15:30 )

Czy możesz potwierdzic że wersja B6000 również pozwala na odtwarzanie plików Mkv po ubs. Przeglądałem manuale wersji B6000 na rynek USA i tam jest ta opcja. PIP(jeden tuner) również jest. Moim zdaniem rozjasnienia bedą powodowane zbytnim podswietleniem. Należy sprawdzic przy podswietleniu 50 ,jasnośc 50 i ostrośc 50. Oraz ustawienia gammy popróbowac. Jeżeli podswietlenie jest na 100 to żaden panel tego nie zatrzyma a takie podswietlenie jest tylko dla ogladania w mocno nasłonecznionym pomieszczeniu. chyba ze te modele to narazie jeszcze modele testowe

ale tak nie mysle.
dominikjestem
27.03.2009, 16:25
CYTAT
ale cuz kazdy ma swoje zdanie ,najlepszy w samsungu jest mega kontrast smiechu warte.
Znając realia oświetleniwe w MM nie napisałem nic o kontraście (!?).
za to opisałem niewielkie zabarwienie (blu) panelu pod strym kątem. Tego nie lubię.
Uwaga druga:
Michal - bardzo słuszna uwaga (wreszcie);
rzeczywiście; rozjaśnienia były ale przy maksymalnym podświetleniu w trybie dynamicznym.
Nieco później pobawiłem się ustawieniami.
Wybrałem tryb Standard i zjechałem z podświetleniem do 4/10.
Niestety zapomniałem sprawdzić co się dzieje z rozjaśnieniami. Mój błąd. Jest więc szansa że zanika całkowicie.
Bo w trybie dynamicznym i z podświetleniem max się TV nie ogląda bo nie idzie wytrzymać.
Prawidłowa ocena może mieć miejsce dopiero w drugim tygodniu domowego obcowania i szukania nastawów.
KURO tez mi sie nie podobał w pierwszych dniach. Mam kontakt z innymi posiadaczami 9G i też tak mieli.
Za to podkreślam jeszcze raz:
to co zrobił SAMSUNG w sprawie płynności odtwarzania 1080p@24 to mistrzostwo świata.Trzecia uwaga:
Sąsiedniego 46B6000 nie męczyłem. Ale chyba jest tam USB i mkv.
Nie piszę nic o kontraście i kolorach bo w ułamku sekundy widać, że jest wpożo.
Zostawiam to profesjonalnym testerom z odpowiednim sprzętem pomiarowym.
mjasinsk
27.03.2009, 17:25
Telewizor jest poprostu niesamowity jezeli chodzi o design czy na stopce czy na scianie bedzie wygladal WOW. Nie miałem duzo czasu w Markach na ogladanie bo walczylem z cena Bonda ale obraz ze żródeł SD zdecydowanie lepszy niż w poprzedniej serii. Obraz HD WOW nr 2 nie widzialem tych przebarwień no ale tak jak wyzej nie mialem czasu. Jutro pojade troche sie blizej przyjrzec. Jestem zdecydowany prawie na 100% na serie 7000 ale dla pewnosci chcialbym zobaczyc roznice lub choc przeczytac recenzje w roznicy pomiedzy 120 a 240 HZ
artsat_kris
27.03.2009, 19:59
CYTAT(dominikjestem @ 27.03.2009, 16:25 )

Znając realia oświetleniwe w MM nie napisałem nic o kontraście (!?).
za to opisałem niewielkie zabarwienie (blu) panelu pod strym kątem. Tego nie lubię.
Uwaga druga:
Michal - bardzo słuszna uwaga (wreszcie);
rzeczywiście; rozjaśnienia były ale przy maksymalnym podświetleniu w trybie dynamicznym.
Nieco później pobawiłem się ustawieniami.
Wybrałem tryb Standard i zjechałem z podświetleniem do 4/10.
Niestety zapomniałem sprawdzić co się dzieje z rozjaśnieniami. Mój błąd. Jest więc szansa że zanika całkowicie.
Bo w trybie dynamicznym i z podświetleniem max się TV nie ogląda bo nie idzie wytrzymać.
Prawidłowa ocena może mieć miejsce dopiero w drugim tygodniu domowego obcowania i szukania nastawów.
KURO tez mi sie nie podobał w pierwszych dniach. Mam kontakt z innymi posiadaczami 9G i też tak mieli.
Za to podkreślam jeszcze raz:
to co zrobił SAMSUNG w sprawie płynności odtwarzania 1080p@24 to mistrzostwo świata.
Trzecia uwaga:
Sąsiedniego 46B6000 nie męczyłem. Ale chyba jest tam USB i mkv.
Nie piszę nic o kontraście i kolorach bo w ułamku sekundy widać, że jest wpożo.
Zostawiam to profesjonalnym testerom z odpowiednim sprzętem pomiarowym.
Ok zobaczycie ze jak ktos wezmie sie za test tego modelu to bedzie troche wad ktorych nie powinno byc przy podswietlaniu led , ja go mam od srody wszystkie ustawinia juz sprawdzilem rozjasnienia sa nawet przy podswietlaniu min na trybie dynamicznym to juz woguke sie tego nie da ogladac na national HD obraz kolory sie rozmywaly i jak byly pasy np na canal+ film HD to po przelaczeniu na inny kanal zostaje takie kreski od pasow tak jak cos w starych plazmach bylo.Jak bedziecie go miec osobiscie podlaczycie w domu postawicie tv na prosto to w miare jest ok w miare!! ale jak telewizor jest wyzej ciutke powieszony to dos ze sie rozjasnia to jeszcze sa przebarwienia ,pozatym on jakos jest strasznie jasny nawet na min ustawieniach ta czern nie jest taka jaka powinna byc na led co to ma znaczyc plamy na led nawet jak sie oglada film wieczorem oczywiscie to widac strasznie bo jak jest jasno to niewiele.Chyba ze to pierwsze modele i cos jescze poprawia ale wczoraj tez podlaczylem 46B6000 i to samo czyli taki urok tej serii dlamnie cienko gozej niz bylo przy 46A956.
michalmichalmichal
27.03.2009, 23:07
Znalazłem profesjonalny test tyle że na greckiej stronie fullhd.gr zaskakujace są ustawienia jakie proponują - przetłumaczone przez google(Ustawienie telewizora jest stosunkowo proste. Wybór ustawienia "Film", dostosowanie kontrastu do 80, jasność na 45 i podświetlenie na 5. Poza tym, ponieważ temperatura thermo2 nie sonei państwo powinno używać balans bieli w offsetowych w czerwonym powinna zostać zwiększona do 28, i niebieski, które mają być obniżone do 20. Pozostałe ustawienia powinny być pozostawione w defualt miejsce, podczas gdy filtry i ruchu oraz są regulowane przez okoliczności.) a i jeszcze link od razu z tłumaczeniem
http://74.125.39.132/translate_c?hl=pl&...CrqC7y__LhY2fhg
artsat_kris
28.03.2009, 08:18
Tak jak wszedzie pisza problem z podswietlaniem napewno bedzie w tych tv jest w tym tescie dobrze opisane i tv jest dlatego taki jasny ,dlatego A956 jest napewno bardziej czarny i kontrastowy zreszta seria B7000 i 6000 ma mniejszy kontrast od 956 dopiero wersja V ktora ma sie pojawic pod koniec roku ma miec kontrast na poziomie 956 i inna konstrukcje podswietlania ta zastosowana w a956.
skyrobin
28.03.2009, 11:30
>artsat_kris
Czy B7000 ma jakieś zalety, które warto docenić?
mjasinsk
28.03.2009, 12:15
No dobrze ale problem z p[odswietleniem z drugiej strony wynika, z pierwszych testow ze obraz jest zaj.... wiec jak to jest zwracam sie do jedynego wsrod nas posiadacza. Czy faktycznie obraz jest super??? Po za tym w MM powiedzieli ze te egzemplarze ktore sa na stanie to bardziej pokazowe poniewaz dostawy przewidziane sa na maj a do sprzedazy maja po kilka sztuk w zaleznosci od marketu (rozmawialem z gosceim z Samsunga) Kurcze nei wiem co robic. Bo troche napalilem sie na te telewizory i pierwsze wrażenie było naprawdę OK.
michalmichalmichal
28.03.2009, 14:14
>artsat_kris z jednej strony to dobrze że opisujesz wady tego modelu za co dziekuje ale z drugiej strony wielu ludzi było zdecydowanych i teraz jest załamanych. Długo czekałem na ten model a przecież 6tyś. to wcale nie mało. Poza tym samsung jeszcze nigdy aż tak nie zawiódł inne serie są bardzo dobre i tańsze od konkurencji wiec to wszystko wydaje sie bardzo dziwne.
Zaden z 3 testów które przeczytałem nie potwierdził wprost tych problemów z drugiej strony znalazłem na forum w usa podobny wątek. Znam dobrze angielski ale może czegoś nie łape lub jest to nie bardzo do uwierzenia.W odpowiedzi na podobny problem podobno ktoś odkrył że poluzowanie chyba mocowań obudowy od tej strony gdzie pojawiło się to nadmierne podświetlenie rozwiązało komuś ten problem poza tym kilka osób wymieniło tv na nowy. Ktoś stwierdził że można trafic na taki egzemplarz a ktoś inny widział 3 i wszystkie takie były. To wszystko wydaje się nieprawdopodobne! Jezeli jest to problem konsstrukcji obudowy to pewnie go bez problemu rozwiaza ale co z ta 1 partią? czy ktoś wie jak samsung oznacza modele np. miesiąc produkcji? Wtedy można by się ustrzec takiego zakupu. Co można wywnioskowac jezeli testy nie potwierdzaja a uzytkownicy maja problemy ? jeden z testów dał 9.0 spectacular a w porównaniu Pioneer dostał 9.5 spectacular czy dali by tak wysoka note jezeli by był taki sam problem w ich egzemplarzu co prawda to był 40B7000 ale model ten sam model. Ciągle chciałbym go kupic wiec licze na to że to wszystko sie wyjasni pozytywnie.
Mam prosbe do >artsat_kris napisałes ze masz kontakt z b6000 czy on tez ma mozliwosc odtwarzania video po usb 2.0 ?
ponizej wklejam wycinek z zagranicznego forum.
1. I purchased a new 46" B6000 last Sunday, and I've really been enjoying it over the past few days.
I've gone over it with a fine toothed comb each night when I come home from work. I want to make sure it is 100% fine, because I can get it replaced fairly easily within the first 30 days.
I have noticed that the bottom and top right hand corners emit a little bit of "extra" light during dark scenes (usually visible when ambient lights are low.) It is not terrible but it is there. Is this what people call flash lighting? I could probably live with it and be happy, but if I had a set without this "problem", I'd probably be happier, since we all want stuff to be as perfect as possible.
My question is, for other owners of the new Luxia line, do your sets have this problem at all?
2. This is actually a good question. How much flashlighting should we expect on the LED tv's? Will there always be a small amount in the corners and on the sides or should there never be any at all?
3. I believe there is a post in the owners thread about this. Several people returned it and got another one. One user (idk who) discovered you can unscrew the crews on the back in the corners by about half a turn to a full turn, and it lowers/eliminates the "flashlighting".
artsat_kris
28.03.2009, 20:48
Niechce nikomu doradzac ani odradzac moze to pierwsze modele mnie te wady strasznie draznia moja opisni jest taka ze mialem wczesniej 46A956 i on chodzi lepiej czern i kontrast.
starymada
29.03.2009, 00:23
artsat kris, bez urazy ale Twoje wypowiedzi wygladaja na czarny PR, na poczatku napisales ze 'opad szczeny', po czym w kilku postach kompletnie ten model besztasz, piszac ze to lipa i beznadzieja...
mjasinsk
29.03.2009, 01:20
Bo człowiek najpierw sie zachwycil tak jak ja w Media ogladajac a potem widocznie sie przyjrzal i kicha. Cholera nie wiem co robic. A jak nie wiem co robic to ide napic sie piwa
artsat_kris
29.03.2009, 09:06
Besztam ja a wy mozecie byc zadowoleni dlamnie to lipa i tyle a dlatego tak besztam bo czekalem na ten model z niecierpliwoscia i myslalem ze samsung zrobi naprawde dobry tv ale okazalo sie inaczej cienkie obudowy lany mkv i inne pierdoly a jakosc obrazu ......
Starymada
Bo jak go podlaczylem pierwszy raz na pare minut w pomieszczeniu jasnym w hd to obraz byl naprawde dobry , ale potem okazalo sie co innego bylo wiecej czasu to sie pobawilem nim i dlamnie lipa lepiej chodzil A956 ,pozatym duzo na forach zagranicznych juz pisza o nieruwnomiernym podswietlaniu matrycy i wadach tego podswietlania ktora zastosowal samsung.
mjasinsk
29.03.2009, 12:56
pamietajcie ze kolega porownuje z najlepszymi. z obrazem w tym tv naprawde jest niezle. ze zrodel hd mozna powiedzidc rewelacyjniezemam na mysli jakosc. dzisiaj popoludniu kilka zdjec mysle ze bardzo ciekawych. przy okazji bedzie mozna zobaczyc nowy system montazu w akcji.
mjasinsk
29.03.2009, 15:14
Witam,
Dzisiaj w jednym ze stołecznych elektromarketów udało mi się porównać działanie nowego slima Samsunga z serii B6000 do ubiegłorocznego flagowca slim czyli modelu A856 z tradycyjnie podświetlaną matrycą. Oba telewizory były szczęśliwie ustawione obok siebie oraz oba miały jako źródło film promocyjny Samsunga wysokiej rozdzielczości. Oczywiście źródła wykonywane przy istniejącym oświetleniu i nienajlepszym sprzętem nie oddają różnic jednak te są bez problemu zauwazalne.
Oba tv ustawiłem (celowo) na ustawienia fabryczne DYNAMICZNE dla uwypuklenia efektu. Różnice są znacznie mniej zauważalne w trybie FILM (ale widoczne). Panele miały wszystkie ustawienia identyczne po za ostrością która w panelu B6000 ma fabryczne ustawienie na 20 wiec podciagnalem ja do 25 tak jak w modelu A856
Konkluzja jest taka, że panel tradycyjny świeci bardzo mocno (za mocno w mojej opinii) co powoduje, że biel razi w oczy nawet w oświetleniu sklepowym oraz trudno utrzymać jej naturalność (zdjęcia niestety tego do końca nie pokazują) Podswietlenie powoduje, że czern w zasadzie przestaje istniec. Nawet ściagniecie podswietlenia do połowy wartości nie powoduje zbliżenia w wartościach czerni.
W trybie film (nie ma go na zdjęciach) obrazy zbliżaja sie do siebie. NIe ma tak definitywnych i rażących różnic w czerni natomiast bezwzględnie nowe panele prezentuja lepsza bardziej przyjazna dla oka i subiektywnie zdecydowanie bardziej naturalną paletę kolorów.
Na bialym ekranie przy maksymalnym podswietleniu B6000 ma lekkie róznice w podswietleniu panelu. Okazuje sie ze jest to widoczne tez na A856 ale zdecydowania mniej. Wydaje sie jednak ze w codziennym uzytkowaniu nie bedzie mialo to znaczenia. Nic nie moge powiedziec na temat rozjasnien w rogach wspominanych w innych postach ale tez środowisko obserwacyjne nie bylo sprzyjajace.
Na dwoch zdjeciach zaprezentowany jest rewelacyjny system montazu opatentowany przez Samsunga. Jest rewelacyjnie prosty i do tego estetyczny. Telewizor wiesza sie na scianie jak obraz. Duuuuży plus dla Samsunga (gorzej z cena poniewaz gdzies na zagranicznych forach znalazlem ze kosztyje bodajze powyzej 150 EUR) Efekt jest poprostu piorunujący widac to na ujęciu z boku. Jak ktos ma grubsze kocowki HDMI to przy takim montazu mogą się nie zmieścic

))))
Wiecej nie udało sie zrobić ponieważ ochrona marketu grzecznie aczkolwiek stanowczo zabroniła mi robić zdjęcia. Na wszelki wypadek więc usunąłem ze zdjec cenę oraz oznacznia sieci (tak dla porządku choc to nie zabronione) Na pierwszy rzut oka rewelacyjny panel w zakresie cena /jakość. Jezeli Sony, LG czy Sharp nie pokażą szybko czegoś nowego w mniej wiecej podobnej cenie to ten rok bedzie nalezal do Samsunga w tej dziedzinie. To subiektywna opinia ale wydaje sie uprawniona.
Aha dzieki temu ze oba panele wyswietlaly dokladnie to samo w koncu zobaczylem to co Gmeru i kilka jeszcze osob podkreslaja czyli slabe dzialanie 100HZ w panelu A856. Dopiero w takim bezposrednim porownaniu widac o co chodzi i ze to naprawde dziala a wlasciwie ze problemu juz niem na B6000
Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6
artsat_kris
29.03.2009, 15:42
pobawcie sie tym 46b7000 w ciemnym pomieszczeniu to zobaczycie co sie dzieje i jak sie odchylicie troche na boki jakie sa katy i ogulnie a tak jak pisalem jak sie da na dynamiczne to sie nie da tego ogladac i obraz sie rozmywa kolory itp.
skyrobin
29.03.2009, 15:43
>mjasinsk
Dzięki bardzo za opis i fotki.
Różnice pomiędzy tymi telewizorami są porażające! Aż trudno w to uwierzyć, że A856 ma taką kiepską czerń. Może fabrycznie ustawione podświetlenie 856 jest mocniejsze przy tych samych ustawieniach suwaka w obu TV...
skyrobin
29.03.2009, 15:59
>artsat_kris
Może zechciałbyś wrzucić fotki dokumentujące w jakikolwiek sposób Twoje doświadczenia z tym TV np. kąty boczne...
artsat_kris
29.03.2009, 16:03
nie zrobie bo juz to spakowalem napewno niebawem pojawi sie test na forum mysle wiarygodny.
pozatym co jeszcze zauwazylem tak zwne pompowanie.
skyrobin
29.03.2009, 16:33
CYTAT(artsat_kris @ 29.03.2009, 17:03 )

nie zrobie bo juz to spakowalem napewno niebawem pojawi sie test na forum mysle wiarygodny.
pozatym co jeszcze zauwazylem tak zwne pompowanie.
Pompowanie na LCD?! 8-|
To ten TV musi być straszną kaszanką.
artsat_kris
29.03.2009, 17:01
Kupujcie przeciez w sklepach internetowych mozecie oddawac do woli... i kazde sobie oceni sam.
Koniec tematu z mojej strony prosze domnie juz nie pisac.
mjasinsk
29.03.2009, 19:18
Możliwe że tak jest
Ale na potrzeb y fotek ustawiłem panele na identyczne ustawienia.
Co ciekawe jak patrzyłem wcześniej na A 856 kiedy wszedł na rynek to nie grał źle, wręćz przeciwnie. Pewnei jest tak, że gdybyśmy postawili B6000/7000 obok KURO widzielibysmy to co zobaczyl autor posta.
Jak wyjasni sie juz sprawa tych nierównomiernych podswietlen to mysle ze bedzie to telewizor ktory kupie. Zwlaszcz ze startujac z takich cen w okolicach wakacji powinny byc za przynajmniej 1000PLN mniej czyli model 6000 nie powinien przekraczac w zakupach internetowych 5500-5700 za model 46"
CYTAT(skyrobin @ 29.03.2009, 15:43 )

>mjasinsk
Dzięki bardzo za opis i fotki.
Różnice pomiędzy tymi telewizorami są porażające! Aż trudno w to uwierzyć, że A856 ma taką kiepską czerń. Może fabrycznie ustawione podświetlenie 856 jest mocniejsze przy tych samych ustawieniach suwaka w obu TV...
michalmichalmichal
29.03.2009, 20:19
mam troche watpliwosci co do >artsat_kris .Po przeczytaniu jego postów w watku o kuro i w tym temacie mam przypuszczenie że jest osoba w jakis sposób zaangażowany w handel tv w ten czy w inny sposób oczywiście moge sie mylic ale jesli tak to wszystko co napisał zdecydowanie traci na wiarygodnosci.Tylko osoba nie majaca zadnych korzysci w danym temacie moze byc bezstronna. poza tym pisze tylko negatywy i wszedzie gdzie tylko jest taki temat i tu w kilku wątkach i na innym forum. Nie umiescił zdjec nie podzielil sie manualem a przeciez jest w wersji elektronicznej a nawet nie odpisał na pytanie czy b6000 odtwarza video po usb choc pisał ze go podłączył wszystko co zrobił to wyszukanie negatywów w porównaniu do kuro a przeciez to tv z innej półki. Moze duzo niesprzedanych plasm i samsungów a956 i innych TVs a tu taka konkurencja sie pojawia w dostepnej cenie?
Na 99 proc. kupie 46b6000 zaryzykuje pomimo wszystko bo niedostałby w tescie 9.0 spectacular gdyby było tak zle.
Odnosząc sie do tych negatywów to: moim zdaniem nierównomierne podświetlenie jest w lcd norma i nie jest to sprawa edge led , widoczne tylko w pewnych specyficznych warunkach w ciemnosci przy duzym podświetleniu. Pompowanie jesli jest moze byc powodowane przez automatyczne przyciemnianie led jesli w tym modelu owo jest w ciemnych scenach a przeciez local dimming to nic innego jak zmniejszanie i zwiekszanie podświetlenia , kąty to kolejna norma lcd trzeba zaakceptowac bo jest to uwarunkowane technologicznie wiec moze sie okazac ze z wszystkich tych wad nic nie zostanie poza słowami lipa no bo majac kuro za 10tyś w domu to mozna miec komfort w ocenie innego sprzetu a przeciez to inna technologia.Podejrzewam ze z porównaniem z a956 jest tak ze >artsat_kris miał go jeden dzien i teraz pamieta jaka była czerń w nim!
Ten tv bedzie miał wady jak kazdy lcd a jak ktos jak ja nie trawi plasm z powodu ich obrazu który jest mdły kolorystycznie to musi je zaakceptowac a jestem pewien ze da sie go skalibrowac i uzyskac rewelacyjny efekt eliminujac minusy do minimum.Ja swojego lcd na ustawieniach fabr. prawie nie użytkowałem od razu wprowadziłem użytkonika a >artsat_kris pisze co widział na ustawieniach fabr. które sa na potrzeby dobrze naswietlonego sklepu czyli100 proc. podswietlenie.
Jezeli w którymś miejscu sie myliłem co do >artsat_kris to szacunek a to co napisałem to sa tylko moje przypuszczenia.
artsat_kris
29.03.2009, 20:35
co by nie napisaac to jest zle dlatego zakonczylem wypowiedzi w tym temacie
tak konkurencja i jest tanszy od modelu wczesniejszego napewno jest lepszy prosze was..
Kupowac i pisac opinie.
EDGE LED W TYCH MODELACH SAMSUNGA TO POPROSTU PORAZKA.
Piter-07
29.03.2009, 22:01
Faktycznie może coś w tym być skoro jest to podświetlanie boczne to ciężko żeby było równe podświetlenie taka już jest przypadłość większości LCD a zastosowanie .
Dlatego też jestem trochę sceptyczny do tej serii .
tak naprawde i tak sporo osób się skusi wyglądem no i słowek LED a tak naprawdę prawdziwe podświetlenie Led było w 786 i 956 a tu mamy tylko wymienione ryry na diody i standardowe podświetlenie boczne

.
artsat_kris
30.03.2009, 09:15
Dokładnie jest cienki ma nawalone gadzetow mkv lan itp napewno ta technologia EDGE LED nie jest lepsza od standardowego podswietlania ale tu chodzi o wyglad ludzie sie jaraja ze cieniutki i pradu malo bierze ...

tak jak pisalem tu powinien byc obraz lepszy niz byl w modelu A956 a nie jest i jest tanszy od niego to cos w tym musi chyba byc w markecie wszystkie telewizory ladnie swieca.
mjasinsk
30.03.2009, 10:13
No tak artsat kris ale gwoli sprawiedliwości B6000/7000 jest na starcie w cenie modelu tradycyjnego A856 a obraz ma bez porównania lepszy, ma również lepszy design i wyposażenie.
artsat_kris
30.03.2009, 11:06
Ja sie wypowiiadam na starcie w jakosci obrazu szczyka mnie obudowa cienka i wyposazenie jak jakosc obrazu jest slaba a z zapowiedzi mial to byc hit.
Przybek
30.03.2009, 11:16
Witam!
Czytam ten post od początku i myślę że czas już podłączyć się do tej dyskusji.
Mam ten telewizor od zeszłej środy.
Mówiąc krótko nie mogę się zgodzić z tym że to kaszanka.
Przede wszystkim należy sporo czasu poświęcić na kalibrację tego tv.
Przy fabrycznych nastawach faktycznie można się załamać.
Nie mam doświadczenia z tego typu telewizorami - do tej pory w pełni usatysfakcjonowany używałem
Loewe CRT 32". Jednak przyszedł czas na coś większego i wybajerwanego (jestem gadżeciarzem).
Cierpliwe pogooglowałem, poczytałem i zabrałem się do ustwień tego na prawdę pięknego tv jakim niewątpliwie jest
nowy samsug serii LE46 B7000. Pierwsze nocne oglądnie i rzeczywiście potwierdzam to co pisze artsat - nierównomiernie podświetlona matryca,świecenie w rogach. Nie poddałem się i odpowiednio ustwiając parametry problem znika i to niemal całkowicie. Uff ulga bo myślałem już
że nie potrzebnie ryzykowałem kupując tv o którym nikt jeszcze nic nie wie. Byłem prawie zdecydowany na zakup B650 kiedy
pojawił się post od wyżej wymienionego kolegi że B7000 już jest.
Po kilku dniach dokupiłem Bluray LG BD 370 do tego "Jestem Legendą" i......szczęka mi opadła do samej podłogi.
Tak, to jest to panowie. Czarny jest czarny, wszystkie kolory naturalne (myślałem że będą plastikowe) po prostu bajka.
Do tej pory podłączoy byłem tylko do kablówki UPC ale po SCARCIE. Naturalnie zamówiłem już dekoder HD, jutro maja zainstalować.
Zobaczę jak sobie poradzi. Dla zinteresowanych podaję swoje nastawy przy których świecenie w rogach nie występuje:
Tryb - film
Podświetlenie - 3
kontrast - 80
Jasność - 45
Ostrość - 70
kolor - 45
Odcień - Z50/C50
Ustawienia zaawansowane:
Tonacja czerni - ciemna.
Kontrast dynamiczny - niski
Gamma - 0
Balans Bieli:
Przes.R - 17
Przes.ziel - 15
Przez. nieb.- 11
Wzm. R - 7
Wzm.ziel. - 15
Wzm.nieb. - 30
Ocien skóry - +1
Uwydatnianie krawędzi - wł.
xvYCC -wł.
Ton kolorów - ciepły2
Tryb firlm - auto2
100Hz Motion Plus - wyraźny
Cena jaką dałem za niego to 7000 wraz z bardzo dobrym kablem HDMI. Oglądam z 2,5 metra.
Pozdrówka Przybek
Cassius
30.03.2009, 11:26
Ja tylko chciałbym się zwrócić do kolegi artsat_kris o bycie konsekwentnym i dotrzymywanie słowa bo nie może być tak , że najpierw piszę się :
CYTAT(artsat_kris @ 29.03.2009, 19:01 )

Koniec tematu z mojej strony prosze domnie juz nie pisac.
a po chwili dalej uprawia czarny PR w najlepsze bo tak tylko można odbierać te posty , niepoparte żadnymi dowodami w postaci zdjęć :
CYTAT(artsat_kris @ 29.03.2009, 22:35 )

EDGE LED W TYCH MODELACH SAMSUNGA TO POPROSTU PORAZKA.
CYTAT(artsat_kris @ 30.03.2009, 11:15 )

Dokładnie jest cienki ma nawalone gadzetow mkv lan itp napewno ta technologia EDGE LED nie jest lepsza od standardowego podswietlania ale tu chodzi o wyglad ludzie sie jaraja ze cieniutki i pradu malo bierze ...

tak jak pisalem tu powinien byc obraz lepszy niz byl w modelu A956 a nie jest i jest tanszy od niego to cos w tym musi chyba byc w markecie wszystkie telewizory ladnie swieca.
michal102
30.03.2009, 11:31
Ciekawe jak ten TV wypada w bezpośrednim porównaniu do B650.
Po negatywnych opiniach na temat podświetlenia w B6000/7000 jestem już prawie zdecydowany na B650.
Może jeszcze się wstrzymać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.