Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2009 rok: Samsung seria B7000 nadeszły xxB7xxx - opinie, komentarze
HDTV Centrum Polska > Wyświetlacze HDTV > LCD > SAMSUNG
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
hartson
Faktycznie, ceny są "kosmiczne". Jeżeli za 46"B8000 jak pisze Palmero trzeba obecnie zapłacić 12000 zł, to ciekawe jaka będzie cena B9000 np: w wersji 55".
skyrobin
CYTAT(Palmero @ 29.05.2009, 00:38 ) *
Byłem w MM i pooglądałem sobie pobieżnie B8000. Niestety nie ma analogowego wyjścia audio. 46" jest makabrycznie drogi - 12000 zł. Czy oni powariowali w tym Samsungu. Za co się pytam - za 200 Hz? Przydałby się konkretny test bo może ta technologia jest bardzo skomplikowana a co za tym idzie droga...

Bardzo kiepsko, że te TV nie mają analogowego wyjścia audio. Byłoby pół biedy gdyby chociaż na optycznym wyjściu audio był dostępny zdekodowany DD i przekonwertowany do PCM stereo, ale takiej możliwości też nie ma.

Te 12000zł to zapewne za to, że 8000 jest obecnie najwyższym modelem z oferty, posiada najnowszą matrycę z opóźnieniem 2ms no i wspomniane 200Hz.
dominikjestem
Najwyższy model = flagowiec.
Brak out audio nie dziwi mnie.
Widać konstruktor założył posiadanie pośrednika w postaci AV procesora.
Słusznie czy nie, ja od lat w tej sprawie kupiłem LOGITEH Z5500 do obsługi żródeł AV "II-giej świeżości" typu SAT TV/Cable HD TV do DD5.1.
System Main Audio włączam od Wielkiego Święta.
To się bardzo ale to bardzo sprawdziło.
Z5500 prawie nie widać. a gra.
skyrobin
CYTAT(dominikjestem @ 29.05.2009, 19:47 ) *
Brak out audio nie dziwi mnie.
Widać konstruktor założył posiadanie pośrednika w postaci AV procesora.
Słusznie czy nie, ja od lat w tej sprawie kupiłem LOGITEH Z5500 do obsługi żródeł AV "II-giej świeżości" typu SAT TV/Cable HD TV do DD5.1.
System Main Audio włączam od Wielkiego Święta.
To się bardzo ale to bardzo sprawdziło.
Z5500 prawie nie widać. a gra.

Widzisz, mnie nie pociąga kino domowe, wiele kanałów, ampli, wiele głośników. Wolę i lubię słuchać z dwóch kanałów z możliwie najlepszą jakością i nie wydając przy tym na zestaw amplituner + głośniki 20 000zł.
Jako źródło odpowiedniego sygnału pozostaje mi tylko Blue Ray ale z drugiej strony posiadając ten TV mam możliwość odtwarzania na nim mkv. Audio w tym kontenerze praktycznie jest dostępne tylko w AC3 lub DTS. TV potrafi dekodować AC3 do PCM i realizuje downsampling do dwóch kanałów podając taki dźwięk na głośniki wewnętrzne ale na wyjściu do urządzeń zewnętrznych już nie uświadczysz.
Myślę, że nieskomplikowana aktualizacja firmware z opcją wyboru wyjścia na optyku audio (DD lub PCM) załatwiłaby sprawę, ale to pewnie marzenia ściętej głowy...
Palmero
Czy ktoś może zatem pokusić się o podsumowanie, w jakich sytuacjach dźwięk na wyjściu optycznym z TV będzie przesyłany w systemie 5.1, kiedy w stereo a kiedy nie będzie go w ogóle?
mjasinsk
Ta cena to jakas pomyłka. Moze saduja rynek, a moze taka prawdziwa pomyłka polskiego dystrybutora. W stanach roznica miedzy panelami 7000/8000to 250USD. Natomiast 9000 model 55 cali został wyceniony na bodajże 4400USD wiec prawie 800USD wiecej niz model 8000
Przy takiej polityce Samsung polska musiałby kosztowac około 18000 wtedy sprzedaz liczyli by w kilkunastu sztukach rocznie. Nieeee szybko bbedzie korekta ceny. 46B8000 nie powinien kosztowac wiecej niz 9300 w Media Saturn i 8500 przez internet

Cena w UK 1750 Pounds = 8950 PLN
Szwajcaria 3000 CHF = 8831 PLN
Media mix.pl 8800 PLN

pzdr
keks
CYTAT(Palmero @ 29.05.2009, 00:38 ) *
Byłem w MM i pooglądałem sobie pobieżnie B8000. Niestety nie ma analogowego wyjścia audio. 46" jest makabrycznie drogi - 12000 zł. Czy oni powariowali w tym Samsungu.

przy nadchodzącej acji "bez vat" w MM ten TV bedzie miał juz przystępna cenę. W Z. Górze stoi za 9.999 w detalu , w weekend wyjdzie 8.195 co nawet patrząc na Ceneo jest killerską ceną...
mjasinsk
ale ten tv nie jest tyle wart
kennyg
CYTAT(mjasinsk @ 02.06.2009, 21:34 ) *
ale ten tv nie jest tyle wart

Wart jest dokładnie tyle ile ludzie będą chcieli zapłacić , a tak zupełnie prywatnie myśle że niedoścignionym
mistrzem wyciągania kasy od ludzi jest jednak SONY.
michalmichalmichal
Różne ceny tych samych tv w 1sieci sprzedaży MM to oczywiście absurd czy to nie dyskryminacja w zależności od miejsca zamieszkania, pewnie nie zgodne z prawem. Chce kupic 46b6000 w akcji bez vat który kosztuje w MM Czeladz 7500zł pzed obniżką Czy jest gdzies taniej w MM a jeśli tak to gdzie z góry dziekuje.

Poprawka kretyni podniesli ceny na 8000 za 46b6000 i 9000 za 46b7000 wiec rezygnuje bo oni nie maja umiaru. Jak widac w Polsce do kryzysu daleko.
keks
CYTAT(michalmichalmichal @ 03.06.2009, 10:59 ) *
Różne ceny tych samych tv w 1sieci sprzedaży MM to oczywiście absurd czy to nie dyskryminacja w zależności od miejsca zamieszkania, pewnie nie zgodne z prawem. Chce kupic 46b6000 w akcji bez vat który kosztuje w MM Czeladz 7500zł pzed obniżką Czy jest gdzies taniej w MM a jeśli tak to gdzie z góry dziekuje.

w Z.Górze jest za 4699 przed obniżką

a propo Sony to sugerowany detal na 40ZX1 na poziomie 15k to jest zdzierstwo...
skyrobin
CYTAT(keks @ 03.06.2009, 13:47 ) *
w Z.Górze jest za 4699 przed obniżką

a propo Sony to sugerowany detal na 40ZX1 na poziomie 15k to jest zdzierstwo...

Niewolnik Sony z firmą ożeniony z pewnością dokona zakupu i nie będzie żałował.
Szczerze powiem, że od dziecka to logo SONY zawsze mi się podobało i podoba nadal smile.gif
edii2
W jaki sposob wlaczyc xvYCC ?
marceli52
Dzisiaj nabyłem w Domarze Bydgoszcz Samsunga UE46B7000 za cenę 6500zł.Domar ma od 05.06 promocję sprzedaży bez watu na wszystkie produkty.Jeszcze mają jeden egzemplarz w Bydgoszczy.To taniej niż w sklepach internetowych.
michalmichalmichal
Na 99% kończą się moje plany zakupu serii b samsunga i myśle że dobrze że się nie pospieszyłem bo przecież tv kupuje się na kilka lat a jest tyle wątpliwosci co do tego tv i motywów które kierowały firma samsung stawiajaca na edge led (raczej tylko wyglad, ewentualnie niskie koszty produkcji ,tylko ponad 300 diod led, a przecież te tv są bardzo bardzo drogie) a własnie zauwazyłem że w Usa jest już dostepna Toshiba sv670 (linki w wątku Toshiba 2009) równiez firmowana jako ledtv ale z local dimming i 200hz a i cena niższa niż led tv samsunga w Usa wiec nic tylko czekac aż bedzie w Europie.
tserof
CYTAT(binary @ 22.05.2009, 16:04 ) *
Chłopie. Widziałem 40 cali w sklepie i kable wystawały jak cholera. Wiekszych rozmiarów nie było, bo mieszkam na za[beeep]u. Wyobraznię przestrzenną posiadam, ale co innego sie domyślać, a co innego zobaczyć ( lub przeczytać opinie tych co mają). Stąd też moje pytanie. Jeżeli dalej nie rozumiesz to i modlitwy nie pomogą. BTW dziekuje za [Edit: informację]

Ja mam 40b6000 i podlaczone 2 hdmi i jak dobrze poukladasz to nic nie wystaje, zalezy tez jakie masz kable (krotki wtyk tak zeby kabel dalo sie jak najblizej wejscia zagiac)
hdpower
Mam kilka pytań odnosnie modelu B7000:
1. Czy można odtworzyć z pendrive'a lub dysku twardego podłączonego pod USB film mkv ze ścieżką Doby Digital lub DTS. Czy po podłączeniu wyjścia optycznego do amplitunera sygnał zostanie poprawnie rozpoznany ?
2. Jaki sygnał uzyskam na wyjścia optycznym po podłączeniu urządzenia (np. odtwarzacz Blu-Ray, komputer, dekoder N) poprzez HDMI ? W instukcji obsługi jest napisane że nawet jeśli dźwięk bedzie w Dolby Digital lub DTS to zostanie on przetworzony do stereo. Czy dzieje się tak u wszystkich producentów (szczególnie chodzi mi o Philipsy i Sharpy) ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Rendar
kolego - pierwszy post i pierwsze pytanie o to, co jest w instrukcji jasno napisane, mozna ja sciagnac ze strony samsunga albo przeczytac najpierw temat i sie dowiesz wszystkiego
skyrobin
CYTAT(hdpower @ 09.06.2009, 09:47 ) *
Mam kilka pytań odnosnie modelu B7000:
1. Czy można odtworzyć z pendrive'a lub dysku twardego podłączonego pod USB film mkv ze ścieżką Doby Digital lub DTS. Czy po podłączeniu wyjścia optycznego do amplitunera sygnał zostanie poprawnie rozpoznany ?
2. Jaki sygnał uzyskam na wyjścia optycznym po podłączeniu urządzenia (np. odtwarzacz Blu-Ray, komputer, dekoder N) poprzez HDMI ? W instukcji obsługi jest napisane że nawet jeśli dźwięk bedzie w Dolby Digital lub DTS to zostanie on przetworzony do stereo. Czy dzieje się tak u wszystkich producentów (szczególnie chodzi mi o Philipsy i Sharpy) ?

Elektronika telewizora rozpozna w filmie z pendrive'a, dysku twardego czy poprzez sieć DLNA (np. z komputera) ścieżkę DD. Rozpoznany i odczytany DD zostanie podany na wyjście optyczne audio TV. Jeśli wyjście optyczne w TV połączysz światłowodem z wejściem optycznym amplitunera to dekoder w ampli powinien prawidłowo zdekodować ten sygnał, następnie wzmocnić i podać na głośniki.
hdpower
Dziękuję za odpowiedź. A jak będzie ze ściężką dźwiękową zakodowaną w DTS ?
Gmeru
Może ktoś napisać czemu za każdym razem gdy wprowadzę jakieś zmiany w ustawieniach Sama to po jakiś 10min wraca mi wszystko do ustawień dynamicznych? Gdzie jest jakiś save? Czy to w B7000 czy B6
kennyg
CYTAT(Gmeru @ 10.06.2009, 11:08 ) *
Może ktoś napisać czemu za każdym razem gdy wprowadzę jakieś zmiany w ustawieniach Sama to po jakiś 10min wraca mi wszystko do ustawień dynamicznych? Gdzie jest jakiś save? Czy to w B7000 czy B6

Gdzieś tu czytałem że tak sie dzieje jak tv jest w ustawieniach sklepowych. trzeba przełączyć na domowe.
Gmeru
aaaaaaaa i na to bym nie wpadł ; ) a uciążliwe było ciągle wprowadzanie nowych parametrów (i tyle się musiałem męczyć w teście a trzeba było zapytać ; p ).
dominikjestem
A myślałeś, że od czego jest forum.
Nie krępuj się i pytaj.

skyrobin
>hdpower

DTS-u ten telewizor nie rozpoznaje a w konsekwencji nie czyta i nie dekoduje. Obraz z programu ze ścieżką dźwiękową DTS będzie wyświetlany na ekranie TV ale nie będzie dźwięku, będzie cisza.

Dla tych którzy chcieliby jednak usłyszeć a mają ścieżkę DTS (np. w kontenerze mkv) to jest dość prosty sposób. Istnieją darmowe aplikacje do przekodowania audio DTS do audio AC3 (DD) a nawet do wielo lub dwukanałowego stereo wav (PCM). Ta ostatnia możliwość jest super dla posiadaczy przetwornika cyfrowo-analogowego z wysokiej klasy wzmacniaczem stereo smile.gif
skyrobin
Kolejna opinia o 46B7000
http://www.avguide.com/review/playback-sam...ed-backlighting
lisekg
Więc mimo takiej nagonki kupiłem Samsunga 40B7000 w MM za 5327zł brutto.... mam go 2-gi tydzień.

- Co do kabli to mi nie wystają ( na styk rolleyes.gif idą po dużym łuku ) - ładnie przypięte i przymocowane cienkimi opaskami elektrycznymi do "sita" wentylacyjnego TV oraz tymi prowadzeniami od Samsunga ( dobra rada... zanim przykleicie te plastyki to odtłuście blachę - potem już nie odkleicie laugh.gif ... )

Jak dla mnie jego wadą są:

- Brak przeglądarki www.
- Kiepska jakośc dzwięku, ale nie jest tragiczna lub zła.... po prostu odbiega od "ceny TV" mad.gif ( praktycznie dzwięk mam po światłowodzie i pod kino Soniacza podłączone )... no ale teraz i tak wisi przy samej ścianie jak obraz więc ten głos musiał być zniekształcony - głośniczki sa na tylnej ściance wink.gif
- Brak wsparcia dzwięku dla wiadomych plików mad.gif

Zalety..... poza tym co już pisali inni....

+ to, że wykrywa mi DVD Sony po HDMI i steruje nim poprzez.... Anynet+

( wyjście analogowe dzwięku szukajcie poprzez złącze "EURO" i odpowiednią przejściówkę rolleyes.gif )
artur69
Witam
Mam dwa pytania na które była może już odpowiedx ale nie znalazłem
1 co zrobić by telewizor zawsze rozciągał do całego ekranu zmieniając programy telewizyjne.
2 jak podłączyć słuchawki bez żadnego dodatkowego urządzenia( rodzicą po prostu spodobał się telewizor i go nabyli a nie są żarnymi purystami vizyjnymi) gdy go kupowali nie było go na stronie Samsunga a na innych stronach było opisane, że EU40B7000 ma wyjście słuchawkowe.
Pozdrawiam i dzięki za życzliwą odpowiedź.
Artur
kennyg
Wszyscy czekamy na jakiekolwiek wieści o B9000 a tutaj .. B8500 - Local dimming - 200hz - grubszy od 8000 - bez media boxu. Dla mnie to same zalety.
Cały artykuł - http://www.flatpanelshd.com/news.php?subac...p;id=1245680686

pozdrawiam
Robert
biochip
System w tym tv został już zhakowany. http://aiv-dev.info/2009/06/25/hakowanie-t...ung-tv-seria-7/
Trafił juz ktoś z was na jakieś modyfikacje?
lisekg
CYTAT(kennyg @ 29.06.2009, 14:26 ) *
Wszyscy czekamy na jakiekolwiek wieści o B9000 a tutaj .. B8500 - Local dimming - 200hz - grubszy od 8000 - bez media boxu. Dla mnie to same zalety.
Cały artykuł - http://www.flatpanelshd.com/news.php?subac...p;id=1245680686

pozdrawiam rawuan]
Robert

Jeszcze nie, ale czekam na jakąś przeglądarkę "www" w tym TV rolleyes.gif

Pozdrawiam
donsuper
czy wiecie moze co konkretnie zmienil ten nowy update T-CHU[beeep]DEUC-2004.0 wpisalem je sobie i jakos zasadniczych roznic nie widze ani tez zadych nowych funkcji w menu , jezeli cos wiecie to napiszcie prosze ..

http://support.samsung.de/support/support_...amp;filetype=FM
andik
Witam
nowe oprogramowanie jest dla modeli UExxB7090WWXZG i ma poprawic odbior DVB-T
tak wyczytalem na niemieckim forum.....
donsuper
naprawde tylko tyle sie zmienilo czy moze ktos zna jakies strony na temat zmiany oprogramowania i jego zawartos ----- UE55B7090
andik
czy ktos wgrywal nowy update Upgrade File (v.T-CHU[beeep]DEUC-3000.0) ze strony niemieckiej jak tak zo prosilbym o opinie....
andik
ponawiam pytanie : czy ktos wgrywal nowy update Upgrade File (v.T-CHU[beeep]DEUC-3000.0) ze strony niemieckiej jak tak zo prosilbym o opinie....
donsuper
tak ja wgrywalem
Gmeru
QUOTE (andik @ 27.11.2009, 17:00 ) *
ponawiam pytanie : czy ktos wgrywal nowy update Upgrade File (v.T-CHU[beeep]DEUC-3000.0) ze strony niemieckiej jak tak zo prosilbym o opinie....

QUOTE (donsuper @ 27.11.2009, 18:56 ) *
tak ja wgrywalem

To żeś dał niezłą opinię na ten temat.
donsuper
bo niewiem dokladnie co tam zrobili w stosznku do poprzetniej - dts dalej nie puszcza a to co zaowazylem to znaczna poprawa w 100 HZ nie mroga juz tak denerwujaco czasami
adi007
Witam,
Jest mozliwość oglądania przez YouTube filmów HD/HQ? Bo jakos nie znalazlem takiej opcji, a to troche dziwne ze jej nie ma. Przydałby sie jakis przycisk do przełączania pomiędzy LQ/HQ/HD bo standardowo filmy włączają sie w tej najniższej jakości niestety.

I jak wygląda sprawa z obsługą DTS? Mam kilka filmów 1020p mkv z dźwiekiem DTS i niestety nie wykrywa kodeka, a mordować sie w kodowanie na AC3 nie mam siły (chyba że jest jakis prosty w obsludze encoder). Widze ze dyskusje na ten temat ucichły, więc może coś sie od tamtej pory zmieniło w kwestii tego DTS'a.

Pozdrawiam.
skyrobin
CYTAT(adi007 @ 29.12.2009, 02:15 ) *
Witam,
Jest mozliwość oglądania przez YouTube filmów HD/HQ? Bo jakos nie znalazlem takiej opcji, a to troche dziwne ze jej nie ma. Przydałby sie jakis przycisk do przełączania pomiędzy LQ/HQ/HD bo standardowo filmy włączają sie w tej najniższej jakości niestety.

O ile mi wiadomo filmy z YouTube odpalają się w HQ HD o ile film jest dostępny w takiej jakości w tym serwisie. Ważniejszą sprawą w postrzeganej jakości wyświetlanego materiału jest zbyt niski bitrate.
adi007
Właśnie podczepiłem laptopa pod hdmi, odpaliłem film na YT w HD, potem ten sam odpaliłem przez galerie widgetów w Samsungu i jakość bardzo sie rózni na niekorzyść TV sad.gif.
Wygląda to tak jakby samsung nie miał opcji wyswietlania filmów HD a tylko LQ/HQ.
Valigora1
Witam,

Od 2 miesięcy czytam to forum, forum konkurencyjne testy no i po analizie trzech modei zdecydowalem sie na samsung ue40b700 (odpadl sony z5500 i sharp 700e) i tutaj pojawil sie zonk bo jak ja juz upatrzylem sobie model moja polowica sprawdzila parametry estetyczne/wizualne no samsung nie uzyskal akceptacji z powodu czerwonej ramki naokolo i zwlaszcza czerwonego podswietlenia na dole telewizora (przy power). W zwiazku z czym prosze o pomoc czy ktos wie (gdzies ktos pisal o tym na forum) czy da sie jakos to podswietlenie wylaczyc na dole przy power? Moze wydlubac lub wykrecic zaroweczke? Pomocy nie chcialbym zeby przez ten drobiazg odpadl mi ten model. Jest co prawda jeszcze ue40b7020 (z bialym podswietleniem zamiast czerwonego) ale kosztuje w promocji w euro agd 4999 zł a wiec 500 zl wiecej niz najtanszy model ue40b7000 na ceneo a pozatym jest jeszcze oferta na allegro za 3500 zł od e-tata (podobno telewizory dochodza i jest ok).

Jeszcze raz prosze o pomoc.

P.s. czy czyms jeszcze rozni sie model ue40b7000 od 40b7020?

Valigora1
adi007
Jasne że można wyłączyć to czerwone podświetlenie. Wystarczy pogrzebać w ustawieniach.
Co do różnic między 7000 a 7020, to na innym forum wyczytałem że różnica jest tylko kosmetyczna, tzn. obudowa B7020 jest w kolorze Platinum Black, a B7000 w Rose Black :] To wszystko.
locutus231
wszyscy straszyli ze głosniki fee buu zaryzykowałem kupiłem no i wcale nie jest tak zle dzwiek nie poraza jakoscią ale nie przesadzajmy samplik

http://www.youtube.com/user/silverato3428#...u/2/8-2T-MI-Es8

pimpul
Ale 9000 ma fajny pilocik(tutaj link)
http://translate.googleusercontent.com/tra...twu=1&usg=A
Bebbop
W pierwszej polowie 2010 w modelach 7000 i 8000 ma byc dostepne firmware ze Skype'em umozliwiajac "wykonywanie połączeń wideo i głosowych za pośrednictwem telewizora"
http://media2.pl/telekomunikacja/61813-sky...d-samsunga.html
adi007
Widze ze pojawil sie niedawno nowy firmware do B7000. Ktoś wie jakie zmiany wprowadza?
LINK!
locutus231
widocznych zmian brak mad.gif
dsk
witam

posiadam b7000 32' i jestem w pełni zadowolony z zakupu

jedyny ból to przy patrzeniu z kąta obraz jest jaśniejszy...ale jak wiadomo ten typ tak ma.

mam kilka pytan co do ustawień itp i myślę, że tu można je zadać:

1. dlaczego pamięć wewnętrzna tv pokazuję tylko 460mb... o ile kojarzę ma być 2 gb
2. ja włączyc xvYCC?
3. czy to prawda, że obramowanie tv również jest podświetlane?
4. czy można połączyć na wprost tv z komputerem i przeglądać udostępnione foldery?
5. jak sprawdzić wersję oprogramowania w tv i czy jest sens upgradowania?

Z góry dziękuje za odpowiedź
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.