Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: > Jaki telewizor kupić? Panasonic? Sony? Samsung? LCD? Plazmę? itd itp etc
HDTV Centrum Polska > Technologia HDTV > Co kupić i gdzie?
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
RHJG
CYTAT(dizkret @ 31.01.2010, 13:08 ) *
Dzięki za poradę smile.gif Chyba jednak kupię Samsunga - to chyba kompromis pomiędzy jakością ceną i wymiarami smile.gif

Pozdrawiam

Witam, tutaj masz nowe modele samsunga i LG,moze cos z tego wybierzesz jak nie pilne;

LCD, there will be a series 4,5,6,7:
LЕ-37C650
LЕ-40C650
LЕ-46C650
LЕ-55C650

LЕ-37C630
LЕ-40C630
LЕ-46C630
LЕ-55C630
LЕ-60C630

LЕ-46C750
LЕ-55C750

Samsung LED series 6,7,8,9:
UЕ-32C6500
UЕ-40C6500
UЕ-46C6500
UЕ-55C6500

UE-40C7000
UE-46C7000
UE-55C7000

UE-40C8000
UE-46C8000
UE-55C8000
UE-65C8000

UE-46C9000 metal color Bezel, 7,6мм -най-тънкият в света
UE-55C9000 metal color Bezel, 7,6мм -най-тънкият в света

9000 Series: 46”, 55”
8000 Series: 32”, 40”, 46”, 55”, 60”, 65”
7000 Series: 40”, 46”, 55”, 60”, 65”
6500 Series: 32”, 37”, 40”, 46”, 55”, 60”, 65”

http://www.fvdshop.be/televisie-video-tele...e-c-215_24.html
Bekon
Witam,
Chcę kupić telewizor, ale oczywiście mam problem z jego wyborem, bo specjalistą w tym temacie to ja nie jestem i dlatego tutaj trafiłem licząc na Waszą pomoc.
Pokój jest mały - 2.20 m x 2.50. Jest mocno nasłoneczniony (na oknie roleta). Będzie służył do oglądanie kablówki i grania w PS2 zarówno w ciągu dnia jak i wieczorem. Odległość od ekranu to 1m - 1.5 m. Będę zmuszony go raczej powiesić na ścianie. Wg. mnie ma to być 26'', ale to tylko wg. mnie. Chciałbym, żeby czerń była czernią, nie chciałbym widzieć czarnych pasów u góry i na dole ekranu, spojrzę też na pobór mocy (duże prawdopodobieństwo, że będzie grał "cały dzień").
Oczywiście poczytałem trochę na ten temat, wysłuchałem też kilku sprzedawców i .... dalej nie jest to takie proste. Co do marki telewizora, to poruszałem się między Sony, Panasonic, Samsung, LG (niekoniecznie w tej kolejności). Nie chcę kupić "ceny" tylko porządny LCD, który spełni moje oczekiwania, może nie wszystkie ale tym się będę martwił, jak otrzymam od Was propozycje.
pigul81
Drodzy forumowicze smile.gif, mała prośba o pomoc le46b650 czy ps50b650, czyli te same możliwości lecz panel lcd czy plasma, pokój raczej nasłoneczniony, możliwość zasłonięcia lecz nie jest to noc, odległość około 3m, używany do ps3, N'tv , BR, DVD, szczerze powiem że nie do końca ciągle rozumiem te spory plasma czy lcd, ogólnie jakoś jestem chyba bardziej za lcd choć sam do końca nie wiem czemu wink.gif (może obawy co do 50cali jakoś dużo to chyba dla mnie choć może się mylę, do tej pory 32lcd sony, różnica w cenie około 400zl taniej na korzyść plasmy. proszę o pomoc
andrus3210
Witam,

waham się przy zakupie TV LCD

marka preferowana Samsung

LE 32 B 650
A
LE 37 B 650

pokój 15m² 4m,60cm długości x 3m,40cm szerokości
odległość od TV 2,5 m
na chwilę obecną sygnał Aster SD i naziemna cyfrówka za jakiś miesiąc Aster HD
+
DVD, MKV z HDD zew.

proszę o poradę
Kerad77
Witam

Napisałem w innym watku, ale nikt mi tam nie odpowiedział, wiec zgodnie z przyjęta forma, opisze pytanie w tym wątku.

Preferowany rozmiar TV ? 40-42"
Wielkość pokoju ? 4x4m
Jaki sygnał ? TNK, antena zewnetrzna, komputer po HDMI,
Jaka odległość od ekranu ? 3m
Jakie urządzenia do podłączenia? KOMPUTER, dekoder TNK
Jaka klasa cenowa? max 2300 zl
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy? PO POŁUDNIU I W NOCY
Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? rolety zewnętrzne ktore mozna zaciagnac i jest ciemno
Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
jaki masz telewizor? – CRT 21
Przeznaczenie – TNK, filmy DVD,MKV i Divx z komputera po HDMI, oraz zbiorcza antena
Ma stać czy wisieć? STAĆ

Na wstepie myslalem o LCD, ale czytajac forum chyba lepsza bedzie plazma.
Dzieki za odpowiedz
andrzej_abc
CYTAT(Kerad77 @ 07.02.2010, 12:29 ) *
Witam

Napisałem w innym watku, ale nikt mi tam nie odpowiedział, wiec zgodnie z przyjęta forma, opisze pytanie w tym wątku.

Wielkość pokoju ? 4x4m
Jaki sygnał ? TNK, antena zewnetrzna, komputer po HDMI,
Jaka odległość od ekranu ? 3m
Jakie urządzenia do podłączenia? KOMPUTER, dekoder TNK
Jaka klasa cenowa? max 2300 zl

Na wstepie myslalem o LCD, ale czytajac forum chyba lepsza bedzie plazma.
Dzieki za odpowiedz

PLAZMĘ WYBIJ SOBIE Z GŁOWY - poczytaj trochę fora na temat najnowszych plazm Panasa. Co się okazuje? Już po około 1000 godzinach pracy, panel traci tą osławiona czerń, traci ją stopniowo ale bardzo zauważalnie - co będzie po 2000 godzin itd., a podobno żywotność ekranów plazmowych to 100 000 godzin. Panas na zarzuty użytkowników, zaczyna się bronić informując, że jakoby ich plazmy posiadają układ, który programowo z ilością przepracowanych godzin zmienia napięcia pracy matrycy aby minimalizować pojawiającą się "szarą czerń". W związku z tym sądzę, ze plazmy bardzo szybko dokończą żywota na rynku płaskich TV.

Jeżeli chodzi o TV LCD to polecam Philipsa serii 7404H lub 8404H tylko musiałbyś dołożyć trochę kasy do tych 2300zł., albo kupić 32PFL7404H, czyli najmniejszy panel z tej serii. Te serie naprawdę wyświetlają b. dobry obraz oraz dają dobry dźwięk.
miroslawm
CYTAT(andrzej_abc @ 07.02.2010, 12:48 ) *
PLAZMĘ WYBIJ SOBIE Z GŁOWY - poczytaj trochę fora na temat najnowszych plazm Panasa. Co się okazuje? Już po około 1000 godzinach pracy, panel traci tą osławiona czerń, traci ją stopniowo ale bardzo zauważalnie - co będzie po 2000 godzin itd., a podobno żywotność ekranów plazmowych to 100 000 godzin. Panas na zarzuty użytkowników, zaczyna się bronić informując, że jakoby ich plazmy posiadają układ, który programowo z ilością przepracowanych godzin zmienia napięcia pracy matrycy aby minimalizować pojawiającą się "szarą czerń". W związku z tym sądzę, ze plazmy bardzo szybko dokończą żywota na rynku płaskich TV.

Jeżeli chodzi o TV LCD to polecam Philipsa serii 7404H lub 8404H tylko musiałbyś dołożyć trochę kasy do tych 2300zł., albo kupić 32PFL7404H, czyli najmniejszy panel z tej serii. Te serie naprawdę wyświetlają b. dobry obraz oraz dają dobry dźwięk.

Skąd masz takie informacje, podaj jakiś link do takich informacji jeżeli jest to prawdziwa informacja, no chyba że należysz do zatwardziałych zwolenników lcd i wypisujesz bzdury na temat plazm
SlawekR
PLAZMĘ WYBIJ SOBIE Z GŁOWY - poczytaj trochę fora na temat najnowszych plazm Panasa. Co się okazuje? Już po około 1000 godzinach pracy, panel traci tą osławiona czerń, traci ją stopniowo ale bardzo zauważalnie

Bardzo prosimy o podanie linka, gdzie takie farmazony wypisują. To mi pachnie podobnymi bzdurami, jak teorie domorosłych specjalistów o niepełnej rozdzielczości Full HD matryc Panasonica, "ponieważ rozdzielczość w ruchu wynosi tylko 900 linii".

- co będzie po 2000 godzin itd., a podobno żywotność ekranów plazmowych to 100 000 godzin. Panas na zarzuty użytkowników, zaczyna się bronić informując, że jakoby ich plazmy posiadają układ, który programowo z ilością przepracowanych godzin zmienia napięcia pracy matrycy aby minimalizować pojawiającą się "szarą czerń". W związku z tym sądzę, ze plazmy bardzo szybko dokończą żywota na rynku płaskich TV.

Dobry żart, "bardzo szybko dokończą żywota na rynku płaskich TV". Żebyś się nie zdziwił, jak ten rynek może się jeszcze rozwinąć w dobie nowych matryc plazmowych z mniejszą plamką i znacznie obniżonym poborze energii. No chyba, że Kolega sugeruje iż po jedynych 100 tys. godzinach pracy, taka plazma dojdzie do fatalnego poziomu czerni przytaczanego Philipsa. W to ostatecznie byłbym skłonny uwierzyć tongue.gif.

Zwracam uwagę iż autor pytania poszukuje telewizora o rozmiarze minimum 40-42 cale. W tym przedziale cenowym i przekątnych, plazma sprawdzi się znakomicie.
andrzej_abc
CYTAT(miroslawm @ 07.02.2010, 16:39 ) *
Skąd masz takie informacje, podaj jakiś link do takich informacji jeżeli jest to prawdziwa informacja, no chyba że należysz do zatwardziałych zwolenników lcd i wypisujesz bzdury na temat plazm

Wejdź na stronę:
http://hdtv.com.pl/forum/panasonic/49297-u...-na-2009-a.html

czytałem na ten temat również na innych forach, jak znajdę adresy to podam
andrzej_abc
CYTAT(SlawekR @ 07.02.2010, 17:34 ) *
Bardzo prosimy o podanie linka, gdzie takie farmazony wypisują. To mi pachnie podobnymi bzdurami, jak teorie domorosłych specjalistów o niepełnej rozdzielczości Full HD matryc Panasonica, "ponieważ rozdzielczość w ruchu wynosi tylko 900 linii".

Dobry żart, "bardzo szybko dokończą żywota na rynku płaskich TV". Żebyś się nie zdziwił, jak ten rynek może się jeszcze rozwinąć w dobie nowych matryc plazmowych z mniejszą plamką i znacznie obniżonym poborze energii. No chyba, że Kolega sugeruje iż po jedynych 100 tys. godzinach pracy, taka plazma dojdzie do fatalnego poziomu czerni przytaczanego Philipsa. W to ostatecznie byłbym skłonny uwierzyć tongue.gif.

Otwórz sobie tę oto stronę:

PLAZMA - AUT a to dopiero początek - czytałem również inne artykuły na ten temat jak tylko odszukam adresy to podam
bladeruner
Cześć, mam pytanie ( nie zgadniecie jakie :-) )

chciałbym kupić nowy telewizor 42 cale z możliwością oglądania Divx przez USB.
Mam tuner HD z n-ki , ale chciałbym także przyzwoity obraz SD.
Przeznaczam na to jak na razie 3000. No i oczywiście miotam się plazma/lcd/plazma/lcd/....

po wizytach w sklepach mam już mętlik...
pozdro.
SlawekR
CYTAT(andrzej_abc @ 07.02.2010, 16:44 ) *
Otwórz sobie tę oto stronę:

PLAZMA - AUT a to dopiero początek - czytałem również inne artykuły na ten temat jak tylko odszukam adresy to podam

Przeczytałem "od deski do deski", także zagłębiłem się w wątek na avforum i powiem, że tego nawet się nie da komentować. Nie chciałbym nikogo obrażać, bo w końcu nie każdy człowiek musi się znać na wszystkim, ale z punktu widzenia kogoś kto chociaż trochę jest obeznany w temacie, to całe ta dyskusja wygląda jak rozmowa stowarzyszenia kucharek na temat malowania płotu wink.gif. Zwykłe bicie piany, zarówno dyskusja jak i wnioski.

Otóż, kucharki wzięły się za malowanie 100 metrów płotu i dochodząc do setnego metra zauważyły, że farba na początku już zaczęła blaknąć, jeszcze nie skończyły malować, a tam już blaknie od słońca.

Wnioski z dyskusji nad tym faktem: płot nie nadaje się do użytku, producenci farby i płotu to oszuści. Należy usunąć płot i zastąpić go sznurkiem, gdyż płot "w obliczu faktów" nie nadaje się do użytku. Sznurek sprawi się tak samo jak płot, a przy okazji nie będzie wymagał malowania tongue.gif.

Identycznie jest w tamtej dyskusji, jak i w Twojej konkluzji, tej dużymi literami, cytat poniżej:

CYTAT(andrzej_abc @ 07.02.2010, 16:44 ) *
PLAZMA - AUT a to dopiero początek....

A wystarczy zastanowić się nad tym spokojnie. Ktoś tam dokonał pomiaru zaraz po zakupie i mu wyszedł poziom czerni, czyli minimalnie świecenie danej plazmy na poziomie 0,02 cd/m2 (słownie 2 setne).

Po 1000 godzinach pracy, czyli średnio załóżmy 5 godzin dziennie, daje 200 dni, dokonał ponownego pomiaru i wyszło mu 0.06 cd/m2 (słownie sześć setnych). No normalnie dramat, fluktuacje kosmos na 200 dni pracy. Porównajmy to ze "wzorcowym" LCD, dajmy na to pierwszym z brzegu, choćby polecanym przez niektórych tak gorąco wink.gif.

Poziom czerni, minimalne świecenie, okazuje się że wynosi 0,28 cd/m2, (słownie zero przecinek dwadzieścia osiem setnych). Tyle daje ten "wzorzec" obrazu.

Jaki wniosek wyciągną z tego kucharki:

PŁOT OUT, zastąpić sznurkiem, gdyż kolor płotu zmienia się dramatycznie, uniemożliwiając mu spełnianie swojej funkcji, a to dopiero początek .... laugh.gif Znaczy Plazma Out, fluktuacje parametrów są nie do przyjęcia. A to, że i tak ten drażliwy parametr, nadal jest "zaledwie" blisko 5 razy lepszy w "OUTowej plaźmie", niż w polecanym LCD, to szczegół niewarty uwagi i wspomnienia.

Ktoś tam w wątku się burzył, że "skandal, trzeba będzie powtórzyć kalibrację po jakimś czasie, kto to widział" itd. itp.

No to może trochę faktów, zalecenia odnośnie kalibracji sprzętu wysokiej klasy, monitorów komputerowych z górnej półki.

Z racji na fluktuacje parametrów i starzenie się elektroniki zaleca się, cytuję:

Dokonywać kontrolną (sprawdzającą) kalibrację co 7 dni, słownie siedem.

Dokonywać kalibrację różnicową (porównawczą) co 30 dni.

Wykonywać pełną kalibrację co 6 miesięcy.

Podkreślmy, że dotyczy to sprzętu klasy zawodowej za wiele tysięcy złotych, a nie telewizorów klasy popularnej za 2 - 3 tys. zł.

No ale nic, płot... znaczy plazma się kończy. Tak się zastanawiam, czemu nikt z żarliwych dyskutantów nie podnosi kwestii fluktuacji parametrów obrazu w LCD, patrząc pod kątem. Przecież producenci deklarują 178 stopni, czyli praktyczny ideał. A w praktyce, minimalny poziom czerni pod kątem 45 stopni, potrafi sięgnąć wartości 1 cd/m2.

Więc kto tu kogo w konia robi? No i pozostaje pytanie, czy w związku z tym LCD się kończy i LCD Out?

Mam nadzieję, że to idiotyczne bicie piany nie zarazi i naszego forum. Ale cóż się dziwić, rządzi marketing. Potencjalni klienci gonią za cyferkami. Minimalny poziom czerni, jedna setna, dwie setne, tzw. czerń absolutna. Marketingowcy zmuszają producentów do ekwilibrystyki, żeby osiągnąć "cyferki". A to, że są to różnice nieznaczące w kwestii dobrego obrazu, to już rzecz mało istotna. Liczą się wartości liczbowe w folderach.

Przeciętny Kowalski domaga się tego, bo to czyni jego życie i dylematy wyboru prostszymi. Przykre, ale prawdziwe.
Gmeru
Do andrzej_abc. Patrząc na twoje posty dotyczą one tylko jednego modelu od początku twojego istnienia na tym forum. W tym momencie w 100% mogę pomyśleć, że siedzisz tutaj jako przedstawiciel tej firmy i trzaskasz posty. Najgorsze, że piszesz nie prawdę (typu: plazma nie za 2500zł itp - niby czemu nie?) itp. Jeżeli nie skończysz to będzie ban. Proszę się dostosować albo zapraszam na inne forum bić pianę. Jesteś w 100% nieobiektywny i wprowadzasz "nowych" w błąd.

SlawekR jak zwykle rozwiewa wątpliwości rolleyes.gif.
Kerad77
czyli jednak nastawiac sie na plazme, przy moich preferencjach?
Jak wspomnialem na poczatku myslalem zakupic LCD samsunga z serii B650, ale po przeczytaniu wielu postow odwiedliscie mnie od tego, z uwagi na fakt ogladania w odleglosci 3m, gdzie i tak juz nie zauwaze roznicy miedzy Full HD, a HD ready.
W innym watku zachwalano plazme panasonic TH-42PV80PA, ktora dostac w tych czasach graniczy z cudem.Chyba z racji tego iz jest to model 2008/2009.
Czy szukac nastepcy tj chyba TX-P42X10Y, lub TX-P42C10Y(nie wiem ktory jest nastepcja w tej samej lini), bo oczywiscie potrzebuje tuner mpeg4, czy jednak rozgladac sie za TH-42PV80PA.
Powiem ze mam troche metlik w glowie, za duzo informacji... heheh....
dziekuje jeszcze raz za cenne rady
SlawekR
CYTAT(Gmeru @ 07.02.2010, 20:29 ) *
Do andrzej_abc. Patrząc na twoje posty dotyczą one tylko jednego modelu od początku twojego istnienia na tym forum. W tym momencie w 100% mogę pomyśleć, że siedzisz tutaj jako przedstawiciel tej firmy i trzaskasz posty. .....

Ja jednak pozwolę sobie mieć odrębne zdanie. Gdyby Kolega faktycznie przybył do nas robić krecią robotę, to podpierałby się podstawami technicznymi, które pozwalałyby na nawiązanie merytorycznej, może marketingowej, ale jednak merytorycznej dyskusji.

A ja tu nie widzę nic merytorycznego, poza prostym stwierdzaniem, raz za razem, tylko produkt A i żaden inny. Próbowałem nawiązać dyskusję rzeczową kilkukrotnie, w kwestii prezentowanych przez Niego poglądów, ale niestety nie udało mi się smile.gif. Gość od marketingu coś by dorzucił merytorycznego, a już na pewno by nie obstawał koniecznie przy 32 calach, bo to zdecydowanie marketingowo nieuzasadnione wink.gif.
SlawekR
CYTAT(Kerad77 @ 07.02.2010, 20:40 ) *
czyli jednak nastawiac sie na plazme, przy moich preferencjach?
Jak wspomnialem na poczatku myslalem zakupic LCD samsunga z serii B650, ale po przeczytaniu wielu postow odwiedliscie mnie od tego, z uwagi na fakt ogladania w odleglosci 3m, gdzie i tak juz nie zauwaze roznicy miedzy Full HD, a HD ready.
W innym watku zachwalano plazme panasonic TH-42PV80PA, ktora dostac w tych czasach graniczy z cudem.Chyba z racji tego iz jest to model 2008/2009.
Czy szukac nastepcy tj chyba TX-P42X10Y, bo oczywiscie potrzebuje tuner mpeg4, czy jednak rozgladac sie za TH-42PV80PA.
Powiem ze mam troche metlik w glowie, za duzo informacji... heheh....

Żeby wrócić na tory rzeczowej dyskusji. Tak, odpowiednikiem PV80 jest X10. Jeśli z PV80 obraz Ci się podobał, to i na X10 się nie zawiedziesz.

Przedstawione przez Ciebie założenia w pytaniu pierwotnym (cena, źródła docelowe i odległość), w zasadzie nie dają żadnych przeciwwskazań do brania tego sprzętu pod uwagę. Przeciwnie, pasuje do nich całkiem zgrabnie.

Co do kwestii wyboru HD Ready, FHD. Cóż, dusza HD maniaka zawsze powie, Full HD wyłącznie. Z drugiej strony, przy założonym sygnale, a przede wszystkim przy odległości, rozsądek każe rozważyć HD Ready, szczególnie że i cena stanowi tu istotny czynnik.

A żeby w pełni cieszyć się urokami sygnału FHD, to przy 40/42 calach raczej nie powinno się przekraczać 2 metrów, no chyba że ma się sokoli wzrok, albo lornetkę teatralną wink.gif. Jeszcze 3 lata temu, to 2 metry i 42 cale byłaby herezja. Ale obecnie, w czasach lepszej jakości źródeł i niezłej jakości samych telewizorów, to już jest codzienność.

32 cale i Full HD, to rozważałbym co najwyżej w kategoriach monitora bliskiego pola, czyli typowego monitora komputerowego do pracy, maks 1 metr.
Kerad77
Rozmiar już nie ulegnie zmianie, czyli 40-42".
Właśnie ze względu na źródło sygnału trochę przeszedł mi zakup LCD samsung LE40B650, z dwóch powodów. Mianowicie czytając posty wyszło iz przy słabych parametrach wejściowych sygnału, obraz będzie zdecydowanie gorszy niż na plazmie HD redy. Ponoć plazmy łagodniej obchodzą sie ze słabym sygnałem i dają dużo ładniejszy obraz niz LCD ktory jest raczej wybredny jeśli chodzi o jakość sygnału co przekłada się na obraz...
Za LCD w tym momencie trzeba zapłacić w okolicach 2800pln, a za TX-P42X10Y ok 2100pln, takze różnica jest ok 700pln. No chyba ze jeszcze udalo by sie gdzieś znaleźć PV80 to dodatkowo ze 300pln zostało by w kieszeni.
Dlatego mam dylemat, czy dokładać do tego LCD i liczyć sie z gorszym odbiorem niz na plazmie, czy jednak obstawiać na plazmę, gdyż nie zamierzam kupować PS3, ani innych odtwarzaczy blueray.
Wiadomo kasa nie lezy na ulicy i TV ma byc na kilka lat, dlatego dylemat jest tym wiekszy...

PS. Nie moge sie doszukac czym sie rozni seria X10 od C10, czy jak juz zapadnie klamka na plazme to brac X czy C...

Mam nadzieje ze bardzo sie nie rozpisałem, ale sami pewnie na początku takie dylematy mieliście i z góry dziękuje za wsparcie.
andrzej_abc
CYTAT(Gmeru @ 07.02.2010, 21:29 ) *
Do andrzej_abc. Patrząc na twoje posty dotyczą one tylko jednego modelu od początku twojego istnienia na tym forum. W tym momencie w 100% mogę pomyśleć, że siedzisz tutaj jako przedstawiciel tej firmy i trzaskasz posty. Najgorsze, że piszesz nie prawdę (typu: plazma nie za 2500zł itp - niby czemu nie?) itp. Jeżeli nie skończysz to będzie ban. Proszę się dostosować albo zapraszam na inne forum bić pianę. Jesteś w 100% nieobiektywny i wprowadzasz "nowych" w błąd.

SlawekR jak zwykle rozwiewa wątpliwości rolleyes.gif.

Już odpowiadam:

Dotyczy Plazmy - poczytaj sobie wypowiedzi ze strony którą tu podaję:

dotyczy to plazm Panasa - modeli z roku 2009 - oświadczenie firmy Panasonic oraz użytkownikw tych plazm.

I bardzo "dziwnie " piszesz - zarzucasz mi pisanie nieprawdy - cytuję "Najgorsze, że piszesz nie prawdę (typu: plazma nie za 2500zł itp - niby czemu nie?)" i w tym samym zdaniu pytasz -"niby czemu nie?"

Jeżeli chodzi o polecanie LCD Philips 32PFL7404H to kolejny raz już wyjaśniam, posiadam ten TV od kilku miesięcy, jestem wymagający jeżeli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu przez LCD i stwierdzam jeszcze raz:
W tym przedziale cenowym (do 2500zł) jest to b.dobry LCD - mam tu na uwadze jakość wyświetlanego obrazu, a mianowicie: ostrość, szczegółowość, naturalne doobrze nasycone kolory, płynność ruchu, dodatkowe technologie które posiada ten TV (szczegóły w danych tech. - znajdziesz w necie) jak na LCD b. dobry dźwięk, b.dobry skaler obrazu.
Ten TV wyświetla b. dobrze każdy rodzaj podanego mu sygnału: SD, HD, czy sygnał z DVD, a nawet sygnał ze zwykłej anteny "balkonowej" (warunek dobry poziom sygnału).

Jeżeli polecam ten TV, to osobom, które zwracają się na forum o wskazanie jakiegoś konkretnego modelu, który wyświetla dobry obraz, a same nie są w stanie wybrać w sklepie "dobrego TV" - przecież wiele się mówi o sprzedawcach, którzy w marketach chcą klieontom wcisnąć TV, które zalegają półki ...

Wiele osób w jakiś "dziwny" sposób "uczulonych" jest na Philipsa i są to chyba te osoby, które wolą zapłacić powiedzmy 300zł mniej za TV (np Samsunga czy LG posiadające podobne technologie) niż dołożyć te 300zł. i mięć naprawdę dobry obraz.

I na koniec:
Drażnią mnie (to mało powiedziane) na forum, pytania "znawców tematu" do osób, które chcą, kupić dobry TV LCD, np: do czego ma służyć, jak nasłoneczniony jest pokój, pod jakim kątem będą patrzeć na ekran TV ...

Jedno sensowne pytanie to z jakiej odległości będziesz oglądał wyświetlany obraz na TV, i tu osoby znające temat mogą podpowiedzieć tym nowicjuszom, lecz znowu nie zgodzę się z teorią niektórych, że 32 cale to odległość 1 - 1,5m - chyba, że do oglądania zdjęć i grania, natomiast film, programy z żywą dynamiczną akcją to 3 przekątne ekranu, czyli dla 32cali ~2,4m., wtedy nie odczuwamy zmęczenia wzroku, komforowo odbieramy dynamiczne obrazy.

Natomista dobry LCD powinien dobrze radzić sobie z każdym sygnałem, umożliwić w miarę komfortowo grać na konsolach, dobrze wyświetlać obraz w nasłonecznionym i zacienionym pomieszczeniu itd, przecież to powinno być urządzenie uniwersalne, bo w innym przypadku należałoby co pewien czas kupować dodatkowy LCD z "innymi właściwościami"

Czym wprowadzam "młodych" w błąd - tym, że polecam dobry TV, jeżeli będziesz na kupnie nowego TV, będziesz zmieniał stary sprzęt przetestuj jakiegoś Phila tylko zacznij ze średniej półki - na dzień dzisiejszy to seria 7404 i w zwyż ...

SławekR to dopiero bije pianę
andrzej_abc
QUOTE (SlawekR @ 07.02.2010, 21:24 ) *
Przeczytałem "od deski do deski", także zagłębiłem się w wątek na avforum i powiem, że tego nawet się nie da komentować. Nie chciałbym nikogo obrażać, bo w końcu nie każdy człowiek musi się znać na wszystkim, ale z punktu widzenia kogoś kto chociaż trochę jest obeznany w temacie, to całe ta dyskusja wygląda jak rozmowa stowarzyszenia kucharek na temat malowania płotu wink.gif. Zwykłe bicie piany, zarówno dyskusja jak i wnioski.

No SławkuR widzę, że możesz zacząć pisać książki kucharskie jak również te z serii "zrób to sam". Zacytowałem tylko początek twojej wypowiedzi i widzę, że negujesz nawet wypowiedzi użytkowników plazm - czyli praktyków no i na siłę bronisz Panasa chociaż on sam zauważył, że te plazmy 2009 to "wtopa".
Do tej pory słyszałem od maniaków, że plazma to samo "super" a tu z biegiem czasu, zamiast jeszcze lepiej to coraz wiecej wad: duży judder, szara biel, czerń z biegiem czasu "blednie"...
Wiele osób sądzi, że brak układów kompensacji ruchu w plazmach to oszczędność producentów, a prawda jest chyba inna - po prostu nie da się wykorzystać dobrze dopracowanej elektroniki z LCD do Plazmy.

No i podtrzymuję: PLAZM - AUT
ZA DWANAŚCIE MIESIĘCY JUŻ NIKT NIE BĘDZIE MÓGŁ KUPIĆ PLAZMY, TA TECHNOLOGIA NIE MA PRZYSZŁOŚCI A POTWIERDZIŁ TO CHOCIAŻBY PIONIER WYCOFUJĄC SIĘ Z JEJ PRODUKCJI. POŻYJEMY - ZOBACZYMY

Pozdrawiam andrzej_abc

naprawdę masz talent "Jak kucharki malowały płot"
SlawekR
CYTAT(andrzej_abc @ 08.02.2010, 11:58 ) *
No SławkuR widzę, że możesz zacząć pisać książki kucharskie jak również te z serii "zrób to sam". Zacytowałem tylko początek twojej wypowiedzi i widzę, że negujesz nawet wypowiedzi użytkowników plazm - czyli praktyków...

Jakich znowu praktyków? Za praktyka to nieskromnie uważam siebie, a tamtejsi dyskutanci to są czysto teoretycy. Praktyk nigdy nie będzie się podniecał różnicą w kontraście statycznym pomiędzy 2800:1, a 2300:1, bo praktyk wie że różnica ta praktycznie nie ma wpływu na postrzegany obraz i są dziesiątki innych czynników, które są istotniejsze. Praktyk wie że obraz kinowy charakteryzuje się kontrastem na poziomie 1000:1 i jest to wartość całkowicie wystarczająca.

Co innego teoretyk, ten będzie skazywał g...no na śmierć przy takiej różnicy, przez 110 stron dyskusji (avforums), szukał winnych, teorii spiskowych i tym podobnych rzeczy.

no i na siłę bronisz Panasa chociaż on sam zauważył, że te plazmy 2009 to "wtopa".

Nie bronię Panasonica, nigdy tego nie robiłem. Przeciwnie nigdy bym nie kupił telewizora plazmowego tej firmy z racji na ubogą elektronikę i praktycznie zerowe układy kompensacji ruchu. Pisałem o tym nie raz i nie dwa. Naraziłem się tym nawet kilku osobom, które nie szczędziły mi za to słów krytyki, że się czepiam. Łatwo znaleźć odpowiednie wątki. Więc proszę nie pisz, że bronię firmy X czy tez Y. Przeciwnie, nie pochwalam pewnych zabiegów, czysto marketingowych, od których nie udało się uciec i tej firmie. Ale tyczy się to zasadniczo wszystkich producentów sprzętu RTV, a nie tylko Panasonica. W każdym razie nie mieszałbym tego z samą technologią plazmową jako taką.

Do tej pory słyszałem od maniaków, że plazma to samo "super" a tu z biegiem czasu, zamiast jeszcze lepiej to coraz wiecej wad: duży judder, szara biel, czerń z biegiem czasu "blednie"...

Nie ma czegoś takiego jak zła czy dobra technologia produkcji ekranów płaskich. Są wyłącznie lepsze i gorsze modele wykonane w danej technologii, tez już o tym pisałem nie raz. Są świetne modele plazm, są świetne LCDki, są plazmy klasy popularnej, są tez LCD zasługujące co najwyżej na miano podstawki pod kwiatki. Generalizowanie na zastosowaną technologię nie jest dobrym pomysłem. Albo inaczej, takie uogólnianie to domena teoretyków niezaznajomionych z tematem.

Wiele osób sądzi, że brak układów kompensacji ruchu w plazmach to oszczędność producentów, a prawda jest chyba inna - po prostu nie da się wykorzystać dobrze dopracowanej elektroniki z LCD do Plazmy.

Wnioski nieprawidłowe. Elektronika w plazmach Panasonica jest prosta jak budowa cepa, nie dlatego, że nie może być inna, a dlatego iż jadą wyłącznie na właściwościach samej matrycy. Zresztą nie inaczej jest w LCD tej firmy. Producent wychodzi z założenia, że nie ma się co wczuwać skoro dają matryce IPSowe o określonych właściwościach. Ale na pewno nie jest to kwestia zastosowanych matryc, gdyż już wersje amerykańskie zawierają lepszą funkcjonalność. Producent doszedł do wniosku, że z racji na większą konkurencję na tamtym rynku, nie może tak przeginać. I to tyle w tym temacie.

No i podtrzymuję: PLAZM - AUT
ZA DWANAŚCIE MIESIĘCY JUŻ NIKT NIE BĘDZIE MÓGŁ KUPIĆ PLAZMY, TA TECHNOLOGIA NIE MA PRZYSZŁOŚCI A POTWIERDZIŁ TO CHOCIAŻBY PIONIER WYCOFUJĄC SIĘ Z JEJ PRODUKCJI. POŻYJEMY - ZOBACZYMY

Ano Pożyjemy zobaczymy. Jestem zasadniczo odmiennego zdania. Wyciągnę więc tę dyskusję za rok. Wtedy zobaczymy kto miał rację smile.gif.

Pozdrawiam również
Sławek
Kerad77
CYTAT(Kerad77 @ 08.02.2010, 07:55 ) *
Za LCD samsung LE40B650 w tym momencie trzeba zapłacić w okolicach 2800pln, a za TX-P42X10Y ok 2100pln, takze różnica jest ok 700pln. No chyba ze jeszcze udalo by sie gdzieś znaleźć PV80 to dodatkowo ze 300pln zostało by w kieszeni.
Dlatego mam dylemat, czy dokładać do tego LCD i liczyć sie z gorszym odbiorem niz na plazmie, czy jednak obstawiać na plazmę, gdyż nie zamierzam kupować PS3, ani innych odtwarzaczy blueray.
Wiadomo kasa nie lezy na ulicy i TV ma byc na kilka lat, dlatego dylemat jest tym wiekszy...

PS. Nie moge sie doszukac czym sie rozni seria X10 od C10, czy jak juz zapadnie klamka na plazme to brac X czy C...

Czyli skoro panasonic ma slaba elektronike sterujaca jak wyniklo z powyzszych postow, to lepiej dolozyc te 700pln do LCD Samsunga?
Czy skoro wadliwe sa modele na 2009 rok to lepiej szukac PV80, bo on byl na 2008/2009?
Szkoda ze juz skonczyla sie mozliwosc 5-letniej gwarancji na panasonic'a
Bekon
CYTAT(Bekon @ 31.01.2010, 19:48 ) *
Witam,
Chcę kupić telewizor, ale oczywiście mam problem z jego wyborem, bo specjalistą w tym temacie to ja nie jestem i dlatego tutaj trafiłem licząc na Waszą pomoc.
Pokój jest mały - 2.20 m x 2.50. Jest mocno nasłoneczniony (na oknie roleta). Będzie służył do oglądanie kablówki i grania w PS2 zarówno w ciągu dnia jak i wieczorem. Odległość od ekranu to 1m - 1.5 m. Będę zmuszony go raczej powiesić na ścianie. Wg. mnie ma to być 26'', ale to tylko wg. mnie. Chciałbym, żeby czerń była czernią, nie chciałbym widzieć czarnych pasów u góry i na dole ekranu, spojrzę też na pobór mocy (duże prawdopodobieństwo, że będzie grał "cały dzień").
Oczywiście poczytałem trochę na ten temat, wysłuchałem też kilku sprzedawców i .... dalej nie jest to takie proste. Co do marki telewizora, to poruszałem się między Sony, Panasonic, Samsung, LG (niekoniecznie w tej kolejności). Nie chcę kupić "ceny" tylko porządny LCD, który spełni moje oczekiwania, może nie wszystkie ale tym się będę martwił, jak otrzymam od Was propozycje.

Po wizycie w kilku sklepach z konkretnym nastawieniem Samsunga 26'' LE26B460, który bym kupił za 1640,00 zł, w jednej z sieci pan mnie naginał na 32'' Samsunga LE32A551 za 1700,00 zł, ale jakoś nie mam przekonania do tego modelu (nawet na stronie Samsunga nie znalazłem tego modelu, żeby cokolwiek o nim poczytać). I znowu wielki dylemat, czy aby na pewno to ma być 26'', czy może jednak 32'' (nie koniecznie ten A551). Może ktoś z forumowiczów miał podobne dylematy, to proszę niech się podzieli wiedzą, doświadczeniem i spostrzeżeniami jaki w końcu ten telewizor wybrać. Dziękuję.
SlawekR
CYTAT(Kerad77 @ 08.02.2010, 14:22 ) *
Czyli skoro panasonic ma slaba elektronike sterujaca jak wyniklo z powyzszych postow, to lepiej dolozyc te 700pln do LCD Samsunga?
Czy skoro wadliwe sa modele na 2009 rok to lepiej szukac PV80, bo on byl na 2008/2009?
Szkoda ze juz skonczyla sie mozliwosc 5-letniej gwarancji na panasonic'a

On nie ma słabej elektroniki sterującej w sensie kiepskich układów elektronicznych. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.

Trudno technologicznie uzasadnić choćby brak opcji dokładnej kalibracji balansu bielu, czy też braku regulacji podświetlenia w LCD tej firmy, skoro taka funkcja magicznym sposobem jest dostępna w tym samym telewizorze, tyle że na rynek amerykański.

Ot marketing. Gdzie zaczyna się marketing, tam kończy się logika, tak było, jest i będzie. Modele na 2009 rok nie są wadliwe, nie jest to też żadna wada technologii plazmowej. Tu znowu mamy do czynienia z czystym marketingiem.

To jest trochę tak jakby papierek od cukierka sugerował lepszy smak samego cukierka. A dopiero po rozwinięciu z papierka, okazuje się że cukierek jest taki sam jak cukierki innych firm, tylko opakowanie było ładniejsze, sugerując większą słodycz smile.gif.

Czy to jest właściwe zachowanie, cóż nie mnie to oceniać.... Ale na pewno nie można na tej podstawie wyciągać wniosków, że jest to schyłek sprzedaży cukierków, albo że sam cukierek był zepsuty i niezjadliwy.

Trzeba tylko mieć świadomość tych mechanizmów, to znaczy że opakowania na cukierki są napompowane powietrzem i większe niż zawartość, albo są bardzo kolorowe, sugerując cud miód i orzeszki. To jest niestety marketing właśnie. Wtedy unikniemy rozczarowań. To jest podejście z punktu widzenia praktyka.

Chyba dość obrazowo to przedstawiłem smile.gif.

X10 nie jest ani gorszy, ani wadliwy w stosunku do PV80. Jest praktycznie taki sam. Nie należy tylko ulegać sugestiom marketingowców, że nagle jest znacznie lepszy i przełomowy. Wtedy będzie wszystko ok. Na pewno się nie rozczarujesz.
andrzej_abc
CYTAT(SlawekR @ 08.02.2010, 17:40 ) *
On nie ma słabej elektroniki sterującej. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.

SławekR ty mnie zadziwiasz swoją niekonsekwencją , "laniem wody", niekompetencją i robieniem wody z mózgu młodym osobom, które chciałyby dostać rzetelną informację.
Przypadkowo przeczytałem ostatnia twoją wypowiedź - cytuję fragment:

On nie ma słabej elektroniki sterującej. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.

natomiast na mój post z dn 8.02.2010r. dotyczący tego samego sprzętu odpowiadasz:

Nie bronię Panasonica, nigdy tego nie robiłem. Przeciwnie nigdy bym nie kupił telewizora plazmowego tej firmy z racji na ubogą elektronikę i praktycznie zerowe układy kompensacji ruchu. Pisałem o tym nie raz i nie dwa. Naraziłem się tym nawet kilku osobom, które nie szczędziły mi za to słów krytyki, że się czepiam. Łatwo znaleźć odpowiednie wątki.

Chciałbym abyś nie wyrzucił mojej wypowiedzi do kosza, a ją zamieścił.
To, że posługujesz się fachowym językiem nie oznacza, że tak naprawdę znasz się na sprzęcie, może w odpowiedzi na mój post, przedstawisz się społeczności HDTV co robisz zawodowo, jakie masz wykształcenie - nie proszę tu o dane osobowe.
Również nie "czepiam" się ciebie, ale krew mnie zalewa jak pod takimi wypowiedziami, całkiem przeciwstawnymi - sprzecznymi podpisuje się ta sama osoba i to moderator.
Wielokrotnie widziałem już na forum "jak bijesz pianę" wykręcasz "kota ogonem" ..
Jeszcze raz proszę o nie wyrzucanie mojej wypowiedzi -
SlawekR
CYTAT(andrzej_abc @ 08.02.2010, 17:50 ) *
...Chciałbym abyś nie wyrzucił mojej wypowiedzi do kosza, a ją zamieścił.
To, że posługujesz się fachowym językiem nie oznacza, że tak naprawdę znasz się na sprzęcie, może w odpowiedzi na mój post, przedstawisz się społeczności HDTV co robisz zawodowo, jakie masz wykształcenie - nie proszę tu o dane osobowe.
Również nie "czepiam" się ciebie, ale krew mnie zalewa jak pod takimi wypowiedziami, całkiem przeciwstawnymi - sprzecznymi podpisuje się ta sama osoba i to moderator.
Wielokrotnie widziałem już na forum "jak bijesz pianę" wykręcasz "kota ogonem" ..
Jeszcze raz proszę o nie wyrzucanie mojej wypowiedzi -

A ja chciałbym abyś wreszcie nauczył się cytować posty. To nie jest takie trudne.

A wracając do meritum.

Pisząc "ubogą" elektronikę miałem na myśli elektronikę jako całość, czyli elektronikę + oprogramowanie sterujące. Specjalnie użyłem sformułowania "ubogi", a nie "słaby" aby ten fakt uwypuklić. Widzę, że niektórym teoretykom to trzeba pisać "czarno na białym", gdyż inaczej będą szukać kwadratowych jaj.

A ubogość elektroniki Panasonica polega właśnie na blokadach softwareowych. Seria V ma lepszą wersję od G, G ma lepszą od S. Tyle teorii, a w praktyce różnice są wyłącznie na blokadach w sofcie. nawet matryce są te same, czyli tzw. NEO PDP, czym się Panasonic nie chwalił w zeszłym roku przy serii S, a teraz nagle "zrobiły" mu się NEO i w tej wersji.

Polecam fora branżowe, gdzie te telewizory i ich elektronika są rozłożone na czynniki pierwsze, kość po kości, układ po układzie. To samo tyczy się wersji układu kompensacji ruchu, kolejność jakościowa jest zachowana od S poprzez G do wersji V i to też tylko kwestia softu. A, że wersja V kosztuje za dużo, na te różnice które oferuje na plus, szczególnie że są one programowe, to też dlatego nigdy bym tego telewizora nie kupił. Paniał, czy za trudne?

Inżynier elektroniki, specjalność miernictwo elektroniczne + 15 lat doświadczenia praktycznego we wdrażaniu i naprawie sprzętu elektronicznego. Wystarczy Ci, czy mam dyplom zeskanować? Ale zaznaczam, że moje wykształcenie nie jest przedmiotem bieżącego wątku, więc nie radzę ciągnąć dyskusji w tę stronę.
SlawekR
CYTAT(Bekon @ 08.02.2010, 16:13 ) *
Po wizycie w kilku sklepach z konkretnym nastawieniem Samsunga 26'' LE26B460, który bym kupił za 1640,00 zł, w jednej z sieci pan mnie naginał na 32'' Samsunga LE32A551 za 1700,00 zł, ale jakoś nie mam przekonania do tego modelu (nawet na stronie Samsunga nie znalazłem tego modelu, żeby cokolwiek o nim poczytać). I znowu wielki dylemat, czy aby na pewno to ma być 26'', czy może jednak 32'' (nie koniecznie ten A551). Może ktoś z forumowiczów miał podobne dylematy, to proszę niech się podzieli wiedzą, doświadczeniem i spostrzeżeniami jaki w końcu ten telewizor wybrać. Dziękuję.

Model z serii A pochodzi z "kolekcji" na rok wcześniejszy, dlatego nie możesz go znaleźć na stronie Samsunga. Z kolei B450 jest niżej pozycjonowany, więc w sumie trudno je porównywać. Myślę, że to z grubsza jeden czort, akurat oba są raczej na dolnym biegunie jakościowym w ofercie producenta. W sumie sam nie wiem, ale pewnie w tym konkretnym przypadku wziąłbym po prostu większy smile.gif. Chociaż z drugiej strony patrząc, jeśli im gdzieś w sklepie jeszcze się zaplątał model z roku poprzedniego, to jest duża szansa, że już całkiem sporo godzin pracy na ma za sobą na półce sklepowej.
andrzej_abc
[quote name='SlawekR' date='08.02.2010, 19:10 ' post='198129']
A ja chciałbym abyś wreszcie nauczył się cytować posty. To nie jest takie trudne.

Jeżeli chodzi o cytowanie postów to umiem cytować całe, ale jak sam widzę nie wychodzi mi cytowanie części postów wiec proszę o instrukcję.

A wracając do naszej wymiany myśli i zdań to jeżeli nie widzisz generalnej różnicy - sprzeczności - zaprzeczenia w tych twoich dwóch wypowiedziach to już nie bardzo wiem co powiedzieć:

quote name='SlawekR' date='08.02.2010, 17:40 ' post='198117']
[b]On nie ma słabej elektroniki sterującej. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.
[/b]

natomiast na mój post z dn 8.02.2010r. dotyczący tego samego sprzętu odpowiadasz:

[b]Nie bronię Panasonica, nigdy tego nie robiłem. Przeciwnie nigdy bym nie kupił telewizora plazmowego tej firmy z racji na ubogą elektronikę i praktycznie zerowe układy kompensacji ruchu. Pisałem o tym nie raz i nie dwa. Naraziłem się tym nawet kilku osobom, które nie szczędziły mi za to słów krytyki, że się czepiam. Łatwo znaleźć odpowiednie wątki.

chyba tylko powiem, że są inżynierowie i inżynierowie

pozdrawiam andrzej_abc

pablo
Witam wszystkich serdecznie.
Już kiedyś pomogliście mi kupić TV LCD za co dziękuję, jest tu dużo osób, które mają wiedzę i się nią dzielą z czego mogą skorzystać tacy laicy jak ja.

Przyszedł czas na kupno nowego, większego TV i tu znów moje pytanie jaki kupić.
Trochę czasu minęło, może są jakieś nowe i godne uwagi telewizory i może ktoś z was będzie miał ochotę pomóc przy wyborze modelu i marki.

Co ewentualnie by mnie interesowało:
Samsung, Sharp, Philips, Sony; Toshiba, Panasonic, nie wiem czy jeszcze jakieś.
42" lub 46"
Odległość oglądania 3.5m - 4m
Sygnał C+, DVD, komputer.
Kwota to około 4tyś zł jeżeli się da kupić za mniej to będzie ok.
To będzie zakup raczej na dłużej. Nie na trzy czy pięć lat.

Staropolskim pomożecie? biggrin.gif
SlawekR
CYTAT(andrzej_abc @ 08.02.2010, 18:30 ) *
CYTAT(SlawekR @ 08.02.2010, 19:10 ) *

Jeżeli chodzi o cytowanie postów to umiem cytować całe, ale jak sam widzę nie wychodzi mi cytowanie części postów wiec proszę o instrukcję.

Właśnie z mozołem poprawiłem Twój post nr 574 o ten http://hdtvpolska.com/index.php?s=&sho...st&p=198126

Wróć do niego, włącz opcję edytuj, (jako autor postu masz taką możliwość) nic nie zmieniaj, tylko przyglądnij się tagom htmlowym, które wstawiłem/poprawiłem. Powinno Ci to pomóc na przyszłość. To najlepszy sposób aby się nauczyć cytowania. Jeśli to nie pomoże, to się poddaję mellow.gif.

Co do reszty, nie zamierzam dalej prowadzić dysputy w takim duchu, nie widzę sensu. A ten wątek to nie miejsce po temu.
tomhd
Pablo, wybór jest stosunkowo duży ale może zaczekaj na modele 2010 abys nie żałował ze mogłeś zaczekac i byłoby to i tamto.
Wiele marek zaprezentowało ładniejszy design, czarniejszy czarny:) itd. wiec zaczekaaj do marca a pokażą sie soniaki itp
kori
Chciałbym kupić TV najlepiej marki Sony (zaufanie).

1.Przeznaczenie ----- Xbox, Filmy Divix (często), Gry pc , za pare mc. Canal +(szczególny nacisk na Canal sport)
2. Odległość ------ 3 - 3.5m
3.Przedział cenowy------ 2,5 - 3 tyś.
4. Dość duże nasłonecznienie pokoju.
5. Oglądanie o rożnych porach dnia.

Nie wiem ile dokładnie cali wybrać. Plazma czy lcd. Po przeczytaniu wielu artykułów totalny mętlik w głowie. Proszę o poradę szczególnie jakiegoś admina. Z góry dzięki za pomoc.

Gmeru
Żaden mętlik wybór jest prosty rolleyes.gif . W5500 albo jak masz więcej kasy to Z5500. Model 46" w górę. 3,5 to dość duża odległość. 40 będzie mało. Niższe Sony odpadają.
SlawekR
CYTAT(kori @ 08.02.2010, 21:51 ) *
Chciałbym kupić TV najlepiej marki Sony (zaufanie).

1.Przeznaczenie ----- Xbox, Filmy Divix (często), Gry pc , za pare mc. Canal +(szczególny nacisk na Canal sport)
2. Odległość ------ 3 - 3.5m
3.Przedział cenowy------ 2,5 - 3 tyś.
4. Dość duże nasłonecznienie pokoju.
5. Oglądanie o rożnych porach dnia.

Nie wiem ile dokładnie cali wybrać. Plazma czy lcd. Po przeczytaniu wielu artykułów totalny mętlik w głowie. Proszę o poradę szczególnie jakiegoś admina. Z góry dzięki za pomoc.

Ja tu nie widzę dylematów. Sony nie produkuje plazm, plazma więc odpada. Jeśli LCD to najlepiej coś z BE3 i Motion Flow. Na placu boju zostaje seria W5500 i klony, czyli W57xx. Tylko kasy trochę mało na rozsądne 40 cali, a to minimum przyzwoitości na taką odległość smile.gif.

Gmeru się nieco zagalopował, albo nie zwrócił uwagi na ograniczenia budżetowe, określone w warunkach wstępnych.
Gmeru
Aaaa no tak ; ) czytam z przelotem unsure.gif
kori
Zdecydowałem się na coś takiego...TELEWIZOR SONY KDL-37W5500K MPEG4 100HZ FULL HD. Dystans oglądania mogę zmniejszyć do 2 metrów (w sumie jeśli chodzi o metraż to mam duże pole manewru smile.gif

Jakieś wasze przemyślenia na temat tego tv ? Mi osobiście bardzo się podoba smile.gif

EDIT'

Slyszałem/czytałem , że w marcu maja wchodzić nowe modele soniaków, czyli ceny niektorych modeli moga spasc , prawda to ?smile.gif opłaca się czekac ?
wec.piotr
CYTAT(don_wito @ 26.09.2008, 12:13 ) *
Witam

Prośba o porade dla zupelnie zielonego a teraz z boląco głową

Wielkość pokoju ? 6x6m
Jaki sygnał ? n-telewizja, komputer DVI-HDMI, DVD przez component
Jaka odległość od ekranu ? 2-4m
Jakie urządzenia do podłączenia? DVD, KOMPUTER, dekoder n-ki
Jaka klasa cenowa? max 3300 zl
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy? PO POŁUDNIU I W NOCY
Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? spore
Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
jaki masz telewizor? – CRT 21
Przeznaczenie –telewizja n, filmy DVD, komputer DIVX i być moze gry MOze z czasem konsola
Ma stać czy wisieć? STAĆ

W sumie nastawiam sie na full HD ale czy ma to sens ??

Aha i kupuje TV raczej na przynajmniej 5 latek moze wiecej napewno nie mysle o zmiane za 3 latka

Zastanawiam sie nad SAMSUNG LE40A656 lub PANSONIC TH-42PY8P
Samsung na necie ma pochlebne opinie ale na forum chyba malo kto go poleca

Z góry dziękuje.

Odpowiadam na pytanie Piotrek W
W 2008 roku na olimpiadę w Pekinie kupiłem Panasonic 42 cale -plazma
Nigdy nie żałowałem swojej decyzji.
Doskonały obraz, doskonała czerń, czas reakcj 0,001s.
Nie ma żadnego porównania z LCD.
W tym roku sprawdzałem, czy na ekranie nie ma jakiś wypaleń,
-nic nie zauważyłem, chociaż posługiwałem się lupą.
Zużycie prądu ku mojemu zdziwieniu nie wiele wzrosło a moje rachunki za prąd wzrosły
o około 10 zł. Telewizor średnio włączany jest na 4 godziny dziennie.
Poza tym Panasonic, ma wspaniały dźwięk, gdyż posiada cztery głośniki,
umieszczone z tyłu. Efekt stereo jest bardzo dobry-na razie nie kupiłem kina domowego.
Jeżeli chodzi o zakłócenia, to muszę powiedzieć, że system redukcji zakłóceń i szumów,
zaskoczył mnie swoją skutecznością i jakością. Przy sygnale analogowym na ekranie nie ma żadnych zakłóceń.
Porównanie mam z telewizorem Sony 26 cali, na którym takie zakłócenia widać.

Łączę pozdrowienia
ksebas
Witam
Chciałbym kupić pierwszy LCD prosze o poradę:
odległość od ekranu ? 2-3 m
jak słońce świeci w pokoju ? pokój jest ciemny (strona północna, ale niedługo się przeprowadzam i nie wiem na co trafię)
Jak duży jest pokój ? 15 m2 (na nowym mieszkaniu telewizor będzie używany w podobnym metrażu)
jaki masz obecnie telewizor? nie mam
jakie programy najczęściej oglądasz? głównie zwykłą kablówkę, programy różne, w przyszłości pewnie będę miał kanały cyfrowe
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? wieczorem
preferowana wielkość telewizora? 32 (większego nie chcę)
preferowana marka ? Sony, Toshiba, Philips
czego nie lubisz w telewizorach? rozmazanego i skaczącego obrazu
jakie urządzenia będą podłączone ? w przyszłosci BD, czasami laptop
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 90% telewizja, pozostałe BD i laptop (jak mnie szrapnie na granie na dużym ekranie i żona nie będzie widziała)
jakimi złączami ? Pewnie HDMI
jaki masz sygnał ? zwykła analogowa kablówka, satelity nie przewiduje, na nowym mieszkaniu pojawią się kanały cyfrowe bo tam można takie pakiety wykupić
ile programów HD ? na razie żaden, ale przyszłość napewno sprowadzi HD;-)
ma stać czy wisieć ? stać
jaka klasa cenowa ? 2000-2400 - bez naciagania do górnej granicy;-)
Pozdrawiam
pinch
Poszukuję czegoś judder free.

Oczywiście myślałem na początku o Sony Bravii 40z,v,w... + motionflow 200Hz ale wyczytałem, że im większa przekątna tym lepiej. I tu mam bardyo konkretne ograniczenia bo tv chcę wpakować w dziurę w ścianie która ma b. konkretne wymiary. Max może tam wejść tv 42", to automatycznie eliminuje SONEGO.

Obojętne mi czy LCD czy plazma natomiast ze względu na wielkosć praktycznie w grę wchodzą jedynie poniższe modele:

LG 42SL8000
LG 42SL8500
LG 42SL9000
LG 42SL9500

PHILIPS 42PFL8404H
PHILIPS 42PFL9664 H
PHILIPS 42PES0001

Toshiba 42ZV635D
Toshiba 42XV635
Toshiba 42XV636
Toshiba 42zV555DG

Które z tych polecicie uwzględniając poniższe wymagania:

pozdr
p

wielkość pokoju - 4 x 5
preferowana wielkość ekranu - 42" (Uwaga: szerokość telewizora nie może przekroczyć 101 cm - ma stanąć we wnęce)
jaki sygnał? - W koejności: DVD, telewizja n i BlueRay (najpierw okazjonalnie z czasem częściej)
jaka odległość od ekranu ? - około 3-3,2m
jakie urządzenia do podłączenia? - Dekoder telewizji N, DVD, Blue Ray
jaka klasa cenowa? - wszystko w granicach rozsądku (tzn. cały czas mam wrażenie, że nie ma sensu ładować kasy w obecne TV bo one jeszcze ledwo wyświetlają zbliżony obraz do dobrzez zestrojonych CRT, a co pół roku ktos ogłasza reqolucyjne nowe rozwiązanie i jak się wyda dużo kasy to za chwilę jest sięmocno wqurzonym...)
więcej oglądasz w dzień czy w nocy? - wieczorami i w nocy
jakie masz nasłonecznienie pokoju ? - zacieniony + oglądam TV w nocy wiec to nie będzie problem
ile osób zasiada przed telewizorem? - max 2
Jaki masz ulubiony program? - filmy akcji + wiadomości
jaki masz telewizor? - CRT SANYO 26" + teraz DVD oglądam na monitorze LCD 22"
Ma stać czy wisieć? - wszystko jedno (raczej stać) przypominam, że ma być wewnęce
Co Cię wkurza w telewizorach ? - drganie obrazu (drganie tła, przy przesuwaniou sie kamery po całym horyzonce), nieostre linie i artefakty, smużenie,
Czego oczekujesz od telewizora ? - Wyraźny obraz (realne kolory, dobre odtwarzanie scen w mroku, nie zawieszanie się przy wyświetlaniu szybkich scen). Ma mi wystarczyć na 3-5 lat
Full Hd czy HD ready ? - zdecydowanie FULL HD
elrond2000
Żona namawia mnie na pierwszy telewizor w naszym życiu więc chyba nie mam wyboru
nasze oczekiwania są następujące:

1. Rodzaj telewizora - 26 cali LCD (niestety plazma jest za duża do naszego mieszkanka); wystarczy HD ready
2. odległość - 2; 2,5 metra
3. sygnał - naziemna antena analogowa (wodotryski w postaci n-ki nie przewidziane), dvd, laptop (bez gier, tylko filmy i czasem zdjęcia)
z laptopem połączenie po d-sub (docelowo po zmianie lapka hdmi), dvd po hdmi
4. kiedy oglądanie (cały dzień - do ok. 24.00 najczęściej)
5. ile osób będzie oglądać: 2, w porywach 3 (niekoniecznie na wprost)
5. preferencje obrazowe: brak smużenia przy sporcie, dobre kolory (bez przesycenia), dobre kąty widzenia.
6. Firmy które mogą być: Philips, Samsung, Panasonic
7. Firmy których nie chcę: SHARP, LG
cena max 1700zł
interesuja mnie dwa modele:

Samsung LE26B460

Panasonic TXL26X10P

Ktoś ma używa?? poleca?? za Panasonic 100Hz, za Samsungiem dobre opinie
chyba że ktoś ma jakiegoś asa w rękawie
benson
Witam
Sprawiłem sobie cyfrę + i doszedłem do wniosku, że jest to odpowiedni moment, żeby wymienić mojego starego 20'' CRT na jakiś LCD. Po poszukiwaniach w necie zdecydowałem się wstępnie na jednego z tych 3 TV:

Philips 32pfl7404
Toshiba 37XV635DG
LG 37LH4000

Jeśli chodzi o moje wymagania, to koniecznie Full HD i 100Hz. TV będzie na razie do cyfry (także kanały HD, ale głównie piłka nożna na canal+) i przede wszystkim do Xboxa 360, a w przyszłości (mam nadzieję, że dość bliskiej) również do PS3. Może też trochę DVD. Odległość od ekranu to ok. 1,5-2m. Na chwilę obecną najbardziej skłaniałbym się ku Toshibie, ale po pierwsze nie wiem, czy 37 to nie za dużo na taką odległość, a jeśli nie, to czy 8ms reakcji to nie za dużo w konsolach? (LG i Philips mają 3ms). Wydać chciałbym do 2500zł, więc jeśli macie inne sugestie, chętnie się zapoznam.
Z góry dzięki za odpowiedź.
noobsoutside
Mam pokój 4,25x 4,45.
Myślałem nad TV do mojego pokoju głównie pod Xboxa360.
W opcje wchodzi tylko FullHD. Nie wiem czy kupić Plazmę czy LCD. Na Led'a mnie nie stać. Budżet ~ 2 tyś.
Chciałbym go powiesić na ścianie. Czy 42' nie będzie za duży ?
Myślałem nad LG 42LH3000, LG 42LF2510 i Philips 42PFL3604 (wgd ceneo najtansze)
A może coś innego? Może plazma? Doradźcie mi proszę
domini
Z tych, które wymieniłeś chyba najtańszy będzie Philips, ale na twoim miejscu zastanowiłabym się nad wielkością. Jak dla mnie to trochę za duży. W każdym razie faktycznie te tv są najtańsze, zerknęłam sobie na redcoon.pl - to mój ulubiony sklep i zauważyłam, że te modele są faktycznie sporo tańsze od innych, więc chyba warto coś takiego wybrać.
gothblack
Witam! Proszę o radę!!! właśnie jestem na etapie zmiany mojej plasmy LG 42 cale na większy.....i po przestudiowaniu wielu wątków wybrałem dwa modele
mianowice Panasonic P50X10Y lub Samsung 50B650....wiem mniej więcej jakie różnice w nich są...,ale Panas to Panas tak mi się wydaje...chociaż już dochodza wieści o słabej serii 2009 i problemach z czernią....Samsung to full HD ,ale znowu to tylko,albo aż Samsung no sam nie wiem...tam znowuż narzekają na biel......czekam na wasze opinie i jakies rady.....plis!!
dybson
mam tego Panasonica o początku roku i naprawdę warto, obraz mam z "n"-ki i jest bardzo dobrze na zwyklych kanalach a HD ...cos pięknego smile.gif.
za tą kase polecam...no i 5 lat gwarancji!
Kerad77
CYTAT(dybson @ 18.02.2010, 10:55 ) *
mam tego Panasonica o początku roku i naprawdę warto, obraz mam z "n"-ki i jest bardzo dobrze na zwyklych kanalach a HD ...cos pięknego smile.gif.
za tą kase polecam...no i 5 lat gwarancji!

Niestety promocja na 5 lat gwarancji skończyła sie z dniem 31.01.2010 sad.gif
emza4
SONY Bravia KDL-26EX302
Czy ktoś go ma, widział pracującego (szczególnie z sygnałem analogowym np. z UPC), jakieś testy? Potrzebuje taki mały modelik do sypialni. To chyba jakis nowy model, bo google nie za bardzo daje rade?
Galczych
Ludzie w czasach HDTV nie ma czegos takiego jak za duzy telewizor, jezeli juz to moze byc sygnal za slaby, lub bitrate za maly.
Do pokoju 4,25x4,5 to ja bym raczej powiedzial ze 42 cale to mało.
Do x boxa i wszystkiego co w HD to z 2,5 m na 55 calach bedzie super sie gralo i ogladalo.
Do dobrego sd 3m, bedzie ok.
Tak wiec jak nie masz na 46 to bierz 42.

"..ale na twoim miejscu zastanowiłabym się nad wielkością. Jak dla mnie to trochę za duży. "
mario_P
Witam wszystkich
Mam dylemat pomiędzy Toshiba 47ZV 635 a JVC 47DV1, cena ta sama, na razie skłaniam się za JVC ale może jeszcze czegoś nie wiem?
Planuje prezentację w domu więc na co najbardziej zwrócić uwagę w tych modelach?
Pozdr.
Headstar_PL
Chłopaki pilnie potrzebuje porady ktory wybrac :

Sony KDL-40V5500 za 2890,00

czy

Samsung LE40B650 za 2990,00

Zastosowania : PS3, cyfrowa telewizja satelitarna.

Ewentualnie gdyby ktos juz taki dylemat miał to prosze o informacje.

Koszt : maks 3 tys.
Odleglosc do telewizora : 2 do 3,5m
Wielkosc : 40 ''
Ghrom
Z tych dwóch to zdecydowanie Samsung, V5500 nie jest nawet 100Hz. Ale za podobne pieniądze znajdziesz również W5500, a wtedy to już kwestia gustu czy Sony czy Samsung. Pod względem jakości obrazu, jakości skalowania, działania 100Hz B650 i W5500 są jak bliźniaki, tzn. równie dobre. Oba są najlepiej opisanymi modelami na tym forum, więc możesz mieć pewność, że tak jest, bo setki osób się wypowiedziało wink.gif Tak naprawdę te modele różni to, że Samsung obsługuje więcej formatów łacznie z .mkv 1080p za to Sony daje aż 5 lat gwarancji. Pokaż oba żonie czy dziewczynie i niech wybierze ten który bardziej Jej się podoba wizualnie, bo technicznie oba Cie zadowolą wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.