IPB
Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Witaj gościu, zarejestruj się aby usunąć tą wiadomość
Quick Register
Guest Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę i jest darmowe. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny. Ponad 100.000!!! zarejestrowanych osób (w tym najlepsi spece w Polsce od technologii HD) pomoże Ci w problemie związanym z tematyką HDTV.

Na forum HDTVPOLSKA.COM nie musisz płacić za dostęp do najnowszych testów a znajdziesz tu tak ciekawe tematy jak:
  • Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich jak Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD) oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
  • Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Login User Name

Login Password

Forgot Password
15 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> 2009 rok: Samsung seria B7000 nadeszły xxB7xxx - opinie, komentarze, wielofunkcyjność w nowym wymiarze
dominikjestem
post 27.03.2009, 16:25
Post #21

1080p

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 32,224

CYTAT
ale cuz kazdy ma swoje zdanie ,najlepszy w samsungu jest mega kontrast smiechu warte.

Znając realia oświetleniwe w MM nie napisałem nic o kontraście (!?).
za to opisałem niewielkie zabarwienie (blu) panelu pod strym kątem. Tego nie lubię.

Uwaga druga:
Michal - bardzo słuszna uwaga (wreszcie);
rzeczywiście; rozjaśnienia były ale przy maksymalnym podświetleniu w trybie dynamicznym.
Nieco później pobawiłem się ustawieniami.
Wybrałem tryb Standard i zjechałem z podświetleniem do 4/10.
Niestety zapomniałem sprawdzić co się dzieje z rozjaśnieniami. Mój błąd. Jest więc szansa że zanika całkowicie.
Bo w trybie dynamicznym i z podświetleniem max się TV nie ogląda bo nie idzie wytrzymać.

Prawidłowa ocena może mieć miejsce dopiero w drugim tygodniu domowego obcowania i szukania nastawów.

KURO tez mi sie nie podobał w pierwszych dniach. Mam kontakt z innymi posiadaczami 9G i też tak mieli.

Za to podkreślam jeszcze raz:
to co zrobił SAMSUNG w sprawie płynności odtwarzania 1080p@24 to mistrzostwo świata.

Trzecia uwaga:
Sąsiedniego 46B6000 nie męczyłem. Ale chyba jest tam USB i mkv.

Nie piszę nic o kontraście i kolorach bo w ułamku sekundy widać, że jest wpożo.
Zostawiam to profesjonalnym testerom z odpowiednim sprzętem pomiarowym.

Ten post edytował dominikjestem 27.03.2009, 16:34
Go to the top of the page

+Quote Post
mjasinsk
post 27.03.2009, 17:25
Post #22

1080p

Nr użytkownika: 2,640

Telewizor jest poprostu niesamowity jezeli chodzi o design czy na stopce czy na scianie bedzie wygladal WOW. Nie miałem duzo czasu w Markach na ogladanie bo walczylem z cena Bonda ale obraz ze żródeł SD zdecydowanie lepszy niż w poprzedniej serii. Obraz HD WOW nr 2 nie widzialem tych przebarwień no ale tak jak wyzej nie mialem czasu. Jutro pojade troche sie blizej przyjrzec. Jestem zdecydowany prawie na 100% na serie 7000 ale dla pewnosci chcialbym zobaczyc roznice lub choc przeczytac recenzje w roznicy pomiedzy 120 a 240 HZ

+Quote Post
artsat_kris
post 27.03.2009, 19:59
Post #23

XviD

Grupa: Validating
Nr użytkownika: 1,901

CYTAT(dominikjestem @ 27.03.2009, 16:25 ) *
Znając realia oświetleniwe w MM nie napisałem nic o kontraście (!?).
za to opisałem niewielkie zabarwienie (blu) panelu pod strym kątem. Tego nie lubię.

Uwaga druga:
Michal - bardzo słuszna uwaga (wreszcie);
rzeczywiście; rozjaśnienia były ale przy maksymalnym podświetleniu w trybie dynamicznym.
Nieco później pobawiłem się ustawieniami.
Wybrałem tryb Standard i zjechałem z podświetleniem do 4/10.
Niestety zapomniałem sprawdzić co się dzieje z rozjaśnieniami. Mój błąd. Jest więc szansa że zanika całkowicie.
Bo w trybie dynamicznym i z podświetleniem max się TV nie ogląda bo nie idzie wytrzymać.

Prawidłowa ocena może mieć miejsce dopiero w drugim tygodniu domowego obcowania i szukania nastawów.

KURO tez mi sie nie podobał w pierwszych dniach. Mam kontakt z innymi posiadaczami 9G i też tak mieli.

Za to podkreślam jeszcze raz:
to co zrobił SAMSUNG w sprawie płynności odtwarzania 1080p@24 to mistrzostwo świata.

Trzecia uwaga:
Sąsiedniego 46B6000 nie męczyłem. Ale chyba jest tam USB i mkv.

Nie piszę nic o kontraście i kolorach bo w ułamku sekundy widać, że jest wpożo.
Zostawiam to profesjonalnym testerom z odpowiednim sprzętem pomiarowym.

Ok zobaczycie ze jak ktos wezmie sie za test tego modelu to bedzie troche wad ktorych nie powinno byc przy podswietlaniu led , ja go mam od srody wszystkie ustawinia juz sprawdzilem rozjasnienia sa nawet przy podswietlaniu min na trybie dynamicznym to juz woguke sie tego nie da ogladac na national HD obraz kolory sie rozmywaly i jak byly pasy np na canal+ film HD to po przelaczeniu na inny kanal zostaje takie kreski od pasow tak jak cos w starych plazmach bylo.Jak bedziecie go miec osobiscie podlaczycie w domu postawicie tv na prosto to w miare jest ok w miare!! ale jak telewizor jest wyzej ciutke powieszony to dos ze sie rozjasnia to jeszcze sa przebarwienia ,pozatym on jakos jest strasznie jasny nawet na min ustawieniach ta czern nie jest taka jaka powinna byc na led co to ma znaczyc plamy na led nawet jak sie oglada film wieczorem oczywiscie to widac strasznie bo jak jest jasno to niewiele.Chyba ze to pierwsze modele i cos jescze poprawia ale wczoraj tez podlaczylem 46B6000 i to samo czyli taki urok tej serii dlamnie cienko gozej niz bylo przy 46A956.

+Quote Post
michalmichalmich...
post 27.03.2009, 23:07
Post #24

XviD

Nr użytkownika: 64,636

Znalazłem profesjonalny test tyle że na greckiej stronie fullhd.gr zaskakujace są ustawienia jakie proponują - przetłumaczone przez google(Ustawienie telewizora jest stosunkowo proste. Wybór ustawienia "Film", dostosowanie kontrastu do 80, jasność na 45 i podświetlenie na 5. Poza tym, ponieważ temperatura thermo2 nie sonei państwo powinno używać balans bieli w offsetowych w czerwonym powinna zostać zwiększona do 28, i niebieski, które mają być obniżone do 20. Pozostałe ustawienia powinny być pozostawione w defualt miejsce, podczas gdy filtry i ruchu oraz są regulowane przez okoliczności.) a i jeszcze link od razu z tłumaczeniem
http://74.125.39.132/translate_c?hl=pl&...CrqC7y__LhY2fhg

+Quote Post
artsat_kris
post 28.03.2009, 08:18
Post #25

XviD

Tak jak wszedzie pisza problem z podswietlaniem napewno bedzie w tych tv jest w tym tescie dobrze opisane i tv jest dlatego taki jasny ,dlatego A956 jest napewno bardziej czarny i kontrastowy zreszta seria B7000 i 6000 ma mniejszy kontrast od 956 dopiero wersja V ktora ma sie pojawic pod koniec roku ma miec kontrast na poziomie 956 i inna konstrukcje podswietlania ta zastosowana w a956.

+Quote Post
skyrobin
post 28.03.2009, 11:30
Post #26

VHS
*

Nr użytkownika: 83,908

>artsat_kris

Czy B7000 ma jakieś zalety, które warto docenić?

+Quote Post
mjasinsk
post 28.03.2009, 12:15
Post #27

1080p

No dobrze ale problem z p[odswietleniem z drugiej strony wynika, z pierwszych testow ze obraz jest zaj.... wiec jak to jest zwracam sie do jedynego wsrod nas posiadacza. Czy faktycznie obraz jest super??? Po za tym w MM powiedzieli ze te egzemplarze ktore sa na stanie to bardziej pokazowe poniewaz dostawy przewidziane sa na maj a do sprzedazy maja po kilka sztuk w zaleznosci od marketu (rozmawialem z gosceim z Samsunga) Kurcze nei wiem co robic. Bo troche napalilem sie na te telewizory i pierwsze wrażenie było naprawdę OK.

+Quote Post
michalmichalmich...
post 28.03.2009, 14:14
Post #28

XviD

Nr użytkownika: 64,636

>artsat_kris z jednej strony to dobrze że opisujesz wady tego modelu za co dziekuje ale z drugiej strony wielu ludzi było zdecydowanych i teraz jest załamanych. Długo czekałem na ten model a przecież 6tyś. to wcale nie mało. Poza tym samsung jeszcze nigdy aż tak nie zawiódł inne serie są bardzo dobre i tańsze od konkurencji wiec to wszystko wydaje sie bardzo dziwne.
Zaden z 3 testów które przeczytałem nie potwierdził wprost tych problemów z drugiej strony znalazłem na forum w usa podobny wątek. Znam dobrze angielski ale może czegoś nie łape lub jest to nie bardzo do uwierzenia.W odpowiedzi na podobny problem podobno ktoś odkrył że poluzowanie chyba mocowań obudowy od tej strony gdzie pojawiło się to nadmierne podświetlenie rozwiązało komuś ten problem poza tym kilka osób wymieniło tv na nowy. Ktoś stwierdził że można trafic na taki egzemplarz a ktoś inny widział 3 i wszystkie takie były. To wszystko wydaje się nieprawdopodobne! Jezeli jest to problem konsstrukcji obudowy to pewnie go bez problemu rozwiaza ale co z ta 1 partią? czy ktoś wie jak samsung oznacza modele np. miesiąc produkcji? Wtedy można by się ustrzec takiego zakupu. Co można wywnioskowac jezeli testy nie potwierdzaja a uzytkownicy maja problemy ? jeden z testów dał 9.0 spectacular a w porównaniu Pioneer dostał 9.5 spectacular czy dali by tak wysoka note jezeli by był taki sam problem w ich egzemplarzu co prawda to był 40B7000 ale model ten sam model. Ciągle chciałbym go kupic wiec licze na to że to wszystko sie wyjasni pozytywnie.
Mam prosbe do >artsat_kris napisałes ze masz kontakt z b6000 czy on tez ma mozliwosc odtwarzania video po usb 2.0 ?
ponizej wklejam wycinek z zagranicznego forum.

1. I purchased a new 46" B6000 last Sunday, and I've really been enjoying it over the past few days.

I've gone over it with a fine toothed comb each night when I come home from work. I want to make sure it is 100% fine, because I can get it replaced fairly easily within the first 30 days.

I have noticed that the bottom and top right hand corners emit a little bit of "extra" light during dark scenes (usually visible when ambient lights are low.) It is not terrible but it is there. Is this what people call flash lighting? I could probably live with it and be happy, but if I had a set without this "problem", I'd probably be happier, since we all want stuff to be as perfect as possible.

My question is, for other owners of the new Luxia line, do your sets have this problem at all?
2. This is actually a good question. How much flashlighting should we expect on the LED tv's? Will there always be a small amount in the corners and on the sides or should there never be any at all?
3. I believe there is a post in the owners thread about this. Several people returned it and got another one. One user (idk who) discovered you can unscrew the crews on the back in the corners by about half a turn to a full turn, and it lowers/eliminates the "flashlighting".

+Quote Post
artsat_kris
post 28.03.2009, 20:48
Post #29

XviD

Niechce nikomu doradzac ani odradzac moze to pierwsze modele mnie te wady strasznie draznia moja opisni jest taka ze mialem wczesniej 46A956 i on chodzi lepiej czern i kontrast.

+Quote Post
starymada
post 29.03.2009, 00:23
Post #30

VHS
*

Nr użytkownika: 81,620

artsat kris, bez urazy ale Twoje wypowiedzi wygladaja na czarny PR, na poczatku napisales ze 'opad szczeny', po czym w kilku postach kompletnie ten model besztasz, piszac ze to lipa i beznadzieja...

+Quote Post
mjasinsk
post 29.03.2009, 01:20
Post #31

1080p

Bo człowiek najpierw sie zachwycil tak jak ja w Media ogladajac a potem widocznie sie przyjrzal i kicha. Cholera nie wiem co robic. A jak nie wiem co robic to ide napic sie piwa

+Quote Post
artsat_kris
post 29.03.2009, 09:06
Post #32

XviD

Besztam ja a wy mozecie byc zadowoleni dlamnie to lipa i tyle a dlatego tak besztam bo czekalem na ten model z niecierpliwoscia i myslalem ze samsung zrobi naprawde dobry tv ale okazalo sie inaczej cienkie obudowy lany mkv i inne pierdoly a jakosc obrazu ......

Starymada
Bo jak go podlaczylem pierwszy raz na pare minut w pomieszczeniu jasnym w hd to obraz byl naprawde dobry , ale potem okazalo sie co innego bylo wiecej czasu to sie pobawilem nim i dlamnie lipa lepiej chodzil A956 ,pozatym duzo na forach zagranicznych juz pisza o nieruwnomiernym podswietlaniu matrycy i wadach tego podswietlania ktora zastosowal samsung.

Ten post edytował artsat_kris 29.03.2009, 09:07

+Quote Post
mjasinsk
post 29.03.2009, 12:56
Post #33

1080p

pamietajcie ze kolega porownuje z najlepszymi. z obrazem w tym tv naprawde jest niezle. ze zrodel hd mozna powiedzidc rewelacyjniezemam na mysli jakosc. dzisiaj popoludniu kilka zdjec mysle ze bardzo ciekawych. przy okazji bedzie mozna zobaczyc nowy system montazu w akcji.

+Quote Post
mjasinsk
post 29.03.2009, 15:14
Post #34

1080p

Witam,

Dzisiaj w jednym ze stołecznych elektromarketów udało mi się porównać działanie nowego slima Samsunga z serii B6000 do ubiegłorocznego flagowca slim czyli modelu A856 z tradycyjnie podświetlaną matrycą. Oba telewizory były szczęśliwie ustawione obok siebie oraz oba miały jako źródło film promocyjny Samsunga wysokiej rozdzielczości. Oczywiście źródła wykonywane przy istniejącym oświetleniu i nienajlepszym sprzętem nie oddają różnic jednak te są bez problemu zauwazalne.

Oba tv ustawiłem (celowo) na ustawienia fabryczne DYNAMICZNE dla uwypuklenia efektu. Różnice są znacznie mniej zauważalne w trybie FILM (ale widoczne). Panele miały wszystkie ustawienia identyczne po za ostrością która w panelu B6000 ma fabryczne ustawienie na 20 wiec podciagnalem ja do 25 tak jak w modelu A856

Konkluzja jest taka, że panel tradycyjny świeci bardzo mocno (za mocno w mojej opinii) co powoduje, że biel razi w oczy nawet w oświetleniu sklepowym oraz trudno utrzymać jej naturalność (zdjęcia niestety tego do końca nie pokazują) Podswietlenie powoduje, że czern w zasadzie przestaje istniec. Nawet ściagniecie podswietlenia do połowy wartości nie powoduje zbliżenia w wartościach czerni.
W trybie film (nie ma go na zdjęciach) obrazy zbliżaja sie do siebie. NIe ma tak definitywnych i rażących różnic w czerni natomiast bezwzględnie nowe panele prezentuja lepsza bardziej przyjazna dla oka i subiektywnie zdecydowanie bardziej naturalną paletę kolorów.

Na bialym ekranie przy maksymalnym podswietleniu B6000 ma lekkie róznice w podswietleniu panelu. Okazuje sie ze jest to widoczne tez na A856 ale zdecydowania mniej. Wydaje sie jednak ze w codziennym uzytkowaniu nie bedzie mialo to znaczenia. Nic nie moge powiedziec na temat rozjasnien w rogach wspominanych w innych postach ale tez środowisko obserwacyjne nie bylo sprzyjajace.

Na dwoch zdjeciach zaprezentowany jest rewelacyjny system montazu opatentowany przez Samsunga. Jest rewelacyjnie prosty i do tego estetyczny. Telewizor wiesza sie na scianie jak obraz. Duuuuży plus dla Samsunga (gorzej z cena poniewaz gdzies na zagranicznych forach znalazlem ze kosztyje bodajze powyzej 150 EUR) Efekt jest poprostu piorunujący widac to na ujęciu z boku. Jak ktos ma grubsze kocowki HDMI to przy takim montazu mogą się nie zmieścic smile.gif))))

Wiecej nie udało sie zrobić ponieważ ochrona marketu grzecznie aczkolwiek stanowczo zabroniła mi robić zdjęcia. Na wszelki wypadek więc usunąłem ze zdjec cenę oraz oznacznia sieci (tak dla porządku choc to nie zabronione) Na pierwszy rzut oka rewelacyjny panel w zakresie cena /jakość. Jezeli Sony, LG czy Sharp nie pokażą szybko czegoś nowego w mniej wiecej podobnej cenie to ten rok bedzie nalezal do Samsunga w tej dziedzinie. To subiektywna opinia ale wydaje sie uprawniona.

Aha dzieki temu ze oba panele wyswietlaly dokladnie to samo w koncu zobaczylem to co Gmeru i kilka jeszcze osob podkreslaja czyli slabe dzialanie 100HZ w panelu A856. Dopiero w takim bezposrednim porownaniu widac o co chodzi i ze to naprawde dziala a wlasciwie ze problemu juz niem na B6000

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Ten post edytował mjasinsk 29.03.2009, 15:22

+Quote Post
artsat_kris
post 29.03.2009, 15:42
Post #35

XviD

pobawcie sie tym 46b7000 w ciemnym pomieszczeniu to zobaczycie co sie dzieje i jak sie odchylicie troche na boki jakie sa katy i ogulnie a tak jak pisalem jak sie da na dynamiczne to sie nie da tego ogladac i obraz sie rozmywa kolory itp.

+Quote Post
skyrobin
post 29.03.2009, 15:43
Post #36

VHS
*

>mjasinsk

Dzięki bardzo za opis i fotki.
Różnice pomiędzy tymi telewizorami są porażające! Aż trudno w to uwierzyć, że A856 ma taką kiepską czerń. Może fabrycznie ustawione podświetlenie 856 jest mocniejsze przy tych samych ustawieniach suwaka w obu TV...

+Quote Post
skyrobin
post 29.03.2009, 15:59
Post #37

VHS
*

>artsat_kris

Może zechciałbyś wrzucić fotki dokumentujące w jakikolwiek sposób Twoje doświadczenia z tym TV np. kąty boczne...

+Quote Post
artsat_kris
post 29.03.2009, 16:03
Post #38

XviD

nie zrobie bo juz to spakowalem napewno niebawem pojawi sie test na forum mysle wiarygodny.

pozatym co jeszcze zauwazylem tak zwne pompowanie.

Ten post edytował artsat_kris 29.03.2009, 16:22

+Quote Post
skyrobin
post 29.03.2009, 16:33
Post #39

VHS
*

CYTAT(artsat_kris @ 29.03.2009, 17:03 ) *
nie zrobie bo juz to spakowalem napewno niebawem pojawi sie test na forum mysle wiarygodny.

pozatym co jeszcze zauwazylem tak zwne pompowanie.

Pompowanie na LCD?! 8-|
To ten TV musi być straszną kaszanką.

+Quote Post
artsat_kris
post 29.03.2009, 17:01
Post #40

XviD

Kupujcie przeciez w sklepach internetowych mozecie oddawac do woli... i kazde sobie oceni sam.

Koniec tematu z mojej strony prosze domnie juz nie pisac.

+Quote Post

15 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Fast ReplyReply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 09.09.2010, 15:07
Support Techniczny: SpannerDEV.pl - Support Techniczny IPB & Support IP.Board

Page top