IPB
Miejsce na twoją reklamę
kontakt:
biuro(at)hdtvpolska.com

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Witaj gościu, zarejestruj się aby usunąć tą wiadomość
Quick Register
Guest Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę i jest darmowe. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny. Ponad 100.000!!! zarejestrowanych osób (w tym najlepsi spece w Polsce od technologii HD) pomoże Ci w problemie związanym z tematyką HDTV.

Na forum HDTVPOLSKA.COM nie musisz płacić za dostęp do najnowszych testów a znajdziesz tu tak ciekawe tematy jak:
  • Pierwsze w Polsce a nawet na świecie testy najnowszych odtwarzaczy Blu-ray, HD DVD oraz HD VMD
  • Testy najnowszych modeli telewizorów LCD, Plazm oraz Projektorów HD
  • Unikalne w Polsce, profesjonalne testy najnowszych filmów na nośnikach Blu-ray i HD DVD (polskie i zagraniczne wersje)
  • HDTVPolska.com to jedyne polskie centrum odtwarzaczy sieciowych HD takich jak Popcorn Hour (jedyne forum w Polsce na temat tego odtwarzacza)
  • Najwięcej informacji na temat kodowania filmów w HD (MPEG2, MPEG4 (h.264) ) - dodawanie napisów, polskiego lektora itp
  • Najwięcej informacji w kraju na temat telewizji nowej generacji n - Pierwszy w internecie test nbox HDTV czyli dekodera n!
  • Testy najnowszych dekoderów satelitarnych platform cyfrowych oraz firm zewnętrznych takich jak TechniSat
  • Fora poświęcone telewizji naziemnej (DVB-T HD), kablowej (kablówki HD) oraz satelitarnej (n HDTV, Cyfrowy Polsat HD, Cyfra+ HD)
  • Będziesz mógł nabyć koszulki naszego forum i być widocznym HD-Maniakiem w każdym miejscu
  • Dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy technologii HD czyli technologii wysokiej rozdzielczości
  • Po zarejestrowaniu się na forum zapraszamy do zbadania Panelu nawigacja z lewej strony.
Login User Name

Login Password

Forgot Password

> Szukasz porady, jaki kupić sprzęt? Przeczytaj koniecznie!

Jeśli chcesz uzyskać informację na temat określonego sprzętu lub poszukujesz porady w kwestii zakupu, to postępuj następująco:

Na początek skorzystaj z opcji szukaj. Link do tej opcji dostępny jest na samej górze forum, po prawej stronie.
Lub po prostu kliknij w link poniżej:

http://hdtvpolska.com/index.php?act=Search

Sprawdź także temat: Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować > http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=13669

Jeśli w wyniku wyszukiwania znajdziesz kilka wątków lub wątki te są bardzo rozbudowane, możesz użyć narzędzia przeszukiwania konkretnego tematu.
Link dostępny jest na dole po lewej stronie, po tym jak dany wątek otworzymy. Jest to przycisk Przeszukuj Tematy

Jeśli w wyniku poszukiwań nie znajdzie satysfakcjonującej Cię odpowiedzi lub uważasz, że jest ona niepełna. Możesz zadać pytanie na forum.

Jeśli pytanie dotyczy telewizora, to najlepiej zadać je w wątku przyklejonym dla początkujących:
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=12712

Pytanie możesz zadać w innym wątku tylko jeśli jego specyfika nie mieści się w ramach wątku przyklejonego.

Jeśli chcesz uzyskać poradę z cyklu "co wybrać", bezwzględnie podaj jakieś założenia wstępne. Jeśli Twoje pytanie dotyczy telewizora, to koniecznie określ źródła sygnału z których będziesz korzystać najczęściej. Bardzo ważne jest czy będzie to telewizja naziemna, kablowa analogowa, kablowa cyfrowa, satelitarna, komputer, dvd... itd.

Podaj odległość od ekranu i interesującą Cię przekątną. Pozwoli nam to skorelować Twoje oczekiwania i warunki, z potrzebną do Twoich zastosowań rozdzielczością matrycy.

Jeśli zamierzasz intensywnie korzystać z telewizora jako monitora komputerowego, koniecznie o tym wspomnij. Jest to ważna informacja w przypadku telewizorów plazmowych.

Jeśli takowe posiadasz, to określ Swoje preferencje obrazowe. To znaczy cechy, Które w Twoim mniemaniu stanowią o obrazie idealnym. Czy jest to idealne odwzorowanie barw, niski poziom szumów obrazowych, ostrość krawędzi wyświetlanych obiektów, płynność ruchu itd. itp. Cechy te najlepiej podawaj w w kolejności zgodnej z poziomem ważności.

Możesz też podać informacje na temat wszelkich innych okoliczności mogących mieć wpływ na ostateczny wybór.

Pamiętaj:

Im bardziej konkretne i szczegółowe pytanie zadasz, tym większa szansa na konkretną odpowiedź

W skrajnym przypadku możesz odpowiedzi nie otrzymać w ogóle, jeśli pytanie będzie zawierać tylko jedno zdanie w stylu:"co jest lepsze, A czy B"

37 Stron V  « < 27 28 29 30 31 > »   
Reply to this topicStart new topic
> > Jaki telewizor kupić? Panasonic? Sony? Samsung? LCD? Plazmę? itd itp etc, Tutaj zadajemy pytania jaki tv kupić - I TYLKO TU!
bladeruner
post 07.02.2010, 19:09
Post #561

VHS
*

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 106,789

Cześć, mam pytanie ( nie zgadniecie jakie :-) )

chciałbym kupić nowy telewizor 42 cale z możliwością oglądania Divx przez USB.
Mam tuner HD z n-ki , ale chciałbym także przyzwoity obraz SD.
Przeznaczam na to jak na razie 3000. No i oczywiście miotam się plazma/lcd/plazma/lcd/....

po wizytach w sklepach mam już mętlik...
pozdro.
Go to the top of the page

+Quote Post
SlawekR
post 07.02.2010, 20:24
Post #562

HD Maniak 1080p TV Spec

Grupa: Moderator
Nr użytkownika: 20,457

CYTAT(andrzej_abc @ 07.02.2010, 16:44 ) *
Otwórz sobie tę oto stronę:
http://hdtv.com.pl/forum/panasonic/49297-u...-na-2009-a.html

PLAZMA - AUT a to dopiero początek - czytałem również inne artykuły na ten temat jak tylko odszukam adresy to podam

Przeczytałem "od deski do deski", także zagłębiłem się w wątek na avforum i powiem, że tego nawet się nie da komentować. Nie chciałbym nikogo obrażać, bo w końcu nie każdy człowiek musi się znać na wszystkim, ale z punktu widzenia kogoś kto chociaż trochę jest obeznany w temacie, to całe ta dyskusja wygląda jak rozmowa stowarzyszenia kucharek na temat malowania płotu wink.gif. Zwykłe bicie piany, zarówno dyskusja jak i wnioski.

Otóż, kucharki wzięły się za malowanie 100 metrów płotu i dochodząc do setnego metra zauważyły, że farba na początku już zaczęła blaknąć, jeszcze nie skończyły malować, a tam już blaknie od słońca.

Wnioski z dyskusji nad tym faktem: płot nie nadaje się do użytku, producenci farby i płotu to oszuści. Należy usunąć płot i zastąpić go sznurkiem, gdyż płot "w obliczu faktów" nie nadaje się do użytku. Sznurek sprawi się tak samo jak płot, a przy okazji nie będzie wymagał malowania tongue.gif.

Identycznie jest w tamtej dyskusji, jak i w Twojej konkluzji, tej dużymi literami, cytat poniżej:

CYTAT(andrzej_abc @ 07.02.2010, 16:44 ) *
PLAZMA - AUT a to dopiero początek....

A wystarczy zastanowić się nad tym spokojnie. Ktoś tam dokonał pomiaru zaraz po zakupie i mu wyszedł poziom czerni, czyli minimalnie świecenie danej plazmy na poziomie 0,02 cd/m2 (słownie 2 setne).

Po 1000 godzinach pracy, czyli średnio załóżmy 5 godzin dziennie, daje 200 dni, dokonał ponownego pomiaru i wyszło mu 0.06 cd/m2 (słownie sześć setnych). No normalnie dramat, fluktuacje kosmos na 200 dni pracy. Porównajmy to ze "wzorcowym" LCD, dajmy na to pierwszym z brzegu, choćby polecanym przez niektórych tak gorąco wink.gif.

Poziom czerni, minimalne świecenie, okazuje się że wynosi 0,28 cd/m2, (słownie zero przecinek dwadzieścia osiem setnych). Tyle daje ten "wzorzec" obrazu.

Jaki wniosek wyciągną z tego kucharki:

PŁOT OUT, zastąpić sznurkiem, gdyż kolor płotu zmienia się dramatycznie, uniemożliwiając mu spełnianie swojej funkcji, a to dopiero początek .... laugh.gif Znaczy Plazma Out, fluktuacje parametrów są nie do przyjęcia. A to, że i tak ten drażliwy parametr, nadal jest "zaledwie" blisko 5 razy lepszy w "OUTowej plaźmie", niż w polecanym LCD, to szczegół niewarty uwagi i wspomnienia.

Ktoś tam w wątku się burzył, że "skandal, trzeba będzie powtórzyć kalibrację po jakimś czasie, kto to widział" itd. itp.

No to może trochę faktów, zalecenia odnośnie kalibracji sprzętu wysokiej klasy, monitorów komputerowych z górnej półki.

Z racji na fluktuacje parametrów i starzenie się elektroniki zaleca się, cytuję:

Dokonywać kontrolną (sprawdzającą) kalibrację co 7 dni, słownie siedem.

Dokonywać kalibrację różnicową (porównawczą) co 30 dni.

Wykonywać pełną kalibrację co 6 miesięcy.

Podkreślmy, że dotyczy to sprzętu klasy zawodowej za wiele tysięcy złotych, a nie telewizorów klasy popularnej za 2 - 3 tys. zł.

No ale nic, płot... znaczy plazma się kończy. Tak się zastanawiam, czemu nikt z żarliwych dyskutantów nie podnosi kwestii fluktuacji parametrów obrazu w LCD, patrząc pod kątem. Przecież producenci deklarują 178 stopni, czyli praktyczny ideał. A w praktyce, minimalny poziom czerni pod kątem 45 stopni, potrafi sięgnąć wartości 1 cd/m2.

Więc kto tu kogo w konia robi? No i pozostaje pytanie, czy w związku z tym LCD się kończy i LCD Out?

Mam nadzieję, że to idiotyczne bicie piany nie zarazi i naszego forum. Ale cóż się dziwić, rządzi marketing. Potencjalni klienci gonią za cyferkami. Minimalny poziom czerni, jedna setna, dwie setne, tzw. czerń absolutna. Marketingowcy zmuszają producentów do ekwilibrystyki, żeby osiągnąć "cyferki". A to, że są to różnice nieznaczące w kwestii dobrego obrazu, to już rzecz mało istotna. Liczą się wartości liczbowe w folderach.

Przeciętny Kowalski domaga się tego, bo to czyni jego życie i dylematy wyboru prostszymi. Przykre, ale prawdziwe.

Ten post edytował SlawekR 07.02.2010, 20:34

--------------------
NTSC - Never Twice the Same Color

+Quote Post
Gmeru
post 07.02.2010, 20:29
Post #563

HD

Grupa: Admin
Nr użytkownika: 1

Do andrzej_abc. Patrząc na twoje posty dotyczą one tylko jednego modelu od początku twojego istnienia na tym forum. W tym momencie w 100% mogę pomyśleć, że siedzisz tutaj jako przedstawiciel tej firmy i trzaskasz posty. Najgorsze, że piszesz nie prawdę (typu: plazma nie za 2500zł itp - niby czemu nie?) itp. Jeżeli nie skończysz to będzie ban. Proszę się dostosować albo zapraszam na inne forum bić pianę. Jesteś w 100% nieobiektywny i wprowadzasz "nowych" w błąd.

SlawekR jak zwykle rozwiewa wątpliwości rolleyes.gif.

--------------------
Niczego nie obejrzą, niczego nie posłuchają !
BD + HD DVD = 408

HDTVPolska.com na Facebook

+Quote Post
Kerad77
post 07.02.2010, 20:40
Post #564

VHS
*

Nr użytkownika: 106,752

czyli jednak nastawiac sie na plazme, przy moich preferencjach?
Jak wspomnialem na poczatku myslalem zakupic LCD samsunga z serii B650, ale po przeczytaniu wielu postow odwiedliscie mnie od tego, z uwagi na fakt ogladania w odleglosci 3m, gdzie i tak juz nie zauwaze roznicy miedzy Full HD, a HD ready.
W innym watku zachwalano plazme panasonic TH-42PV80PA, ktora dostac w tych czasach graniczy z cudem.Chyba z racji tego iz jest to model 2008/2009.
Czy szukac nastepcy tj chyba TX-P42X10Y, lub TX-P42C10Y(nie wiem ktory jest nastepcja w tej samej lini), bo oczywiscie potrzebuje tuner mpeg4, czy jednak rozgladac sie za TH-42PV80PA.
Powiem ze mam troche metlik w glowie, za duzo informacji... heheh....
dziekuje jeszcze raz za cenne rady

Ten post edytował Kerad77 07.02.2010, 20:42

+Quote Post
SlawekR
post 07.02.2010, 20:41
Post #565

HD Maniak 1080p TV Spec

CYTAT(Gmeru @ 07.02.2010, 20:29 ) *
Do andrzej_abc. Patrząc na twoje posty dotyczą one tylko jednego modelu od początku twojego istnienia na tym forum. W tym momencie w 100% mogę pomyśleć, że siedzisz tutaj jako przedstawiciel tej firmy i trzaskasz posty. .....

Ja jednak pozwolę sobie mieć odrębne zdanie. Gdyby Kolega faktycznie przybył do nas robić krecią robotę, to podpierałby się podstawami technicznymi, które pozwalałyby na nawiązanie merytorycznej, może marketingowej, ale jednak merytorycznej dyskusji.

A ja tu nie widzę nic merytorycznego, poza prostym stwierdzaniem, raz za razem, tylko produkt A i żaden inny. Próbowałem nawiązać dyskusję rzeczową kilkukrotnie, w kwestii prezentowanych przez Niego poglądów, ale niestety nie udało mi się smile.gif. Gość od marketingu coś by dorzucił merytorycznego, a już na pewno by nie obstawał koniecznie przy 32 calach, bo to zdecydowanie marketingowo nieuzasadnione wink.gif.

Ten post edytował SlawekR 07.02.2010, 20:41

--------------------

+Quote Post
SlawekR
post 07.02.2010, 20:47
Post #566

HD Maniak 1080p TV Spec

CYTAT(Kerad77 @ 07.02.2010, 20:40 ) *
czyli jednak nastawiac sie na plazme, przy moich preferencjach?
Jak wspomnialem na poczatku myslalem zakupic LCD samsunga z serii B650, ale po przeczytaniu wielu postow odwiedliscie mnie od tego, z uwagi na fakt ogladania w odleglosci 3m, gdzie i tak juz nie zauwaze roznicy miedzy Full HD, a HD ready.
W innym watku zachwalano plazme panasonic TH-42PV80PA, ktora dostac w tych czasach graniczy z cudem.Chyba z racji tego iz jest to model 2008/2009.
Czy szukac nastepcy tj chyba TX-P42X10Y, bo oczywiscie potrzebuje tuner mpeg4, czy jednak rozgladac sie za TH-42PV80PA.
Powiem ze mam troche metlik w glowie, za duzo informacji... heheh....

Żeby wrócić na tory rzeczowej dyskusji. Tak, odpowiednikiem PV80 jest X10. Jeśli z PV80 obraz Ci się podobał, to i na X10 się nie zawiedziesz.

Przedstawione przez Ciebie założenia w pytaniu pierwotnym (cena, źródła docelowe i odległość), w zasadzie nie dają żadnych przeciwwskazań do brania tego sprzętu pod uwagę. Przeciwnie, pasuje do nich całkiem zgrabnie.

Co do kwestii wyboru HD Ready, FHD. Cóż, dusza HD maniaka zawsze powie, Full HD wyłącznie. Z drugiej strony, przy założonym sygnale, a przede wszystkim przy odległości, rozsądek każe rozważyć HD Ready, szczególnie że i cena stanowi tu istotny czynnik.

A żeby w pełni cieszyć się urokami sygnału FHD, to przy 40/42 calach raczej nie powinno się przekraczać 2 metrów, no chyba że ma się sokoli wzrok, albo lornetkę teatralną wink.gif. Jeszcze 3 lata temu, to 2 metry i 42 cale byłaby herezja. Ale obecnie, w czasach lepszej jakości źródeł i niezłej jakości samych telewizorów, to już jest codzienność.

32 cale i Full HD, to rozważałbym co najwyżej w kategoriach monitora bliskiego pola, czyli typowego monitora komputerowego do pracy, maks 1 metr.

Ten post edytował SlawekR 07.02.2010, 20:50

--------------------

+Quote Post
Kerad77
post 08.02.2010, 07:55
Post #567

VHS
*

Rozmiar już nie ulegnie zmianie, czyli 40-42".
Właśnie ze względu na źródło sygnału trochę przeszedł mi zakup LCD samsung LE40B650, z dwóch powodów. Mianowicie czytając posty wyszło iz przy słabych parametrach wejściowych sygnału, obraz będzie zdecydowanie gorszy niż na plazmie HD redy. Ponoć plazmy łagodniej obchodzą sie ze słabym sygnałem i dają dużo ładniejszy obraz niz LCD ktory jest raczej wybredny jeśli chodzi o jakość sygnału co przekłada się na obraz...
Za LCD w tym momencie trzeba zapłacić w okolicach 2800pln, a za TX-P42X10Y ok 2100pln, takze różnica jest ok 700pln. No chyba ze jeszcze udalo by sie gdzieś znaleźć PV80 to dodatkowo ze 300pln zostało by w kieszeni.
Dlatego mam dylemat, czy dokładać do tego LCD i liczyć sie z gorszym odbiorem niz na plazmie, czy jednak obstawiać na plazmę, gdyż nie zamierzam kupować PS3, ani innych odtwarzaczy blueray.
Wiadomo kasa nie lezy na ulicy i TV ma byc na kilka lat, dlatego dylemat jest tym wiekszy...

PS. Nie moge sie doszukac czym sie rozni seria X10 od C10, czy jak juz zapadnie klamka na plazme to brac X czy C...

Mam nadzieje ze bardzo sie nie rozpisałem, ale sami pewnie na początku takie dylematy mieliście i z góry dziękuje za wsparcie.

+Quote Post
andrzej_abc
post 08.02.2010, 11:25
Post #568

S-VHS
**

Nr użytkownika: 77,235

CYTAT(Gmeru @ 07.02.2010, 21:29 ) *
Do andrzej_abc. Patrząc na twoje posty dotyczą one tylko jednego modelu od początku twojego istnienia na tym forum. W tym momencie w 100% mogę pomyśleć, że siedzisz tutaj jako przedstawiciel tej firmy i trzaskasz posty. Najgorsze, że piszesz nie prawdę (typu: plazma nie za 2500zł itp - niby czemu nie?) itp. Jeżeli nie skończysz to będzie ban. Proszę się dostosować albo zapraszam na inne forum bić pianę. Jesteś w 100% nieobiektywny i wprowadzasz "nowych" w błąd.

SlawekR jak zwykle rozwiewa wątpliwości rolleyes.gif.

Już odpowiadam:

Dotyczy Plazmy - poczytaj sobie wypowiedzi ze strony którą tu podaję:
http://hdtv.com.pl/forum/panasonic/49297-u...-na-2009-a.html

dotyczy to plazm Panasa - modeli z roku 2009 - oświadczenie firmy Panasonic oraz użytkownikw tych plazm.

I bardzo "dziwnie " piszesz - zarzucasz mi pisanie nieprawdy - cytuję "Najgorsze, że piszesz nie prawdę (typu: plazma nie za 2500zł itp - niby czemu nie?)" i w tym samym zdaniu pytasz -"niby czemu nie?"

Jeżeli chodzi o polecanie LCD Philips 32PFL7404H to kolejny raz już wyjaśniam, posiadam ten TV od kilku miesięcy, jestem wymagający jeżeli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu przez LCD i stwierdzam jeszcze raz:
W tym przedziale cenowym (do 2500zł) jest to b.dobry LCD - mam tu na uwadze jakość wyświetlanego obrazu, a mianowicie: ostrość, szczegółowość, naturalne doobrze nasycone kolory, płynność ruchu, dodatkowe technologie które posiada ten TV (szczegóły w danych tech. - znajdziesz w necie) jak na LCD b. dobry dźwięk, b.dobry skaler obrazu.
Ten TV wyświetla b. dobrze każdy rodzaj podanego mu sygnału: SD, HD, czy sygnał z DVD, a nawet sygnał ze zwykłej anteny "balkonowej" (warunek dobry poziom sygnału).

Jeżeli polecam ten TV, to osobom, które zwracają się na forum o wskazanie jakiegoś konkretnego modelu, który wyświetla dobry obraz, a same nie są w stanie wybrać w sklepie "dobrego TV" - przecież wiele się mówi o sprzedawcach, którzy w marketach chcą klieontom wcisnąć TV, które zalegają półki ...

Wiele osób w jakiś "dziwny" sposób "uczulonych" jest na Philipsa i są to chyba te osoby, które wolą zapłacić powiedzmy 300zł mniej za TV (np Samsunga czy LG posiadające podobne technologie) niż dołożyć te 300zł. i mięć naprawdę dobry obraz.

I na koniec:
Drażnią mnie (to mało powiedziane) na forum, pytania "znawców tematu" do osób, które chcą, kupić dobry TV LCD, np: do czego ma służyć, jak nasłoneczniony jest pokój, pod jakim kątem będą patrzeć na ekran TV ...

Jedno sensowne pytanie to z jakiej odległości będziesz oglądał wyświetlany obraz na TV, i tu osoby znające temat mogą podpowiedzieć tym nowicjuszom, lecz znowu nie zgodzę się z teorią niektórych, że 32 cale to odległość 1 - 1,5m - chyba, że do oglądania zdjęć i grania, natomiast film, programy z żywą dynamiczną akcją to 3 przekątne ekranu, czyli dla 32cali ~2,4m., wtedy nie odczuwamy zmęczenia wzroku, komforowo odbieramy dynamiczne obrazy.

Natomista dobry LCD powinien dobrze radzić sobie z każdym sygnałem, umożliwić w miarę komfortowo grać na konsolach, dobrze wyświetlać obraz w nasłonecznionym i zacienionym pomieszczeniu itd, przecież to powinno być urządzenie uniwersalne, bo w innym przypadku należałoby co pewien czas kupować dodatkowy LCD z "innymi właściwościami"

Czym wprowadzam "młodych" w błąd - tym, że polecam dobry TV, jeżeli będziesz na kupnie nowego TV, będziesz zmieniał stary sprzęt przetestuj jakiegoś Phila tylko zacznij ze średniej półki - na dzień dzisiejszy to seria 7404 i w zwyż ...

SławekR to dopiero bije pianę

+Quote Post
andrzej_abc
post 08.02.2010, 11:58
Post #569

S-VHS
**

QUOTE (SlawekR @ 07.02.2010, 21:24 ) *
Przeczytałem "od deski do deski", także zagłębiłem się w wątek na avforum i powiem, że tego nawet się nie da komentować. Nie chciałbym nikogo obrażać, bo w końcu nie każdy człowiek musi się znać na wszystkim, ale z punktu widzenia kogoś kto chociaż trochę jest obeznany w temacie, to całe ta dyskusja wygląda jak rozmowa stowarzyszenia kucharek na temat malowania płotu wink.gif. Zwykłe bicie piany, zarówno dyskusja jak i wnioski.

No SławkuR widzę, że możesz zacząć pisać książki kucharskie jak również te z serii "zrób to sam". Zacytowałem tylko początek twojej wypowiedzi i widzę, że negujesz nawet wypowiedzi użytkowników plazm - czyli praktyków no i na siłę bronisz Panasa chociaż on sam zauważył, że te plazmy 2009 to "wtopa".
Do tej pory słyszałem od maniaków, że plazma to samo "super" a tu z biegiem czasu, zamiast jeszcze lepiej to coraz wiecej wad: duży judder, szara biel, czerń z biegiem czasu "blednie"...
Wiele osób sądzi, że brak układów kompensacji ruchu w plazmach to oszczędność producentów, a prawda jest chyba inna - po prostu nie da się wykorzystać dobrze dopracowanej elektroniki z LCD do Plazmy.

No i podtrzymuję: PLAZM - AUT
ZA DWANAŚCIE MIESIĘCY JUŻ NIKT NIE BĘDZIE MÓGŁ KUPIĆ PLAZMY, TA TECHNOLOGIA NIE MA PRZYSZŁOŚCI A POTWIERDZIŁ TO CHOCIAŻBY PIONIER WYCOFUJĄC SIĘ Z JEJ PRODUKCJI. POŻYJEMY - ZOBACZYMY

Pozdrawiam andrzej_abc

naprawdę masz talent "Jak kucharki malowały płot"

Ten post edytował Gmeru 08.02.2010, 12:03
Powód Edycji: Brak poprawnego cytowania!

+Quote Post
SlawekR
post 08.02.2010, 14:09
Post #570

HD Maniak 1080p TV Spec

CYTAT(andrzej_abc @ 08.02.2010, 11:58 ) *
No SławkuR widzę, że możesz zacząć pisać książki kucharskie jak również te z serii "zrób to sam". Zacytowałem tylko początek twojej wypowiedzi i widzę, że negujesz nawet wypowiedzi użytkowników plazm - czyli praktyków...

Jakich znowu praktyków? Za praktyka to nieskromnie uważam siebie, a tamtejsi dyskutanci to są czysto teoretycy. Praktyk nigdy nie będzie się podniecał różnicą w kontraście statycznym pomiędzy 2800:1, a 2300:1, bo praktyk wie że różnica ta praktycznie nie ma wpływu na postrzegany obraz i są dziesiątki innych czynników, które są istotniejsze. Praktyk wie że obraz kinowy charakteryzuje się kontrastem na poziomie 1000:1 i jest to wartość całkowicie wystarczająca.

Co innego teoretyk, ten będzie skazywał g...no na śmierć przy takiej różnicy, przez 110 stron dyskusji (avforums), szukał winnych, teorii spiskowych i tym podobnych rzeczy.

no i na siłę bronisz Panasa chociaż on sam zauważył, że te plazmy 2009 to "wtopa".

Nie bronię Panasonica, nigdy tego nie robiłem. Przeciwnie nigdy bym nie kupił telewizora plazmowego tej firmy z racji na ubogą elektronikę i praktycznie zerowe układy kompensacji ruchu. Pisałem o tym nie raz i nie dwa. Naraziłem się tym nawet kilku osobom, które nie szczędziły mi za to słów krytyki, że się czepiam. Łatwo znaleźć odpowiednie wątki. Więc proszę nie pisz, że bronię firmy X czy tez Y. Przeciwnie, nie pochwalam pewnych zabiegów, czysto marketingowych, od których nie udało się uciec i tej firmie. Ale tyczy się to zasadniczo wszystkich producentów sprzętu RTV, a nie tylko Panasonica. W każdym razie nie mieszałbym tego z samą technologią plazmową jako taką.

Do tej pory słyszałem od maniaków, że plazma to samo "super" a tu z biegiem czasu, zamiast jeszcze lepiej to coraz wiecej wad: duży judder, szara biel, czerń z biegiem czasu "blednie"...

Nie ma czegoś takiego jak zła czy dobra technologia produkcji ekranów płaskich. Są wyłącznie lepsze i gorsze modele wykonane w danej technologii, tez już o tym pisałem nie raz. Są świetne modele plazm, są świetne LCDki, są plazmy klasy popularnej, są tez LCD zasługujące co najwyżej na miano podstawki pod kwiatki. Generalizowanie na zastosowaną technologię nie jest dobrym pomysłem. Albo inaczej, takie uogólnianie to domena teoretyków niezaznajomionych z tematem.

Wiele osób sądzi, że brak układów kompensacji ruchu w plazmach to oszczędność producentów, a prawda jest chyba inna - po prostu nie da się wykorzystać dobrze dopracowanej elektroniki z LCD do Plazmy.

Wnioski nieprawidłowe. Elektronika w plazmach Panasonica jest prosta jak budowa cepa, nie dlatego, że nie może być inna, a dlatego iż jadą wyłącznie na właściwościach samej matrycy. Zresztą nie inaczej jest w LCD tej firmy. Producent wychodzi z założenia, że nie ma się co wczuwać skoro dają matryce IPSowe o określonych właściwościach. Ale na pewno nie jest to kwestia zastosowanych matryc, gdyż już wersje amerykańskie zawierają lepszą funkcjonalność. Producent doszedł do wniosku, że z racji na większą konkurencję na tamtym rynku, nie może tak przeginać. I to tyle w tym temacie.

No i podtrzymuję: PLAZM - AUT
ZA DWANAŚCIE MIESIĘCY JUŻ NIKT NIE BĘDZIE MÓGŁ KUPIĆ PLAZMY, TA TECHNOLOGIA NIE MA PRZYSZŁOŚCI A POTWIERDZIŁ TO CHOCIAŻBY PIONIER WYCOFUJĄC SIĘ Z JEJ PRODUKCJI. POŻYJEMY - ZOBACZYMY

Ano Pożyjemy zobaczymy. Jestem zasadniczo odmiennego zdania. Wyciągnę więc tę dyskusję za rok. Wtedy zobaczymy kto miał rację smile.gif.

Pozdrawiam również
Sławek

--------------------

+Quote Post
Kerad77
post 08.02.2010, 14:22
Post #571

VHS
*

CYTAT(Kerad77 @ 08.02.2010, 07:55 ) *
Za LCD samsung LE40B650 w tym momencie trzeba zapłacić w okolicach 2800pln, a za TX-P42X10Y ok 2100pln, takze różnica jest ok 700pln. No chyba ze jeszcze udalo by sie gdzieś znaleźć PV80 to dodatkowo ze 300pln zostało by w kieszeni.
Dlatego mam dylemat, czy dokładać do tego LCD i liczyć sie z gorszym odbiorem niz na plazmie, czy jednak obstawiać na plazmę, gdyż nie zamierzam kupować PS3, ani innych odtwarzaczy blueray.
Wiadomo kasa nie lezy na ulicy i TV ma byc na kilka lat, dlatego dylemat jest tym wiekszy...

PS. Nie moge sie doszukac czym sie rozni seria X10 od C10, czy jak juz zapadnie klamka na plazme to brac X czy C...

Czyli skoro panasonic ma slaba elektronike sterujaca jak wyniklo z powyzszych postow, to lepiej dolozyc te 700pln do LCD Samsunga?
Czy skoro wadliwe sa modele na 2009 rok to lepiej szukac PV80, bo on byl na 2008/2009?
Szkoda ze juz skonczyla sie mozliwosc 5-letniej gwarancji na panasonic'a

+Quote Post
Bekon
post 08.02.2010, 16:13
Post #572

VHS
*

Nr użytkownika: 18,057

CYTAT(Bekon @ 31.01.2010, 19:48 ) *
Witam,
Chcę kupić telewizor, ale oczywiście mam problem z jego wyborem, bo specjalistą w tym temacie to ja nie jestem i dlatego tutaj trafiłem licząc na Waszą pomoc.
Pokój jest mały - 2.20 m x 2.50. Jest mocno nasłoneczniony (na oknie roleta). Będzie służył do oglądanie kablówki i grania w PS2 zarówno w ciągu dnia jak i wieczorem. Odległość od ekranu to 1m - 1.5 m. Będę zmuszony go raczej powiesić na ścianie. Wg. mnie ma to być 26'', ale to tylko wg. mnie. Chciałbym, żeby czerń była czernią, nie chciałbym widzieć czarnych pasów u góry i na dole ekranu, spojrzę też na pobór mocy (duże prawdopodobieństwo, że będzie grał "cały dzień").
Oczywiście poczytałem trochę na ten temat, wysłuchałem też kilku sprzedawców i .... dalej nie jest to takie proste. Co do marki telewizora, to poruszałem się między Sony, Panasonic, Samsung, LG (niekoniecznie w tej kolejności). Nie chcę kupić "ceny" tylko porządny LCD, który spełni moje oczekiwania, może nie wszystkie ale tym się będę martwił, jak otrzymam od Was propozycje.

Po wizycie w kilku sklepach z konkretnym nastawieniem Samsunga 26'' LE26B460, który bym kupił za 1640,00 zł, w jednej z sieci pan mnie naginał na 32'' Samsunga LE32A551 za 1700,00 zł, ale jakoś nie mam przekonania do tego modelu (nawet na stronie Samsunga nie znalazłem tego modelu, żeby cokolwiek o nim poczytać). I znowu wielki dylemat, czy aby na pewno to ma być 26'', czy może jednak 32'' (nie koniecznie ten A551). Może ktoś z forumowiczów miał podobne dylematy, to proszę niech się podzieli wiedzą, doświadczeniem i spostrzeżeniami jaki w końcu ten telewizor wybrać. Dziękuję.

+Quote Post
SlawekR
post 08.02.2010, 16:40
Post #573

HD Maniak 1080p TV Spec

CYTAT(Kerad77 @ 08.02.2010, 14:22 ) *
Czyli skoro panasonic ma slaba elektronike sterujaca jak wyniklo z powyzszych postow, to lepiej dolozyc te 700pln do LCD Samsunga?
Czy skoro wadliwe sa modele na 2009 rok to lepiej szukac PV80, bo on byl na 2008/2009?
Szkoda ze juz skonczyla sie mozliwosc 5-letniej gwarancji na panasonic'a

On nie ma słabej elektroniki sterującej w sensie kiepskich układów elektronicznych. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.

Trudno technologicznie uzasadnić choćby brak opcji dokładnej kalibracji balansu bielu, czy też braku regulacji podświetlenia w LCD tej firmy, skoro taka funkcja magicznym sposobem jest dostępna w tym samym telewizorze, tyle że na rynek amerykański.

Ot marketing. Gdzie zaczyna się marketing, tam kończy się logika, tak było, jest i będzie. Modele na 2009 rok nie są wadliwe, nie jest to też żadna wada technologii plazmowej. Tu znowu mamy do czynienia z czystym marketingiem.

To jest trochę tak jakby papierek od cukierka sugerował lepszy smak samego cukierka. A dopiero po rozwinięciu z papierka, okazuje się że cukierek jest taki sam jak cukierki innych firm, tylko opakowanie było ładniejsze, sugerując większą słodycz smile.gif.

Czy to jest właściwe zachowanie, cóż nie mnie to oceniać.... Ale na pewno nie można na tej podstawie wyciągać wniosków, że jest to schyłek sprzedaży cukierków, albo że sam cukierek był zepsuty i niezjadliwy.

Trzeba tylko mieć świadomość tych mechanizmów, to znaczy że opakowania na cukierki są napompowane powietrzem i większe niż zawartość, albo są bardzo kolorowe, sugerując cud miód i orzeszki. To jest niestety marketing właśnie. Wtedy unikniemy rozczarowań. To jest podejście z punktu widzenia praktyka.

Chyba dość obrazowo to przedstawiłem smile.gif.

X10 nie jest ani gorszy, ani wadliwy w stosunku do PV80. Jest praktycznie taki sam. Nie należy tylko ulegać sugestiom marketingowców, że nagle jest znacznie lepszy i przełomowy. Wtedy będzie wszystko ok. Na pewno się nie rozczarujesz.

Ten post edytował SlawekR 08.02.2010, 18:28

--------------------

+Quote Post
andrzej_abc
post 08.02.2010, 17:50
Post #574

S-VHS
**

CYTAT(SlawekR @ 08.02.2010, 17:40 ) *
On nie ma słabej elektroniki sterującej. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.

SławekR ty mnie zadziwiasz swoją niekonsekwencją , "laniem wody", niekompetencją i robieniem wody z mózgu młodym osobom, które chciałyby dostać rzetelną informację.
Przypadkowo przeczytałem ostatnia twoją wypowiedź - cytuję fragment:

On nie ma słabej elektroniki sterującej. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.

natomiast na mój post z dn 8.02.2010r. dotyczący tego samego sprzętu odpowiadasz:

Nie bronię Panasonica, nigdy tego nie robiłem. Przeciwnie nigdy bym nie kupił telewizora plazmowego tej firmy z racji na ubogą elektronikę i praktycznie zerowe układy kompensacji ruchu. Pisałem o tym nie raz i nie dwa. Naraziłem się tym nawet kilku osobom, które nie szczędziły mi za to słów krytyki, że się czepiam. Łatwo znaleźć odpowiednie wątki.

Chciałbym abyś nie wyrzucił mojej wypowiedzi do kosza, a ją zamieścił.
To, że posługujesz się fachowym językiem nie oznacza, że tak naprawdę znasz się na sprzęcie, może w odpowiedzi na mój post, przedstawisz się społeczności HDTV co robisz zawodowo, jakie masz wykształcenie - nie proszę tu o dane osobowe.
Również nie "czepiam" się ciebie, ale krew mnie zalewa jak pod takimi wypowiedziami, całkiem przeciwstawnymi - sprzecznymi podpisuje się ta sama osoba i to moderator.
Wielokrotnie widziałem już na forum "jak bijesz pianę" wykręcasz "kota ogonem" ..
Jeszcze raz proszę o nie wyrzucanie mojej wypowiedzi -

Ten post edytował andrzej_abc 08.02.2010, 20:14
Powód Edycji: Poprawienie cytowania - mam nadzieję, że już po raz ostatni

+Quote Post
SlawekR
post 08.02.2010, 18:10
Post #575

HD Maniak 1080p TV Spec

CYTAT(andrzej_abc @ 08.02.2010, 17:50 ) *
...Chciałbym abyś nie wyrzucił mojej wypowiedzi do kosza, a ją zamieścił.
To, że posługujesz się fachowym językiem nie oznacza, że tak naprawdę znasz się na sprzęcie, może w odpowiedzi na mój post, przedstawisz się społeczności HDTV co robisz zawodowo, jakie masz wykształcenie - nie proszę tu o dane osobowe.
Również nie "czepiam" się ciebie, ale krew mnie zalewa jak pod takimi wypowiedziami, całkiem przeciwstawnymi - sprzecznymi podpisuje się ta sama osoba i to moderator.
Wielokrotnie widziałem już na forum "jak bijesz pianę" wykręcasz "kota ogonem" ..
Jeszcze raz proszę o nie wyrzucanie mojej wypowiedzi -

A ja chciałbym abyś wreszcie nauczył się cytować posty. To nie jest takie trudne.

A wracając do meritum.

Pisząc "ubogą" elektronikę miałem na myśli elektronikę jako całość, czyli elektronikę + oprogramowanie sterujące. Specjalnie użyłem sformułowania "ubogi", a nie "słaby" aby ten fakt uwypuklić. Widzę, że niektórym teoretykom to trzeba pisać "czarno na białym", gdyż inaczej będą szukać kwadratowych jaj.

A ubogość elektroniki Panasonica polega właśnie na blokadach softwareowych. Seria V ma lepszą wersję od G, G ma lepszą od S. Tyle teorii, a w praktyce różnice są wyłącznie na blokadach w sofcie. nawet matryce są te same, czyli tzw. NEO PDP, czym się Panasonic nie chwalił w zeszłym roku przy serii S, a teraz nagle "zrobiły" mu się NEO i w tej wersji.

Polecam fora branżowe, gdzie te telewizory i ich elektronika są rozłożone na czynniki pierwsze, kość po kości, układ po układzie. To samo tyczy się wersji układu kompensacji ruchu, kolejność jakościowa jest zachowana od S poprzez G do wersji V i to też tylko kwestia softu. A, że wersja V kosztuje za dużo, na te różnice które oferuje na plus, szczególnie że są one programowe, to też dlatego nigdy bym tego telewizora nie kupił. Paniał, czy za trudne?

Inżynier elektroniki, specjalność miernictwo elektroniczne + 15 lat doświadczenia praktycznego we wdrażaniu i naprawie sprzętu elektronicznego. Wystarczy Ci, czy mam dyplom zeskanować? Ale zaznaczam, że moje wykształcenie nie jest przedmiotem bieżącego wątku, więc nie radzę ciągnąć dyskusji w tę stronę.

Ten post edytował SlawekR 08.02.2010, 18:29

--------------------

+Quote Post
SlawekR
post 08.02.2010, 18:25
Post #576

HD Maniak 1080p TV Spec

CYTAT(Bekon @ 08.02.2010, 16:13 ) *
Po wizycie w kilku sklepach z konkretnym nastawieniem Samsunga 26'' LE26B460, który bym kupił za 1640,00 zł, w jednej z sieci pan mnie naginał na 32'' Samsunga LE32A551 za 1700,00 zł, ale jakoś nie mam przekonania do tego modelu (nawet na stronie Samsunga nie znalazłem tego modelu, żeby cokolwiek o nim poczytać). I znowu wielki dylemat, czy aby na pewno to ma być 26'', czy może jednak 32'' (nie koniecznie ten A551). Może ktoś z forumowiczów miał podobne dylematy, to proszę niech się podzieli wiedzą, doświadczeniem i spostrzeżeniami jaki w końcu ten telewizor wybrać. Dziękuję.

Model z serii A pochodzi z "kolekcji" na rok wcześniejszy, dlatego nie możesz go znaleźć na stronie Samsunga. Z kolei B450 jest niżej pozycjonowany, więc w sumie trudno je porównywać. Myślę, że to z grubsza jeden czort, akurat oba są raczej na dolnym biegunie jakościowym w ofercie producenta. W sumie sam nie wiem, ale pewnie w tym konkretnym przypadku wziąłbym po prostu większy smile.gif. Chociaż z drugiej strony patrząc, jeśli im gdzieś w sklepie jeszcze się zaplątał model z roku poprzedniego, to jest duża szansa, że już całkiem sporo godzin pracy na ma za sobą na półce sklepowej.

Ten post edytował SlawekR 08.02.2010, 18:27

--------------------

+Quote Post
andrzej_abc
post 08.02.2010, 18:30
Post #577

S-VHS
**

[quote name='SlawekR' date='08.02.2010, 19:10 ' post='198129']
A ja chciałbym abyś wreszcie nauczył się cytować posty. To nie jest takie trudne.

Jeżeli chodzi o cytowanie postów to umiem cytować całe, ale jak sam widzę nie wychodzi mi cytowanie części postów wiec proszę o instrukcję.

A wracając do naszej wymiany myśli i zdań to jeżeli nie widzisz generalnej różnicy - sprzeczności - zaprzeczenia w tych twoich dwóch wypowiedziach to już nie bardzo wiem co powiedzieć:

quote name='SlawekR' date='08.02.2010, 17:40 ' post='198117']
[b]On nie ma słabej elektroniki sterującej. Dokładnie chodzi o ograniczenie funkcjonalności (funkcji menu) dostępnych dla użytkownika. I nie jest to kwestia sprzętu, a polityki firmy i marketingu.
[/b]

natomiast na mój post z dn 8.02.2010r. dotyczący tego samego sprzętu odpowiadasz:

[b]Nie bronię Panasonica, nigdy tego nie robiłem. Przeciwnie nigdy bym nie kupił telewizora plazmowego tej firmy z racji na ubogą elektronikę i praktycznie zerowe układy kompensacji ruchu. Pisałem o tym nie raz i nie dwa. Naraziłem się tym nawet kilku osobom, które nie szczędziły mi za to słów krytyki, że się czepiam. Łatwo znaleźć odpowiednie wątki.

chyba tylko powiem, że są inżynierowie i inżynierowie

pozdrawiam andrzej_abc

+Quote Post
pablo
post 08.02.2010, 18:35
Post #578

VHS
*

Nr użytkownika: 188

Witam wszystkich serdecznie.
Już kiedyś pomogliście mi kupić TV LCD za co dziękuję, jest tu dużo osób, które mają wiedzę i się nią dzielą z czego mogą skorzystać tacy laicy jak ja.

Przyszedł czas na kupno nowego, większego TV i tu znów moje pytanie jaki kupić.
Trochę czasu minęło, może są jakieś nowe i godne uwagi telewizory i może ktoś z was będzie miał ochotę pomóc przy wyborze modelu i marki.

Co ewentualnie by mnie interesowało:
Samsung, Sharp, Philips, Sony; Toshiba, Panasonic, nie wiem czy jeszcze jakieś.
42" lub 46"
Odległość oglądania 3.5m - 4m
Sygnał C+, DVD, komputer.
Kwota to około 4tyś zł jeżeli się da kupić za mniej to będzie ok.
To będzie zakup raczej na dłużej. Nie na trzy czy pięć lat.

Staropolskim pomożecie? biggrin.gif

+Quote Post
SlawekR
post 08.02.2010, 18:50
Post #579

HD Maniak 1080p TV Spec

CYTAT(andrzej_abc @ 08.02.2010, 18:30 ) *
CYTAT(SlawekR @ 08.02.2010, 19:10 ) *

Jeżeli chodzi o cytowanie postów to umiem cytować całe, ale jak sam widzę nie wychodzi mi cytowanie części postów wiec proszę o instrukcję.

Właśnie z mozołem poprawiłem Twój post nr 574 o ten http://hdtvpolska.com/index.php?s=&sho...st&p=198126

Wróć do niego, włącz opcję edytuj, (jako autor postu masz taką możliwość) nic nie zmieniaj, tylko przyglądnij się tagom htmlowym, które wstawiłem/poprawiłem. Powinno Ci to pomóc na przyszłość. To najlepszy sposób aby się nauczyć cytowania. Jeśli to nie pomoże, to się poddaję mellow.gif.

Co do reszty, nie zamierzam dalej prowadzić dysputy w takim duchu, nie widzę sensu. A ten wątek to nie miejsce po temu.

--------------------

+Quote Post
tomhd
post 08.02.2010, 19:51
Post #580

S-VHS
**

Grupa: Validating
Nr użytkownika: 77,656

Pablo, wybór jest stosunkowo duży ale może zaczekaj na modele 2010 abys nie żałował ze mogłeś zaczekac i byłoby to i tamto.
Wiele marek zaprezentowało ładniejszy design, czarniejszy czarny:) itd. wiec zaczekaaj do marca a pokażą sie soniaki itp

+Quote Post

37 Stron V  « < 27 28 29 30 31 > » 
Fast ReplyReply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 09.09.2010, 14:55
Support Techniczny: SpannerDEV.pl - Support Techniczny IPB & Support IP.Board

Page top